Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Dimazz napisał(a):

dla ciebie tylko putin i putin

kwotowo ta ofera to i tak jest nic w porównaniu do wałków covidowych za pisu.

Ile rozdali swoim

teraz będzie kłótnia na forum kto jest większym złodziejem PIS czy KO , nie lepiej pozbyć się złodziei poprzez nie wrzucanie kartki do urny z X przy ich partii ?

Edytowane przez voltq
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Dimazz napisał(a):

dla ciebie tylko putin i putin

kwotowo ta ofera to i tak jest nic w porównaniu do wałków covidowych za pisu.

Ile rozdali swoim

Czyli można kraść bo PiS nakradł więcej? ;D

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

?auto=webp&fit=bounds&format=pjgp&height

Wkw4D65.png

well-that-escalated-quickly-photos?w=817

Cytat

Ten rzad to mem. Były osmiorniczki będzie teraz grzanie jachtów. Na 2027 wiekszosc konstytucyjna opozycji. Już teraz powinny lecieć ze stołków wszystkie osoby od specjalisty, kierownika po dyrektora akceptującego te wnioski.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-już-bilet-kupiony.2410635/post-194252958

Edytowane przez Camis
  • Upvote 5
Opublikowano

P13A1tt.png

Ale orka w komentarzach  :lovin:

WdWXyQt.png

No tak biedny Tusk nic nie wiedział więc nic nie mógł :hihot:

Cytat

[Well_that_escalated_quickly.jpg] 

Coś czuję, że ta sprawa nie ucichnie tak łatwo i będzie grzana w następnych dwóch latach przez opozycję. Od prawa do lewa widzę znajomych wrzucających zrzuty ekranu z informacjami o beneficjentach programu i kuriozalnymi celami wydatkowania pieniedzy. Wk*rw jest duży.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-już-bilet-kupiony.2410635/post-194253174

Wreszcie tych kretynów KO zmiecie z planszy. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, huudyy napisał(a):

a te dotacje KPO to PO wymysliło? 

Ty tak na serio? To nie wina PO bo nie oni wymyślili dotacje? To w takim razie Putina trzeba przeprosić bo to nie on wymyślił wojnę i to wina jakiegoś sapiens z przed 4 tys lat za neolitu?

Nie ma nawet co dyskutować  - 100% winy aktualnego rządu i kropka. To do nich należy nadzór.

Swoją drogą na razie z Unii cisza, ciekawe czy się przypi..olą bo powinni.

Opublikowano
Cytat

Jacht z KPO to nowe ośmiorniczki? Łukasz Pawłowski: Ogromne zagrożenie dla rządu

- Sprawa z dotacjami będzie "żarła". Podobnie zadziałała na wyborców afera podsłuchowa, z której zapamiętaliśmy te słynne ośmiorniczki. One okazały się symboliczne, a w świecie polityki ważniejsza jest symbolika niż duże liczby - mówi Gazeta.pl Łukasz Pawłowski, szef Ogólnopolskiej Grupy Badawczej.

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,32163859,jacht-z-kpo-to-nowe-osmiorniczki-lukasz-pawlowski-ogromne.html#s=BoxMMtImg1

Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Nie, nie jest i doskonale to wiesz, próbujesz jedynie na siłę prowadzić określoną narrację tematu.

Tak nic się nie dzieje, to tylko raptem kilka przypadków... a dymisja była przypadkowa, prokuratura wchodzi do akcji i naprędce są robione konferencje przez wystraszony rząd...

Cytat

Dymisja za aferę KPO

- Pierwsze informacje, że mogą pojawiać się jakieś nieprawidłowości mające charakter systemowy, dotarły do resortu kilka tygodni temu i niezwłocznie zaczęliśmy badać temat i podejmować stosowne decyzje - relacjonuje wiceminister funduszy i polityki regionalnej Jan Szyszko. Właśnie kilka tygodniu temu, bo z końcem lipca, odwołano Katarzynę Duber-Stachurską, która stała na czele Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Jej dymisję przeprowadzono po cichu i bez podania przyczyny. Teraz wszystko staje się jasne. Chodzi o aferę KPO. Okazało się bowiem, że właściciele firm z branży hotelarskiej i gastronomicznej ze środków europejskich mieli kupić na przykład jachty, ekspresy do kawy, sauny i maszyny do lodów. Nadzór na tymi wydatkami miała sprawować właśnie PARP. 

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,32164081,dymisja-za-afere-kpo-zanim-wybuchla-zmiana-byla-po-cichu.html#s=BoxMMtImg2

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Jeśli Gordon już stwierdził, że rząd dał dupy i już powinno być po nim to wiedz, że nadszedł koniec.

Naturalnym i jedynym rozsądnym wyjściem była by potwórna weryfikacja, zwrot wyłudzonych środków - osoby realnie odpowiedzialne za akceptacje tych wniosków: do więzienia, rząd: dymisja i rozpisanie przedwczesnych wyborów. Ale o co ja się łudzę... 

Co gorsze, był oddzielny pakiet pomocy z KPO dla szpitali i tam odmawiali przyznana jakichkolwiek srodków na zakup np. specjalistycznego jak i podstawowego sprzętu do placówek dziecięcych itp. Obrzydliwe. 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)

A na jakim etapie w ogóle są te dotacje? Te patole już dostały i wydały tą kasę? Jak tak to będą jaja bo urzędasy to klepnęły, środki przyznano, wszystko zgodnie z prawem się odbyło a jak wiadomo urzędasy nie ponoszą żadnej materialnej odpowiedzialności za swoje decyzje i finalnie to my podatnicy za to zapłacimy w tym kredycie. Rozdawnictwo które się zaczęło za PiSu teraz biorąc pod uwagę jeszcze Ukrainę osiągnęło już tak kosmiczne rozmiary że prędzej czy później dług nas dopadnie i będą jaja i to grube jak inflacja kilkadziesiąt %, zwijanie gospodarki, horrendalne podatki a za tym pójdzie bezrobocie... nieciekawe czasy przed nami. Trzeba jeszcze wspomnieć o miliardach na zbrojenia. A na tym torcie jeszcze wisienka w postaci zielonego ładu nas czeka 

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Camis napisał(a):

No tak biedny Tusk nic nie wiedział więc nic nie mógł :hihot:

A co miał zrobić z czymś o czym nie wiedział?

16 minut temu, Camis napisał(a):

Wreszcie tych kretynów KO zmiecie z planszy. 

Jak mnie takie coś irytuje. Co ma do tego awruk KO? MFiPR to działka PL2050. Ja wiem, że KO to taki wygodny chłopiec do bicia ale proponowałbym żeby jednak obwiniać tych, którzy są winni tej sytuacji.

12 minut temu, ibizpl napisał(a):

Ty tak na serio? To nie wina PO bo nie oni wymyślili dotacje?

A czy ty rozumiesz, że MFiPR to nie działka PO/KO? Jak niektórym to wytłumaczyć żeby zrozumieli?

11 minut temu, Camis napisał(a):

Tak nic się nie dzieje, to tylko raptem kilka przypadków... a dymisja była przypadkowa, prokuratura wchodzi do akcji i naprędce są robione konferencje przez wystraszony rząd...

Do dymisji to przede wszystkim powinna się podać Pełczyńska za zamiecenie tego tematu pod dywan gdy dowiedziała się o nieprawidłowościach.

Edytowane przez Kris194
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

Najbardziej uderzające w tym wszystkim jest to, że jest kasa na jacht, na garderobę, na zakup apartamentu (to potwierdzone?), ogółem na to aby wsadzić kasę przedsiębiorcom do kieszeni.

Ale jak etatowiec straci robotę to dostanie 1500 zł. 

Cały nasz system podatkowy i sposób wydatkowania podatków jest do wywalenia. Etatowiec ponosi największy ciężar podatkowy, a ma najmniej korzyści wprost. Przedsiębiorca może jechać 10 lat na stracie (nie płacić dochodowego) która może nawet być fikcyjna (zawyżone koszty) i potem dostać pół miliona dotacji na zakup jakiegoś gówna. 

I pisze to jako gość z własną działalnością. Ale ja nigdy dotacji na nic nie wziąłem.

• Thanks 1
  • Upvote 7
Opublikowano
1 minutę temu, Kris194 napisał(a):

Jak mógł nie wiedzieć?!, nie wiedział że kilka tygodni temu minister dostała dymisje za tą sprawę?. Przestań pisać banialuki bo to się kupy nie trzyma. 

3 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Co ma do tego awruk KO?

Premier z jakiej jest partii?. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kris194 napisał(a):

Jak mnie takie coś irytuje. Co ma do tego awruk KO? MFiPR to działka PL2050. Ja wiem, że KO to taki wygodny chłopiec do bicia ale proponowałbym żeby jednak obwiniać tych, którzy są winni tej sytuacji.

A czy ty rozumiesz, że MFiPR to nie działka PO/KO? Jak niektórym to wytłumaczyć żeby zrozumieli?

Do dymisji to przede wszystkim powinna się podać Pełczyńska za zamiecenie tego tematu pod dywan gdy dowiedziała się o nieprawidłowościach.

A Kaczynski nie wiedział co Ziobro robi?  Bo to inna partia? ;) 

Odpowiedzialność za rząd ponosi premier. Jak nie umie dopilnować nawet tego - to niech wypierd****. 

Jesscze jakby był zajęty realizacją obietnic to może bym zrozumiał, ale Tusk sprawia wrażenie jakby nic nie zrobił przez te 1,5 roku. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Hitler też nie wiedział, przypominam. Ma Pan dowód? A jest jakiś dowód, że Hitler popychał ludzi do komór gazowych? Wg mnie jest nie winny. Powinni dać mu jakiś order w Polsce, jak np. Ogórek

Szumowski wyłudził dla rodziny 200mln tutaj mamy kwote znacznie wyższą tylko rozkłada się na tysiące Januszy. 

PIS: *kradnie*

PO: potrzymaj mi piwo

Edytowane przez Fatality
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Odpowiedzialność za rząd ponosi premier. Jak nie umie dopilnować nawet tego - to niech wypierd****. 

DOKŁADNIE, jak nic nie wie i nie może to niech poda się do dymisji.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, ibizpl napisał(a):

Nie ma nawet co dyskutować  - 100% winy aktualnego rządu i kropka. To do nich należy nadzór.

Bezdyskusyjnie winę ponosi rząd, ale... mogą okazać się kozłem ofiarnym "systemu". Wszyscy tu pomstują nad tym CO dostaje (kretyńskie!) finansowania, ale mało kto skupia się na clue, czyli DLACZEGO?
Bo kretyńsko są skonstruowane obwarowania? Całkiem możliwe (?) i temu należy się nie tylko przyjrzeć (a nie szyldom dofinansowań), a wręcz próbować zaprotestować albo znowelizować.

Jeżeli jakiś urzędas jest ZOBLIGOWANY konkretną datą "do wydania należnej puli", bo inaczej "kasa przepadnie" (pula ustalona, kasa przyznana, składka i tak się płaci), to... co byś zrobił jeden z drugim?
Próbował to kwestionować? Terminy się wywalą - kto winny? Komu spadnie łeb, za niewykorzystanie przyznanej kasy?

Moim zdaniem, źle zbudowany jest system realizacji i weryfikacji.

Podobnie na szczeblach terytorialnych te budżety obywatelskie.
Gmina ma "obowiązek" (chyba) jakiś procent przychodów / podatków "przeznaczyć" na potrzeby mieszkańców i mieszkańcy składają projekty.
Polecam zerknąć w swoim mieście, co tam ludzie za kretynizmy proponują. I co ma zrobić prezydent i rada miasta?
Uwno. Z 15 kretyńskich pomysłów "musi" zrealizować te, które uzyskają największa ilość głosów = głosem ludu w głosowaniu. 

A że żaden nie jest sensowny, albo "potrzebny"!? Nie ważne. Nie prezydentowi ani radzie miasta to osądzać. "Trza wydać, bo taki przepis".
W gminie bieda, brak na A, B, C... a będą budować skatepark w wiosce, albo fontannę, na blokowisku. Absurd.

I myślę, że po części ten kabaret z KPO też ma trochę takiego syfu.
Ktoś nie przemyślał drogi realizacji, możliwości blokowania, odraczania albo zamrażania przyznanych środków i wydatkowanie ich "z sensem".
Jest przyznane - masz wydać, bo przepadnie (a składki i tak zapłacone). 

Niech mnie ktoś poprawi, kto się na tym zna, jeżeli mijam się z prawdą.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Jesscze jakby był zajęty realizacją obietnic to może bym zrozumiał, ale Tusk sprawia wrażenie jakby nic nie zrobił przez te 1,5 roku. 

Wiesz ile to czasu zajmuje wrzucenie rolki na X?. :rotfl2:

• Haha 4
Opublikowano
Teraz, blabla123 napisał(a):

No to piss + ruskie mają lekko 60% w parlamentarnych, bo masa ludzi już nie pójdzie zagłosować na nikogo.

No ale jak zagłosować na kogoś kto od 1,5 roku zawodzi. Kto nie dowozi obietnic. Na każdym kroku zaliczają porażki. 

Ja nie jestem fanatykiem, jak pisowcy. Robią źle, kradnąc to niech wypieprzają. Tylk onajpierw kasę dodać, w więzieniu wyrok odsiedzieć i do polityki nigdy nie wracać.

Zeby lokalni pisowcy tego źle nie zinterpretowali - to wszystko to dalej nie jest powód aby popierać PiS. Bo PiS to jeszcze gorsze i bardziej bezczelne złodzieje.

1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Bezdyskusyjnie winę ponosi rząd, ale... mogą okazać się kozłem ofiarnym "systemu".
Wszyscy tu pomstują nad tym CO dostaje (kretyńskie!) finansowania, ale mało kto skupia się na clue, czyli DLACZEGO?
Bo kretyńsko są skonstruowane obwarowania? Całkiem możliwe (?) i temu należy się nie tylko przyjrzeć (a nie szyldom dofinansowań) a wręcz zaprotestować albo znowelizować.

Jeżeli jakiś urzędas jest ZOBLIGOWANY konkretną datą "do wydania należnej puli", bo inaczej "kasa przepadnie" (pula ustalona, kasa przyznana, składka i tak się płaci), to... co byś zrobił jeden z drugim?
Próbował to kwestionować? Terminy się wywalą - kto winny? 

Moim zdaniem źle zbudowany jest system realizacji i weryfikacji.

Podobnie na szczeblach terytorialnych te budżety obywatelskie.
Gmina ma "obowiązek" (chyba) jakiś procent przychodów / podatków "przeznaczyć" na potrzeby mieszkańców i mieszkańcy składają projekty.
Polecam zerknąć w swoim mieście, co tam ludzie za kretynizmy proponują. I co ma zrobić prezydent i rada miasta?
Uwno. Z 15 kretyńskich pomysłów "musi" zrealizować te, które uzyskają największa ilość głosów = głosem ludu w głosowaniu. 

A że żaden nie jest sensowny, albo "potrzebny"!? Nie ważne. Nie prezydentowi ani radzie miasta to osądzać. "Trza wydać, bo taki przepis".
W gminie bieda, brak na A, B, C... a będą budować skatepark w wiosce, albo fontannę, na blokowisku. Absurd.

I myślę, że po części ten kabaret z KPO też ma trochę takiego syfu.
Ktoś nie przemyślał drogi realizacji, możliwości blokowania, odraczania albo zamrażania przyznanych środków i wydatkowanie ich "z sensem".
Jest przyznane - masz wydać, bo przepadnie (a składki i tak zapłacone). 

Niech mnie ktoś poprawi, kto się na tym zna, jeżeli mijam się z prawdą.

Budżet obywatelski jest obowiązkowy tylko w miastach na prawach powiatu. 
I jak ktoś ma mózg orto da się tym fajnie sterować.

Opublikowano (edytowane)

No dlatego PISS czy Konfie nie spadnie, KO poleci na pysk, przy okazji i reszcie.

Brawo! 

O, a tu kolejny hit! W rządzie widzę sami eksperci siedzą.

Cytat

Pedofil w sejmowym zespole do spraw ochrony dzieci.

https://www.wprost.pl/tylko-u-nas/12093553/pedofil-jako-ekspert-na-posiedzeniu-sejmowego-zespolu-uczestnicy-oburzeni-posel-jozefaciuk-wyjasnia.html

Edytowane przez blabla123
  • Haha 4
Opublikowano
14 minut temu, Kris194 napisał(a):

Co ty chrzanisz, nie ma teraz rozmydlania, jak nie wiedział tzn nie nadaje się na szefa lokalnej żabki a co dopiero premiera.

Wyobraźcie sobie przez chwilę że jesteście w pracy w urzędzie i czytacie sobie wniosek o dotację z Kebaba u Zdzisia na dżakuzi za 200 tys... kim trzeba być żeby to klepnąć? Zastanawialiście się nad tym? Kim są ci ludzie którzy to klepią w urzędach? 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, ibizpl napisał(a):

Co ty chrzanisz, nie ma teraz rozmydlania, jak nie wiedział tzn nie nadaje się na szefa lokalnej żabki a co dopiero premiera.

Wyobraźcie sobie przez chwilę że jesteście w pracy w urzędzie i czytacie sobie wniosek o dotację z Kebaba u Zdzisia na dżakuzi za 200 tys... kim trzeba być żeby to klepnąć? Zastanawialiście się nad tym? Kim są ci ludzie którzy to klepią w urzędach? 

Łapówkarzami... ?! 

Edytowane przez Norrberrto