Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Całe 100 tysięcy ochotników w ciągu roku :rotfl2:

A ile byś chciał. Więcej pewnie nawet nie byłoby gdzie upchnąć, kim szkolić, w co wyposażyć.  Nawet jak istniał pobór, to pod koniec w 1999 było to ok. 130 tyś. (a w PRL-owskim szczycie niecałe 400 tyś. w 1970)

Opublikowano

Poczekajcie spokojnie do końca wyborów. Teraz dużo to mniejsze i większe ściemy by nie szkodzić swojemu kandydatowi.

Oczywiście jeśli będzie corocznie tych 100 000 ochotników, może w kolejnych latach nieco więcej, do szkolenia to zostaną dobrowolne. W sytuacji gdy ludzie wiedzą że to szkolenie rezerw do posłania do okopów w razie wojny z Rosją, na pewno tylu ochotników się znajdzie ;)

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Crew 900

Może to zależy o formacji i przyjdzie na was pora, bo tamten wojskowy mówił zupełnie co innego, że dostali kupę dobrego szpeju. Mówił np. o akumulatorach że przed 22r to zakładali do sprzętu od święta i to na przemiennie, teraz wszystko jest w pełnej gotowości i nie ma że czegoś brakuje. Nie chciał powiedzieć gdzie stacjonuje, jakie wojska, ale wywnioskowaliśmy że rakietowe lub opl, powiedział też, że w razie "w" to do nich będą walić w pierwszej kolejności.

Dziś redaktorka zapytała Kosiniaka czy wojsko ma buty? Odpowiedział że każdy żołnierz ma buty, natomiast jeśli pyta czy każdy żołnierz ma najlepsze buty, to nie, ale akcja "szpej" trwa od ponad roku i żołnierze dostają coraz lepszy sprzęt.

Z butami to jakieś bzdury. Każdy je dostaje i je ma. Na dodatek od zeszłego roku można nosić z rynku cywilnego tylko pod kolor brązowy i po kostkę muszą być. Co do akcji szpej mogę wypowiedzieć się o swojej JW i jest tak, że parę sztuk tego i tego przyjdzie, wydadzą i ni ma przez pół roku... W takim tempie to jak to się dzieje to woła pomstę do nieba. Z akumulatorami to mogę wypowiedzieć się o mojej poprzedniej jw gdzie przez 11 lat byłem kierowcą i tak były problemy do końca mojej służby w tej JW i cały czas braki w magazynach i to się nie zmieniło bo mam kontakt z kolegami i większość sprzętu nie jeździ z powodu braku części.

• Thanks 1
Opublikowano

Ja nawet nie wiem czy Oni się przejmują tym za bardzo.

Wysyłają Kropiwnickiego do RMF, żeby powiedział, że nie ma sensu wprowadzać podatku katastralnego. Gość ma 12 mieszkań.

Zresztą jak sobie przeanalizujemy sondaże to chyba Trzaskowski nie ma szans wygrać... W drugiej turze głosy PIS/Konfy się skumulują.

Opublikowano
Godzinę temu, 209458 napisał(a):

A ile byś chciał. Więcej pewnie nawet nie byłoby gdzie upchnąć, kim szkolić, w co wyposażyć.  Nawet jak istniał pobór, to pod koniec w 1999 było to ok. 130 tyś. (a w PRL-owskim szczycie niecałe 400 tyś. w 1970)

To wyobraź sobie ze Rosja kraj o podobnym pkb chce utrzymać w gotowości 1,5 milionową armię a ostatnie pogłoski mówią o 3 milionowej.
Czy coś takiego jest możliwe i do udźwignięcia dla budżetu dla kraju który chce egzystować w pokoju a nie szykuje się do następnej wojny.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Dimazz napisał(a):

chce utrzymać w gotowości 1,5 milionową armię a ostatnie pogłoski mówią o 3 milionowej.
Czy coś takiego jest możliwe i do udźwignięcia dla budżetu dla kraju który chce egzystować w pokoju a nie szykuje się do następnej wojny.

Nie żeby coś ale w takie dane wliczane są zazwyczaj również inne jednostki, nie tylko mięso armatnie z kałachem w ręku. 
Wtedy dla porównania masz USA z 2.9mln.

Wiadomo inna skala, inne PKB ale nadal liczby ogromne. W takim razie USA też szykuje się do wojny? 

poza tym w Rosji to utrzymanie żołnierza jest bardzo tanie. Do przeżycia tylko potrzebuje motywacji że nie dostanie kuli w łeb od nkwdowców w drugiej linii frontu 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, 209458 napisał(a):

100 tys to jak pobór. W 2007 chyba było 45 tys. A jednak przymus.

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Nie rozumiem skąd rozczarowanie, że szkolenie obejmie około 100k ludzi rocznie. Serio ktoś liczył, że kilka milionów mężczyzn w wieku 18-60 zostanie przeszkolonych w rok albo dwa? :E Jeśli ci zdziwieni mają pomysł jak to zrobić to piszcie do Tuska, bo ten pomysł może być warty kupę kasy, oczywiście pod warunkiem, że da się go zrealizować. 

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Fatality napisał(a):

Wiadomo inna skala, inne PKB ale nadal liczby ogromne. W takim razie USA też szykuje się do wojny? 

Cały czas. I to nie jednej. Zobacz ile prowadzili walk w kilku ostatnich dekadach. 

W tym obecnie do starcia z Chinami. A to poważny przeciwnik.

Koszty utrzymania rosyjskiej armii również są wysokie, mowa o zawodowych otrzymujących niezłe jak na ruskie warunki wynagrodzenia. Wojsko to tez ogromne koszty paliwa, energii i amunicji, nawet tylko podczas szkoleń. Wyżywienie też niemałe.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano
36 minut temu, Szambo napisał(a):

W drugiej turze głosy PIS/Konfy się skumulują.

No wg. sondaży nie koniecznie. Jeśli Memcen przeszedł by do drugiej tury to ma większą szanse na głos od wyborców PIS (przy ukierunkowanym przekazie na Republice) , niż Nawrocki od tych co w pierwszej turze zagłosują na Mentzena. PIS/Konfa to jedno, ale wyborcy Mentzena - wątpię, przecież w dużej większości to ludzie co rok temu głosowali na 3D. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Badalamann napisał(a):

Oczywiście jeśli będzie corocznie tych 100 000 ochotników

Jeśli będzie rocznie z 10k ochotników to się zdziwię, ale też obstawiam że po wyborach to nie będą się już pytać czy ochotnik czy nie %-)

Godzinę temu, Szambo napisał(a):

Zresztą jak sobie przeanalizujemy sondaże to chyba Trzaskowski nie ma szans wygrać... W drugiej turze głosy PIS/Konfy się skumulują.

Jeszcze ma szanse ale z tygodnia na tydzień one są coraz słabsze. Z prognoz wyborczych wychodzi że elektorach MEMcema zagłosuje w 65% na Nawrockiego jako drugi wybór. 
Elektorat Hołowni z tego co pamiętam tylko w 40% zagłosuje za Trzaskowskim. 

Chyba przyznaje powoli rację że lepiej żeby MEMcem wszedł do drugiej tury niż Nawrocki. Myślę że sporo osób starszych powyżej 60+ nie zagłosowałaby w ogóle w tym przypadku w drugiej turze. 

Opublikowano
Godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nie rozumiem skąd rozczarowanie, że szkolenie obejmie około 100k ludzi rocznie. Serio ktoś liczył, że kilka milionów mężczyzn w wieku 18-60 zostanie przeszkolonych w rok albo dwa? :E Jeśli ci zdziwieni mają pomysł jak to zrobić to piszcie do Tuska, bo ten pomysł może być warty kupę kasy, oczywiście pod warunkiem, że da się go zrealizować. 

Nie rozczarowanie tylko osąd że tyle to jak pobór niedawno

Opublikowano
9 minut temu, Camis napisał(a):

Jeśli będzie rocznie z 10k ochotników to się zdziwię, ale też obstawiam że po wyborach to nie będą się już pytać czy ochotnik czy nie %-)

no to możesz mocno się zdziwić, bo dla wielu chłopaków z Polski B/C 6 tysięcy za miesiąc pracy to podwójna pensja.

Opublikowano

Ja pomału zaczynam wierzyć w teorie, że ten amerykański cyrk to nie jest cyrk, tylko specjalnie chaotyczne przedstawienie z komikiem w roli głównej, mające na celu tymczasowe ubicie amerykańskiej gospodarki aby zrobić reset giełdy i stóp procentowych, które na niskim poziomie miałyby z kolei pozwolić na renegocjacje amerykańskiego długu publicznego (a 2025 jest podobno rokiem w którym USA to musi zrobić).

Opublikowano

@Camis Zobaczymy. Jestem przekonany że ruszy też silna i bardzo szeroko zakrojona kampania społeczna zachęcająca do szkoleń. Wręcz wywierająca presję psychiczną.

Także może na pierwszy rok będą i ochotnicy w znacznej części.

Natomiast jeśli to mają być ćwiczenia 30 dniowe to można rocznie szkolić większą niż tylko 100k ilość ludzi.

W każdym razie więcej dowiemy się już po wyborach. Obecnie trzeba brać poprawkę na to, że wszystko co mówią politycy jest przepuszczane przez filtr "kampania wyborcza".

Opublikowano
Cytat

UE odpowiada Trumpowi. Nakłada cła odwetowe na USA

Unia Europejska odpowiada na nowe amerykańskie taryfy na stal i aluminium. Bruksela planuje nałożenie ceł na amerykańskie towary o wartości 26 mld euro — informuje Bloomberg. Pierwszy etap ma zacząć obowiązywać od kwietnia, choć KE zapewnia, że jest gotowa do negocjacji z USA.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/ue-odpowiada-trumpowi-naklada-cla-odwetowe-na-usa/164mc2f

7 minut temu, jagular napisał(a):

(a 2025 jest podobno rokiem w którym USA to musi zrobić).

Wrzucałem kilka dni temu tweta to opisującego, i to piszą osoby które w takich tematach siedzą. 

Opublikowano
2 godziny temu, Szambo napisał(a):

Ja nawet nie wiem czy Oni się przejmują tym za bardzo.

Wysyłają Kropiwnickiego do RMF, żeby powiedział, że nie ma sensu wprowadzać podatku katastralnego. Gość ma 12 mieszkań.

Pytanie jest takie czy chciałbyś aby trzasku wygrał. Bo po jego wygranej pretekst do nicnierobienia się tylko nieznacznie zmieni. Będzie: poczekajmy do parlamentarnych, bo na zmiany potrzeba więcej czasu a będą to trudne zmiany. Nie dzielmy społeczeństwa teraz. Zajmijmy się skonsumowaniem kasy na cele okołozbrojeniowe.

Opublikowano
14 minut temu, adashi napisał(a):

Bo po jego wygranej pretekst do nicnierobienia się tylko nieznacznie zmieni. Będzie: poczekajmy do parlamentarnych

Taki wał, jak nic się nie zmieni to nie zagłosuje już w parlamentarnych na KO i przystawki, będą już u mnie totalnie spaleni.

screenshot_2025-03-12-06-36-06-39_1c3376

• Sad 1
Opublikowano
13 minut temu, adashi napisał(a):

Pytanie jest takie czy chciałbyś aby trzasku wygrał. Bo po jego wygranej pretekst do nicnierobienia się tylko nieznacznie zmieni. Będzie: poczekajmy do parlamentarnych, bo na zmiany potrzeba więcej czasu a będą to trudne zmiany. Nie dzielmy społeczeństwa teraz. Zajmijmy się skonsumowaniem kasy na cele okołozbrojeniowe.

Jestem chyba bardzo specyficzną grupą wyborców.

Taka o którą nikt nie zabiega.

Nie mam od rodziców mieszkania.

Uczciwie zarabiam jako przedsiębiorca.

Płace podatki.

Oszczędzam i kupuje Obligacje Skarbu Państwa.

Chcę nabyć małe mieszkanie w dużym mieście.

Generalnie cały czas dostaje w pysk.

Dostaje w pysk podatkami, dostaje w pysk podwójnym opodatkowaniem moich oszczędności, które Państwu pożyczyłem.

A rynek nieruchomości sami wiecie...

Ja mam na kogo głosować? Wychodzi, że wszyscy totalnie mają mnie w pompie... mam napierdzielać, płacić podatki a potem radośnie wracać do swojego kartonu pod mostem.

Oczywiście każdy ma inne spojrzenie... moje jest takie, że nienawidzę polityków.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Voodoo2 napisał(a):

No wg. sondaży nie koniecznie. Jeśli Memcen przeszedł by do drugiej tury to ma większą szanse na głos od wyborców PIS (przy ukierunkowanym przekazie na Republice) , niż Nawrocki od tych co w pierwszej turze zagłosują na Mentzena. PIS/Konfa to jedno, ale wyborcy Mentzena - wątpię, przecież w dużej większości to ludzie co rok temu głosowali na 3D. 

Ostatnio poszło 50/50. Inna sprawa, że szczerze wątpię w % Memcena. Też jeszcze jest sporo głosów na lewicy. Poza tym zwróciłbym uwagę, że Trzask się orientuje na centrum, a tam są głównie głosy 3D/Memcena.

3 minuty temu, Szambo napisał(a):

Jestem chyba bardzo specyficzną grupą wyborców.

Patrząc na oglądanie Stanowskiego i co przeważnie tutaj wypisujesz? Bardzo specyficzną.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 3
Opublikowano
5 minut temu, Szambo napisał(a):

Ja mam na kogo głosować? Wychodzi, że wszyscy totalnie mają mnie w pompie... mam napierdzielać, płacić podatki a potem radośnie wracać do swojego kartonu pod mostem.

Okazać ogólne niezadowolenie można na trzy sposoby.

1. Nie iść - obniżyć frekwencję.

2. Głosować na kandydaturę Adriana Zandberga.

3. Podejść techniczne, spróbować mieć wpływ, czyli wtedy wybrać kogoś z topowej trójki, zależnie od tego co się ustawia sobie jako cel w drugiej turze. Czy trzasku kontra PiS czy kontra memcen.

Stanowski odpada.