Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Byłem dzisiaj w salonie Tesli w Ząbkach pod Warszawą. Z ciekawości zapytałem ile czasu bym czekał na nowego Y w wersji AWD. Dostałem odpowiedź, że jak bym dzisiaj przeprocesował zamówienie to odbiór możliwy najwcześniej październik/listopad z możliwą opcją wydłużenia :E 

Opublikowano

Na stronie też są takie daty.

A w zasadzie skąd ten szał na Y?

Model jednak dosyć stary mimo liftu, technologicznie nie odświeżyli, baterię nawet ostatnio zmniejszyli, dla forumowiczów byłaby to zbrodnia a ludzie kupują 8:E

PS. Oczywiście pod biurem też widzę kilka Y...

Opublikowano (edytowane)

Co by nie mówić Y to jednak sprawdzona konstrukcja. Auto duże, wygodne, pojemne z bardzo dobrą efektywnością jeśli chodzi o zużycie energii. Model Y LR AWD ma powiększoną baterię LG5M do 84.7kWh Brutto a w wersji LR RWD stosują te same co we wcześniejszym modelu. W wersji standard jest za to mniejsza bateria ale w tym aucie sporo wycięli.
Pomimo, że auto technologicznie jest za konkurencją bo nie posiada architektury 800V to jednak klienci wolą Y ze względu na rozbudowaną sieć SuperChargerów Tesli. W Europie jest ich od groma i cały czas powstają nowe.

IMG_7427.thumb.png.198a34a46e282ec24fb46b2655c9eb72.png

Jest to niewątpliwie zaleta Tesli. 
Dla mnie to jest coś co właśnie powoduje, że w przyszłym roku bede się rozglądał za używanym Y choć technologicznie bardziej przemawia do mnie Xpeng G6 Lift

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Y jest paskudny, nie odmawiam mu funkcjonalności ale wygląda po prostu okropnie. 

S była bardzo ładna, 3 mniej ale ujdzie, ale Y to szkaradztwo :E 

Nawet w PL jak widzę Teslę to w sumie tylko Y, kiedyś się trójki trafiały, teraz niezbyt.

Mapa z ładowarkami idealnie pokazuje gdzie jest Europa, a gdzie lud ze wschodu :hihot: 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Ładowarki powstają tam, gdzie jest na nie zapotrzebowanie. Jak jest u nas wiadomo.

Tylko najpierw powinny powstać ładowarki, a potem można kupić auto. Przecież nie kupię Tesli w trasy jak nie ma ładowarek. Zgadzam się i jednocześnie nie :E 

I chyba największy problem to właśnie brak standardów ładowania, w telefonach wymuszają USB-C, a tutaj każdy sobie rzepkę skrobie, pełno dostawców, kart, abonamentów... 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, galakty napisał(a):

I chyba największy problem to właśnie brak standardów ładowania, w telefonach wymuszają USB-C, a tutaj każdy sobie rzepkę skrobie, pełno dostawców, kart, abonamentów... 

w europie przeciez mamy jeden glowny standard DC - CCS2, wiec o jakim braku standardow ladowania piszesz :hmm: czy moze masz na mysli standard platnosci?

dostawcy/karty/abonamenty? kazda nowa ladowarka (a stara ma byc zmodyfikowana)  musza juz miec czytnik kart platniczych. takie sa wymogi unijne (dot tez standardow ladowania) .

od lat walkowane jest to samo, nie wiem jaki poziom ignorancji trzeba reprezentowac, aby przez tyle lat niczego sie nie nauczyc. i dla takich jednostek ktos ma inwestowac w nowe ladowaki? przeciez na 100% beda staly w zlym miejscu, albo nie beda mialy wlasciwego koloru:hahaha: trolling w najczystszej postaci .

13 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Dla mnie to jest coś co właśnie powoduje, że w przyszłym roku bede się rozglądał za używanym Y choć technologicznie bardziej przemawia do mnie Xpeng G6 Lift

ten xpeng tez mi chodzi po glowie, ale jednak czekam na Zeekr :glodny: w tym roku maja wejsc do PL. beda mieli w ofercie swoje finansowanie i ubezpieczenie, wiec oferta wynajmu dlugoterminowego moze byc tutaj bardzo atrakcyjna.  jak sie nie ogarna, to w sumie do DE nie mam przeciez daleko :Up_to_s:

image.png.f7b893edb779eef3a1b53ade03f4113c.png

i znowu Szwecja, ale nie ma sie co dziwic, przeciez tak jak Volvo, to Geely :Up_to_s: 

image.png.3e1eb10e69f15b18a9cbdd054b764d2e.png

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano

Y jest paskudny, nie odmawiam mu funkcjonalności ale wygląda po prostu okropnie. 

Wygląd to kwestia gustu. Pierwszy Y mi się nie podobał. Yuniper mi się juz wizualnie podoba szczególnie wersja Performance. 

Nawet w PL jak widzę Teslę to w sumie tylko Y, kiedyś się trójki trafiały, teraz niezbyt.

U mnie w okolicy to zdecydowanie więcej 3 jeździ. 

Mapa z ładowarkami idealnie pokazuje gdzie jest Europa, a gdzie lud ze wschodu :hihot: 

Tylko to jest mapa ładowarek Tesli. W Polsce masz jeszcze mnóstwo innych dostawców. 

IMG_7429.thumb.png.b8295417999491f5b8e432d2602014ab.png
W Polsce Tesla buduje swoje SC w oparciu o infrastrukturę innych dostawców czyli tam gdzie brakuje ładowarek tam Tesla stawia swoje SuC.

Nawigacja Tesli ma opcje by trasę z ładowaniami wyliczać z uwzględnianiem ładowarek innych producentów.

Opublikowano
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Tylko to jest mapa ładowarek Tesli. W Polsce masz jeszcze mnóstwo innych dostawców. 

No wiem, ale Tesla ma jakiś standard i jest fajnym wyznacznikiem.

Reszta to każdy robi co chce, dużo jest wolnych ładowarek, albo nie czynnych, a to karta nie działa, a to to, pełno abonamentów. Jakbym miał kupować to coś co ma standard faktycznie i tu Tesla wygrywa. Tylko nie w Polsce.

Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

Reszta to każdy robi co chce, dużo jest wolnych ładowarek, albo nie czynnych, a to karta nie działa, a to to, pełno abonamentów. Jakbym miał kupować to coś co ma standard faktycznie i tu Tesla wygrywa. Tylko nie w Polsce.

bzdury...

Opublikowano

No jest drogo, ale jest chociaż ładny :P

Rynek zweryfikuje i będą rabaty. Trochę boli brak ładowania AC 22kW.

Chętnie poczekam rok i rozważę jakieś demo przecenione, z minimlnym przebiegiem i rabatem 30% ;)

Fajny wspołczynnik cx 0,25.

Czekam jeszcze na premierę Ioniq 3, mniejszy, ale powinien być wyraźnie tańszy i ma ładowanie 22kW.

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

O, ciekawy. Nieduży, ale pewnie też minimum 130-150k :) 

Jak dla mnie tego typu auta z tak małymi bateriami powinny kosztować poniżej 100k. To jest auto typowo do jazdy wokół komina i nic poza tym.

1 godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

Ciekawy jestem tego jak auto sobie poradzi. 
G6 i G9 mają spore branie.

Opublikowano
5 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Jak dla mnie tego typu auta z tak małymi bateriami powinny kosztować poniżej 100k. To jest auto typowo do jazdy wokół komina i nic poza tym.

No dokładnie tak. 

5 minut temu, DjXbeat napisał(a):

G6 i G9 mają spore branie.

W Polsce? w całym ubiegłym roku sprzedali jakieś 100 aut. G9 jeździłem i nic takiego - spore zuzycie ma i bardzo kiepsko się tym parkuje. układ kierowniczy to w sumie najgorsza rzecz w tym aucie.