Skocz do zawartości

Wakacje 2026  

32 użytkowników zagłosowało

1. 1. Polska czy zagranica?

• Polska
      12
    • Zagranica
      20
  2. 2. Organizacja samemu czy biuro?

• Samodzielna organizacja
      24
    • Biuro podróży
      5
    • Nigdzie nie jadę
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ankieta bez sensu, jak zwiedzanie i citybreak - samemu, jak odpoczynek to biuro. 

Ja staram się w ciągu roku 2x wyjeżdżać, raz na 2-3 nocki coś pozwiedzać (np. Bari i okolice), a raz na tydzień do hotelu z basenem i blisko morza. I organizacja samemu nie wychodzi wcale taniej jak przez biuro głównie ze względu na koszt samolotów rejsowych. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

@Klakier1984

Mnie bardzo przeszkadza odklejka w polskim gastro. 

Ceny z dupy całkowicie i uzasadnione tym, że na jednym punkcie z burgerami, zapiekankami czy czymkolwiek musi się wyżywić cała rodzina, a właściciel musi - powtarzam musi - mieć nowe BMW czy Porsche w leasingu. A najlepiej dwa bo żona też musi mieć. 

pracownicy? Minimalna. 
Jakosc? Średnia. 

Najlepiej to widać na przykładzie smashburgerow - kosztują więcej niż w USA. I zamiast prostych burgerów z serem i keczupem mamy dziwne kompozycje i kombinacje. 

Jedzenie jak jedzenie ale ceny za kawę to jakaś porażka. Na szczęście nie piję ;)

28 minut temu, Karister napisał(a):

Jeździłem nad nasze morze kilka razy w ubiegłych latach i pogoda - o dziwo - za każdym razem dopisała

Ja do zeszłego roku też zawsze trafiałem z pogodą nad morzem ale fart mnie opuścił i zmienialiśmy plany na ostatnią chwilę.

13 minut temu, galakty napisał(a):

Ja staram się w ciągu roku 2x wyjeżdżać, raz na 2-3 nocki coś pozwiedzać (np. Bari i okolice),

Statystycznie 2x w roku obijanie za granicą i raz u nas, 2-3 nocki to mi się chce mi się liczyć :P jest większy leń  na forum ?? ;)

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Najlepiej to widać na przykładzie smashburgerow - kosztują więcej niż w USA. I zamiast prostych burgerów z serem i keczupem mamy dziwne kompozycje i kombinacje. 

Jako fan smashy ze smutkiem muszę się z tym zgodzić. W moim mieście jest jeden lokal robiący świetne smashe, ale ceny wystrzelone. Teraz będąc w Toruniu miałem zajść do knajpy, gdzie smashe są poniżej 20 dych!, ale nie starczyło czasu. Widać na tym ile można zarobić w gastro.

Opublikowano
23 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Ja do zeszłego roku też zawsze trafiałem z pogodą nad morzem ale fart mnie opuścił i zmienialiśmy plany na ostatnią chwilę.

Ja na szczęście cztery lata pod rząd trafiłem z pogodą nad Bałtykiem, a potem uznałem, że pora na Hiszpanię i akurat w Polsce tego lata była tragedia. Fart, na którym nie chcę dalej polegać. Skoro już płacić, to za coś pewnego. No i w ogóle wyjazd w inny klimat jest atrakcyjniejszy, bo zawsze to coś odmiennego od tego, co się ma na co dzień.

Opublikowano

W tym roku byłem tydzień na Malcie - całkiem spoko, ale mnie nie urzekła. 

Wiedeń - to samo, chociaż sznycel i wurszt bardzo smaczny 

Stambuł - tutaj już ciekawiej, kiedyś chętnie wrócę na dłużej 

Singapur - robi wrażenie, bardzo mi się podobało, najlepsze lotnisko świata, najlepsze zoo świata, akwarium pewnie też, a jak nie to jedno z lepszych, samo miasto i jego obrzeża w tym Santosa. Naprawdę super sprawa i poza tym, że jest drogo to było super 

Malezja - niestety tylko w Kuala Lumpur, ale w planach mam więcej Malezji zobaczyć. Samo KL ciekawe, atrakcje typu basen na 51 piętrze robi wrażenie. 

Wietnam - zakochałem się, oczko niżej niż Tajlandia, ma swoje plusy i minusy, zwiedziłem połowę od środkowego Da Nang po wyspę Phu Quoc. Najlepsze wrażenie to plaże, ceny i hotele w Da Nang. Saigon też ma swój urok, ale wolę Bangkok zdecydowanie. Phu Quoc typowa kurortownia, ale w hotelu można poczuć się jak w raju. Plaże ładne, ale daleko im do Tajlandii. 

W tym roku mam już parę wypadów na Czechy zaplanowane, tydzień w Basenova i miesiąc w Tajlandii pod koniec roku. Do tego pewnie jakiś spontan na kilka dni gdzieś na Bałkany. 

Opublikowano

U nas w tym roku był wyjazd z dzieciakami w Tatry na Boże Ciało (4 dni). W lipcu do Łeby na tydzień ale to tylko z racji teściów bo ogólnie mam dość Bałtyku i tego, że zawsze na 7 dni, 4-5 dni jest beznadziejna pogoda :P A w sierpniu tydzień w Grecji, kilka lat pod rząd były greckie wyspy, ale tym razem będzie Peloponez i Riwiera Olimpijska :) 

Opublikowano
22 godziny temu, Karister napisał(a):

Ja na szczęście cztery lata pod rząd trafiłem z pogodą nad Bałtykiem, a potem uznałem, że pora na Hiszpanię i akurat w Polsce tego lata była tragedia. Fart, na którym nie chcę dalej polegać. Skoro już płacić, to za coś pewnego. No i w ogóle wyjazd w inny klimat jest atrakcyjniejszy, bo zawsze to coś odmiennego od tego, co się ma na co dzień.

Ja na Costa Brava już drugi raz lecę tak nam się spodobało :D Hotel z basenem ale bez all inclusive, bo chcemy trochę pojeździć i jeść lokalnie. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

u mnie ponownie zeszloroczne odkrycie - czyli Słowacki Raj z dzieciakiem. Poza tym jakies boczne jezioro na mazurach coby na SUPie dalej sie uczyc plywac. No i pewnie po drodze kilka 'moutain-brak'ów

Opublikowano

noo też nie byłem przekonany patrząc po zdjęciach. Finalnie młodemu tak sie spodobało że trzeba ponownie jechać. I w sumie jest rewelacyjnie jeśli chodzi o taką przygodową turystykę górską. Generalnie ten nasz super znany wąwóz Homole to jakiś ubogi krewny tego co tam można spotkać. Przy czym ta drabina to jest z tych większych - jak po obrazku miałbym strzelać to SuchaBela i lubi się tam zakorkować