Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jak dla mnie sprzedaż może lecieć na łeb aż do przyszłych wakacji gdzie mam zamiar kupić kolejnego elektryka. Niska sprzedaż to większe rabaty i upusty przy zakupie :E

Żona wstawiła Corsę do serwisu na wymianę zderzaka i naprawę błotnika bo ktoś jej zahaczył na parkingu i odjechał- brak nagrania. 
Przez 10 dni jeździ moją Teslą i juz mnie namawia na zakup kolejnej Tesli bo tak się spodobała jazda tym autem. Nawet mi dołoży do zakupu:lol2: 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Cappucino napisał(a):

Sprzedaż aut elektrycznych w naszym kraju dalej spada, w maju było to 4,1% udziału w rynku więc jeszcze mniej niż miesiąc temu.(5,1%) 

https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/rejestracje-nowych-samochodow-osobowych-i-dostawczych-2026-2026

Ale czekaj czekaj, przecież przez wzrost cen paliw było mówione, że sprzedaż elektryków wybije pod niebiosa... :hihot: 

I już się narracja zmienia, spada więc i tak dobrze bo będzie taniej, jak rośnie to też dobrze bo miałem rację, komedia :D 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, galakty napisał(a):

Ale czekaj czekaj, przecież przez wzrost cen paliw było mówione, że sprzedaż elektryków wybije pod niebiosa... :hihot: 

I już się narracja zmienia, spada więc i tak dobrze bo będzie taniej, jak rośnie to też dobrze bo miałem rację, komedia :D 

To jest tylko twoja nadinterpretacja. Sprawdź jak wyglądała sprzedaż w miesiącach gdzie cena paliwa wystrzeliła w kosmos. Zaskoczę cię - mocno wzrosła. Obecnie ceny paliw ustabilizowały się i są na podobnym poziomie co przed rozpoczęciem ataku na Iran. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
35 minut temu, DjXbeat napisał(a):

To jest tylko twoja nadinterpretacja. Sprawdź jak wyglądała sprzedaż w miesiącach gdzie cena paliwa wystrzeliła w kosmos. Zaskoczę cię - mocno wzrosła. Obecnie ceny paliw ustabilizowały się i są na podobnym poziomie co przed rozpoczęciem ataku na Iran. 

Ile czasu miałeś te ceny w kosmosie? Przecież zaraz wszedł u nas cpn, i o jakich tam wzrostach sprzedaży piszesz? Cały czas jest szorowanie po dnie z małymi odchyłami. Pisałem, chwilowe załamanie na rynku paliw nie wybije jakoś masakrycznie wzrostu sprzedaży aut elektrycznych. W niemczech ceny paliw są wysokie, czy przełożyło się to na jakieś wielkie wzrosty sprzedaży aut z wtyczką? Niekoniecznie więc ponownie ruszył u nich program dopłat.

36 minut temu, trepek napisał(a):

Nie ma się co kłócić. Elektryki w Europie mają już blisko 20%:

https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/rejestracje-samochodow-ue-kwiecien-2026-wzrost-elektrykow-2026

Wiadomo, że Polska mocno oze-sroze więc u nas to wygląda inaczej.

Ten wynik jest od dość dawna i nie przyśpiesza, przynajmniej nie w zapowiadanej skali.

• Upvote 1
Opublikowano

Ahhh widzę niktórzy niezłomnie twierdzą że EV się nie sprzedają, a na ulicach widać ich coraz więcej. Dziwne, nie ? ;)

Ciekawe co by się wydarzyło jak ceny ładowań na ładowarkach publicznych spadły by do europejskich poziomów, czyli 30-50% taniej niż obecnie ?

Opublikowano
9 minut temu, Cappucino napisał(a):

Pisałem, chwilowe załamanie na rynku paliw nie wybije jakoś masakrycznie wzrostu sprzedaży aut elektrycznych. 

dziwna masz defincje dla "chwilowego zalamania" 

image.png.281b00c8bb6fb13ae6f1c6f4479dcde3.png

szczegolnie, ze w przypadku BEV, to "chwilowe" oczekiwanie to dzien, dwa, no max mies...byle do narracji pasowalo :thumbup:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Cappucino napisał(a):

W niemczech ceny paliw są wysokie, czy przełożyło się to na jakieś wielkie wzrosty sprzedaży aut z wtyczką? 

Przełożyło. +39% wzrost sprzedaży w okresie wysokich cen paliw vs poprzedni analogiczny okres z 2025r. Mało ? 

IMG_7299.thumb.png.f808833a74e9c2b19ca41ed34eafeba0.png

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, trepek napisał(a):

To chyba czytamy inne raporty:

image.png.218f7d75f0f9b430d23993f48dbe0321.png

Owszem, czytałem to, ale brałes pod uwagę, ile np. we Włoszech sprzedawało się elektryków w poprzednich latach gdy nie było dopłat? Teraz po wprowadzeniu dofinansowania ruszyło, ale to kolejny kraj, gdzie bez dopłat sprzedaż nie idzie.

43 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

dziwna masz defincje dla "chwilowego zalamania" 

szczegolnie, ze w przypadku BEV, to "chwilowe" oczekiwanie to dzien, dwa, no max mies...byle do narracji pasowalo :thumbup:

Zrozumiałeś co napisałem? Przeczytaj jeszcze raz, może za drugim dotrze.

10 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Do analogicznego okresu z poprzedniego roku 2025

No, tylko że w w 2025 nie mieli dopłat a teraz maja, ot taka mała uwaga...bez kroplówki ani rusz. 

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
8 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Do analogicznego okresu z poprzedniego roku 2025

I jak widać łączny udział w rynku rejestrowanych aut nie skoczył o tyle. 

Sprzedało się więcej BEV, ale również hybryd. Takie plugin we Włoszech mają wzrost o prawie 100%, Hiszpania ponad 60%. 

Elektryków dalej jest mniej więcej tyle samo co w 2025. 

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Elektryków dalej jest mniej więcej tyle samo co w 2025. 

I będzie stopniowo rosło, ale nie tak dynamicznie jak niektórzy trąbią. Realny udział w rynku to 30% w ciągu najbliższych lat. Ale nie muszę przypominać, jakie były zapowiedzi i hurra optymizm, co niektóre koncerny miały od przyszłego roku mieć w ofercie same elektryki.:E

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Skok by nastąpił jakby hybrydy zniknęły z rynku, w tym plug-in. Wtedy dużo ludzi by przeszło na BEV, ale tak to wciąż lepiej mieć spaliniaka i hybrydę, dużo bardziej wszechstronne w naszych warunkach.

Gdyby zniknęły a były dostępne zwykłe spalinówki to wątpię w to przejście, jakakolwiek hybryda to dalej spalinówka. Te 4% udziału w rynku to jest dramat, szczególnie zważywszy na fakt, ile lat już ta technologia jest na rynku.

Opublikowano

Czym innym jest udział w rynku a czym innym jest wzrost sprzedaży a Wy dalej mieszacie te dwa pojęcia! Nauczcie się w końcu je odróżniać! 

@Cappucino Napisałeś, ze sprzedaż aut BEV w Polsce spadła i jednocześnie wrzuciłeś link do udziału w rynku, który spadł do 5.1%

Wiesz o tym, że sprzedaż w tym okresie nie spadła ponieważ w tym okresie sprzedano ponad ~3200 aut BEV więcej niż w analogicznym okresie w roku 2025. Ogólna sprzedaż całości rynku wzrosła dlatego udział BEV się zmniejszył ale sprzedaż i tak wzrosła! 

Opublikowano
2 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Wiesz o tym, że sprzedaż w tym okresie nie spadła ponieważ w tym okresie sprzedano ponad ~3200 aut BEV więcej niż w analogicznym okresie w roku 2025. Ogólna sprzedaż całości rynku wzrosła dlatego udział BEV się zmniejszył ale sprzedaż i tak wzrosła! 

Czyli jak spada to rośnie: 

Screenshot 2026-02-16 at 10-48-56 glapiński jak spada to rosnie - Szukaj w Google.png

3 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

@Cappucino Napisałeś, ze sprzedaż aut BEV w Polsce spadła i jednocześnie wrzuciłeś link do udziału w rynku, który spadł do 5.1%

Do 4,1% , 5,1 to miałeś miesiąc temu.

• Haha 1
Opublikowano

z takim hejtem, powielaniem tych samych bzdur i dezinformacji, dlugo jeszcze to sie nie zmieni. mozna to rozwiazac tylko "odgornie", bo "oddolnie"... jest jak jest :E

image.png.c7c1d0daa8dcba33081564bb169dfbe1.png

wracajac do tematu. volvo sie pogubilo bardzo. chyba dobrze, ze chinczyk tam wszedl ;)

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Właśnie dlatego się pogubiło.

to akurat bzdura. dzieki temu jeszcze w ogole cos produkuja, a nie sa juz tylko kustoszem wlasnego muzeum, swoja droga bardzo interesujacego muzeum. bylem , widzial :)

Edytowane przez SuLac0