Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie ma rosji na liście bo nie może jej tam być   z prostego powodu  .. ruskie mają byś w najbliższej przyszłości największym rynkiem zbytu i  wymiany USA  ,Trump realizuje to co mówił od lat ze chce odciągnąć  i odciąć  kreml od  Pekinu  ze względów  gospodarczych jak i militarnych (  temat  ewentualnej aneksji Taiwanu przez chiny  jak  i wojny na pacyfiku)  .

Czyli Trump robi dokładnie to samo co jego ziomek Putin   ,  władek obiecywał   odbudowę  terytorialną zssr  i to powoli  robi  ,a  usa są  w tym kluczowe  bo jak  będę z nimi układy i interesu to USA  wycofa się ,albo będzie na tyle ślepa  ze bedzie pozwalała na  kolejne przesuwanie  granic  na zachód .

Jest jeszcze  inna kwestia mało popularna  obecnie ,ale  z czasem nabierze popularności (i to szybko)  20% cła  na pewno odbiją się na UE  na różnym szczeblu  i w perspektywie  2-3.... 5 lat  będzie to odczuwalne w  gospodarce  osłabiając  ją  ,  kto wie czy to nie przygrywka i przygotowanie do  do wojny z ruskimi :Up_to_s: 

Edytowane przez raiders
Opublikowano
25 minut temu, LeBomB napisał(a):

Idąc tokiem jakim poszedł Trump, to wychodzi rosja też ich okrada, bo importowali towarów za 3 miliardy dolarów, a eksportowali tylko za 0,5 miliarda.

Czyli według kalkulacji Trumpa, Rosja nakłada cła na USA w wysokości 83%, więc powinni dostać cła 42% :E

Obawiam się, że teraz dużo towarów będzie iść do Rosji i Białorusi. Tam będą przybijać tabliczki made in ZSRR, wezmą profit i sru wysyłka do USA...

Opublikowano
Teraz, MaxaM napisał(a):

Czyli według kalkulacji Trumpa, Rosja nakłada cła na USA w wysokości 83%, więc powinni dostać cła 42% :E

Obawiam się, że teraz dużo towarów będzie iść do Rosji i Białorusi. Tam będą przybijać tabliczki made in ZSRR, wezmą profit i sru wysyłka do USA...

Nie, bo USA nałożyła cła w wysokości połowy deficytu handlowego z danym krajem, a nie według nałozonych przez ten kraj ceł :E 

Opublikowano

Ja tam lubie matematyke Trumpa. Prosta, bezposrednia, bez jakis udziwnien, statystyczny nastolatek bez problemu zrozumie.
Mysle ze daleko nie zbladze mowiac, ze Trump to taki nasz amerykanski Mentzen, czy Mentzen to taki nasz polski Trump. 

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano
22 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Gdzie oni są teraz? :E 

Jaki? Pewnie w Otwocku organizuje konferencję żądającą dymisji władz i rozliczenia odpowiedzialnych afery wodociągowej. A nie, czekaj...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Mnie zastanawia jeszcze jedno. Jak cła wpłyną na koszty usług. Bo jeżeli USA np. serwery czy elementy do nich sprowadza z krajów objętych cłami, to taki MS, Netflix, Amazon i wiele innych firm świadczących płatne usługi, podniesie ceny by pokryć dodatkowe koszty. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
20 minut temu, LeBomB napisał(a):

Mnie zastanawia jeszcze jedno. Jak cła wpłyną na koszty usług. Bo jeżeli USA np. serwery czy elementy do nich sprowadza z krajów objętych cłami, to taki MS, Netflix, Amazon i wiele innych firm świadczących płatne usługi, podniesie ceny by pokryć dodatkowe koszty. 

MS, AWS mają data centers w EU. Netflix korzysta z cudzej infrastruktury, ale nie wiem w sumie czyjej. 

Raczej też w obszarze UE. Przynajmniej dla uzytkowników UE ;) 

Opublikowano
15 minut temu, trepek napisał(a):

Cła nie dotyczą usług. No chyba, że Europa wprowadzi podatki od amerykańskich big techów.

Wiem że nie dotyczą usług, przeczytaj jeszcze raz co napisałem. @GordonLameman zrozumiał o co mi chodziło, że chodzi o infrastrukturę, która jest rozbudowywana przy pomocy urządzeń nabywanych z zewnątrz, które teraz będą dodatkowo oclone, co podniesie koszty.

@GordonLameman jeżeli jest jak piszesz to ryzyko wzrostu cen maleje, ale mimo wszystko jakiś wpływ sytuacja może mieć.

Opublikowano

Oglądał ktoś wczoraj ten wywiad z Zandbergiem na Kanale Zero?

Mam jakieś takie wrażenie, że wypadł bardzo dobrze i prawdopodobnie swój zmarnowany głoś oddam jemu. Mówił dużo o problemach, wyzwaniach i potencjalnych rozwiązaniach.

• Haha 2
Opublikowano

Białorusi też nie ma na liście %-)

Cytat

Łącznie wygląda to bardziej ponuro niż wiele z najgorszych scenariuszy dotyczących polityki handlowej Trumpa, przewidywanych jeszcze kilka dni temu. Biały Dom zasugerował, że zważył cła każdego kraju względem Ameryki, wraz z innymi pomiarami, w tym manipulacjami walutowymi i barierami handlowymi, zanim podzielił liczbę mniej więcej na pół — akt wielkiej życzliwości, jak to ujął Trump. Jednak jak wiemy, nie stało się tak, wystarczy po prostu spojrzeć na dwustronny deficyt Ameryki jako na udział w imporcie z każdego kraju, i to są te stawki, co jest niezwykle prymitywną i głupią metodologią.

Import do Ameryki będzie teraz objęty średnim cłem wynoszącym około 24%. Jest to znaczący wzrost w porównaniu z ubiegłorocznym wskaźnikiem wynoszącym około 2% oraz oczekiwaniami np. Goldman Sachs, który celował w 4-8%. Ale znów okazało się, że wystarczy Trumpa posłuchać, bo zazwyczaj robi on dokładnie to, co zapowiedział.

Światowy ład handlowy powstał jako wynik II wojny światowej i bardzo dużo zrobiono, żeby dramat tej wojny się nie powtórzył. Dramat, który wybuchł na skutek wzajemnej wojny celnej. Pomarańczowy idiota bełkocząc, stękając i marudząc, właśnie bardzo nas zbliżył do końca świata jaki znamy.

https://www.skyscrapercity.com/threads/stany-zjednoczone-polityka-ekonomia-i-stosunki-polsko-amerykańskie-to-nie-czat-polskie-php-obok.1476941/post-192733964

Cytat

— Radzę innym krajom, by wzięły głęboki oddech i nie odpowiadały od razu na nowe cła, bo właśnie tak dojdzie do eskalacji i pełnoskalowej wojny handlowej — oświadczył w środę sekretarz skarbu USA Scott Bessent. Przekonywał przy tym, że obliczone stawki ceł dla krajów są mocno uzasadnione w danych, wbrew twierdzeniom ekspertów.

Cytat

"Stany Zjednoczone nałożyły cła na australijskie terytorium wysp Heard i McDonald, które jest niezamieszkane przez ludzi, ale znajdują się tam kolonie fok i pingwinów."

1743658707041-jpeg.9005389

1743661946800-jpeg.9005553

1743670565483-png.9006120

• Like 2