Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To prawda, skończy sie albo na wymianie zasilacza na atx 3.1 z miękkimi przewodami, albo na kupnie kątówki :D 

Tylko tak tutaj zostawię: 

image.png.82a841144bc277e80797cbb8b2230ad2.png

to apropo świecidełek :D

muszę przestać wywalać kasę w kompa xD 

Edytowane przez Qrdello
  • Like 2
Opublikowano
W dniu 31.10.2025 o 22:23, Qrdello napisał(a):

Przekładka poszła naprawdę sprawnie. Na testbenchu podpiąłem nowe graty, odpaliłem, poprzełączałem kluczowe parametry - expo, trenowanie ramu, pcie na gen4, integrę na off - i poszła od strzała z dyskami z AM4.

Wydajność wyraźnie in plus, min fps skoczył o kilkadziesiąt procent.

Temperatury in minus xD miałem 60-70C w stresie, mam 70C+ :D no ale moje aio jest wybitnie mocno skręcone z obrotami, więc nie dziwota ze ma takie temperatury.

X670E od MSI - na pierwszy rzut oka świetna płyta. Wszystkie sloty M2 obwarowane termopadami, mnogość złączy i portów i/o, bardzo niskie temperatury pracy. 

Ogromne propsy dla moreli, proc kupiony w czwartek o 15 dojechał do mnie dzisiaj o 13:30.

Podobnie amazon - płyta przyszła z dnia na dzień.

Tylko ram musiałem szukać używkę, bo nówki to jakieś szaleństwo :D 

20251031_222456.jpg

20251031_222504.jpg

Cze u mnie podczas gier jest chłodniej na 9800XD względem 5800X3D i to sporo na powietrzu.

Opublikowano

Ja przy okazji wymiany wentylatorów na thermaltake spróbuję poprawić docisk, bo mam wrażenie że to zabiera kilka stopni C, tym bardziej że musiałem odwrotnie zainstalować bracket montażowy dla arctica, bo przewody przeszkadzały w montażu karty graficznej pionowo. 

Generalnie dużo róznych schodków przez ten riser :D 
Więc pewnie zrobię taki myk, że odwrócę montaż do normalnego poziomu, oraz chwilowo powrócę do horyzontalnego montażu GPU i się zobaczy.

Opublikowano
W dniu 1.11.2025 o 07:29, Qrdello napisał(a):

muszę przestać wywalać kasę w kompa xD 

Nie powiedział tego nikt nigdy:hihot:

38 minut temu, Qrdello napisał(a):

Generalnie dużo róznych schodków przez ten riser :D 

to wina akurat ułożenia węży w arcticu na dole przez to ja mam z bocznym wyjsciem z pompy  i jest lux:cool:

• Upvote 1
Opublikowano

Cześć, w swoim zestawie mam wentylatory 140 mam: 3 wenty z przodu i jeden z tyłu. Że starego kompa mogę wyciągnąć fluctusy 120 mm. Czy jest sens pakować na topie nad prockiem ? Albo od dołu pod karta graficzna? Czy to niewiele da jeśli chodzi o temperatury? 

Opublikowano
5 godzin temu, 2tejszy napisał(a):

I po modernizacji 

Ja już "wyrosłem" z takich zestawów ale twój mi się podoba. Wygląda to tak, że wszystko ma swoją funkcję a nie jest tylko po to aby się świeciło. Gratki świetnie to skonfigurowałeś:thumbup:

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, Pawllos napisał(a):

Cześć, w swoim zestawie mam wentylatory 140 mam: 3 wenty z przodu i jeden z tyłu. Że starego kompa mogę wyciągnąć fluctusy 120 mm. Czy jest sens pakować na topie nad prockiem ? Albo od dołu pod karta graficzna? Czy to niewiele da jeśli chodzi o temperatury? 

Na topie czyli rozumiem że nie masz żadnego na wyciągu u góry? :E jeżeli tak to jak najbardziej (najlepiej jeden jak najbardziej od lewej strony nad radiatorem sekcji zasilania) nad ramem zostawiasz puste miejsce.  Jak dasz pod kartę to też można urwać kilka stopni na gpu ale fluctusy są głośne na ssaniu (pull) więc odradzam, jeżeli już to jakiś arctic p12/14 po taniości pod kartę.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, bofff napisał(a):

A mnie zmęczył riser od CM

Dużo miejsca zabiera

Więc na razie bez 

AGC-20251103-231355932-2.jpg

Też uważam że riser jest zbędny  roboty przy tym miałeś ale wyglądOkThumbsUpGIF.gif.7557414f35d4d340fabcf87c5524fa44.gif 

Edytowane przez AudRob
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Send1N napisał(a):

Wizualnie z tych podświetlanych są to zdecydowanie najładniejsze śmigła jakie miałem a jak u ciebie z samym łożyskiem? mam jeden i słychać jego pracę, takie jakby lekkie świstanie :E 

Narazie ciche. Lecą sobie na 800rpm na stałe. 

@Harddrinkingman Thermalright tr-s12 i s12r

Edytowane przez Qrdello
  • Thanks 1
Opublikowano

Takie pytanie za zero punktów.
Jak macie AIO i np. pociupiecie z 2h w gierkę tak, że wasze GPU pompuje waty nonstop.
I tak gracie, gracie, gracie.
Wyłączycie grę i od razu odpalicie cinebencki albo inną wypalarkę CPU, to jak zachowują się temperatury CPU w związku z takim nagłym przerzuceniem obciążenia na CPU w momencie, w którym chłodnica i płyn są rozgrzane przez powietrze z GPU?