Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

nie ma co demonizowac, jest dobrze zrobione to dziala i jest bezpieczne

Do czasu pierwszego wypadku, gdzie ratownicy nie będą mogli się dostać, coś jak ten przypadek w Chinach ¯\_(ツ)_/¯ 

• Upvote 2
  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Nie wspominając o tym, że podjeżdżasz kogoś zgarnąć a ktoś nie ma pojęcia jak otworzyć drzwi :E Dzieciom czy starszym osobom też będzie trudno.

Masz wypadek, przyjeżdża straż albo zwykły inny uczestnik wypadku, zamiast cię ratować to będzie patrzył na drzwi i się zastanawiał o co chodzi bo pierwszy raz widzi takie cudo na oczy.

Dochodzi zima, śnieg, deszcz, czujnik/przycisk przymarza i nie łapie a ty zamiast otworzyć normalną klamkę szarpiesz się z przyciskiem.

Na koniec dochodzi kwestia wysokiego skomplikowania jednej z najprostszych i najbardziej bezawaryjnych rzeczy w aucie. W normalnej klamce wymieniasz cięgienko po 10 latach za 80 zł a tutaj kupujesz moduł i wiązki za 5 tysięcy, a zrobić to może tylko ASO za kolejne 5 koła :E

Pomijam już kwestię ile kosztuje zamontowanie takich klamek i jest to tym bardziej absurdalne gdy się pomyśli o tym jak producenci tną koszty gdzie się da a potem "marnują" to na takie bzdety.

Komplikowanie na siłę rzeczy, która jest od lat sprawdzona i dopracowana i nie wymaga żadnych zmian. No ale my jesteśmy konserwy i nic nie rozumiemy z postępu :( Volvo tam powinno wprowadzić skaner tęczówki byłoby jeszcze nowocześniej i fajniej. Co prawda jeszcze głupiej i bardziej niewygodnie ale jak nowocześnie!

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 2
Opublikowano

To jest niesamowite, że Chińczycy rozwiązują problemy, których nikt nigdy nie miał.

Opublikowano
41 minut temu, huudyy napisał(a):

Do czasu pierwszego wypadku, gdzie ratownicy nie będą mogli się dostać, coś jak ten przypadek w Chinach ¯\_(ツ)_/¯ 

dlatego ma byc to zrobione dobrze, to bedzie bezpieczne. jezeli drzwi po wypadku zablokuja sie na ryglu, zaklinuja sie, to nie ma znaczenia czy masz klamke, czy nie  - ratownicy beda ciac. w przypadku kiedy drzwi nie sa "zaklinowane", systemy podrzymujace napiecie w zupelnosci wystacza, aby odryglowac i otworzyc drzwi, czy to recznie czy wbudowanym silownikiem

odnosnie zimy i lodu

kwestii "zagubienia" ratownikow przy braku klamek, nie beda nawet komentowal. "nie mierz innych swoja miara"

• Haha 1
Opublikowano

Obejrzałem, ale puenty nie dojrzałem.

Opublikowano
23 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

kwestii "zagubienia" ratownikow przy braku klamek, nie beda nawet komentowal. "nie mierz innych swoja miara"

Powiedz to swoim ukochanym Chinom, które prawnie zablokowały takie wynalazki :E

Opublikowano
10 minut temu, Ogoniasty napisał(a):

Obejrzałem, ale puenty nie dojrzałem.

11 godzin temu, Ogoniasty napisał(a):

W zimie jak zajdzie marznącym deszczem, śniegiem, g*wnem to nie otworzysz auta.

no tutaj to juz nie pomoge. nie moja specjalizacja

Opublikowano

chinska regulacja, konkretnei skupia sie na fizycznym uchwycie, jego dostepnosci, wymiarach i oznakowaniu. nie nalezy tez mylic odryglowania z odblokowanie mozliwosci odryglowania (np. skoda Safe Lock, automatyczne blokowanie drzwi itp) to sa dwie rozne kwestie. chinska regulacja uwzglednia ODRYGLOWANIE mechaniczne lub elektryczne i kazde z nich bedzie oddzielnie testowane . wiec w tej regulacji glownie chodzi o to, aby bylo za co chwycic. 

dla zainteresowanych  - regulacja GB 48001-2026

Opublikowano

Hmm. Chce to zobaczyć za 10 lat. Fajna będzie naprawa tego - moduł, silnik, mikrostyki czujniki. I bankowo wszystko będzie zespolone. A przy uderzeniu bocznym ze względu na koszta drzwi, oraz tych super klamek będą liczyć całki, bo ceny części to będzie kosmos. 

Czyli potencjalnie kosztowna pierdoła unieruchamiająca auto.

Upośledzanie społeczeństwa idzie im bardzo dobrze.👍 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Ogoniasty napisał(a):

Hmm. Chce to zobaczyć za 10 lat. Fajna będzie naprawa tego - moduł, silnik, mikrostyki czujniki. I bankowo wszystko będzie zespolone. A przy uderzeniu bocznym ze względu na koszta drzwi, oraz tych super klamek będą liczyć całki, bo ceny części to będzie kosmos. 

Czyli potencjalnie kosztowna pierdoła unieruchamiająca auto.

Upośledzanie społeczeństwa idzie im bardzo dobrze.👍 

Za 10 lat to powinieneś mieć już trzecie auto, a nie inwestować w sztrucla 

:E

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

No tak ale z drugiej strony przeskok między autami z 1985r vs 2005r jest znacznie inny niż 2005r vs 2025r :D ja jestem zdania, że mój 19 letni MB W211 zapewnia komfort jazdy nie gorszy niż wiele nowych aut. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Myślę, że nie do końca tak było :) 

Ceeda z 2007 kupiłem jak miał 15 lat, jeździłem 4 lata i poszedł dalej jeździć ;) 

Ja nie mówię o czasach 20 lat temu :P 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
42 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

No tak ale z drugiej strony przeskok między autami z 1985r vs 2005r jest znacznie inny niż 2005r vs 2025r :D ja jestem zdania, że mój 19 letni MB W211 zapewnia komfort jazdy nie gorszy niż wiele nowych aut. 

Komfort to nie tylko zawieszenie.  ;)

Dzisiaj auta zaczynają same jeździć (FSD) <- ten jeden kosmiczny element to jest nieporównywalny skok względem poprzedniego :D

2 godziny temu, Ogoniasty napisał(a):

Hmm. Chce to zobaczyć za 10 lat. Fajna będzie naprawa tego

Podobno chińczycy wyrzucają je po kilku latach. To za 10 lat chcesz to ściągać z chińskich złomowisk? :D