Skocz do zawartości

Wakacje 2026  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. Polska czy zagranica?

• Polska
      11
    • Zagranica
      20
  2. 2. Organizacja samemu czy biuro?

• Samodzielna organizacja
      23
    • Biuro podróży
      5
    • Nigdzie nie jadę
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie byliście, gdzie jesteście, gdzie macie zamiar wyjechać na wakacje 2026? 

Wymiana doświadczeń, a moze i jakieś polecajki na kolejny rok? ;)

Ja co prawda w trakcie tygodniowego wyjazdu. Jak wrócę to podzielę sie informacja co i jak. 

Biuro podróży czy wyjazd organizowany samemu? ;)

Opublikowano
6 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Majorka sam, Turcja biuro,Chorwacja sam.

Wyjazd samemu czy z rodziną? 

Zastanawiam sie ciagle czy nie spróbować organizacji samemu ale nie wiem czemu, jakaś blokada jest przed tym i ciagle przez biuro podróży... za wygodny jestem :/ i z drugiej strony chyba nie chce organizacyjne zawalić przed rodzinka xD

Opublikowano

Majorka ze znajomymi we Wrześniu, razem 4 osoby. Loty z bagażem nadawanym ok. 700 zł na głowę w obie strony, willa z basenem 7200 zł za tydzień (minus to 4km od morza) i auto 1500 zł. Całkiem nieźle to się spina. Rok temu Fuertaventura na all excuse me wyszła finansowo mniej więcej tyle samo (tak, teraz dojdzie amciu amciu we własnym zakresie, ale jest na to miejsce w różnicy budżetowej), a jednak wygoda teraz kilka poziomów w górę. 

Opublikowano (edytowane)

Ja zawsze wyspy w Hiszpanii z biurem na all excuse me. Lubię tam poleniuszkować. A w robocie ostatnio dali darmowy kurs języka hiszpańskiego, chyba trzeba zaatakować. Mi się bardzo podobały te hotele: https://maps.app.goo.gl/uf1BnULBziLC4hHTA oraz https://maps.app.goo.gl/KTHHdmM2BShSDXsMA. W tym roku wybywam tutaj: https://maps.app.goo.gl/yQj3S5utXGBZz3eJ7 na trzy tygodnie. Na Majorce byłem dwa lata temu, ale jakoś mi nie siadło. Kanary lepsze. ;) Przy pierwszej wizycie odfajkowałem Teide, Mascę itd, ale nie kręci mnie zwiedzanie. Wolę plażing, drineczki oraz specerki wśród turystycznej tandety, a wieczorem widoczek z balkonu na ocean i lekka bryza to jest to. Szkoda, że kończą mi się już sensowne hotele dla dorosłych przy plaży. Może trzeba się będzie przerzucić na Karaiby albo Hawaje.

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Też dopiero co wróciłem, z Turcji. Z rainbow wylot.

Ogólnie ok. Z dzieckiem wakacje jak to z dzieckiem, głównie hotelowy basen. :E ale udało się gdzieś pojechać podmiejskim, coś zobaczyć.

Ogólnie uważam, że koniec maja to jest chyba idealna pora na tamte rejony. Słońce tak czy siak daje popalić, a do basenu to tylko pierwszy strzał jest zimny. Potem luz. :E 

Opublikowano
12 godzin temu, serwal4 napisał(a):

U mnie w tym roku standardowo objazd jakiegoś fragmentu Europy własnym autem;
Austria, Włochy/Słowenia, Chorwacja i Węgry, więc zapewne jakieś ~3000 kilometrów wyjdzie w te 2 tygodnie;

Robię tak co roku od 20 lat. Tylko że jakieś 5000 kilometrów wychodzi. Zwiedziłem większość Europy, z południowej już nic mi nie zostało do zobaczenia. Najlepszy sposób podróżowania. Podróże kształcą :faja:

Opublikowano (edytowane)

Właśnie wróciliśmy z Krety. Pogoda dla 6 miesięcznego syna idealna. 25C słonecznie 🌞 

Przed wyjazdem rozważałem 7 dni nad Bałtykiem ale za 4 gwiazdkowy hotel all inclusive z pełnym wyżywieniem, basenami, masażem wychodziło prawie 2x tyle co za Kretę. Nie stać mnie na długi pobyt nad Naszym rodzimym morzem :E 

Po tym weekendzie planujemy wyskoczyć do Kołobrzegu na 1-2 dni a później 2 tygodnie we wrześniu i tu albo Mazury albo Majorka/Malta. 

Podróż autem po europie jest fajna ale męcząca no chyba że ktoś planuje długi wyjazd. Ja w zeszłym roku zrobiłem 4800km w 11 dni. Praktycznie codziennie gdzie indziej nocleg a więc rozpakowanie/pakowanie gratów. Teraz z pól rocznym synem było by ciężko. 
+ że w takiej podróży bardzo dużo można zwiedzić:) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Jeżeli taka pogoda będzie jak jest to będą w domu przed komputerem spędzone. Zamierzam się w lipcu wybrać na kilka dni do Krakowa ale jeżeli będzie co trochę lało to nic z tego nie będzie. Nawet na rowerze nie da się nigdzie dalej wybrać. 

Opublikowano (edytowane)

To, czy wychodzi tanio, czy drogo głównie zależy od wybranej lokalizacji, standardu pobytu oraz sposobu podróży. Można polecieć na Kanary do jakiegoś apartamentu dalej od oceanu za kilka tysięcy, a można do pięciogwiazdkowego hotelu tuż nad wodą w lokalizacji premium za kilkadziesiąt tysięcy. W przypadku hoteli dużo się też dopłaca jako singiel. Malediwy jak najbardziej da się tanio na własną rękę.

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Jeżeli mówimy o hotelach o podobnym standardzie z pełnym wyżywieniem to jakby nie liczyć Polskie morze wychodzi strasznie drogo w porównaniu do takiej Hiszpanii, Włoch, Grecji, Turcji czy Portugalii. Inna sprawa to, że w wielu z tych miejsc sezon trwa niemal cały rok, a u nas muszą się na cały rok w 3 miesiące obłowić.

Największy problem to pogoda. Gdy dopisuje to nie mam z Bałtykiem żadnych problemów ;)

Opublikowano
49 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Największy problem to pogoda. Gdy dopisuje to nie mam z Bałtykiem żadnych problemów ;)

Jak jest ładna pogoda nad Bałtykiem to stado Januszy z parawanami, kosmiczne ceny za mrożonki z Biedry i lodowata woda są spoko? Krótki lot na Złote Piaski i masz wszystkie zalety Bałtyku bez jego wad.

Opublikowano (edytowane)

W kurortach można od Januszy odpocząć tylko trzeba nie schodzić głównym zejściem na plażę ;) o wielu wsiach nawet nie wspominam bo one potrafią świecić pustkami. Temperaturę wody mamy faktycznie mocno dyskusyjną choć morsy są zadowolone nawet latem :E Dla mnie niezaprzeczalnym atutem naszego wybrzeża są dziesiątki kilometrów niemal dzikich plaż, gdzie hotele nie wyrastają przy samej linii brzegowej- naturalnie dla niektórych może to być minusem. Wtedy leci się do takiej Turcji, wstaje z łóżka, przechodzi przez ulicę i wchodzi do morza albo Malediwy gdzie schodzisz z łóżka i możesz wpaść prosto do wody :). Dla każdego coś dobrego.

Ja bym nie demonizował żadnej formy wczasowania. Jednak im jestem starszy tym bardziej dziwi mnie te notoryczne narzekanie na Polską. Mamy u nas wszystko: góry, morze, jeziora, rezerwaty, przyrody, całkiem sporo zabytków różnej maści (jak na kraj zdemolowany wojnami)- do wyboru do koloru. Znam osoby, które za granicę nie podróżują bo uważają, że braknie im życia żeby u nas wszystko zobaczyć co by chcieli. 

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano

@Klakier1984

Mnie bardzo przeszkadza odklejka w polskim gastro. 

Ceny z dupy całkowicie i uzasadnione tym, że na jednym punkcie z burgerami, zapiekankami czy czymkolwiek musi się wyżywić cała rodzina, a właściciel musi - powtarzam musi - mieć nowe BMW czy Porsche w leasingu. A najlepiej dwa bo żona też musi mieć. 

pracownicy? Minimalna. 
Jakosc? Średnia. 

Najlepiej to widać na przykładzie smashburgerow - kosztują więcej niż w USA. I zamiast prostych burgerów z serem i keczupem mamy dziwne kompozycje i kombinacje. 

Opublikowano
2 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Jeżeli mówimy o hotelach o podobnym standardzie z pełnym wyżywieniem to jakby nie liczyć Polskie morze wychodzi strasznie drogo w porównaniu do takiej Hiszpanii, Włoch, Grecji, Turcji czy Portugalii. Inna sprawa to, że w wielu z tych miejsc sezon trwa niemal cały rok, a u nas muszą się na cały rok w 3 miesiące obłowić.

Niekoniecznie. Jak zawsze - wszystko zależy od oczekiwań i miejsca. Dobry hotel w - powiedzmy - Kołobrzegu (np. Diune albo Ultra Marine) Wychodzi znacznie taniej taniej od takiego Lopesan Costa Meloneras na Kanarach za pobyt z wyżywieniem. Na Majorce trzeba doliczyć jeszcze +30/40% za taki standard. Do tego nad Bałtyk jest też taniej dojechać. Jeździłem nad nasze morze kilka razy w ubiegłych latach i pogoda - o dziwo - za każdym razem dopisała, ale to i tak nie to. Nie te widoki, nie ten klimat, woda zimna i szarobura. Plaże ładne, to fakt.