Skocz do zawartości

Grzybowóz do ~300k, priorytet komfort, cisza, wyposażenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, bergercs napisał(a):

Z jazdą próbną mądre, szczególnie, że jednym z priorytetów jest wyciszenie (przy poprzednich wyborem "klapki na oczach made by VAG" spowodowało troszkę rozczarowania :E).

Ano :kwasny:

24 minuty temu, galakty napisał(a):

No to już trochę zmienia to postać rzeczy :D 

A przebiegi w jakie celujesz?

Z tych nowych to ja w sumie tylko o TSI powiedzmy że coś wiem i jakbym miał brać auto na 10 lat to bym chyba w stronę BMW nie spojrzał. 

Jakieś 15k rocznie z czego 50% to dłuższe trasy a reszta to krótkie odcinki i miasto. Dlaczego BMW nie?

9 godzin temu, dan254 napisał(a):

Wybierz 2-3 i idź do salonu.Przejedz się i wybierz który Tobie najbardziej odpowiada.W salonie jeśli jesteś zdecydowany zazwyczaj zawsze się coś utarguje.

Tak, tak - właśnie chciałem zrobić selekcję tych 2-3 typów. Wygląda na to, że pójdę i sprawdzę Q5, X3 i myślę jeszcze czy sprawdzać na wszystko jedno GLC

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
2 minuty temu, bleidd napisał(a):

Jakieś 15k rocznie z czego 50% to dłuższe trasy a reszta to krótkie odcinki i miasto. Dlaczego BMW nie?

Hmm to mamy 150k łącznie, jest szansa że przejdziesz bez większych problemów tym bardziej jak połowa to trasy.

Dlaczego nie BMW? Widziałem kilka sztuk na żywo (używanych) od diesli po benzyny i powiem szczerze że tak awaryjnych i popsutych aut to dawno nie widziałem :E Może kwestia jak kto dbał, ale ciągle jakieś błędy, komunikaty, piszczy brzęczy, a to żarówka a to hamulce (mimo że wymienione klocki). Koleżanka ma X3 6-7 letnie w automacie, to musi na luz wrzucać na światłach bo na D szarpie jej autem :E Ma brata mechanika który jest fanem BMW i nawet on jeździ starszym modelem, mimo że go stać na nowe. 

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Ja bym przejechał się Tiguanem, GLC i może... jakieś Volvo? 

XC-60 jest nawet spoko i ma fajne rabaty ale brak bezprzewodowego Android Auto.. W 2026 roku podpinanie kabelkiem telefonu, no średnio. Jeszcze w aucie tymczasowym czy takim bym przeżył ale za 300k tyle to już słabo. Czytałem, że ludzie kombinują z jakimiś adapterami BT ale działa to jak chce, przerywa, rozłącza.

Tu jest w sumie spoko film o XC-60 

Opublikowano
6 minut temu, bleidd napisał(a):

XC-60 jest nawet spoko i ma fajne rabaty ale brak bezprzewodowego Android Auto.. W 2026 roku podpinanie kabelkiem telefonu, no średnio.

Adapter z Aliexpress i tyle. Jak cała reszta pasuje to nie fiksuj się na AA.

Te oryginalne potrafią zrywać połączenie także nie są jakieś idealne. Podobno CarPlay lepiej działa. 

Opublikowano
44 minuty temu, bleidd napisał(a):

XC-60 jest nawet spoko i ma fajne rabaty ale brak bezprzewodowego Android Auto.. W 2026 roku podpinanie kabelkiem telefonu, no średnio.

W służbowym Ducato za 150 koła mam bezprzewodowy AA i działa to bardzo dobrze, nic nie zrywa, w aucie za 300 koła imho niedopuszczalne żeby tego bie było :E

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Hmm to mamy 150k łącznie, jest szansa że przejdziesz bez większych problemów tym bardziej jak połowa to trasy.

Dlaczego nie BMW? Widziałem kilka sztuk na żywo (używanych) od diesli po benzyny i powiem szczerze że tak awaryjnych i popsutych aut to dawno nie widziałem :E Może kwestia jak kto dbał, ale ciągle jakieś błędy, komunikaty, piszczy brzęczy, a to żarówka a to hamulce (mimo że wymienione klocki). Koleżanka ma X3 6-7 letnie w automacie, to musi na luz wrzucać na światłach bo na D szarpie jej autem :E Ma brata mechanika który jest fanem BMW i nawet on jeździ starszym modelem, mimo że go stać na nowe. 

Bo kupując X5/X7 trzeba sobie zadać pytanie czy lubi się co chwilę jeździć X1 jak owe wozy znów są na naprawie w serwisie. :E

Przy tych przebiegach ja bym pomyślał o najmie długoterminowym.

Opublikowano
5 minut temu, Katystopej napisał(a):

W służbowym Ducato za 150 koła mam bezprzewodowy AA i działa to bardzo dobrze, nic nie zrywa, w aucie za 300 koła imho niedopuszczalne żeby tego bie było :E

No właśnie to jest dla mnie zgrzyt, że taka podstawowa rzecz w aucie za kupę siana nie działa. Mam w A3 i przywykłem do tego, że wchodzisz do auta i masz od razu swoją muzykę, nawigację i nic nie trzeba samemu klikać. A przez 2 lata jak jeżdżę to mi jeszcze ani razu nie zerwało.

Opublikowano (edytowane)

Sam jestem na kupnie nowego auta i też szukam jakiegoś kompaktowego suva/crossovera i kieruje się w stronę Formentora. Poniżej 200k masz opcję 2.0TSI 204km DSG i 4x4. Dla mnie dużą zaletą jest, że nie wygląda jak dom spokojnej starości na kołach :p 

Edytowane przez KamcioGF
Opublikowano (edytowane)

Jak masz w miarę blisko to jak najbardziej nie zaszkodzi przejechać się GLC.

Ja kiedyś będąc na przeglądzie Mazdy CX5 żony w ramach zabicia czasu przejechałem się CX 30 i tak mi się spodobała jazda że kupiłem 🙂

Edytowane przez dan254
Opublikowano
32 minuty temu, bleidd napisał(a):

No właśnie to jest dla mnie zgrzyt, że taka podstawowa rzecz w aucie za kupę siana nie działa. Mam w A3 i przywykłem do tego, że wchodzisz do auta i masz od razu swoją muzykę, nawigację i nic nie trzeba samemu klikać. A przez 2 lata jak jeżdżę to mi jeszcze ani razu nie zerwało.

To ja w zastępczej Toyocie raz na 4h mi zerwało :E Podczas jazdy, nawigacja zginęła i elo, dobrze że to nie było na jakimś krytycznym zjeździe z autostrady xD 

Opublikowano
1 godzinę temu, bleidd napisał(a):

a ja Ci powiem, że to zależy od samego AA - w nowym Renault Capturze działało to wręcz losowo, potrafił czasem się podłączyć zanim zdążyłem wejść do auta, a zdarzało się, że nie chciał połączyć się wcale :E co więcej, przy łączeniu bezprzewodowym bateria w telefonie znikała w trybie natychmiastowym, dosłownie jakbym miał odpaloną nawigację na ekranie nie auta, a telefonu.