galakty 5 465 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia Owszem, 2.0 ma taki i taki. Ten 1.5 to pomyłka, trzęsie, wibruje, hałasuje, nie jedzie i jeszcze nagar się będzie zbierał.
JeRRyF3D 2 435 Opublikowano 22 Sierpnia Autor Opublikowano 22 Sierpnia W zasadzie zdecydowałem sie na hybrydę. Pewnie toyota 1.8 ts. I... takie kwiatki. Co myślicie? https://vm.tiktok.com/ZN8L7DbpQ/
Kyle 657 Opublikowano 22 Sierpnia Opublikowano 22 Sierpnia Jak już wspomniałem tutaj: - to pospolita sprawa. Koleżance, co ma Mazda 2 HEV, też w salonie powiedzieli, że po pełnym naładowaniu, tak po 3 tygodniach auto będzie trzeba doładować. 1
JeRRyF3D 2 435 Opublikowano Poniedziałek o 11:31 Autor Opublikowano Poniedziałek o 11:31 (edytowane) Na okolicznosć W3 remaster (!) urlop, czyli trochę dla siebie. I zaczęło się kopanie neta w temacie fury, i smutna refleksja. Za 40K, to się można drzwiami pobawić. Zmiana budżetu na 60K. Z wielkim bólem na 70K. Decyzja podjęta. Toyota hybrid 1.8... i wlaśnie dotarło do mnie, że Corolla, Yaris, Yaris Cross, CHR, to te same "auta i konstrukcje" w innych budach. Skończy się na CHRce (ciemna! w środku, ten czołgowaty tył trochę lipa) i słabo oschowkowana (choć bryła super IMO), albo na klasycznej Corolli w sedanie (nie cierpię combiaków). Edytowane Poniedziałek o 11:31 przez JeRRyF3D
bbandi 640 Opublikowano Poniedziałek o 14:18 Opublikowano Poniedziałek o 14:18 Kumpel kupił taką Corolle w sedanie 5 letnią za 70, jakiejś babce się leasing skończył - fajna furka szkoda tylko że wygląda jak nty bolt
Kyle 657 Opublikowano Poniedziałek o 16:43 Opublikowano Poniedziałek o 16:43 (edytowane) 5 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a): Decyzja podjęta. Toyota hybrid 1.8... i wlaśnie dotarło do mnie, że Corolla, Yaris, Yaris Cross, CHR, to te same "auta i konstrukcje" w innych budach. Ten sam zarys/pomysł na układ napędowy - i dobrze. Trzymają się jednej filozofii. Mi to tam odpowiada, bo te napędy idealnie trafiają w moje wymagania/styl jazdy. Edytowane Poniedziałek o 16:43 przez Kyle
Bono_UG 351 Opublikowano Wtorek o 15:15 Opublikowano Wtorek o 15:15 W dniu 18.08.2026 o 08:25, Kyle napisał(a): ... zimą też? W deszczu też? A czemu nie? Kwestia odpowiednich ciuchów i opon. Jak się idzie do samochodu, to deszcz też zleje. Zanim odskrobiesz szyby zimą, to rowerem już w połowie drogi będziesz W dniu 19.08.2026 o 10:01, JeRRyF3D napisał(a): Pozory. Wiatr, zawierucha, mróz, śnieg... zwichnięta noga, albo gorączka i... rower?! Nie mam już 50 lat Do tego mieszkam w blokowisku, bez jakiejś kanciapki, pakamerki, gdzie mogę wygodnie trzymać rower. A do tego dochodzi - specyfika i upierdliwość pracy - mam tak, że bywa, ze ja jestem 20 min. w domu i nagle fon = zawijam i wracam do roboty o każdej porzednia dnia i nocy. No i... na robocie świat się nie kończy. Czasem trzeba wziąć zgrzewkę wody, itd. więc ... no nie... fura jakaś musi być. Kwestie kondycyjne, wiatru, górek - elektryk. Choroba - L4, ze zwichniętą nogą raczej ciężko prowadzić samochód. Zima, śnieg - dobre opony to podstawa, tak samo jak w samochodzie. No i odpowiednie ciuchy, choć przy takim dystansie, to mniejszy problem. Jak mieszkanie nie zagracone, to znajdzie się miejsce, w ostateczności składak. Trzymanie w piwnicy imo mniej wygodne, bo trzeba gdzieś dodatkowo schodzić, wygrzebywać, łatwiej o kradzież. Zakupy - bagażnik i sakwa (15-20l) lub dwie (30-40l), daje wystarczająco dużo miejsca na zakupy, chyba że ktoś robi raz w miesiącu. Dojazd na telefon, to nie wiem jaki problem. Tak samo ubierasz się, ładujesz na sprzęt i jedziesz. Problem może być, jak w bloku nie ma windy lub jest bardzo ciasna, bo taszczenie sprzętu (zwłaszcza z zakupami) będzie faktycznie ciężkie lub wymagało wtargania na raty. Problemem może być bezpieczne przechowanie w pracy, nie wszędzie się da. Problemem może być jak nie ma sensownej drogi ale zakładam, że jak to 4km w 100k mieście, to raczej nie jest źle. Z drugiej strony jak jest możliwość, to można pojechać skrótami. Jesień i zima nie są dobre na taką zmianę komunikacyjną, lepiej na wiosnę, kiedy pogoda jednak sprzyja. Tak samo jakby obecny samochód jeszcze trochę pożył i mógł stać w zapasie. Nie będę na siłę przekonywał, chcę tylko zwrócić uwagę, że większość argumentów przeciwko rowerowi wynika z niewiedzy jak to faktycznie wygląda, jakie są możliwości. Zwykle jest kojarzony ze sportem lub rekreacją.
Kyle 657 Opublikowano Wtorek o 15:17 Opublikowano Wtorek o 15:17 1 minutę temu, Bono_UG napisał(a): A czemu nie? Kwestia odpowiednich ciuchów i opon. Jak się idzie do samochodu, to deszcz też zleje. Zanim odskrobiesz szyby zimą, to rowerem już w połowie drogi będziesz ... to ja już wolę "skrobać szyby"
Klima 133 Opublikowano Wtorek o 16:10 Opublikowano Wtorek o 16:10 Chr 1.8 nie dostaniesz w tej cenie, a jak dostaniesz, to się 3 razy zastanów. Corolla jak najbardziej.
Rekomendowane odpowiedzi