Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

4070S po ograniczeniu do 190W bierze około 40W ze slotu PCI-E, resztę z 16pin, więc można taką przejściówkę po UV używać. 4070S przy 190W (40 PCI-E + 150 14pin) może mieć wydajność stock albo i nieco wyższą. Niżej jest screen z odczytu po grze z limitem 190W.

111.gif.5741086c790b25d3bb97065b5a0b6399.gif

Bez obraniczania do 190W bierze z PCI-E nawet 45W

1x8pin <-> 12VHPWR bezpieczne będzie, pytanie tylko czy pójdzie na pełnej mocy.

Edytowane przez wamak
  • Upvote 1
Opublikowano

Przy 4070S miałem w zestawie wtyczkę 2x8PIN - 12V-2x6 czy tam HPWR.
Takiej bym polecał użyć mimo wszystko.
1x8PIN książkowo 150W jednak jak wiadomo przy dobrych kablach to i do 300W może znieść ale po co?
Lepiej mieć ten zapas i komfort psychiczny. 

Opublikowano (edytowane)

Mała aktualizacja - ten adapter nie działa, a przynajmniej nie działa z Asusem 4070s. 
Czerwona dioda LED2 (czyli jakby niepodpięte zasilania) - karta nie startuje / komp w ogóle nie wykrywa karty.

Podpiąłem 3x 8pin i dopiero zadziałało...

Edytowane przez rzymo
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Ciekawe jak miałoby to działać jak w 8 pinowym pcie są 3 żyły 12V a w 12Vhpwr jest 6 żył :hmm:

Normalnie - w tym adapterze z 1x8 pin wszystkie piny +12V są połączone równolegle.

Kwestia niedziałania to na 99% te 4 małe piny, ale nie zagłębiałem się co i jak musi być, żeby karta myślała, że jest podłączone "więcej mocy" :)

W adapterze 3x8pin właśnie sprawdziłem i dwa 8pin wystarczą, karta działa normalnie. Jedynie przy wyłączonym kompie zapala się czerwona dioda. Mi to nie przeszkadza...

image.thumb.png.ecdff2feba139115d2b892c2fe08986c.png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Na razie kartę trzymam z limitem 160W, więc wszystko jest pod kontrolą, proszę nie panikować, reaktor wytrzyma :E

Miałem w planach wymienić zasilacz, ale Chieftec SFX 450W daje radę, przy grafie 160 + proc 65 max co odnotowałem to ~270 ze ściany, czyli ~250 watów z zasilacza, czyli w porywach 55% max obciążenia...

Edytowane przez rzymo