Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do wojska, to ogólnie wiadomo, że jeżeli spodziewamy się w niedalekiej przyszłości regularnej wojny, jak na Ukrainie, z okopami, liniami frontu itd to zawodowa armia nie wystarczy, nawet jak by jakimś cudem udało się dociągnąć do tych 300 tyś co zapowiadał chyba jeszcze Macierewicz. Na pełnoskalowej wojnie ta ilość zużyje się w tygodnie, może miesiące (nie mówię koniecznie o śmierci, ale wojna to tez ranni PTSD, choroby przewlekłe itd.) I trzeba sięgnąć po uzupełnienia i lepiej żeby byli to ludzie po jakimś przeszkoleniu choćby podstawowym.

Z drugiej strony pobór w stylu PRL to straszne marnotrawstwo i koszty. Nie tylko dla gospodarki i społeczeństwa (bo ten wyrwany na rok nie pracuje, nie zajmuje się rodziną itd.) ale tez dla kraju, bo go trzeba zakwaterować, nakarmić, dać mundur i resztę sprzętu, najlepiej nie jakiś wyciągnięty z muzeum 2 wojny. A w trybie poborowym żołnierz głównie szkolił się z musztry i chlania, wartościowych ćwiczeń było pewnie kilka % czasu.

45 minut temu, LeBomB napisał(a):

I teraz ja sobie stworzę teorię, bo czemu nie :D jak się teraz zastanowić, to zbanowanie tik toka z USA na jeden dzień w zasadzie mogło mieć konkretny cel czyli usunięcie/zresetowanie preferencji dotyczących promowania i podpowiadania treści, o których piszę.

Tylko, że USA nawet nie zabanowało Tik Toka formalnie, nie weszły żadne przepisy. Grozili, grozili, więc Tik Tok uznał, że jak ich nie chcą to zablokują ruch z Amerykańskich IP. A potem się okazało, że jednak jest ok i odblokowali.

Opublikowano
2 minuty temu, Camis napisał(a):

Działa wam X?, po wczorajszym moim wpisie pod wysrywem Muska dziś nie mogę załadować żadnego wpisu.

Pszypadek? :hmm:

m02y9qm.png

No widzisz, ośmieliłeś się skrytykować zamiast zrobić jeszcze laskę to Cię Elon odciął :E

A tak poważnie to u mnie też nie działa.

Opublikowano
23 minuty temu, Camis napisał(a):

Działa wam X?, po wczorajszym moim wpisie pod wysrywem Muska dziś nie mogę załadować żadnego wpisu.

Pszypadek? :hmm:

m02y9qm.png

U mnie śmiga normalnie, ale ponoć w UsA, w Polsce itd jest jakaś szersza awaria.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

https://tvn24.pl/swiat/rumunia-powtorzone-wybory-prezydenckie-kandydatura-calina-georgescu-uniewazniona-prorosyjski-polityk-moze-sie-odwolac-st8341589

Demokracja jest wtedy kiedy my wygrywamy , jak przegrywamy to jest ruska agentura , dyktatura itd

11 godzin temu, Kris194 napisał(a):

A co ty chcesz od koalicji? Z pustego to i Salomon nie naleje a elektorat konforosji jak widać jest durny niczym wiadro krewetek.

Zachowujesz się jak te postępowe lewaczki z LGBT które dopuścili do robienia seriali i gier , obwiniają wszystkich naokoło za porażki ich "dzieł" ale nie widzą że one nie nadają się do tego , uśmiechnięta koalicja sama sobie strzeliła w kolano i teraz powróci pisowski rak tylko dzięki Tuskowi i spółce 

Edytowane przez voltq
Opublikowano

Trochę mnie rozczarowały 2 ostatnie wypowiedzi:

Minister Domański wprost przyznał, że nie będzie wprowadzenia w Polsce Podatku Katastralnego... także ja już ostatecznie wypisałem się z wagonika... mniejsze zło KO...

Rafał Brzoska stwierdził, że bogaci nie powinni dostawać 800+... na ten zaszczyt zapewne zasługują tylko patusiarzie i cwaniacy.

Ja jestem przeciwnikiem zabierania 800+ osobom, które notabene opłacają wysokie podatki.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Szambo napisał(a):

Minister Domański wprost przyznał, że nie będzie wprowadzenia w Polsce Podatku Katastralnego... także ja już ostatecznie wypisałem się z wagonika... mniejsze zło KO...

ktoś zdziwiony postawą Koalicji Deweloperskiej? 

8 minut temu, Szambo napisał(a):

Rafał Brzoska stwierdził, że bogaci nie powinni dostawać 800+... na ten zaszczyt zapewne zasługują tylko patusiarzie i cwaniacy.

Ja jestem przeciwnikiem zabierania 800+ osobom, które notabene opłacają wysokie podatki.

Małżeństwo na minimalnej wychowujące dwójkę dzieci to patusiarze? Samotne matki? Czy może babcie wychowujące sieroty?

Ja wiem, że opinia publiczna jest taka, że to 800+ to domena pato społeczeństwa, lecz niestety to niepoprawny ogląd.

Sam jestem raczej zwolennikiem takiego dodatku socjalnego, ale na pewno nie w takiej formie. (to nie powinny być pieniądze na konto, tylko zniżki podatkowe czy odliczenia,w ostateczności bony żywieniowe, kupony do sklepów [coś jak Sodexo, z limitem zakupowym na typy dostępnych towarów]).

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Zrobiliby darmowe żłobki i już by było ok.

A do tych żłobków doszła jeszcze kolejna danina i ich kwota wzrosła do jakiegoś chorego poziomu.

POLACY wymierają... ja pierdziele... a KO generalnie robi wszystko, żeby ten proces przyspieszyć.

• Upvote 1
Opublikowano
50 minut temu, 209458 napisał(a):

Ale to Chiny zablokowały, nie USA.

No to zależy na jakim poziomie ta blokada nastąpiła, czy na poziomie adresów ip pochodzących z USA co zwykły VPN obejdzie. No i czy w następstwie odcięcia danego kraju od usługi dane dotyczące profilowania zostały zachowane czy nie. Ponadto doba czy nawet niecała doba przy takim ruchu to dla wielu użytkowników wystarczający czas do zmiany profilowania treści na twórców z innych krajów lub nawet na treści innego rodzaju.

Ogólnie dużo pytań, mało odpowiedzi, ale ja tam widzę efekt, stąd było moje pytanie czy inni też mają takie spostrzeżenia :) 

Opublikowano
5 minut temu, adashi napisał(a):

Miernoty intelektualne.

kto ma być niby miernotą? :E Ci, co dają pieniądze innym z nie swojej kieszeni by coś na tym uzyskać, czy ludzi, którzy się łapią na to, że dostają pieniądze, które sami wcześniej wpłacili i są jeszcze za to wdzięczni? 

Opublikowano

Serio masz kłopot aby to wywnioskować z kontekstu? No okej. To wyjaśniam: miernotami intelektualnymi są ci co dają aby uzyskać. Bo gdyby dali tyle samo w sensowniejszy sposób, to by to lepiej zadziałało i mogliby uzyskać więcej takim samym kosztem.

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, adashi napisał(a):

Serio masz kłopot aby to wywnioskować z kontekstu? No okej. To wyjaśniam: miernotami intelektualnymi są ci co dają aby uzyskać. Bo gdyby dali tyle samo w sensowniejszy sposób, to by to lepiej zadziałało i mogliby uzyskać więcej takim samym kosztem.

Szczerze? To właśnie chyba nie.

Bo wszelkie inicjatywy dot. darmowej opieki przedszkolnej zostały ocenione dużo gorzej niż 500+/800+. Co było doskonale widać w wyborach w 2015, 2019. 

Ja wiem, że to tak powinno działać, ale nie dlatego populizm jest stosowany bo stosujący są głupi, ale dlatego, że działa.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Szczerze? To właśnie chyba nie.

Bo wszelkie inicjatywy dot. darmowej opieki przedszkolnej zostały ocenione dużo gorzej niż 500+/800+.

Ja wiem, że to tak powinno działać, ale nie dlatego populizm jest stosowany bo stosujący są głupi, ale dlatego, że działa.

Rynek dość czytelnie odpowiada na celowe dofinansowania. Widać to w przypadku nieruchomości, przedszkoli, fotowoltaiki, pomp ciepła. Elektorat będzie to coraz powszechniej zauważać.

500+ nie było dofinansowaniem celowym. Jeżeli spowodowało podwyżki cen, to ogólnie napędzając inflację. I nie dało się przypisać konkretnych wzrostów cen do efektów 500+ a co najmniej nie było to oczywiste.

Warto spróbować jakichś alternatywnych mechanizmów, a nie powtarzać coś na co odpowiedź rynku jest w zasadzie znana. Nie ma gwarancji że lepiej zadziała, ale prawdopodobieństwo jest bardzo wysokie, bo to co jest teraz serwowane prawie nie działa.

Jeżeli to zadziała, elektorat to dostrzeże. Do wyborów parlamentarnych daleko. Teraz jest czas na takie bezpieczne eksperymenty. Takie byłoby moje podejście do tego zagadnienia.

Edytowane przez adashi
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, adashi napisał(a):

Jeżeli to zadziała, elektorat to dostrzeże. Do wyborów parlamentarnych daleko. Teraz jest czas na takie bezpieczne eksperymenty. Takie byłoby moje podejście do tego zagadnienia.

Z tego co kojarzę to wyborcy takiego KO raczej się sprzeciwiają się dopłatom do kredytów hipotecznych...

A Oni pomimo wszystkiego ciągną tą niekończącą się historie... Paszyk co chwile wyskakuje i grozi dopłatami.

Ehh szkoda mi tej Polski 2050... wydawało się, że są rozsądni, ale wszystko szlag trafił.

Miałem też w pierwszej turze głosować na Stanowskiego, ale mnie wnerwił i zostanie siedzenie w domu.

Edytowane przez Szambo
Opublikowano

Rynek dość czytelnie odpowiada na celowe dofinansowania. Widać to w przypadku nieruchomości, przedszkoli, fotowoltaiki, pomp ciepła. Elektorat będzie to coraz powszechniej zauważać.

Elektorat to nei rynek. 

500+ nie było dofinansowaniem celowym. Jeżeli sąd powodowało podwyżki to ogólnie napędzając inflację.

Ale subiektywnie wyborcy odczuli większa ilość pieniądza w kieszeni, a podwyżki to putinflacja, tuskinflacja, covidinflacja. Tak sobie to tłumacza. 

Warto spróbować jakichś alternatywnych mechanizmów, a nie powtarzać coś na co odpowiedź rynku jest w zasadzie znana. Nie ma gwarancji że lepiej zadziała, ale prawdopodobieństwo jest bardzo wysokie, bo to co jest teraz serwowane prawie nie działa.

Jasne, ale raczej obok niż zamiast.

Kiedy to dostrzeże? Gdy przyniesie efekty za 3-4 lata? :) 

Czy elektorat dostrzegł, żę podniesienie wieku emerytalnego było sensowne?

Albo, że przeniesienie cześci obligacyjnej z OFE do ZUS odbyło się z korzyścią dla środków, które tam zgromadzono (brak prowizji dla OFE)? 

Nie dalej niż miesiąc temu ktoś tutaj wpadł i znowu powtarzał pisowski bełkot dot. OFE. 

• Upvote 7