Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, Kris194 napisał(a):

To wytłumacz mi jak to jest możliwe, że w Krakowie podpisali protokół a prawie tydzień później pamiętają, że się pomylili. Oświecenie nagłe czy jak?

Nie siedzę im w głowie :) U mnie w komisji, jak byłem przewodniczącym, działało wszystko jak w zegarku.

7 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Czy przepisywanie protokołu z wyborów jest standardową praktyką?

Jak w protokole zrobi się jakąś literówkę i skreśli coś to przy skreśleniu muszą zaparafkować wszyscy członkowie komisji.

Więc czasem lepiej przepisać ;-) Pytanie, czy to nie robione z premedytacją było.

• Upvote 1
Opublikowano
24 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Czy mi się wydaje czy ten gość jest przerażony ze strachu?

Mam nadzieje, że to po prostu parodia pierwszego komentarza z góry.

Przewijam rano twitterka i pojawia się często jeden z przypadków w Krakowie gdzie podobno udowodniono, że sumaryczne głosy Trzaskowskiego i Nawrockiego zostały zamienione. Na niekorzyść Trzaskowskiego.

Tutaj mamy jednak plot twist bo okazało się później, że w komisji siedzieli tylko ludzie z PO, Lewicy i Hołowni :rotfl2:

• Haha 2
Opublikowano
46 minut temu, Fatality napisał(a):

Tutaj mamy jednak plot twist bo okazało się później, że w komisji siedzieli tylko ludzie z PO, Lewicy i Hołowni :rotfl2:

Na jakiej podstawie twierdzisz, że członkowie komisji są dobierani z klucza partyjnego?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Fatality napisał(a):

PO, Lewicy i Hołowni

Chcesz powiedzieć, że komisja miała tylko 3 członków?

Nie wiem skąd te informacje wziąłeś ale powiem Ci jedno - zmień źródło informacji. Poniżej wklejam cały artykuł z Kodeksu Wyborczego odnośnie składu komisji, wytłuszczonym tekstem zaznaczam czemu to co piszesz, mija się z prawdą:

Art. 182. Powoływanie i skład obwodowych komisji wyborczych 

§ 1.

Obwodową komisję wyborczą powołuje spośród wyborców, najpóźniej w 20 dniu przed dniem wyborów, komisarz wyborczy, z zastrzeżeniem przepisów art. 183 obwodowe komisje wyborcze za granicą i na polskich statkach morskich .

§ 1a.

W skład każdej obwodowej komisji wyborczej powołuje się:

1)

7 osób w obwodach głosowania do 1000 mieszkańców;

2)

9 osób w obwodach głosowania od 1001 do 2000 mieszkańców;

3)

11 osób w obwodach głosowania od 2001 do 3000 mieszkańców;

4)

13 osób w obwodach głosowania powyżej 3000 mieszkańców.

§ 1b.

Komisarz wyborczy, jeżeli wymaga tego zachowanie sprawności przebiegu głosowania, może uzupełnić skład liczbowy obwodowych komisji wyborczych w gminie, w której można spodziewać się zwiększonej liczby wyborców w porównaniu do liczby wyborców ujętych w rejestrze wyborców, z tym że liczba członków komisji nie może przekroczyć dopuszczalnego składu komisji, o którym mowa w § 1a pkt 4.

§ 1c.

Państwowa Komisja Wyborcza sporządza wykaz gmin, o których mowa w § 1b, na podstawie wniosków komisarzy wyborczych, najpóźniej do 30 dnia przed dniem wyborów.

§ 2.

Obwodową komisję wyborczą powołuje się spośród kandydatów zgłoszonych przez pełnomocników wyborczych lub upoważnione przez nich osoby:

1)

w liczbie nie mniejszej niż 2/3 ustawowego składu komisji - po jednej osobie zgłoszonej przez każdego z pełnomocników wyborczych reprezentujących komitety wyborcze utworzone przez partie polityczne bądź koalicje partii politycznych, z których list odpowiednio w ostatnich wyborach: wybrano radnych do sejmiku województwa, z tym że kandydatów można zgłaszać tylko na obszarze województwa, na terenie którego komitet wyborczy wprowadził w ostatnich wyborach radnych do sejmiku województwa, albo wybrano posłów do Sejmu; jeżeli liczba takich komitetów wyborczych jest mniejsza niż 2/3 ustawowego składu komisji, prawo wskazania dodatkowej osoby mają pełnomocnicy komitetów wyborczych, o których mowa w pkt 2,

2)

po jednej osobie zgłoszonej przez każdego z pełnomocników wyborczych reprezentujących pozostałe komitety wyborcze
– z zastrzeżeniem § 7.

§ 2a.

(uchylony)

§ 3.

W skład obwodowych komisji wyborczych w odrębnych obwodach głosowania powołuje się:

1)

5 osób w obwodach głosowania do 100 osób,

2)

7 osób w obwodach głosowania od 101 do 300 osób,

3)

9 osób w obwodach głosowania od 301 do 500 osób,

4)

11 osób w obwodach głosowania powyżej 500 osób
– spośród kandydatów zgłoszonych przez pełnomocników wyborczych lub upoważnione przez nich osoby.

§ 3a.

Liczbę osób powoływanych w skład obwodowych komisji wyborczych w odrębnych obwodach głosowania ustala się na podstawie liczby osób przebywających w zakładach leczniczych, domach pomocy społecznej, zakładach karnych i aresztach śledczych oraz oddziałach zewnętrznych takich zakładów i aresztów, a także w domach studenckich lub zespołach domów studenckich, w których utworzono obwody głosowania, w dniu utworzenia w nich odrębnych obwodów głosowania.

§ 4.

Osoba będąca kandydatem na członka obwodowej komisji wyborczej:

1)

musi mieć ukończone 18 lat najpóźniej w dniu dokonania zgłoszenia;

2)

może zostać zgłoszona do komisji na obszarze województwa, w którym stale zamieszkuje.

§ 5.

Zgłoszenia kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych dokonuje się najpóźniej w 30 dniu przed dniem wyborów.

§ 6.

Zgłoszenie do składu obwodowej komisji wyborczej następuje po uzyskaniu zgody osoby, której ma dotyczyć.

§ 7.

Gdyby liczba członków komisji powołanych na podstawie § 2:

1)

okazała się mniejsza niż ustawowy skład liczbowy komisji – pozostałych kandydatów do składu komisji wyłania się w drodze publicznego losowania spośród osób zgłoszonych przez wszystkich pełnomocników wyborczych; każdy z nich może zgłosić do losowania tyle osób, ile brakuje do ustawowego składu liczbowego komisji;

2)

miała być większa niż ustawowy skład liczbowy komisji – kandydatów do składu komisji, w liczbie stanowiącej różnicę między ustawowym składem liczbowym komisji a liczbą członków powoływanych na podstawie § 2 pkt 1, wyłania się w drodze publicznego losowania spośród osób zgłoszonych przez pełnomocników wyborczych, o których mowa w § 2 pkt 2; każdy z nich może zgłosić do losowania tylko jedną osobę.

§ 8.

Losowanie, o którym mowa w § 7, przeprowadza komisarz wyborczy.

§ 8a.

W przypadku niedokonania zgłoszenia kandydatów do składu komisji, w sytuacji, o której mowa w § 7 pkt 1, minimalny skład liczbowy obwodowej komisji wyborczej wynosi 5 członków.

§ 8b.

Komisarz wyborczy:

1)

uzupełnia skład komisji – jeżeli liczba zgłoszonych kandydatów jest mniejsza niż minimalny skład liczbowy obwodowej komisji wyborczej,

2)

może uzupełnić skład komisji – jeżeli liczba zgłoszonych kandydatów jest mniejsza niż ustawowy skład liczbowy obwodowej komisji wyborczej
– spośród wyborców spełniających warunek, o którym mowa w § 4. Przepis § 6 stosuje się odpowiednio.

§ 8c.

Wyborcy, o których mowa w § 8b, mogą zgłaszać swoje kandydatury komisarzowi wyborczemu.

§ 9.

Pierwsze posiedzenie obwodowej komisji wyborczej zwołuje niezwłocznie po jej powołaniu komisarz wyborczy.

§ 10.

Obwodowa komisja wyborcza na pierwszym posiedzeniu wybiera spośród siebie przewodniczącego i jego zastępcę. Skład komisji podaje się niezwłocznie do publicznej wiadomości w sposób zwyczajowo przyjęty.

§ 11.

Państwowa Komisja Wyborcza określa sposób zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych, wzór zgłoszenia oraz zasady powoływania tych komisji, w tym tryb przeprowadzenia losowania, o którym mowa w § 7.

Z artykułu powyżej wynika, że minimalny skład komisji to 5 osób dla obwodu poniżej 1000 mieszkańców i 4 osoby w odrębnym obwodzie głosowania poniżej 100 osób (jak np. DPS).

Edytowane przez trepek
Opublikowano
18 minut temu, adashi napisał(a):

@Kris194 To prawda. Wszyscy są przerażeni. Niesprawiedliwie przegraliście. Wam się ta wygrana po prostu należała. Nie możecie odpuścić.

Mnie tylko zastanawia skąd ta pewność, że błędy przy liczeniu głosów były tylko w jedną stronę. Choć domyślam się, że kolega od "przepaści cywilizacyjnej" wychodzi z założenia, że incydenty na korzyść Trzaskowskiego to pomyłki, a na korzyść Nawrockiego oszustwa.

• Upvote 1
Opublikowano

Błędy były pewnie w obie strony, ale w stronę Rafauka nikomu nie chce się ich aktywniej szukać, bo i po co? Jak najbardziej podejrzane przypadki warto zweryfikować, bo w końcu członkowie komisji biorą za to kasę.

Na ile to wszystko podbije poziom śmieszności KO to się dopiero okaże. Jak to zostanie na etapie wykopowym to wszyscy będą mieli to gdzieś. Jak to podchwycą media KO, to może być zabawnie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

BTW.

Ktoś mi może powiedzieć, czemu przywódcy USA mają takie ciągotki do nieletnich? Pierw Biden, który dosłownie wąchał dzieci, teraz Trump. Czy jak się chcę zostać prezydentem USA to pierw trzeba zaliczyć test z obcowania z mocno nieletnimi?

Druga rzecz.

Wczoraj przez moją spokojną, małopolską wieś, spacerowała grupa (ok 8-10 osób) pigmentopozytywnych. Skąd się wzięli? Nie mam pojęcia, szczególnie, że pracy w okolicy mało. Jak tak dalej będą sobie spacerowali to obiecuję, że w kolejnych wyborach parlamentarnych oddam głos na najbardziej antyimigrancką partię jaka będzie startowała (oprócz Brauna).

Edytowane przez trepek
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, adashi napisał(a):

@Kris194 To prawda. Wszyscy są przerażeni. Niesprawiedliwie przegraliście. Wam się ta wygrana po prostu należała. Nie możecie odpuścić.

Masz

Teraz mi powiedz, że to nie wygląda przynajmniej dziwnie. U Karola niespodziewanie duże przyrosty względem prognoz a u Rafała dużo spadków. Co ciekawe spadek u Rafała dość równy względem prognoz niezależnie od tego czy głosów dostał mniej czy więcej.

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 3
Opublikowano
17 minut temu, trepek napisał(a):

Wczoraj przez moją spokojną, małopolską wieś, spacerowała grupa (ok 8-10 osób) pigmentopozytywnych. Skąd się wzięli?

Turyści?? 🙃 Podpytać u sołtysa, wójta, czy kogo tam macie gdzie wam "ośrodek integracji" utworzyli?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, CajraX napisał(a):

Na jakiej podstawie twierdzisz, że członkowie komisji są dobierani z klucza partyjnego?

Każda parta ma prawo (nie obowiązek) dania swoich ludzi do komisji - oraz do kontroli tej komisji.

53 minuty temu, trepek napisał(a):

Chcesz powiedzieć, że komisja miała tylko 3 członków?

Nie wiem skąd te informacje wziąłeś ale powiem Ci jedno - zmień źródło informacji. Poniżej wklejam cały artykuł z Kodeksu Wyborczego odnośnie składu komisji, wytłuszczonym tekstem zaznaczam czemu to co piszesz, mija się z prawdą:

Oczywiście, że nie tylko. Nie było jednak nikogo z PISU i aby zaraz nie pojawiły się toerie spiskowe: nie było też nikogo z konfy. Byli ludzie Zadberga, Biejat, Stanowskiego. Ale jakimś cudem sfałszowali wyniki na korzyść Nawrockiego wg członków sekty PO. Poniżej lista członków komisji. Oczywiście ludzie w komisji nie oznaczają poglądów politycznych ani przynależności do partii. Warto to podkreslić. Ludzie którzy mają nawet jakieś małe znajomości to się zgłaszają z prostego powodu: bo płacą za uczestnictwo w komisji

image.thumb.png.a49c0c8e7b349df1f87e1d90a7598b58.png

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

23 minuty temu, trepek napisał(a):

Druga rzecz.

Wczoraj przez moją spokojną, małopolską wieś, spacerowała grupa (ok 8-10 osób) pigmentopozytywnych. Skąd się wzięli? Nie mam pojęcia, szczególnie, że pracy w okolicy mało. Jak tak dalej będą sobie spacerowali to obiecuję, że w kolejnych wyborach parlamentarnych oddam głos na najbardziej antyimigrancką partię jaka będzie startowała (oprócz Brauna).

albo można było ich spytać, kiedy przyjechali do Polski :) w którym roku dokładniej.

Inna sprawa, to co oni robią w MAŁOPOLSKIEJ WSI? chcesz mi powiedzieć, że w bastionie PiSu jakiś rolas zatrudnił sobie beżowych parobasów i sąsiedzi nie mają nic przeciwko? :E No kto by pomyślał.

3 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Turyści?? 🙃 Podpytać u sołtysa, wójta, czy kogo tam macie gdzie wam "ośrodek integracji" utworzyli?

te centra integracji, które Pis zaczął budować?

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/ujawniamy-nagrania-jacka-kurskiego-instruowal-syna-jak-nielegalnie-wplacac-na-jego/5vzct5d

tymczasem znów się pali pod Kurskim :D wywalił ponad pół bańki na kampanię a i tak nie dostał stołka :E 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 2
Opublikowano

Ale ta komisja tylko sprawdzała poprawność protokołów i nic więcej. Wałki były podczas wpisywania zliczonych głosów .

Teraz, Badalamann napisał(a):

@trepek No ale co w związku z tym, że spacerowali? 

Się obsral nietolerancyjny chrzescijanin bo myślał pewnie że będą gwałcić go xd

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Wałki były podczas wpisywania zliczonych głosów .

No właśnie to nie jest takie pewne czy tylko na etapie wpisywania głosów patrząc na te wręcz systemowe spadki bo losowo u Rafała to to z pewnością nie wygląda. Póki co jest apel żeby sprawdzać czy to co było na papierowym protokole zgadza się z tym co jest w elektronicznym. Naprawdę brzydko to pachnie i nie wiem czy wręcz nie będzie potrzebny audyt systemu PKW.