Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Czyli peak motoryzacji to 2005 i okolice :E 

Ty się śmiejesz ale faktycznie to chyba są takie "złote lata" tak do 2015 gdzieś. A przynajmniej takie jest moje zdanie. Już w miarę nowocześnie ale jeszcze nie mocno skomplikowanie. No i bez tabletozy. Dzisiaj już mało takich "analogicznych" samochodów - przynajmniej w europie.

• Upvote 1
  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
25 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Ty się śmiejesz ale faktycznie to chyba są takie "złote lata" tak do 2015 gdzieś. A przynajmniej takie jest moje zdanie. Już w miarę nowocześnie ale jeszcze nie mocno skomplikowanie. No i bez tabletozy. Dzisiaj już mało takich "analogicznych" samochodów - przynajmniej w europie.

Może tak być. Chociaż dla mnie bardzo dużym gamechangerem były matrycowe ledy i CarPlay. Trudno mi sobie wyobrazić dziś auto bez tego - prawie dekadę już z takimi jeżdżę. 

Cały infotainment jest zbędny jeśli jest CarPlay/androidauto. 

Opublikowano

Nie wiem jak CarPlay bo jeżdżę z AA:

- nawigacja, ustawiasz na telefonie start i jest

- własna muzyka od razu jak wejdziesz do auta (Spotify, Tidal, YouTube Music czy nawet jakiś player z wgranymi mp3 - co kto ma, co kto woli)

- przychodzi SMS to masz powiadomienie, początek wiadomości i opcję odczytania + odpowiedzenia na niego

Mega wygodne, też bym bez tego nie funkcjonował teraz :P Chociaż ciekawy jestem jak działa Android Automotive, możliwe ze będzie można sobie odpuścić wtedy AA, potestuje niedługo

• Upvote 1
Opublikowano

Jak muza to radio plus i stare kawałki jest dobre, ewentualnie usb  z własnymi gdy leci reklama. Nawi, tylko w trasie, ja i tak wolę IGO Here, tom,tom niż te z gugla.

Cytat

- przychodzi SMS to masz powiadomienie, początek wiadomości i opcję odczytania + odpowiedzenia na niego

Podczas jazdy?

Opublikowano

No bez Android Auto jak i CarPlay byłoby ciężko w chińczykach. Tam nie działają stacje radiowe 🤣

Opublikowano
19 minut temu, Cappucino napisał(a):

Jak muza to radio plus i stare kawałki jest dobre, ewentualnie usb  z własnymi gdy leci reklama. Nawi, tylko w trasie, ja i tak wolę IGO Here, tom,tom niż te z gugla.

Podczas jazdy?

No ja wolę własną muzykę niż to co akurat leci w radio.

Tak, podczas jazdy bo można podyktować głosowo odpowiedź.

• Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Czyli peak motoryzacji to 2005 i okolice :E 

Powiedziałbym że 2005-2010, chyba najlepsze czasy według mnie, piękne BMW, MB, Audi, jakieś sportowe fury pokroju Carrera, Gallardo itp. 

Szczyt wytrzymałości i serwisu, pancerne jednostki, elektronika już weszła ale nie na tyle by unieruchomić auto. 

Takie E39 zadbane po dziś dzień jeżdżą, wersje M z V8 sztosiwo. 

A dziś 1.5 Turbo - mało pali i super jeździ, ale nie widzę tego za 15-20 lat :E 

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

i pewnie przypadkiem zbiega to się z peakiem młodości każdego z nas tutaj?  :E 

Zależy co to peak młodości :E 

Ale tak będzie, zloty samochodowe, majówka z BMW, super gry pokroju Need for Speed, filmy Szybcy i Wściekli :E 

Owszem jest bardziej komfortowo, szybciej, mniej pali (i dopóki się nie zepsuje to jest taniej), ale jakoś zatraciły duszę i charakter. Kiedyś jak przejeżdżało AMG to było wiadomo że siedzi V8 pod maską, dziś nie brzmi w ogóle. 

I przy takich skomplikowanych i bezjajecznych autach to BEV ma sens, bo osiągi będą super, a serwis tańszy. 

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś mówili to samo i za 15 pewnie znowu tak będą mówić ;)

A tymczasem coś na poparcie tezy "kiedyś to było" 8:E:

Wczoraj była premiera Ferrari Luce (elektryk) (wrzucam oryginalny link na wypadek gdyby ktoś nie dowierzał i myślał że to chińczyk):

https://www.ferrari.com/en-EN/auto/ferrari-luce

?t=crop:2048:1270:nowe:0:133,resize:fill

?t=crop:1679:1041:nowe:86:0,resize:fill:

?t=crop:1858:1152:nowe:95:0,resize:fill:

Gdyby Enzo Ferrari zobaczył Luce, prawdopodobnie kazałby odłączyć prąd :wariat:

https://moto.rp.pl/premiery/art44455391-gdyby-enzo-ferrari-zobaczyl-luce-prawdopodobnie-kazalby-odlaczyc-prad

Edytowane przez Wu70
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Powiedziałbym że 2005-2010, chyba najlepsze czasy według mnie, piękne BMW, MB, Audi, jakieś sportowe fury pokroju Carrera, Gallardo itp. 

Szczyt wytrzymałości i serwisu, pancerne jednostki, elektronika już weszła ale nie na tyle by unieruchomić auto. 

To jeszcze czasy, gdy europejska motoryzacja nie przeniosła sie do chin i nie brała tak masowo części, to były chyba dopiero  początki. Potem im więcej chińszczyzny tym gorsza jakość, teraz wjeżdżają całe chińskie auta, będzie lepiej czy gorzej? :E

3 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

No ładny ten Opel in wyszedł, nie powiem.

Za środek odpowiada chyba gość od japka z tego co pamiętam.

Opublikowano
15 minut temu, Cappucino napisał(a):

Potem im więcej chińszczyzny tym gorsza jakość, teraz wjeżdżają całe chińskie auta, będzie lepiej czy gorzej? :E

Ja się nie łudzę że będzie lepiej, bez jakiegoś kryzysu czy rewolucji to będzie szło w złą stronę.

Porsche skupiło się na elektrykach w Chinach i stracili praktycznie cały przychód... 

Opublikowano
30 minut temu, galakty napisał(a):

Porsche skupiło się na elektrykach w Chinach i stracili praktycznie cały przychód... 

Macan miał być tylko elektryczny, rzeczywistość okazała się inna. Nie tego chcą klienci. Lambo to samo, zrezygnowało z elektryka bo nie tego oczekują klienci.

Opublikowano (edytowane)

No Cayenne nowe jest tylko elektryczne, póki co. 

Co ciekawe, u mnie w robocie ktoś ma Mirai. A zdaje się przedwczoraj albo w sobotę widziałem dwa (albo trzy, nie pamiętam) w ciągu kilku minut na mieście. I były to auta prywatne, a nie polsatu. Nexo też niedawno widziałem ale to chyba była demówka, tak mi się wydaje, że była oklejona w info z salonu. 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
19 minut temu, Cappucino napisał(a):

Macan miał być tylko elektryczny, rzeczywistość okazała się inna. Nie tego chcą klienci. Lambo to samo, zrezygnowało z elektryka bo nie tego oczekują klienci.

Ale ja zdziwiony nie jestem, dziwi mnie że oni w to uwierzyli. 

Ktoś kto kupuje sportowe auto chce emocji i dźwięku, a nie głośników WZIUUUUU

1 minutę temu, lesiu155 napisał(a):

Co ciekawe, u mnie w robocie ktoś ma Mirai. A zdaje się przedwczoraj albo w sobotę widziałem dwa (albo trzy, nie pamiętam) w ciągu kilku minut na mieście. I były to auta prywatne, a nie polsatu. Nexo też niedawno widziałem ale to chyba była demówka, tak mi się wydaje, że była oklejona w info z salonu. 

No ale Mirai to nie elektryk :E 

Opublikowano
1 godzinę temu, Cappucino napisał(a):

teraz wjeżdżają całe chińskie auta, będzie lepiej czy gorzej? :E

Myślę że prędzej czy później Chińczycy poradzą sobie z jakością bo czemu nie. Może po drodze kupią kilka marek typu Volvo, może kilka elementów będą projektować przejściowo w europie...ale jaki jest end goal? Wytransferujemy cały motoryzacyjny kapitał do Chin bo postanowiliśmy grać w grę w której są najlepsi (elektryki, głównie baterie)? Będą projektować, będą produkować, co my (EU) w zasadzie będziemy robić? :wariat:

Opublikowano
52 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Myślę że prędzej czy później Chińczycy poradzą sobie z jakością bo czemu nie. Może po drodze kupią kilka marek typu Volvo, może kilka elementów będą projektować przejściowo w europie...ale jaki jest end goal? Wytransferujemy cały motoryzacyjny kapitał do Chin bo postanowiliśmy grać w grę w której są najlepsi (elektryki, głównie baterie)? Będą projektować, będą produkować, co my (EU) w zasadzie będziemy robić? :wariat:

Najlepszy to był argument za umową Mercour, że my będziemy exportować VW do Ameryki Płd, a do Europy Chińczyki xD