Skocz do zawartości

Grzybowóz do ~300k, priorytet komfort, cisza, wyposażenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie znam się, ale się wypowiem - a jak...

Lekka używka wchodzi w rachubę?
A dokładniej - czy Macan bazujący na poprzedniej Q5 ma szansę zaoferować lepsze wykończenie / komfort od nowej Q5?
(2.0 TSI z 23/24r produkcji z przebiegiem do 40 tys. km są wystawione w granicach ~280-320 tys. / modele EU i/lub z programu Porsche Approved);

Opublikowano

Mając tyle kasy brałbym Durango z V8. Masz komfort, ciszę, świetną kulturę pracy. Minusem jest wielkość ale któtki SUVa to zaprzeczenie komfortu. Wysoka buda na małym rozstawie osi to jak żagiel na małej łódce. Boczne podmuchy odczuwa się nieprzyjemnie..

Jak coś europejskiego to Tuareg, ale tu żadnego silnika nie polecę. 

Z Japońców to Toyota Land Cruiser.

Albo grubo albo wcale.

• Haha 1
Opublikowano
53 minuty temu, galakty napisał(a):

Ja bym prawie 300k za Tiguana z 1.5 i napędem na przód nie dał, jak już to R-line i 4x4 żeby to jakoś się odpychało.

no dosłownie, fura za 300k i 1.5? no litości.

10 godzin temu, serwal4 napisał(a):

A dokładniej - czy Macan bazujący na poprzedniej Q5 ma szansę zaoferować lepsze wykończenie / komfort od nowej Q5?
(2.0 TSI z 23/24r produkcji z przebiegiem do 40 tys. km są wystawione w granicach ~280-320 tys. / modele EU i/lub z programu Porsche Approved);

też bym Macana obstawiał, znajdzie się coś z naprawdę małym przebiegiem w tej kasie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, serwal4 napisał(a):

Tylko nowe. Już wolę gorsze ale nowe z salonu.

11 godzin temu, trepek napisał(a):

Sprawdzilem i Tiguan w wersji Elegance ma w starndardzie akustyczne boczne szyby.

Faktycznie. Dla R-Line jest taka opcja w konfiguratorze a Elegance to już ma w standardzie. Spoko.

9 godzin temu, Totek napisał(a):

Mając tyle kasy brałbym Durango z V8. Masz komfort, ciszę, świetną kulturę pracy. Minusem jest wielkość ale któtki SUVa to zaprzeczenie komfortu. Wysoka buda na małym rozstawie osi to jak żagiel na małej łódce. Boczne podmuchy odczuwa się nieprzyjemnie..

Jak coś europejskiego to Tuareg, ale tu żadnego silnika nie polecę. 

Z Japońców to Toyota Land Cruiser.

Albo grubo albo wcale.

Ale po co mi taki czołg do wożenia powietrza :E Ani ten gabaryt ani V8 mi niepotrzebne.

Godzinę temu, galakty napisał(a):

Niestety taki problem, że jak się chce premium to zazwyczaj tylko duże rozmiary zostają. 

Ja bym prawie 300k za Tiguana z 1.5 i napędem na przód nie dał, jak już to R-line i 4x4 żeby to jakoś się odpychało.

2.0 TSI 204 KM 4Montion, skóry z wentylacją, masażem, grzaniem, kamery 360st, head-up, audio Harman Kardon, nawet webasto jest i to za 260 tys katalogowo. Pod względem wyposażenia spoko, ciekawe ile można jeszcze ściąć z tego. Tylko w testach narzekają, że wyciszenie średnie, ale jak są akustyczne szyby to nadkola by można samemu ogarnąć i pewnie byłoby całkiem ok wtedy.

VW ma tę przewagę nad Audi, że ma tańszy serwis w ASO. Ja płacę za wymianę oleju w 1.5 TFSI 1250 zł a mój ojciec w tym samym silniku w VW 900 zł :P

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
3 minuty temu, bleidd napisał(a):

2.0 TSI 204 KM 4Montion, skóry z wentylacją, masażem, grzaniem, kamery 360st, head-up, audio Harman Kardon, nawet webasto jest i to za 260 tys katalogowo. Pod względem wyposażenia spoko, ciekawe ile można jeszcze ściąć z tego. Tylko w testach narzekają, że wyciszenie średnie, ale jak są akustyczne szyby to nadkola by można samemu ogarnąć i pewnie byłoby całkiem ok wtedy.

A potrzebujesz aż takiego wyposażenia? Pytam bo ja bym pewnie z połowy jak 3/4 tego nie korzystał i tak :E 

Bez skóry ale z dźwiękoszczelnymi szybami są wyprzedaże i za 220k ogarniesz z otomoto. 

Za 250k masz R-Line 265KM :E 

I chyba bym wolał coś bardziej premium ale 2 latka niż nowego Tiguana... 

Opublikowano

Jak najbardziej, jestem gadżeciarzem i lubię takie rzeczy :P Poza tym nie ma tu nic ekstrawaganckiego, masaże się przydadzą w trasie, audio dobre musi być, webasto bym sobie mógł odpuścić ale jest w pakiecie z grzanymi stołkami, kamery 360 to świetny Quality of Life improvement jak to mawiają Anglosasi, no a skóry perforowane to sami stwierdziliście, że to must have :P

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Ale błagam nie bierz 1.5 w tym Tiguanie bo w trasie to będzie dramat :D 2.0 i 4x4 musi być za taką kasę. 

przede wszystkim VW za 300k to jakiś żart :E już wolałbym wziąć dopasione BMW X2 czy biedne X3.

Opublikowano
Teraz, huudyy napisał(a):

przede wszystkim VW za 300k to jakiś żart :E już wolałbym wziąć dopasione BMW X2 czy biedne X3.

Przy jego wymaganiach to co innego znajdziesz? Sam widzisz że mają być gadżety, skóry, masaże, szyby akustyczne itp. 

Też bym wolał biedniejszą wersję BMW/Audi czy Lexusa niż dopasionego VW, ale jak widać mają swój target :D 

Ja mając 300k raczej bym kupił 911 albo Challengera, a do tego coś do jeżdżenia na co dzień :E 

Opublikowano

Dobra dobra, proszę nie przeinaczać :P Nie oczekuje masaży, jak będą to na plus ale być ich nie musi. I jak X3 będzie za 300k a Tiguan za 250k to wiadomo, że nie wezmę Tiguana. Na razie chcę sobie ustalić listę modeli, które będę brał pod uwagę. Jeśli Tiguan będzie z rabatami za 220k a X3 za 300 to już się można zastanawiać czy warto dopłacać 80k do X3 czy nie warto.