Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Od jakiegoś czasu posiadam kartę Gigabyte RX 9070 XT Gaming do której nie dołączają żadnej podpórki.
Sprawdziłem poziomicą i jednak nawet na tej karcie występuje problem saggingu.
Przez jakiś czas patrzyłem aby kupić jakąś ciekawą podpórkę pod kartę, jednak to co jest dostępne na rynku to najczęściej badziew.
Doszedłem do wniosku aby wykonać jakieś autorskie rozwiązanie i narodził mi się ciekawy pomysł.
Trochę kreatywności i wyszło coś takiego:

GPU_1.thumb.jpg.ff283922fec8ca2f22adf8825d365efd.jpg

I po regulacji z poziomicą tak finalnie prezentuje się w obudowie.

GPU2.thumb.jpg.6275a0431f38b4ce7119e356813664bb.jpg

Zakres regulacji ok. 5,5-8cm czyli optimum na moje potrzeby.
Głównym elementem jest łuska GGG .308 (ze zbitą spłonką).
Darujcie sobie przytyki o kurzu - niedługo sprężarką zrobię porządek - ostatnio nie miałem ani czasu ani głowy do tego.

Co myślicie? xD 

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, caleb59 napisał(a):

Izolacji nie ma, prąd przewodzi. :E 

1. Styka się z obudową plastikową GPU
2. Na łebku wkręta jest zaklejka (nie widać na zdjęciu).
3. Śruba gwint ma wkręcony w polimerowy element i nie ma bezpośredniego kontaktu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.06.2026 o 00:32, ket_rab napisał(a):

Tanio i nie głupio z tą łuską 7.62x51

Element podparcia GPU swoją rolę spełnia i nie wygląda jak te oklepane tanie chińskie odlewy z amelinion.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.06.2026 o 07:32, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

W pepco mozna dostac takie male krazki filcowe.

Na górę wkręta sugerujesz?

W dniu 25.06.2026 o 09:36, LeBomB napisał(a):

Ja bym poszerzył czymś podstawę, żeby pod wpływem drgań podpórka z czasem nie "uciekła" na bok.

Nie mam takich drgań. Naprawdę trzeba mieć kiepskiej jakości obudowę i w środku elementy kiepsko poskręcane aby do tego doszło.
Nawet jeśli, mało prawdopodobne, że tak się stanie. Poza tym wiele fabrycznych podpórek ma podobną średnicę podstawy i zbierają dobre recenzje.
Myślę, że istotne jest aby podpórka nie była nadmiernie przekombinowana. 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
24 minuty temu, wamak napisał(a):

Czym wypełniłeś łuskę, aby wkręcić tego wkręta?

Niczym. Wsadziłem kołka rozporowego o średnicy 6mm. 
kolek-rozporowy-bx--6mm-wkret-stozk-3-5x

Służy za izolacje, przy okazji solidnie trzyma wkręta. Jedynie mógłbym dać kapkę "super glue" aby w luźnej pozycji się nie ruszał ale to szczegół

16 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Ja mam u siebie coś takiego, był problem bo mam dużą budę.

Widziałem też takie jak wrzucasz.
Ja mam znowu między piwnicą a GPU niewielką przestrzeń i większości podpórek z gwintami brakowałoby regulacji aby je aż tak skręcić.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

mi do aorusa dali podpórkę ale jeszcze nie zamontowałem. Karta wielka jak stodoła, obudowa zwykła midi tower. 
Będę musiał kable ogarnąć, dodatkowy wentylator i przewiew bo dyski się popalą a teraz drogie

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
4 minuty temu, Dimazz napisał(a):

mi do aorusa dali podpórkę ale jeszcze nie zamontowałem. Karta wielka jak stodoła, obudowa zwykła midi tower. 
Będę musiał kable ogarnąć, dodatkowy wentylator i przewiew bo dyski się popalą a teraz drogie

Skoro producent dał podpórkę, to tym bardziej powinieneś ją zastosować ;) 

4 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Lameismyname No tak, sam kiedys robilem podporke z figurki :) Bez filcu lekko zarysowalem polyskujacy plastik, stad wzial sie pomysl na dodanie tego materialu w miejscu styku podporka/karta.

Pomyślałem o tym wcześniej, dlatego zakleiłem zaklejką z papieru samoprzylepnego górę wkręta. Technicznie nie jest możliwe aby porysował się teraz plastik. Mimo wszystko słuszna sugestia.

Opublikowano

Jeśli autor ma ochotę rozwijać temat własnej podpórki proponuje prosty wariant ze stali czarnej/nierdzewnej ze wprasowaną nitonakrętką m8. Patrząc od frontu obudowy profil C, nitonakrętka ze śrubą regulacyjną na górze. Stal gr. 2-3mm, profil boczny, logotyyp dowolne cięte laserem. Gięcie profilu prasa krawędziową, kolor z palety Ral najpiej czarny półmat. Prosze o wymiary zewnętrzne i i najlepiej plik dxf rozwiniety do płaskiego arkusza.

Opublikowano
19 godzin temu, piet napisał(a):

Jeśli autor ma ochotę rozwijać temat własnej podpórki proponuje prosty wariant ze stali czarnej/nierdzewnej ze wprasowaną nitonakrętką m8. Patrząc od frontu obudowy profil C, nitonakrętka ze śrubą regulacyjną na górze. Stal gr. 2-3mm, profil boczny, logotyyp dowolne cięte laserem. Gięcie profilu prasa krawędziową, kolor z palety Ral najpiej czarny półmat. Prosze o wymiary zewnętrzne i i najlepiej plik dxf rozwiniety do płaskiego arkusza.

Dzięki. Wiem o co chodzi. 
Akurat to co mam mi wystarczy ;) 
Chodziło też o stworzenie podpórki na bazie oryginalnej łuski, a nie zrobienie czegoś podobnego do "kupnych" podpórek.

10 minut temu, Above napisał(a):

To szczerze wolę takie rozwiązanie za 11zl z Amazona. U mnie sprawdza sie bez problemu: https://amzn.eu/d/00iE91Xt

Akurat te warianty za "dychę" są za wysokie i u mnie by się nie sprawdziły (sam przeglądałem).

7 minut temu, j4z napisał(a):

Ja mam taką, magnetyczną. Też bardziej mi się podoba, niż ta z tematu. 

U mnie to roboczy prototyp. Gdybym zrobił to na śrubie z gwintem, a góra byłaby pociskiem na pewno wizualnie lepiej by to wyglądało.
Kwestia gustu - o gustach się nie dyskutuje. Ja po prostu zrobiłem podpórkę z tego co miałem pod ręką i uważam, że wyszło przyzwoicie.

7 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ja używam podpórki dołączonej do budy.

Jak to się mawia - "Gratis to uczciwa cena". Gdybym miał podpórkę z płytą główną albo z kartą graficzną, to pewnie bym jej użył i sobie głowy nie zawracał ;) 

Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

@Lameismynamew sumie do gpu też dostałem, ale tę przykręcaną przy śledziach, stąd nie używam jej :) 

A ja nie dostałem żadnej. Przeglądałem amazona aby coś wziąć i akurat takie co mi idealnie by pasowały, to bliżej 30zł. 
Pomyślałem, że może samemu coś sklecę i nie inaczej się stało. Działa? Działa. Jest stabilnie? Jest. Spełnia swoją rolę? Tak.
Czego więcej chcieć ;)