Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, LeBomB napisał(a):

Tak jeszcze wracam do tematu adblocków jak to Axel Springer wywalczył, że adblocki zmieniają kod źródłowy czym naruszają niemieckie prawo ochrony praw autorskich.

Zatem taki MSN, który potrafi dostarczać newsy i pakować to w swoją otoczkę reklamową też powinien być tak samo potraktowany :) Zaczną się sądzić z Microsoftem? :E 

już się jeden duży kraj sądził z MS o activision. Kraj wygrał bitwę ale przegrał wojnę. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Oczy przecieram ze zdumienia jak ktoś się cieszy, że podatki rosną, w dodatku tak debilnie uargumentowane. Ciężko ocenić, czy to syndrom sztokholmski, czy znaczne upośledzenie intelektualne. 

Coraz częściej przeglądając FB mnie to zastanawia.

Jak ktoś poruszy temat drożyzny, wyższych cen niż na Zachodzie nie przychodzi jakaś refleksja ani oburzenie.

Jest tłumaczenie tego, że jest drożej i tak być powinno.

Ktoś się zna na tym i może wyjaśnić czemu u nas występuje takie zjawisko?

PRL, obecność w bloku Wschodnim, społeczeństwo wstydzące się biedy... od czego to zależy?

Dodaje cenę Carte d'Or dla przykucia uwagi (tak, w DE ma inna nazwę, ale to jest to samo)... 1,49 ostatecznie kupiłem najtaniej... u nas cena to jakieś 5-6 euro.

20250810_131141.jpg

Edytowane przez Szambo
Opublikowano

A mam takie pytanie. Teoretycznie czy kupilibyście kartę graficzną z Niemiec gdyby cena karty w Niemczech po przeliczeniu z dowozem wychodziła około 2400zł a w Polsce 3000zł.

Lub z Niemiec za 3000zł a w Polsce za 3700zł?

Dojdzie nowy podatek to takie różnice cenowe będą standardem

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

No to wspaniałe kraje do życia, czemu jeszcze się nie wyprowadziłeś:)

A co to ma do tego? Rozmawiamy o podatkach i cenach.

To że tam się zarabia bardzo mało nie zmienia faktu, że procentowo mniej płacą podatków od nas.

Edytowane przez MaxaM
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Szambo napisał(a):

Coraz częściej przeglądając FB mnie to zastanawia.

Jak ktoś poruszy temat drożyzny, wyższych cen niż na Zachodzie nie przychodzi jakaś refleksja ani oburzenie.

Jest tłumaczenie tego, że jest drożej i tak być powinno.

Ktoś się zna na tym i może wyjaśnić czemu u nas występuje takie zjawisko?

PRL, obecność w bloku Wschodnim, społeczeństwo wstydzące się biedy... od czego to zależy?

To zależy od kraju. W Niemczech jest taniej ale w Holandii czy Belgii podobnie cenowo lub drożej.
Niemcy mają niższy vat i kraj większy, większy rynek i zbyt i sklepy dzięki większej sprzedaży dostają lepsze ceny hurtowe i mogą sobie pozwolić na większe promocje.
Większa konkurencja więc i klient ma lepiej.

Opublikowano

Z budową wiatraków na lądzie jest u nas od lat fatalnie. I nic nie wskazuje by się miało szybko zmienić. Chyba że obejdą jakoś ustawę, tak by coś osiągnąć rozporządzeniem. Jednak opinie są takie, że się nie da. Zobaczymy.

@wrobel_krk Te podatki nie maja na celu walki z otyłością, tylko generowanie dodatkowych znacznych środków do budżetu.

A teraz mamy czasy przedwojenne to będą rosły różne podatki i opłaty byśmy mogli finansować zbrojenia i utrzymanie armii.

• Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, Camis napisał(a):

Niestety ale na 27 widać konstytucyjną PIS i konforuskich.

Pomysł na kampanię jest taki, żeby wynegocjować opóźnienie wejścia ETS2 w życie by zaczęło działać po wyborach

Ale dla wszystkich lubiących płacić więcej czyli naszych dzielnych wyborców KO rząd ma kolejną miłą niespodziankę

Rząd szykuje nowy podatek, który uderzy w portfele konsumentów. Od 1 stycznia 2026 roku zacznie obowiązywać tzw. opłata reprograficzna – dodatkowe 2% doliczane do ceny sprzętu elektronicznego. Oznacza to, że droższe będą nie tylko smartfony, laptopy czy telewizory, ale nawet papier biurowy. Najwięcej kontrowersji wzbudza jednak fakt, że regulacja zostanie wprowadzona nie ustawą, lecz rozporządzeniem ministra kultury – bez debaty sejmowej i bez możliwości weta prezydenta.

Lista sprzętów objętych opłatą jest długa. Znajdą się na niej m.in.:

smartfony (od 32 GB wzwyż),

tablety, laptopy i komputery stacjonarne,

telewizory i dekodery z funkcją nagrywania,

drukarki, skanery, kopiarki,

papier A4 i A3,

dyski SSD/HDD, pendrive’y, karty pamięci,

odtwarzacze i nagrywarki płyt.

https://www.infor.pl/twoje-pieniadze/podatki/7030420,nowy-podatek-od-smartfonow-uderzy-w-kieszenie-polakow-od-1-stycznia-2026-r-ceny-elektroniki-mocno-w-gore.html

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Badalamann napisał(a):

Z budową wiatraków na lądzie jest u nas od lat fatalnie. I nic nie wskazuje by się miało szybko zmienić. Chyba że obejdą jakoś ustawę, tak by coś osiągnąć rozporządzeniem. Jednak opinie są takie, że się nie da. Zobaczymy.

@wrobel_krk Te podatki nie maja na celu walki z otyłością, tylko generowanie dodatkowych znacznych środków do budżetu.

A teraz mamy czasy przedwojenne to będą rosły różne podatki i opłaty byśmy mogli finansować zbrojenia i utrzymanie armii.

Ale w tej ustawie chodziło tylko o 300m bliżej zabudowań?

W Polsce te 300m to nie jest chyba jakaś duża różnica dla farm wiatrowych. Przecież to wielkie konstrukcje

Opublikowano
1 minutę temu, michaelius33 napisał(a):

Rząd szykuje nowy podatek, który uderzy w portfele konsumentów. Od 1 stycznia 2026 roku zacznie obowiązywać tzw. opłata reprograficzna – dodatkowe 2% doliczane do ceny sprzętu elektronicznego. Oznacza to, że droższe będą nie tylko smartfony, laptopy czy telewizory, ale nawet papier biurowy. Najwięcej kontrowersji wzbudza jednak fakt, że regulacja zostanie wprowadzona nie ustawą, lecz rozporządzeniem ministra kultury – bez debaty sejmowej i bez możliwości weta prezydenta.

ZAIKS to jakaś mafia ja nie wiem jak oni to robią:)

• Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

To że podatki się płaci w kraju w którym się żyje - więc porównywanie Polski do Białorusi np bez sensu - równaj z innymi krajami na naszym poziomie

Moja wypowiedź była odpowiedzią na "Nasze podatki i ceny to i tak jest poziom Europy wschodniej" :) 

Ani cen ani podatków nie mamy na poziomie wschodnim.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
7 minut temu, Dimazz napisał(a):

A mam takie pytanie. Teoretycznie czy kupilibyście kartę graficzną z Niemiec gdyby cena karty w Niemczech po przeliczeniu z dowozem wychodziła około 2400zł a w Polsce 3000zł.

Lub z Niemiec za 3000zł a w Polsce za 3700zł?

Dojdzie nowy podatek to takie różnice cenowe będą standardem

przeciez od dawna tak sie kupuje,

utknales w latach 90? od dawna mamy dostęp do wspolnego rynku

4 minuty temu, Dimazz napisał(a):

W Polsce te 300m to nie jest chyba jakaś duża różnica dla farm wiatrowych. Przecież to wielkie konstrukcje

to jest walka na uzytek propagandowy bo ktos kupil jakieś dzialki pod to

W Polsce jest mnóstwo terenu pod farmy w obecnych warunkach, za naszego zycia tego nie wyczerpiemu ale bedziesz sluchal jeszcze wiele razy ze wiatrak nie odpali dalej niż 500m od domu

Opublikowano
22 minuty temu, Dimazz napisał(a):

To dałoby kilkadziesiąt % więcej ternu pod budowę tychże "wiatraków".

Opublikowano
35 minut temu, MaxaM napisał(a):

A co to ma do tego? Rozmawiamy o podatkach i cenach.

To że tam się zarabia bardzo mało nie zmienia faktu, że procentowo mniej płacą podatków od nas.

A jak u nich drogi, służba zdrowia i policja? Mówimy tutaj o Europie wschodniej w państwach które dążą do bycia zachodem a nie batustany. 
W Danii mają 100% podatku od samochodów. W krajach bałtyckich mimo zdrowej gospodarki to ludzie jeszcze bardziej narzekają na ceny niż w PL. Węgry nadal 27%VATu? 

32 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Moja wypowiedź była odpowiedzią na "Nasze podatki i ceny to i tak jest poziom Europy wschodniej" :) 

Ani cen ani podatków nie mamy na poziomie wschodnim.

Owszem, mamy. Najniższe opodatkowanie firm, oraz jedne z najniższych cen w Europie wschodniej :) Przy gospodarce 980 miliarda $. 

59 minut temu, huudyy napisał(a):

Bez żadnych kosztow? Chłopie, my setki milionów miesięcznie byśmy oszczędzali :E

Ceny to poziom Europy wschodniej? Turyści z zachodu śmieją się z naszych cen? Dlaczego więc polacy z zachodu jeżdżą do Niemiec na zakupy? Widziałeś ceny wakacji w Polsce? :E 

https://podroze.onet.pl/aktualnosci/noclegi-w-mielnie-drozsze-niz-w-dubaju-pokazal-porownanie-cen/307v854?utm_source=duckduckgo.com_viasg_podroze&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=undefined&utm_v=2

ciekawe rzeczy opowiadasz :E

W którym miejscu niby? Przecież postępowanie jest w toku w dalszym ciągu.

Fajnie, że porównujesz weekend wolny w PL do poza sezonem Dubaj. Ale nie rób tego. Polacy jeżdżący na zakupy do Niemiec - uważają że chemia jest lepszej jakości, uważają że żywność jest lepszej jakości, bo na promocjach faktycznie mogą kupić coś taniej. Bo mieszkając blisko granicy zarabiają w euro a mieszkają w PL. Jak mi zrobisz opracowanie jaki odsetek procenta robi to co mówisz to możemy porozmawiać, ale na razie mówimy tutaj o miastach/wioskach przy granicy a nie masowych zakupach Polaków dymajacych po 200 km do Niemiec. 

59 minut temu, Camis napisał(a):

Dokładnie, moja chrzestna mieszka w Szwecji i jak przyleciała ostatnio to się za głowę łapała jak my tutaj dajemy rade żyć za te ceny w sklepach. 

Podatek od osób fizycznych w Szwecji dochodzący do 52.5% :E Moze też ma problemy z matematyką, nie mi oceniać. 

Opublikowano
19 minut temu, MaxaM napisał(a):

Ja chciałbym zobaczyć jaka jest skala piractwa przy wykorzystaniu papieru biurowego A4 :heu:

30 lat temu xero na studiach było dość oblegane i kserowane były różne materiały, książki itp. co w niektórych przypadkach może być wykonywaniem kopii niezgodnie z prawem. Teraz wiadomo, że skala mniejsza

6 minut temu, kubikolos napisał(a):

a dlaczego nie wykorzystać obecnie dostępnego terenu?

żaden polityk nie ma takiej dzialki? XD

A pomyślałeś, że może też chodzić np. o pomiary wiatru i że są lepsze i gorsze tereny pod inwestycję, o plany zagospodarowania terenu, o lokalizacje linii przesyłowych i całą masę technicznych rzeczy, czy tylko dopatrujesz się spisku i lobby określonych osób? 

Przypomnę jeszcze raz, że zmiany w ustawie wprowadzone w 2015 czy tam 2016 roku uwaliły sporo inwestycji. Zmniejszenie do 700 metrów też wcale nie poprawiło sytuacji, dlatego powstanie więcej farm wiatrowych na morzu. 

Tylko u Ciebie i tak to będzie wyglądało w ten sposób, że wystarczy że gdzieś okaże się że jeden czy dwóch polityków miało 2-3 działki z tysiąca innych, które trzeba było wywłaszczyć pod budowę OZE i to u Ciebie będzie już 100 procentowe potwierdzanie twojej teorii, a nie 0,03% całości.

6 minut temu, huudyy napisał(a):

opierałem się na tym:

A to zależy jak to będzie dalej wyglądało. Sprawa ponoć ma wrócić, ale jest już wykładania trybunału, więc ciężko będzie określić to o czym piszą. Mogą zajść zmiany w przepisach, na które czeka np. taki Axel Springer. 

Ponadto dlatego dałem też drugi wyrok, który dotyczył oszukiwania w grach jako potencjalnie złamania praw autorskich, gdzie orzeczono, że zmiana reakcji programu przez dane wejściowe nie jest zmianą kodu. Pod przepis podlega zmiana kodu źródłowego, co orzeka tamten drugi wyrok. No ale zobaczymy. Ja tylko po prostu zauważyłem, że skoro Axel Springer czepia się o adblocki że im zmieniają kod strony by blokować reklamy, to na podobnej zasadzie działają takie narzędzia jak np. MSN, bo tam to w ogóle pakują w swoją otoczkę i zarabiają na reklamach które oni tam umieszczają, nie oryginalny twórca treści :) 

Takie MSN robi coś co robią np. ludzie na tiktoku czy yt, podbierając czyjeś nagranie i wrzucając na swoje kanały dla lajków :D 

Opublikowano
4 minuty temu, LeBomB napisał(a):

A pomyślałeś, że może też chodzić np. o pomiary wiatru i że są lepsze i gorsze tereny pod inwestycję, o plany zagospodarowania terenu, o lokalizacje linii przesyłowych i całą masę technicznych rzeczy, czy tylko dopatrujesz się spisku i lobby określonych osób? 

mnie interesuja dane a nie twoje urojenia i linia obrony politykow, ta znam i nie musisz ich papugować  :sex:

póki co nie zostało przedstawione nic konkretnego za tym ze obecnych terenow brakuje lub dopiero te blisko domow są dobre

jedyne pewniaki jakie mamy to wieksze zaklocanie zycia mieszkańców w okolicy i tak jak wczoraj liczyliście:

cien: niewielki wplyw

halas: zauważalny halas dla 500m

na szczescie mamy weto i takie smieciowe zmiany znowu trafily na śmietnik historii

Opublikowano
11 minut temu, kubikolos napisał(a):

mnie interesuja dane a nie twoje urojenia

Ok, to jakie masz dane na temat posiadania działek na terenach, na których mogłyby powstawać elektrownie wiatrowe, gdyby nie obecny limit odległości?

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, kubikolos napisał(a):

póki co nie zostało przedstawione nic konkretnego za tym ze obecnych terenow brakuje lub dopiero te blisko domow są dobre

Czy Ty w ogóle sprawdziłeś ile procent Polski nadaje się pod wiatraki przy obecnym prawie? 

Wymyślasz liczby w locie bo tak i siejesz takie głupoty, że czytać się nie da.

Raz zarazem, co temat, to ekspert w danej dziedzinie. 

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 2