Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kubikolos napisał(a):

jak Europa chce to moze zmusic chinskich producentow do inwestowania i produkowania ..w Europie, przyklad cla i samochody elektryczne, nagle sie okazalo ze jak trzeba to chinczycy postawia tu fabryki, tylko co sie okazalo?

No ale zaraz, @VRman właśnie tego chce uniknąć, żeby Chińczycy nie stawiali tutaj fabryk, bo to właśnie wtedy oni będą pracodawcami i skończy się tak jak pisał. Zatem tak, nie o to chodzi. 

21 minut temu, VRman napisał(a):

Ale po co przerysowujesz i komplikujesz?

Po co ta skrajność?

Dlaczego od razu ma być brak komputera? Jest masa pierdół, które nie są aż tak ważne. Smartfon to jedyne co tam pasuje, choć może nadal być nowy. Jest mnóstwo możliwości, aby te niedogodności nie były duże.

Przerysowuję? Pytam wprost. Skoro chodzi o odcięcie się od rynku chińskiego to są opcje:

1. Odcinamy się nagle, co powoduje właśnie stopniowo, ale w dość dużym tempie, postępujące obniżenie standardu życia. Sprzęty obecnie zakupione będą się starzały, będą się psuły, mogą zostać odcięte od usług czy wsparcia, nawet te pochodzące niby z innych krajów, ale na chińskich podzespołach. Upada wiele firm, które brandowały jedynie chińskie produkty, a ci co nie chcą upaść muszą szukać dostaw gdzie indziej, albo zaczną ściągać chińskie ale przez pośredników.

2. Odcinamy się stopniowo, przerzucając się na produkcję krajową, ale zostają trzy problemy:

a) konieczność zabezpieczenia dostaw surowców i materiałów o której pisałem

b) nie do wszystkiego posiadamy technologię

c) firmy, które musiałyby zaczynać całą produkcję lub pewne etapy od zera w Polsce na początku będą miały produkty drogie, co sprawi że będą nierentowne. Kto za to zapłaci?

Ale dałeś opcję z Amerykanami zatem albo masz wizję, że nagle cały świat staje do walki z Chińską gospodarką, co jest w ogóle póki co z dziedziny fantastyki, albo pójdziemy w to samo tylko zamiast kierunek Chiny, będzie kierunek Ameryka lub inne kraje, które mają odpowiednią władzę nad surowcami i tą bardziej przydatną częścią gospodarki. 

Ty to widzisz jako niedasizm, a chodzi o bardzo mocno powiązane mechanizmy. To trochę tak jakbyś stwierdził, że chcesz zacząć konkurować z Apple nie mając żadnego budżetu na rozkręcenie firmy. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
Teraz, crush napisał(a):

Za to podziękować PiSowi. W tym kraju już nie będzie inaczej bo PiS wywalił drzwi z futryną.

Właśnie takie myślenie mnie wkurza! Absolutnie nie bronię teraz PiSu!

Jak jutro jak wyjdziesz z domu sąsiad ci przywali w michę na "dzieńdobry" to od tego momentu wszyscy mamy się tak witać bo już wolno? No nie!

PiS odwalił swoje i powinni za to zapłacić ale NIE MOŻEMY teraz wszystkiego tak usprawiedliwiać że teraz każdy może tak robić i pójść o krok dalej, bo wiadomo jak się to skończy!

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Spl97 napisał(a):

Fajny artykuł, nawet Niemcy postawili nam jeden kluczowy wniosek, przez PiS idziemy na dno i nikt nas nie uratuje od tego, od kiedy PiS zrobił to co zrobił, a nikt tego nie zaora, bo poparcie błyskawicznie spadnie.

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-niemiecki-dziennik-polsce-grozi-kryzys-finansowy,nId,22165047

Scenariusz grecki pełną gębą.

I bardzo dobrze. Każdy debil oczekujący 500plus na każde dziecko, każdy idiota cieszący się z 13 i 14 emerytury i każdy matoł nierozumiejący, że każda podwyżka emerytury ponad inflację to kupowanie głosów teraz będzie płacić za swoje decyzje :)

Jasne, że fajnie jest mieć więcej pieniędzy, ale trzeba mieć skąd je brać. Żyjemy w kraju w którym bardzo szybko przybywa emerytów, zmniejsza się liczba osób w wieku produkcyjnym a emeryci cieszą się, że dostają więcej kasy, znacznie więcej. Za to więcej będą mogli kupić znacznie mniej niż wcześniej za mniej. Jeśli tego nie rozumieją to rząd powinien ich chronić, PiS zamiast tego kupuje głosy kretynów. 

W następnych wyborach głosuję na PiS, zarabiam na tyle dobrze, że mój poziom życia znacząco nie spadnie. Jak emeryci z 13,14 i 15 emeryturami nie będą mieć na jedzenie, jak 800 czy może nawet 1000plus wystarczy na jedną prywatną wizytę u lekarza to już nikt nie będzie głosować na populistów przez długi czas :)

Niech Tusk nawet nie próbuje wygrać następnych wyborów, im więcej posłow będzie mieć PiS tym lepiej, niech sprzątają bajzel który zrobili :)

I oby Kaczyński wciąż był prezesem, wesoło będzie patrzeć jak tyłki pisiorów będą trzaskać jak kryzys się rozszaleje. 

https://www.portalsamorzadowy.pl/praca/nawrocki-szykuje-prezent-dla-emerytow-wszystko-sie-wyjasni-6-sierpnia,620286.html

I cyk, kolejny gwóźdź do trumny. Jak rząd Tuska tego nie klepnie to PiS po powrocie do władzy na pewno to zrobi :)

Niech już się system zawali a potem będzie czas na powrót do normalności czyli cięcie socjalu, podwyższenie wieku emerytalnego i normalne waloryzacje. Ci którzy tego nie rozumieją myślą chyba, że pieniądze można wyczarować. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Ja nie pisałem niczego o moich poglądach.

Masz poglądy o elektrykach i ekologii moim zdaniem zbieżne z konkretnymi poglądami politycznymi. Pewna strona mocno to promuje i wydaje mi się (może mylnie), że cechujesz się tym co ludzie z tym konkretnym światopoglądem: że ekologia to mus, oczywistość, a elektryki to obowiązek i koniec tematu"

P.S. Mam wrażenie że się wkręciłeś w bajki z przed kilku lat, o tym jak to brakuje litu. Natomiast złoża są duże i wydobycie rośnie w miarę wzrostu zapotrzebowania. Nie ma tu żadnych poważnych problemów.

Ja? Przecież to nie ja używam litu jako argumentu na "nie da się odciąć od Chin bo polożyły łapy na złożach". 

Powinno się najpierw wyeliminować przeszkody przez które dziś się nie da odciąć. Np. właśnie pochylając się nad problemem surowców. Zrobić tak, aby dało radę bez chińskich kopalni.

P.S.2 Podsumowując to UE idzie w dokładnie całkiem odwrotnym kierunku niż Twoje wizje.

Mogłeś użyć innego słowa niż "wizje", ale mniejsza.

Ale owszem. Nie podoba mi się cała masa z tego co wyprawia Unia. Piszę o tym od czasu do czasu w tym wątku.

Nie jest to więc wada moich propozycji, a wręcz ich pochwała, bo już nawet branże jak motoryzacyjna zaczynają krzyczeć "stooop! Przestańcie strzelać w dno łódki którą płyniemy!"

Szkoda że tak późno. Szkoda, że nadal są w Unii politycy którzy nadal, mimo wszystko, chcą pchać złe pomysły.

To my i część stanów USA nakręciło i nadal napędza transformację energetyczną i odchodzenie od paliw kopalnych na rzecz prądu z źródeł odnawialnych i atomu. 

Chciałbym w to uwierzyć. Ale nie potrafię. 

PS. Do atomu i ogólnych kroków w kierunku lepszym źródłom energii nic nie mam. Ale to musi być robione z głową, a nie na ślepo "bo planeta się pali!"

I tak samo to my nakręcamy zapotrzebowanie na tani sprzęt rtv, agd oraz sprzęt na baterie.

To reszta świata dostosowała się do naszych oczekiwań konsumenckich.

No to jest "trochę" bardziej skomplikowane, ale owszem. Edukacja społeczeństw (nie tylko jednego) to byłby jeden z ważniejszych filarów odcięcia zasilania coraz bardziej agresywnym Chinom.

Opublikowano
4 minuty temu, ibizpl napisał(a):

Jak jutro jak wyjdziesz z domu sąsiad ci przywali w michę na "dzieńdobry" to od tego momentu wszyscy mamy się tak witać bo już wolno? No nie!

PiS odwalił swoje i powinni za to zapłacić ale NIE MOŻEMY teraz wszystkiego tak usprawiedliwiać że teraz każdy może tak robić i pójść o krok dalej, bo wiadomo jak się to skończy!

Ale to nie Twój śmieszny przykład, tylko polityka. W polityce albo jesteś skuteczny, przynajmniej na papierze, albo cię nie ma.

Skoro PiS nielegalnie zbudował bariery nie do przeskoczenia bez kombinacji, to jak to sobie wyobrażasz? Dasz KO jeszcze 8 lat żeby mogli próbować z tym walczyć legalnie, kończąc kadencje, etc? Czy napiszesz, że ryży wuj nic nie robi?

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, LeBomB napisał(a):

2. Odcinamy się stopniowo, przerzucając się na produkcję krajową, ale zostają trzy problemy:

Nawet więcej niż trzy. Ale nie są to problemy nierozwiązywalne. Trzeba o nich pomyśleć podczas planowania długoterminowego, zanim się zacznie robić cokolwiek.

9 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ale dałeś opcję z Amerykanami zatem albo masz wizję, że nagle cały świat staje do walki z Chińską gospodarką,

Owszem. I ze czwarty raz napiszę, że tak, zdaję sobie sprawę, że to się nie wydarzy. No chyba, że w 2050r. wynajdą wehikuł czasu i wpadną do nas (teraz) pokazać do czego prowadzi olewanie zagrożenia ze strony Chin.

Opublikowano
2 minuty temu, ibizpl napisał(a):

To wskaż mi źródło wydatków, które mocno podbiły budżet a są tylko i wyłącznie fanaberią KO.

Z tym przykładem to odleciałeś brak związku. To równie dobrze skoro PIS mógł poza budżetem wszystko to KO powinno robić wszystko poza budżetem i a zamówienia robić poza przetargami. No sorry, to że robią mało z tego co obiecali to jedno ale nie działają tak samo jak PIS. 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, ibizpl napisał(a):

Piękną laurkę Zeitung Tuskowi wystawił, tylko nikt już w to w kraju nie uwierzy, zaraz pykną 2 lata a biedny Tusk nic nie może ale by chciał, ojoj, straszne. Długopis mu wszystkie 7 ustaw zavetował, tragedia.

800+ dla bogaczy i Ukraińców trzyma się twardo, w NFZ dziura jak po bombie ukraińskiej też, stołki w spółkach przyśrubowane dalej ale na kible, złote kciuki i inne wymysły kasa jest :)

W zadłużaniu już przebili PiS i jadą dalej na pełnej p...

Połowa kraju dopiero co zagłosowała na alfonsa. Chętnie ja i nie tylko ja się dowiem jak rozmawiać z tymi ludźmi. Co trzeba zrobić to każdy wie, problem jest jak to zrobić żeby "nie wylać dziecka z kąpielą".

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

I to ma być argument?

To nie ma dobrobytu bez Chin?

Brak Chin oznacza sowietów przejmujących władzę w latach 45-89? 

Łot? :hmm:

Mi się wydawało, że była u nas bieda przez komunizm i de facto okupację radziecką naszego kraju w tym takie drobnostki jak masowe mordy na naszej inteligencji, prześladowania (i zamordyzm) przeciwników politycznych itp. 

A to wszystko się teraz okazuje było przez brak Chin! 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
20 minut temu, crush napisał(a):

Za to podziękować PiSowi. W tym kraju już nie będzie inaczej bo PiS wywalił drzwi z futryną

Taaaa pisory są winne, że platfusy i otoczka to niemyślące cipy Przez 1,5 roku myśleli jak coś zrobić. Było: łyso wam, słychać wycie itd. I co ? Guano. Pseudo komisje, pseudo rząd i premier. Typowa dykta

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

Mi się wydawało, że była u nas bieda przez komunizm i de facto okupację radziecką naszego kraju w tym takie drobnostki jak masowe mordy na naszej inteligencji, prześladowania (i zamordyzm) przeciwników politycznych itp. 

A to wszystko się teraz okazuje było przez brak Chin! 

No i teraz jakbyś się odciął od świata, od Chin i od zachodu to co by było? :E 

• Upvote 1
Opublikowano

Dodajmy do tego, że większość społeczeństwa wybierze tak jak Vrman i nie będzie miała dzieci, czyli zdolności produkcyjne musimy oprzeć na ukrach i kolorowych przynajmniej przez te 50 lat aż się nie zautomatyzujemy :)

• Upvote 3
Opublikowano
7 minut temu, VRman napisał(a):

Jakiego "od zachodu"? Czytałeś w ogóle co pisałem?

Przecież to gównie ten zgniły zachód z USA na czele napędził Chiny.

Chcesz się odciąć od Chin to i od zachodu :E 

Opublikowano
36 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

https://www.portalsamorzadowy.pl/praca/nawrocki-szykuje-prezent-dla-emerytow-wszystko-sie-wyjasni-6-sierpnia,620286.html

I cyk, kolejny gwóźdź do trumny. Jak rząd Tuska tego nie klepnie to PiS po powrocie do władzy na pewno to zrobi :)

Tutaj akurat bym polemizował,emeryci mają skandalicznie niskie emerytury minimalne a państwo powinno się nimi opiekować. Wydatki powinniśmy ciąć w wielu obszarach ( wspomniane 800+ dla bogaczy i wiele innych ) ale akurat podwyżek ( zresztą zobacz jak ogromne one niby są 150 pln zamiast popi...dolonych i śmiesznych 3 pln które funduje rząd Tuska ) dla emerytów, szczególnie na takim poziomie bym nie kwestionował.

Naprawdę cię boli że emeryci dostaną po 150 pln więcej, serio? Zresztą jest więcej takich obszarów gdzie państwo powinno wręcz zwiększyć wydatki np. dla niepełnosprawnych bo tam też jest tragedia.

Tymi ludźmi się rząd kompletnie nie przejmuje a na 800+ dla Ukraińców i bogaczy kasa jest :)

• Confused 1
Opublikowano
33 minuty temu, VRman napisał(a):

Nie jest to więc wada moich propozycji, a wręcz ich pochwała, bo już nawet branże jak motoryzacyjna zaczynają krzyczeć "stooop! 

nie chodzi tutaj wylacznie o automotive. strategia EU jest uwolnienie sie od paliw kopalnych, a rozbujane przez ostatnie dziesieciolecia automotive opierajace sie tylko na takich paliwach jest glownym czynnikiem blokujacym transformacje. krzyk automotive EU to wypisz, wymaluj krzyk gornikow. ekologia to jedno, ale glowym celem jest wlasnie uwolnienie sie EU od ropy i gazu, ktorych zasobow w odpowiedniej ilosci nie ma

• Upvote 3
Opublikowano
32 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Co trzeba zrobić to każdy wie, problem jest jak to zrobić żeby "nie wylać dziecka z kąpielą".

Żaden problem i żadnego dziecka w kąpieli :)

Obcinamy 800+ do rozsądnych kryteriów dochodowych i pyk :)

Obcinamy 800+ dla Ukraińców, ewentualnie mogą pracować na to i po jakimś rozsądnym stażu pracy nabyć te prawa stopniowo za jakiś czas - i pyk :)

Przystajemy wysyłać mld $ na Ukrainę bezwarunkowo - i pyk :) Można się dogadać na pożyczkę i % a nie za frajer.

Przyglądamy się państwowym dotacjom do NGO i obcinamy co się da ( chyba NFZ i emeryci ważniejsi a skoro nie ma na TAKIE rzeczy kasy, no to trudno, niech NGO finansują prywatne pieniądze, nas nie stać ) - i pyk :)

Można by tak jeszcze długo...

Dla mnie to jest jakaś paranoja że 800+ dla bogatego Ukraińca jest ważniejsze od polskiego emeryta!

Myślisz że jakby to wprowadzili to by im poparcie poleciało? Ja nie jestem taki pewny, może wręcz by wzrosło :)

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, lukadd napisał(a):

Przecież to gównie ten zgniły zachód z USA na czele napędził Chiny.

Chcesz się odciąć od Chin to i od zachodu :E 

Przeszłość vs. przyszłość.

Ja pisałem o nierealnym scenariusz gdy cała zachodnia cywilizacja staje razem przeciwko Chinom. Kto doprowadził do tego, że Chiny tak się upasły, to inna kwestia. 

9 minut temu, SuLac0 napisał(a):

nie chodzi tutaj wylacznie o automotive. strategia EU jest uwolnienie sie od paliw kopalnych, a rozbujane przez ostatnie dziesieciolecia automotive opierajace sie tylko na takich paliwach jest glownym czynnikiem blokujacym transformacje. krzyk automotive EU to wypisz, wymaluj krzyk gornikow. ekologia to jedno, ale glowym celem jest wlasnie uwolnienie sie EU od ropy i gazu, ktorych zasobow w odpowiedniej ilosci nie ma

I dlatego zamiast tego się mamy uzależniać od Chin?

Co do uwalniania się od pali kopalnych, to no sorry, ale mam na to inny niż lewicowy pogląd. Atom - tak. Rozsądna altarnatywa? Jasne. Ale nie w takiej formie jak to jest. Za dużo aktywizmu, robienia biznesu pod stołem, za dużo kupowania glosów niemających nonem omen zielonego pojecia o świecie Julek, które dla ratowania żabki chętnie zamknęłyby tysiąc kilometrową autostradę itd.

Opublikowano
35 minut temu, lukadd napisał(a):

No to w jaki sposób chcesz dzisiaj rozwinąć Polską gospodarkę odcinając się od świata, od Chin i od zgniłego zachodu :E

przeciez ty w ogole nie masz pojecia o temacie o ktorym piszesz XD

tak, odciac sie od swiata, postawic na granicy bariery nawet dla satelitow na orbicie XD

sami sobie wymyslacie takie pierdoly i potem dyskutujecie ze swoimi urojeniami, litosci