Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie znam się na takich problemach, jednak coś mi nie daje spokoju: "wszystkie wentylatory chodzą na full!" To oznacza, że wentylatory obudowy i chłodzenia procesora też chodzą na full, gdy pojawia się czarny ekran? Czy to jest nadal problem wyłącznie karty graficznej?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, wamak napisał(a):

To oznacza, że wentylatory obudowy i chłodzenia procesora też chodzą na full, gdy pojawia się czarny ekran? Czy to jest nadal problem wyłącznie karty graficznej?

Cała buda wyje jak szalona. Przez ten hałas to już teraz sam nie wiem czy te od karty też lecą na full. Na pewno wszystkie inne tak. Wcześniej masz filmik jak to wszystko lata.

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, sideband napisał(a):

Przestań pitolić jak nie masz pojęcia :hihot: Przy braku sterownika wentylatory nie kręcą się nawet 50% obrotów, a przy resecie sterownika nawet do niczego takiego nie dochodzi szpecu.

By wchodziły pełne obroty karta w zasadzie przestaje działać i nie jest winny zasilacz, a inna reszta sprzętu. Wystarczy prześledzić temat. 

Już pokazałeś w innym temacie swoją niesamowitą wiedzą, ale musisz mi tego udowadniać kolejny raz :hihot:

Zamiast nadrabiać brak wiedzy agresją i wycieczkami osobistymi, weź głęboki oddech i poczytaj o architekturze nowoczesnych GPU, mechanizmach bezpieczeństwa VBIOS oraz o tym, jak system operacyjny komunikuje się ze sprzętem. Mylisz dwa zupełnie różne stany i robisz z siebie eksperta, a wykładasz się na podstawach diagnostyki.

Sformułowanie, że "przy braku sterownika wentylatory nie kręcą się nawet na 50%", to potężny fikołek logiczny. Mylisz standardowy rozruch komputera bez zainstalowanego sterownika (gdzie działa Microsoft Basic Display Driver, a karta czyta domyślną, spokojną krzywą z VBIOS) z nagłym i krytycznym crashem komunikacji (TDR) z poziomu kernela systemu podczas pracy.

Gdybyś faktycznie śledził dokumentację i zgłoszenia błędów, wiedziałbyś, że kombinacja "czarny ekran + fany na 100%" to flagowy objaw zawieszenia sterownika graficznego i utraty tzw. hardware-handshake. Identyczne akcje działy się regularnie przy konfliktach sterowników NV z funkcją HAGS, przy G-Sync w konfiguracjach wielomonitorowych czy podczas błędów akceleracji sprzętowej na Discordzie/Chrome. Fora są pełne wątków (błędy LiveKernelEvent 141 / Event ID 4101), gdzie po czystej instalacji przez DDU lub rollbacku do starszej wersji drivera "uszkodzona" karta nagle cudownie zdrowiała.

W momencie, gdy sterownik NV (nvlddmkm.sys) ulega zamrożeniu (np. przez błąd zarządzania stanami energetycznymi P-State w danej wersji drivera), Windows inicjuje reset TDR (Timeout Detection and Recovery). Jeśli w tym ułamku sekundy mikrokontroler karty straci cyfrowy sygnał sterujący PWM z systemu, ze względów bezpieczeństwa uruchamia procedurę "Hardware Failsafe". Karta odcina obraz i podaje maksymalne napięcie 12V na wentylatory (100% obrotów). Dzieje się tak, ponieważ wewnętrzny chip karty "nie wie", czy system po prostu się zawiesił, czy rdzeń właśnie się topi pod pełnym obciążeniem. To czysta mechanika obronna GPU przed ugotowaniem.

Jesteś klasycznym forumowym „ekspertem”, którego wiedza zatrzymała się na czasach Windowsa XP.

Wyzywanie mnie od „tumanów” świadczy o Twoim maksymalnym prostactwie i braku elementarnych zasad kultury.

A co do wypominania mi „wiedzy z innego tematu” - doprawdy, Ty chcesz kogoś rozliczać z wiedzy technicznej? Trzeba być technologicznym kosmitą, żeby publicznie twierdzić, że DLSS (czyli renderowanie gry w niższej rozdzielczości bazowej) powoduje wzrost zużycia VRAM. Skoro wykładasz się na tak absolutnych podstawach działania upscalerów, to nic dziwnego, że mechanizmy bezpieczeństwa sterowników graficznych również stanowią dla Ciebie czarną magię.

Edytowane przez X360
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, X360 napisał(a):

Zamiast nadrabiać brak wiedzy agresją i wycieczkami osobistymi, weź głęboki oddech

Jego pochowaja takiego jakim sie urodził i niesłusznie bo nie ma prawa być butnym:hihot:

Przegląd od AI

Problem nagłego wchodzenia wentylatorów GPU na 100% po włączeniu profilu XMP wynika zazwyczaj z niestabilności pamięci RAM lub błędu magistrali PCIe. Gdy kontroler pamięci lub szyna danych zostają przeciążone, system awaryjnie wyłącza sterownik graficzny (tzw. crash), co skutkuje zniknięciem obrazu i uruchomieniem chłodzenia na maksymalnych obrotach. 

Dalej 100% FAN gpu i czarny ekran to tylko objaw a nie przyczyna ale zeby to zrozumieć trzeba nie być wrobnikiem :hihot:

acha i zeby nie było, procentowo to gpu daje najczęściej ten obaw. Ale po to jest diagnostyka.Co ?ma karte 2 raz slać bez sprawdzenia?

A czy wywalanie na pulpicie zwieksza szanse ze to gpu ???

No wlaśnie zmniejsza ,choć dalej procent dla gpu jest najwiekszy

To, że system crashuje i wentylatory GPU wchodzą na 100% nawet na pulpicie (w spoczynku), zmniejsza szansę na to, że uszkodzona jest sama karta graficzna (sprzętowo), a zwiększa szansę, że winna jest skrajna niestabilność pamięci RAM lub kontrolera w procesorze.

Po prostu czasem mam wrazenie ze pisze na forum zegarkowym a nie IT :hihot:

Edytowane przez janek25
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Wchodzicie do tematu, nie czytacie

47 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Przez ten hałas to już teraz sam nie wiem czy te od karty też lecą na full. Na pewno wszystkie inne tak.

Nie każdy jest jasnowidzem ;) jedyne co tu przeczytałem na 100ke to buta i obrażanie

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Forum nie służy do wylewaniu swoich frustracji :hihot: Dalej nie dyskutuje :lol2:

A czy forum służy do obrażania, wyzywania od „tumanów” i „szpeców” oraz umniejszania innym? Pozwalasz sobie na taki rynsztokowy język tylko dlatego, że siedzisz bezpiecznie przed monitorem i czujesz się w pełni bezkarny?

Następnym razem, zanim Twoje ego znowu każe Ci kogoś obrażać zza bezpiecznego ekranu, pomyśl dwa razy.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie ty piszesz tylko AI, co za osły. :rotfl2:

39 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wchodzicie do tematu, nie czytacie tylko walicie na oślep a jak ktoś was próbuje prostować to jeszcze pyskujecie.

Komedianci.

Nie obniżaj poziomu @Kadajo
Nie chodzi o merytorykę, tylko... formę.
"Tumany", "chłopcze malinowy", "przestań pitolić" i inne takie, serio?
Tak się nie dyskutuje. 

Pomijam fakt, że bardzo często "netowi kozacy zza szkiełka" okazują się zakompleksionymi melepetami w realu (i w życiu nie wyskoczyliby "z mordą", widząc do kogo startują - a tak, można sobie bezpiecznie strzępić ryja na kogoś.)
Nie idźmy tą dogą. 

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Daj spokój ;) Typ ma ból 4-liter przerabiałem takich na labie od groma on tu przyszedł bełkotać, a nie pomagać. 

A "janek" to stary banicjanin za opowiadanie bzdur :E

@userKAMIL Zrób co Ci mówiłem kompik na leżąco i jazda ;)

@wamak karta jak leci 100% to masz 3x100mm wentylatory kręcą się ponad 3k rpm to Ci zagłusza wszystko taką młockarnie masz nic innego się nie przebije stąd zapewne złudzenie.

Edytowane przez sideband
Opublikowano
21 godzin temu, sideband napisał(a):

Zrób co Ci mówiłem kompik na leżąco i jazda ;)

Ja nie wiem czy Ty to na poważnie piszesz czy żartujesz…ale jak to pierwsze to @Kadajo możesz ten temat już zamykać na amen bo dalej nigdzie nie zajdziemy. 🤦‍♂️

• Upvote 1
Opublikowano

Dlaczego miałbym żartować/trolować to ma znaczenie większe niż myślisz ;)

M.in dlatego na serwisie nic mogło nie wyjść testowali w innej pozycji gdzie działają mniejsze naprężenia na pcb i karta przeszły testy. 

Dotyczy to też samego slotu na płycie wkładając 2060 nie ma aż takiego parcia na slot jak na ciężkiej i długiej 4090.

Nie chcesz to tego nie rób twoja sprawa na forumku nic więcej nie zrobisz online i zanieś kompa do serwisu niech Ci całego sprawdzą ;)

• Upvote 2
Opublikowano

Naprezenia też jak i kilka innych no ale sidebend mówił ze to

W dniu 14.06.2026 o 20:49, sideband napisał(a):

Nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz bladego pojęcia, a tak musiałbyś przestać klepać posty :hihot:

Właśnie czarny ekran i pełne obroty to 100% problem karty. Zostaje odcięte zasilanie od rdzenia i znika sygnał PWM, który jest generowany bezpośrednio bez GPU = wentylatory pracujące na maxa panie specjalisto :hihot:

Pomijając stricte potencjalny drobny problem z lutami GPU/MEM może być też problem gdzieś na poziomie jakieś bramki/tranzystora, który puszcza "pomocnicze" napięcie i wystarczy, że nawet to napięcie ciut za niskie to będzie dokładnie taki objaw.

Te pomocnicze napięcia biorą udział w procedurze startowej karty i do realizacji zabezpieczeń. A potencjalnych powodów jest znacznie więcej typu niestabilna praca sekcji zasilania itp. dlatego bez dokładniejszej diagnostyki nie dojdzie się gdzie jest problem.

Ale serwisy producenta z reguły są mało fachowe oni nawet tej karty nie pomierzyli.

wczoraj mial bramki sprawdzać

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, userKAMIL napisał(a):

Ja nie wiem czy Ty to na poważnie piszesz czy żartujesz…ale jak to pierwsze to @Kadajo możesz ten temat już zamykać na amen bo dalej nigdzie nie zajdziemy. 🤦‍♂️

twój problem moze równie dobrze wskazywac na problem na płycie głównej, lub gdzies pomiedzy procem a ramem itp. duzo jest mozliwosci, rowniez na problem karty graficznej. Półki go nie rozwiązałeś nie wiem czy warto ulegac emocjom i odrazu prosic o zamkniecie tematu. Moze warto sprawdzic różne sposoby.

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, sideband napisał(a):

Nie chcesz to tego nie rób twoja sprawa na forumku nic więcej nie zrobisz online i zanieś kompa do serwisu niech Ci całego sprawdzą ;)

Sprawdzą czyli co dokładnie zrobią?

45 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Półki go nie rozwiązałeś nie wiem czy warto ulegac emocjom i odrazu prosic o zamkniecie tematu.

To akurat był sarkazm. ;)

P.S. O płycie głównej też mam myśli. Przypomnę tylko, że po 2 tygodniach od zmiany zasilacza. Nie było najmniejszego problemu. Komp był katowany non stop!

Nagle po 2 tygodniach problem wrócił. 

Wcześniej takie akcje zdarzały się kilka razy dziennie nawet.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, janek25 napisał(a):

dociśniiecie cpu,ram psu inne.Dalej nie masz 100procetn ze to gpu

Ok.

Ale rady typu daj kompa w ''poprzek'' są absurdalne. XD

Jak ktoś czyta ten wątek od początku to za głowę się łapie...

Opublikowano (edytowane)

masz tu temat gdzie autor twierdzi ze naprężenia.

https://forum.purepc.pl/topic/414336-nowy-pc-nie-wyświetla-nic-na-monitorze/#comment-4200458

Dzięki wszystkim za pomoc. Wymontowałem części z obudowy i podłączyłem na tzw. "pudełku" poza obudową. Odpalił bez problemu. Nie wiem co było powodem. Podejrzewam, że albo cooler do procesora był zbyt mocno dokręcony (przykręciłem go bez śrubokręta, dokręciłem śrubki palcem tylko do lekkiego oporu tak by nic sie nie ruszało) albo wbudowany w obudowe splitter do wentylatorów rgb coś mieszał. Innych pomysłów nie mam. Niemniej teraz wszystko śmiga bez problemu

takich ryzenów było wiele.Procent z nich moglo być banan

Nie chcesz iść najmniejszym oporem??

drugi ,28 dniowy rtx 4090?:hihot:

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)

Ja nie wiem co to ma wspólnego z moim problemem względem Twojego linka:

Cytat

Komputer się uruchamia, wszystkie wiatraki działają i ARGB również. Niestety nie mam dostępu do BIOSu, gdyż monitor nie wykrywa źródła. Płyta główna nie posiada żadnych sygnałów dźwiękowych i diod, posiada tylko system informowania o błędach poprzez miganie diody guzika Power. Dioda w guziku Power świeci jednostajnie i według instrukcji płyty głównej oznacza to, że żadnych błędów nie ma. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Buda fajna, ale o co be z tą wersją (rozmiarem?)  grafy, bo się nie znam? 
    • No ja byłem na pogrzebie, nie raz. W mieście na największym cmentarzu mam kaplicę, gdzie zwykle są nabożeństwa, na kolejnym tak samo. Nie wiem, co się dzieje w przypadku, gdy nabożeństwo jest w rodzinnej parafii zmarłego, ale nie kojarzę praktycznie żadnego kościoła bez parkingu czy placu przed wejściem, poza takimi w ścisłym, zabytkowym centrum, ale zdaje się, że nawet na teren ciasnego starego miasta karawany wyjątkowo mogą wjeżdżać tak samo jak karetki, policja czy zaopatrzenie.   Tutaj sytuacja mimo wszystko jest IMHO specyficzna. O ile dobrze widzę, nie ma bezpośredniego przejścia z kościoła na parking, jeśli już, to przez budynek klasztoru/szkoły (?). Inna opcja to właśnie niesienie trumny wzdłuż Czerniakowskiej do skrzyżowania i potem Nowosielecką do wejścia na parking.   Tak, na wsiach jeszcze jakiś czas temu nosiło się albo i nadal przenosi trumnę z konduktem na cmentarz, jeśli jest blisko kościoła. Ale szczerze mówiąc - jakoś tego w centrum miasta nie widzę.  To nie jest boczna osiedlowa uliczka. I jednocześnie nie jest to pogrzeb z celebrą itp.  Wszystko to nawet jeśli trzeba się zgodzić, że widok trumny to nie jest też nic gorszącego. Ale IMHO wystarczy, że wyniosą ją na przystanek...    No właśnie, skoro już muszą, to albo tam powinien być dopuszczony wjazd obok przystanku (a faktycznie nie ma - wszędzie słupki) albo nie powinno tam być pogrzebów. A jeśli mimo wszystko są...  to na karawan przymknąłbym oko.    Ja wiem, że raz na milion jakieś dziecko będzie akurat biegło do przedszkola - ale to są skrajne przypadki, generalnie nic nikomu nie ma prawa się stać jeśli karawan na pięć minut wjedzie ostrożnie i bardzo powoli na chodnik. A podejrzewam jeszcze, że i pogrzeby nie odbywają się tam masowo?   OK, jasne, dura lex... no ale komentarz mam do tego chyba taki jak większość: Konfitura kiedyś w końcu wyłapie ostry wp...l i, jak tłumaczył klasyk: nie będę popierał, ale zrozumiem. A wcale nie jestem fanem kościelnych jasełek.
    • @Dikson Spotkałem się z takim czymś na początku zeszłego roku na OLX, kilka takich kont zgłosiłem i je zablokowali. Widać, że jest to walka z wiatrakami, najwidoczniej dalej udaje im się oszukiwać ludzi. 
    • Gdzie w końcu kupiłeś?  Ja akurat złotego wolę i nawet w przezroczyste etui wsadzę bo mi się bardziej podoba . 
    • Długo czytałem ten temat bez konta, ale w końcu nadszedł czas na kupno OLEDa. Do tej pory własciwie byłem nastawiony na Asusa PG27UCWM, ale ostatnio też zacząłem się jednak zastanawiać nad QD, a dokładniej Dell AW3426DW. Nastawienie na WOLEDa (czy jak to się tam teraz zwie bez white pixela) było głównie z obawy przed rysami przy czyszczeniu, ale niby w tej najnowszej generacji mocno poprawili wytrzymałość ekranu. Okno mam typowo za samym monitorem, więc z tym nie powinno być problemu, bo wprost na niego nic nie świeci + w razie czego mam rolety. Sam monitor będzie na ramieniu, więc minusy i plusy podstawy tych modeli mnie nie interesują. Mogę prosić o podpowiedzi czy warto iść w QD czy jednak poczekać np. na testy tego Asusa jak już się pojawi? Ew. może popatrzeć na jakieś inne modele QD oprócz tego Della, bo jednak do tej pory siedziałem na IPS 16:9, więc będzie to spory przeskok, ale z drugiej strony wolałbym chyba od razu przejść na 4K. Monitor będzie do grania, przeglądania internetu i okazjonalnego oglądania filmów (chociaż od tego głównie mam LG C4). Z takich dodatkowych rzeczy, to też nie mam zamiaru jakoś bardzo dostosowywać się pod monitor, jak np. ukrywanie paska windows. Mam świadomość, że szybciej się przez to może wypalić. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...