Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, LeBomB napisał(a):

a środkami przymusu w celu utrzymania porządku publicznego.

Dokładnie tak tłumaczą się dyktatorzy i autorytarni przywódcy z użycia siły przez swoją stronę, gdy już zdobędą władzę nad policją i wojskiem. Wówczas kończą się dyskusje bez przemocy, bo ich zdanie i pomysły stają się prawem, a druga strona staje się kryminalistami/wrogami publicznymi.

Dokładnie o nie dopuszczeniu do tego pisałem. W tym, gdy metody pokojowe zawiodą, przy użyciu przemocy. Bo inaczej i tak do niej dojdzie i to w sytuacji gdy przeciwnik będzie miał po swojej stornie siły bezpieczeństwa.

Opublikowano

@Badalamann Z jednej strony piszesz, że bez przemocy się nie da, z drugiej strony jak Ci piszę, że przemoc, a zbiór ściśle określonych działań w celu utrzymania porządku to co innego, to piszesz, że tak piszą dyktatorzy. Czyli mam rozumieć w tym momencie, że popierasz niczym niekontrolowaną przemoc w celu osiągnięcia celu?

14 minut temu, Badalamann napisał(a):

Dokładnie o nie dopuszczeniu do tego pisałem. W tym, gdy metody pokojowe zawiodą, przy użyciu przemocy. Bo inaczej i tak do niej dojdzie i to w sytuacji gdy przeciwnik będzie miał po swojej stornie siły bezpieczeństwa.

Wiesz że nie opisujesz w tym momencie niedopuszczenie do takiej sytuacji, a po prostu opisujesz to jak powinna działać policja i inne służby porządkowe? Czyli opisujesz dokładnie użycie uszczegółowionych, określonych działań przymusu w celu utrzymania porządku publicznego. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

A mnie bawi, ze gdy to samo dotykało prawicy bo był straszny kwik o wolności słowa, cancel culture i w ogóle koniec świata, olaboga, armagedon.

Ale jak robimy to komuś innemu to już git, majonez, prawione chłopaki mogą donosić :) 

Lewostronni zasłużenie oberwali swoją zabawką.

3 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Kimmel podjął się mocnej dezinformacji na temat Kirka tak samo jak i media typu CNN w USA. Tak czy inaczej uważam, że te media powinny po prostu przeprosić i umieścić sprostowanie w prasie/internecie i zapłacić jakąś karę. 

Sorry ale jakby to jakiś prawak zabił jakiegoś znanego lewackiego influencera, a media robił by fikoły, że to zrobił jakiś lewak. A smsy gdzie morderca przyznaje się do winy nazywały by "wzruszającymi". To też byście nie byli zadowoleni.

Każda niesprawiedliwa śmierć czy to po lewej czy po prawej stronie nie powinna budzić w człowieku chorych odruchów radości czy celebracji.
Jeśli ktoś ma inaczej to jest wynaturzeńcem i powinien ponieść konsekwencje swoich czynów.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano
45 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

W Warszawie na trzeźwo było by ludziom ciężko więc w sumie nie powinniśmy się głosującym dziwić :)

Ta prohibicja to jest tak skuteczna i sensowna jak te kampanie przeciw przemocy w rodzinie.

Patus który chlał i dymił, kupi wcześniej i dalej będzie dymił. Analogicznie żonobijca ma w dupie te reklamy.

Opublikowano
4 minuty temu, crush napisał(a):

Ta prohibicja to jest tak skuteczna i sensowna jak te kampanie przeciw przemocy w rodzinie.

Patus który chlał i dymił, kupi wcześniej i dalej będzie dymił. Analogicznie żonobijca ma w dupie te reklamy.

Patus idzie na melinę do miecia i bierze pół litra.
Te ograniczenia to trochę jak te tańce spurkowych i innych wariatek lewostronnych w sejmie celem zniesienia głodu i okrucieństwa na świecie.

Opublikowano

https://www.kacdoktor.pl/blog/alkohol-w-skandynawii#:~:text=Analizując dostępne dane można dojść,7%2C2% całego społeczeństwa.

Alkohol w Skandynawii ‒ czy utrudnienie sprzedaży alkoholu jest odpowiedzią na problem alkoholizmu?

Obserwując rozwiązania wprowadzone w Szwecji i Norwegii nie sposób nie zadać sobie powyższego pytania. Analizując dostępne dane można dojść do wniosku, że kraje te odniosły znaczący sukces w walce ze spożyciem alkoholu, choć nie wyeliminowały całkowicie problemu choroby alkoholowej. Odsetek osób dotkniętych alkoholizmem wciąż wynosi w Szwecji 11%, a w Norwegii 7,2% całego społeczeństwa.

Nie każdy mietek ma melinę. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, crush napisał(a):

https://krakow.pl/aktualnosci/284749,29,komunikat,po_roku_nocny_zakaz_sprzedazy_alkoholu_daje_pozytywne_efekty_.html

https://demagog.org.pl/wypowiedzi/nocna-prohibicja-w-krakowie-jakie-przyniosla-skutki/

Coś tam jednak daje.

12 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Ja myślę, że z nocnym zakazem wyszłoby trochę jak z niedzielami niehandlowymi - marudzili marudzili a w końcu się przyzwyczaili ;) 

To nie jest żadna nowość. Coraz więcej polskich miast ją wprowadza. Na zeszły rok było to 176 gmin. 

Edytowane przez Lypton
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

https://www.kacdoktor.pl/blog/alkohol-w-skandynawii#:~:text=Analizując dostępne dane można dojść,7%2C2% całego społeczeństwa.

Alkohol w Skandynawii ‒ czy utrudnienie sprzedaży alkoholu jest odpowiedzią na problem alkoholizmu?

Obserwując rozwiązania wprowadzone w Szwecji i Norwegii nie sposób nie zadać sobie powyższego pytania. Analizując dostępne dane można dojść do wniosku, że kraje te odniosły znaczący sukces w walce ze spożyciem alkoholu, choć nie wyeliminowały całkowicie problemu choroby alkoholowej. Odsetek osób dotkniętych alkoholizmem wciąż wynosi w Szwecji 11%, a w Norwegii 7,2% całego społeczeństwa.

Nie każdy mietek ma melinę. 

Ja i tak nie piję więc mi to wsio rybka. 
Jednak czasem jak się zdarzyła jakaś plenerowa impra gdzie alko zabrakło w nocy to zawsze się ruszało do nocnego po wsparcie.

Może niech po prostu wprowadzą prohibicję dla bezrobotnych? :hihot:
Po 22:00 z zaświadczeniem o zatrudnieniu do monopolowego. Żulernia i młodzież byliby wykluczeni. :lol2:

Edytowane przez Umpero
Opublikowano
4 minuty temu, Lypton napisał(a):

https://krakow.pl/aktualnosci/284749,29,komunikat,po_roku_nocny_zakaz_sprzedazy_alkoholu_daje_pozytywne_efekty_.html

https://demagog.org.pl/wypowiedzi/nocna-prohibicja-w-krakowie-jakie-przyniosla-skutki/

Coś tam jednak daje.

To nie jest żadna nowość. Coraz więcej polskich miast ją wprowadza. Na zeszły rok było to 176 gmin. 

Dlatego też uważam, że bezsensu jest bić pianę o to ;) 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Dlatego też uważam, że bezsensu jest bić pianę o to ;) 

Ja pamiętam, jak Kopaczowa lamentowała, że zakaz palenia w miejscach publicznych to zamach na wolność i będzie to martwe prawo. 

Edytowane przez Lypton
Opublikowano
3 minuty temu, Lypton napisał(a):

Ja pamiętam, jak Kopaczowa lamentowała, że zakaz palenia w miejscach publicznych to zamach na wolność i będzie to martwe prawo. 

W sumie trochę jest. Co chwilę widzę jakichś typów lub typiary jarające szlugi na przystankach.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Lypton napisał(a):

Coś tam jednak daje.

Chciałbym dane z pobliskich miejsc w których prohibicja nie weszła. 

Swoją drogą ciekawe rzeczy się tam działy.

Dobrze, że nie uczestniczę w takich paradach, bo jakbym temu gogusiowi wysunął z kalosza to by mu ten z piczy wons na rowa przeskoczył.

Edytowane przez crush
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Umpero napisał(a):

W sumie trochę jest. Co chwilę widzę jakichś typów lub typiary jarające szlugi na przystankach.

A widzisz w restauracjach, sklepach, środkach transportu zbiorowego, szpitalach i obiektach oświaty?

7 minut temu, crush napisał(a):

Chciałbym dane z pobliskich miejsc w których prohibicja nie weszła. 

To se poszukaj. I wtedy możemy wrócić do dyskusji, że nic nie daje. Ja mam dane, ty masz chłopski rozum. 

Edytowane przez Lypton
Opublikowano

Prohibicja utrudnia życie przy imprezowaniu poza domem, szczególnie jak się nie zna miejsca czy lokalsów na tyle, by kupić z mniej legalnego pkt dystrybucji zwanego potocznie meliną ;) 

Trzeba mieć nadmiar alkoholu z sobą by nie brakło. Trzeba wszystko nosić, lub mieć "bazę". 

Jak trzeba nosić przy sobie to trzeba rezygnować z browarów na rzecz mocnych alkoholi.

Przy części koncertów czy imprez masowych nieco to utrudnia i komplikuje życie ;/ 

Ale też nie jest czymś nie do przeskoczenia ;) 

Opublikowano
8 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Po prostu alkoholicy teraz robią zapasy i chleją w domu zamiast siedzieć pod żabką. Spadek interwencji straży miejskiej na plus, można ją zlikwidować. 

Tak jak palacze palą w domach. Głównym celem obu zakazów jest nieuprzykrzanie życia innym.