Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Lypton napisał(a):

Za każdym je... Razem

Jakie znaczenie ma spod czyich palców to wypłynęło, skoro brzmi jak socjalistyczny bełkot? Dla mnie to mógłby to napisać nawet Piłsudski, a i tak będę przeciw.

Czy czasem część wyzwolicieli Polski to nie były, powiedzmy dyplomatycznie - szemrane persony, czego z resztą lewica nie ma problemu przyznać?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, crush napisał(a):

Jakie znaczenie ma spod czyich palców to wypłynęło, skoro brzmi jak socjalistyczny bełkot? Dla mnie to mógłby to napisać nawet Piłsudski, a i tak będę przeciw.

That's the point. Większość nie wie, że na czele PPP i AK stali głównie socjaliści, ludowcy i działacze związkowi.

Komentarze o bolszewii, stalinizmie i PZPR zawsze smieszą. I traktowanie tego jako programu Razem.

Godzinę temu, crush napisał(a):

Czy czasem część wyzwolicieli Polski to nie były, powiedzmy dyplomatycznie - szemrane persony, czego z resztą lewica nie ma problemu przyznać?

O jakie konkretnie persony chodzi?

Edytowane przez Lypton
Opublikowano
20 minut temu, Lypton napisał(a):

O jakie konkretnie persony chodzi?

A choćby z grubszej rury wspomniany Piłsudski.

A co do takich trollingów, to swego czasu typ w Stanach chodził na lewicowe protesty i recytował wybrane cytaty z Hitlera. Oczywiście przy poklasku zgromadzonych.

Opublikowano
4 godziny temu, huudyy napisał(a):

Oczywiście że było tylko porównaj skalę rozwarstwienia komuchów do obecnych kapitalistycznych biliarderów. 

Oba systemy były/są zepsute ¯\_(ツ)_/¯ 

Ja mam wrażenie, że my w tym kapitalizmie dryfujemy w scenariusz Cyberpunk 2077.

W którymś momencie będzie trzeba łapy poucinać tym wielkim firmom, bo się skończy źle.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Winter napisał(a):

Gordon, nie ma już tego zasranego PiSu, ale statystyki za Tuska wcale nie są optymistyczne. Szlag mnie trafia, bo zamiast zająć się realnymi problemami to skupiają się na problemach ideologicznych. Od początku mówiłem, że Tuskowi te lewackie świry od zaimków tylko przeszkodzą.

Które statystyki? Te w Holandii? 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Winter napisał(a):

Brak argumentów, więc przerzucamy się na inny kraj. Gordon, co się dzieje? Czy potrzebujesz pomocy?

Zapytałem które statystyki. Nie umiesz odpowiedzieć?

Ja argumenty mam. To ty dziś wylewasz jakieś żałosne frustracje i piszesz bzdury.

Bardzo znowu chcesz Trumpa bronić? Listę Epsteina już ujawnił? :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
2 minuty temu, Winter napisał(a):

Mistrzu, szef GUSu wyleciał za Tuska. Obecne statystyki wyglądają kiepsko. Bezrobocie wśród młodych rośnie najszybciej w UE. Ale wiem, że ty wolałbyś Polaków wyrzucić, a wziąc zamiast nich obcych. Jesteś niesamowicie przewidywalny. "Patriota" zasrany.

Ale czy zwolniony został za rzekome fałszowanie statystyk? 

Nie. OTC wymiana kadr. A Trump zrobił typową idiokracje. 

No, ale wiem - ty lubisz idiokracje. Bo to takie proste. Myśleć nie trzeba. Jak na zmywaku w Holandii.

Opublikowano
5 minut temu, Winter napisał(a):

Dla ciebie idiokracją nie są te idiotki z lewicy w rządzie Tuska. Taki to właśnie z ciebie mądrala. Klep dalej te bezużyteczne porady prawne.

Po co wymyślasz? 
To ja tu pierwszy wrzuciłem babe w wannie na posiedzeniu KRS. Argumentów brak, więc zmyślasz. 

typowe. 

• Upvote 3
Opublikowano

Najlepszym przykładem dziwnej statystyki jest tzw. koszyk inflacyjny GUS. Jego przelicznik został "urealniony" do rzeczywistości. Rządzący to potwierdzą a opozycja, że przekręca a prawda wychodzi przy zakupach :) Ogólnie cena prądu, gazu koszty mieszkania itd. są mniej ważne w koszyku od np. jedzenia wegańskiego :P A najlepsze jest to, że w sumie to nie wiadomo do końca jak to GUS liczy. Jakieś badania ankietowe na grupie osób. Patrząc na ostatnie badania jakie były w Polsce np. wybory oraz na wypowiedzi różnych ekspertów to większe prawdopodobieństwo miał bym wróżąc z fusów. 

Opublikowano
2 minuty temu, skypan napisał(a):

Najlepszym przykładem dziwnej statystyki jest tzw. koszyk inflacyjny GUS. Jego przelicznik został "urealniony" do rzeczywistości. Rządzący to potwierdzą a opozycja, że przekręca a prawda wychodzi przy zakupach :) Ogólnie cena prądu, gazu koszty mieszkania itd. są mniej ważne w koszyku od np. jedzenia wegańskiego :P A najlepsze jest to, że w sumie to nie wiadomo do końca jak to GUS liczy. Jakieś badania ankietowe na grupie osób. Patrząc na ostatnie badania jakie były w Polsce np. wybory oraz na wypowiedzi różnych ekspertów to większe prawdopodobieństwo miał bym wróżąc z fusów. 

Jakieś źródło dot. Tego wegańskiego jedzenia?

IMG_3310.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Co do koszyka, to słyszałem, że ponoć ceny są mocno przesiewane. Są wyszukiwane najlepsze oferty typu pomidory ledwo zipiące ze połowę ceny, ale wciąż to są 'pomidory', więc lecą do tabelek. Nie wiem na ile w tym prawdy ale wydaje mi się że coś może w tym być. Wartość inflacji żywności jakoś nie pokrywa się nijak z moim odczuciem robienia zakupów w ciągu ostatnich lat. Ciągle mam wrażenie, że wydaję znacznie więcej niż inflacja mówi. A jak spojrzę na ceny gastro, to dopiero robi się rozjazd.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano

@GordonLameman Wiedziałem, że ktoś załapie wegan. Ale nie widzisz w tej tabelce absurdu gdzie w koszyku użytkowanie i nośniki energii są zbyt niskie ? W przestrzeni publicznej non stop jest mowa wysokich kosztach życia związanych z energią. Kolejna sprawa to restauracje i hotele na tle innych czynników. No jest to potrzebne do wyliczeń jak cholera. Już wódka i fajki mają większy sens. Generalnie w 25 r. w koszyku zmniejszono ogólny udział żywności a wprowadzono właśnie nowy wskaźnik na podstawie którego (wraz z innymi towarami) wyliczany jest całościowy wskaźnik żywności. Generalnie żywność wegańska za wiele nie rośnie na tle innych produktów żywieniowych. Tu procent, tam procent i mamy kreatywną statystykę. Ten koszyk to fikcja.

Opublikowano

Tu jest opisany system koszyka

https://stat.gov.pl/aktualnosci/informacja-na-temat-zmian-w-zakresie-koszyka-inflacyjnego-w-2025-roku,611,1.html

Tu można sobie sprawdzić poszczególne dane

https://dbw.stat.gov.pl/baza-danych

Po lewo zaznaczamy interesujący nas zakres i na dole klikamy wygeneruj. Na następnej stronie można sobie przefiltrować względem np. produktu czy usługi.

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, skypan napisał(a):

@GordonLameman Wiedziałem, że ktoś załapie wegan. Ale nie widzisz w tej tabelce absurdu gdzie w koszyku użytkowanie i nośniki energii są zbyt niskie ? W przestrzeni publicznej non stop jest mowa wysokich kosztach życia związanych z energią. Kolejna sprawa to restauracje i hotele na tle innych czynników. No jest to potrzebne do wyliczeń jak cholera. Już wódka i fajki mają większy sens. Generalnie w 25 r. w koszyku zmniejszono ogólny udział żywności a wprowadzono właśnie nowy wskaźnik na podstawie którego (wraz z innymi towarami) wyliczany jest całościowy wskaźnik żywności. Generalnie żywność wegańska za wiele nie rośnie na tle innych produktów żywieniowych. Tu procent, tam procent i mamy kreatywną statystykę. Ten koszyk to fikcja.

Wydajesz więcej na energię i mieszkanie niż na jedzenie? 

Gdzie tu w ogóle mowa o wegańskiej żywności? W wyliczeniu na stronie GUS jest mowa o kilku rodzajach mięsa. 

Pytam: skąd info o wegańskich kwestiach? Zmyślasz sobie żeby narzekać? 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Pomidorki, ogórki, chlebek... tak się zastanowić, to typowy mięsożerca je więcej wege niż mięsa, więc wszystko git :E

Edytowane przez MaxaM
  • Haha 2
Opublikowano
48 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wydajesz więcej na energię i mieszkanie niż na jedzenie? 

Chodzi o ogólne wyliczenia. Jeżeli zmniejszą udział energii w koszyku to nie odzwierciedli rzeczywistego wzrostu cen energii. Przecież to jest jeden ze składników tego 19,4 %.

55 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Kolosalne zmiany w koszyku inflacyjnym. Co najbardziej zbiło inflację? - klik

Opublikowano
1 minutę temu, skypan napisał(a):

Chodzi o ogólne wyliczenia. Jeżeli zmniejszą udział energii w koszyku to nie odzwierciedli rzeczywistego wzrostu cen energii. Przecież to jest jeden ze składników tego 19,4 %.

Kolosalne zmiany w koszyku inflacyjnym. Co najbardziej zbiło inflację? - klik

A koszyk inflacyjny ma odwzorować wzrost cen energii czy coś zupełnie innego i powinien jak najbardziej odzwierciedlać wydatki przeciętnego gospodarstwa domowego? :) 

• Upvote 1
Opublikowano
Cytat

Milionowe nagrody w Świętokrzyskim Urzędzie Marszałkowskim ile, komu i za co?

W Świętokrzyskim Urzędzie Marszałkowskim przyznano nagrody i dodatki sięgające milionów złotych.

https://digitalnexus.pl/polska/milionowe-nagrody-w-swietokrzyskim-urzedzie-marszalkowskim-ile-komu-i-za-co/

Cytat

Sensacyjny scenariusz na 2027. Zmiana premiera i nowy sojusz?

Tusk zasugerował w wywiadzie dla TVN24, że nie wyklucza, iż jeszcze przed wyborami parlamentarnymi kandydatem na premiera może być Radosław Sikorski. Wówczas - o takim scenariuszu mówi się w kuluarach - KO mogłaby zawiązać wyborczy sojusz z konserwatystami z PSL i wystartować w wyborach na wspólnych listach. Z nowym, dużym programem i nowym kandydatem na szefa rządu. 

To wielu pozwoliłoby realnie myśleć o utrzymaniu władzy po 2027 roku

http://wiadomosci.wp.pl/zadnego-nowego-programu-nie-bedzie-tusk-wiezniem-budzetu-7184267185891936a

trzask dwa razy musial przegrac zeby Tusk sie zorientowal ze Sikorski bedzie lepszy XD

Opublikowano
17 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A koszyk inflacyjny ma odwzorować wzrost cen energii czy coś zupełnie innego i powinien jak najbardziej odzwierciedlać wydatki przeciętnego gospodarstwa domowego

GUS sobie ograniczył jedną z najważniejszych kategorii wpływających na inflację. Cytat z linku

Cytat

Co więcej, GUS nawet poważnie ograniczył wpływ tych kategorii na wskaźnik inflacji.

I cyk inflacja jest niska. W Polsce rok do roku wzrasta zużycie energii a nie spada by w dziwny sposób zmniejszyć sobie jej udział w koszyku.

Opublikowano
Teraz, skypan napisał(a):

GUS sobie ograniczył jedną z najważniejszych kategorii wpływających na inflację. Cytat z linku

I cyk inflacja jest niska. W Polsce rok do roku wzrasta zużycie energii a nie spada by w dziwny sposób zmniejszyć sobie jej udział w koszyku.

Ale za to dodał koszty transportu - np. Paliwa. 

Czy są jakieś wiarygodne informacje, że ten koszyk nie odpowiada rzeczywistości w polskich rodzinach? :) 

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Czy są jakieś wiarygodne informacje, że ten koszyk nie odpowiada rzeczywistości w polskich rodzinach? :)

Tak rachunki i codzienne zakupy. Nie trzeba tego szukać po necie :) Mam to w segregatorze.

Opublikowano (edytowane)

manipulacje na koszykach to nic nowego w kraju, jakby ich nie zmieniali to nigdy nie beda idealne + musza uwzgledniac polityczne naciski

dlatego ludzie zawsze narzekaja ze w sklepach im wychodzi wiecej niz z koszykow a nie odwrotnie ;)

Edytowane przez kubikolos