Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, DjXbeat napisał(a):

@Cappucino@galakty

Pytanie na inteligencję. 
Jeśli w okresie styczeń-kwiecień 2026 sprzedano ~249tys aut BEV więcej niż okresie styczeń-luty 2025 a udział w rynku spadł o 2% to jest to wzrost sprzedaży czy nie ? 

A ile sprzedano w okresie styczeń kwiecień 2025? I wróć do meritum, czy uważasz, że te 4% udziału w runku to postęp? Ja pisałem wielokrotnie, nie jest ważna ilość sprzedanych aut tylko udział w rynku, to on wskazuje w jakim kierunku ten rynek idzie.

2 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

to akurat bzdura. dzieki temu jeszcze w ogole cos produkuja, a nie sa juz tylko kustoszem wlasnego muzeum, swoja droga bardzo interesujacego muzeum. bylem , widzial :)

Tak, tak, szczególnie to widać po tym filmie.

9 minut temu, DjXbeat napisał(a):

@Cappucino@galakty

Pytanie na inteligencję. 

Widzę, że z braku argumentów zaczęły się osobiste wycieczki. Słabo.

Edytowane przez Cappucino
  • Upvote 1
  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Elektryków dalej jest mniej więcej tyle samo co w 2025. 

No nie jest. Czarno na białym napisane jest, że wzrost sprzedaży w UE wynosi 33,8% r/r. A wśród nowych aut w UE udział BEVów wzrósł z 17.4% do 19.7% (dane ACEA).

Edytowane przez trepek
Opublikowano
1 minutę temu, trepek napisał(a):

No nie jest. Czarno na białym napisane jest, że wzrost sprzedaży w UE wynosi 33,8% r/r.

Hybryd jeszcze więcej się sprzedało. 

Wy o wzroście sprzedaży, a my o udziale w rynku. 

Opublikowano

Przecież sam wklejałem udział w rynku, na bazie tego uważam że jest mniej więcej tyle samo. 

2% po roku gdzie tutaj wieszczono tłumy w salonach bo ropka zdrożała... ;) 

I zanim wkleicie znowu ponad 30% wzrostu BEV, to spójrzcie ile więcej hybryd sprzedano. Dużo, dużo więcej. 

Opublikowano
19 minut temu, galakty napisał(a):

Wy o wzroście sprzedaży, a my o udziale w rynku. 

Przecież jak Filip z konopii wyskoczyłeś o  sprzedaży po linku, który wrzucił @Cappucino a teraz odwracasz sytuacje twierdzisz, że o udział Ci chodzi ? Zdecyduj się!
On wspomniał o spadku sprzedaży umieszczając dane udziału w rynku a to zupełnie dwa inne tematy! 

Spadek udziału nie oznacza spadku sprzedaży - to są podstawy przedsiębiorczości! 

Wzrost/spadek sprzedaży to bezwzględne zwiększenie/zmniejszenie liczby sprzedanych aut w określonym czasie. 
Udział w rynku to procentowy udział na tle wszystkich rodzajów sprzedanych aut. 

Pierwsze 4 miesiące tego roku to bezwzględny wzrost sprzedaży aut BEV zarówno na całym rynku EU (sprzedano 249 tys BEV więcej) jak i Polskim rynku (sprzedano ~3.2 tys więcej BEV) niż w tym samym okresie poprzedniego roku. 

Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

A ile sprzedano w okresie styczeń kwiecień 2025? 

W EU prawie 249tys mniej a w Polsce 3 tys mniej. 

I wróć do meritum, czy uważasz, że te 4% udziału w runku to postęp?

Przytocz jakikolwiek fragment z dyskusji gdzie poruszyłem temat tempa wzrostu. Nie znajdziesz takiego bo nigdy o tempie wzrostu nie napisałem! 

Nie wiem jakie były zapowiedzi i to również mnie nie obchodzi. Istotną informacją jest dla mnie to, że z roku na rok sprzedaje się więcej aut BEV a więc ten rynek się cały czas rozwija. 

Ja pisałem wielokrotnie, nie jest ważna ilość sprzedanych aut tylko udział w rynku, to on wskazuje w jakim kierunku ten rynek idzie.

Ty napisałeś, że spadła sprzedaż i podałeś dane z udziału w rynku co jest błędem bo sprzedaż w tym okresie wzrosła o ponad 3 tys aut a udział spadł bo cały rynek zwiększył się jeszcze bardziej. 

Opublikowano
4 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Pierwsze 4 miesiące tego roku to bezwzględny wzrost sprzedaży aut BEV zarówno na całym rynku EU (sprzedano 249 tys BEV więcej) jak i Polskim rynku (sprzedano ~3.2 tys więcej BEV) niż w tym samym okresie poprzedniego roku. 

Był wzrost sprzedaży wszystkich aut to i elektrycznych  wzrosło.  Ale fakty są takie, że udział na naszym rynku słabnie mimo, że wiele koncernów obniżyło ceny na swoje auta.

W Unii masz dopłaty które napędzaja te wzrosty, Niemcy, Włochy i Francja, więc tam gdzie sie najwięcej sprzedaje elektryków. Wycofaj dopłaty to co będzie?

• Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, trepek napisał(a):

Galakty, wklejałeś jakiś wycinek z AI a nie fakty :p

Przecież to bierze ze stron jak właśnie ACEA na którą się powołujecie. 

24 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Spadek udziału nie oznacza spadku sprzedaży - to są podstawy przedsiębiorczości! 

Człowieku rozmawiamy o dwóch innych rzeczach i to nie pierwszy raz, wróć do postów sprzed miesiąca i będzie to samo.

Ty że OGROMNY wzrost sprzedaży BEV, a udział w rynku ledwo się podniósł, bo już nie napiszesz że hybrydy też się lepiej sprzedały niż w 2025 roku. 

Opublikowano
34 minuty temu, galakty napisał(a):

Ty że OGROMNY wzrost sprzedaży BEV, a udział w rynku ledwo się podniósł

Zacytuj gdzie wspomniałem o ogromnym wzroście sprzedaży.

Słyniesz z tego, że koloryzujesz i wyolbrzymiasz słowa! 

Napisałem wyraźnie, że wzrost cen paliw będzie miało realne przełożenie na wzrost sprzedaży aut elektrycznych bo wysoka cena paliwa jest jednym z czynników, które mogą podnieść sprzedaż. 
O ile 2 miesiące temu wzrost cen spowodował większe zainteresowanie BEV tak dane sprzedażowe właśnie to potwierdzają bo sprzedaż wzrosła. 

Opublikowano (edytowane)

Tu jest najnowszy raport ACEA jak się chcecie dalej  się kłócić: https://www.acea.auto/files/Press_release_car_registrations_April_2026.pdf

W marcu z jakichś powodów zawsze jest bardzo duży wzrost rejestracji nowych samochodów, czy to w tym roku czy w ubiegłym, czy dwa lata temu. Dlatego w kwietniu było chwalenie się rekordami sprzedaży z marca, a jak sprzedaż siadła w kwietniu/maju, to już trzeba szukać wzrostów innymi statystykami :hihot:

Fakty są takie, że jeśli patrzeć na całe EU, to BEV mają najwyższy wzrost YoY, czysta benzyna i diesel bez bateryjek w dół, a najpopularniejsze są hybrydy. I za szybko się to nie zmieni.

Ale są też rynki takie jak Polska, Włochy czy UK, gdzie to PHEV najbardziej zyskują na popularności podgryzając udziały BEV.

image.png.b728d9a1acd28c562a1a4716507dcd88.png

Edytowane przez some1
  • Like 1
Opublikowano

I fajnie. Francuzi widać poszli inną drogą i robią ładne auta, o klasycznych kształtach, zamiast kosmicznych dziwolągów (hyundai, kia). Bardzo im kibicuję. Nowe Peugeoty, Renault i niektóre Citroeny to naprawdę ładne auta. Co ciekawe w całej europie nieźle się sprzedają, tylko u Nas w kraju nadal panuje przekonanie że aut na F się nie kupuje ;)

Opublikowano

"

Podstawowy IONIQ 5 DYNAMIQ z baterią 63 kWh, napędem na tył i mocą 170 KM kosztuje teraz 148 900 zł.

TECHNIQ z baterią 84 kWh, mocą 229 KM i napędem na tył została przeceniona z 249 900 zł na 171 900 zł.

N Line 84 kWh 229 KM kosztuje 191 900 zł zamiast 269 900 zł. Upust sięga więc aż 78 000 zł!

Do tego Hyundai oferuje kredyt 60/40 z oprocentowaniem 0 procent oraz leasing od 100,1 procent. Wersje AWD 325 KM są już wyprzedane, co chyba najlepiej pokazuje, że przy dobrej cenie samochody elektryczne potrafią znaleźć klientów.

Da się wycenić EV rozsądnie? Jak widać, da się!

"

Opublikowano

Musieli zejść z ceną, ponieważ chińczyki wbrew wszystkiemu mają już 20-30% udziału w rynku elektryków w Polsce.

Jak serwisy się ogarną to będzie jeszcze więcej.

Tylko wąska grupa nabywców elektryków kupi wybrane marki europejskie niezależnie od ceny.

Dla wielu osób cena jest elementem kluczowym i wiele osób jeszcze patrzy na bajery, a nie wersja podstawową i tu najbardziej widać różnicę w cenniku.     

Opublikowano
16 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Upust sięga więc aż 78 000 zł!

Jak coś było mega drogie i staniało, to nie jest to wielki sukces. Jak porównuję do Tucson czy Sportage (tak wiem, nieco mniejsze ale nie mają baterii więc realnie więcej upakujesz) które są tańsze i mają większy zasięg, no to ekhm. 

• Upvote 1
Opublikowano

Nadal porypane ceny elektryków, przykłady: Fiat Panda

benzyna - 69 900

hybryda - 81 800

elektryk - 107 000

Fiat 600:

benzyna - 74 900

hybryda - 99 400

elektryk - 137 800

Elektryk miał być tani bo mniej skomplikowany, i nie baterie nie są drogie, bo ta kosztuje 250-400 za 1kWh 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Nadal porypane ceny elektryków,

... i z tego powodu moim zdaniem, jak ktoś potrzebuje auta uniwersalnego, to JESZCZE nie jest dzisiaj czas na elektryka. Zobaczymy za (oby nie całą) dekadę, choć wolałbym, by to elektryki za te kilka lat solidnie staniały, a nie spalinowce (na skutek regulacji UE) zdrożały do poziomów elektryków. xD

Edytowane przez Kyle