Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Ciężko jednoznacznie mówić o orientacji ideologiczno-politycznej Tuska i jego ekipy, bo jest ona uzależniona od tego którą stronę sceny chcą akurat oszukać. Na pewno jest zróżnicowana, powiewa jak chorągiewka na wietrze, od lewa do prawa. 

Mniej więcej na tym polega centrum (abstrahując od dwulicowości polityki) - trochę z lewa i trochę z prawa. 
A jak jeszcze dodasz, że podzia lewica/prawica to w najlepszym przypadku trzeba dokonać według osi gospodarczej i światopoglądowej to wychodzi całkiem centrum.

Jedynie jak zrobisz rozdźwięk miedzy czynami a słowami to moze wyjść, że KO jest nieco bardziej na lewo niż centrum mogłoby być. Chociaż też nie do końca, bo to co w Polsce uważa się za "lewactwo", czyli np. związki partnerskie już w USA jest normalnie akceptowane przez tamtejszą prawicę. Magia! A Trump to przecież lewak! :) 

5 minut temu, tomcug napisał(a):

Chyba to podepnę pod ogłoszenie na czacie, złota myśl! 8:E

Myśleliście może nad taką ogólną prewencją? Albo terrorem moderacyjnym? 

W sensie np. losowe bany w offtopie i kartach graficznych, takie na 24h :E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Mniej więcej na tym polega centrum (abstrahując od dwulicowości polityki) - trochę z lewa i trochę z prawa. 
A jak jeszcze dodasz, że podzia lewica/prawica to w najlepszym przypadku trzeba dokonać według osi gospodarczej i światopoglądowej to wychodzi całkiem centrum.

Problem jest taki, że w większości to są tylko słowa bez żadnego pokrycia. Obłudne kłamstwa, byleby zaczadzić jak największą ilość wyborców. 

Tusk jest w stanie powoływać się na jakiegoś menela z pato MMA opowiadając, że to jakaś tam poważna persona i aktor. Gdybym go nie znał to powiedziałbym, że chory jakiś, ale on to wszystko robi świadomie. 

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano
Teraz, nozownikzberlina napisał(a):

Problem jest taki, że w większości to są tylko słowa bez żadnego pokrycia. Obłudne kłamstwa, byleby zaczadzić jak największą ilość wyborców. 

Jak PiS zaczął realizować swoje najgłupsze obietnice to zaczął się robić problem :E 

Tylko, że w tym wszystkim wchodzi ulubiony prawicowy Mentzen, który wprost mówi, ze okłamuje wyborców, a ci wybrocy klaszczą uszami, bo "oni jeszcze nie rządzili" :E 

Opublikowano

tusk nie jest lewicowy ale reprezentuje lewicowe srodowisko wiec niewiele to zmienia i nawet jak uslyszysz "tuska" to i tak zobaczysz "lewice" w czynach ale nawet go za to nie winie, gdyby nie zewnetrzne wplywy i sytuacja to nie byloby tak zle ale my nie jestesmy niezaleznym krajem

myslicie ze KO z wlasnych przekonan wysylalo politykow na granice z pizza do przestepcow wyslanych przez putina?

nie, to srodowisko ktore reprezentuja tego wymaga

trzask faktycznie jest bezjajeczny ale po tylu porazkach moze w koncu trafi tam gdzie jego miejsce

Cytat

47 proc. Polaków uważa że Tusk powinien zostać zastąpiony na stanowisku premiera

Kto i dlaczego chce odwołania premiera?

https://www.rmf24.pl/polityka/news-polacy-podzieleni-w-sprawie-przyszlosci-donalda-tuska-najnow,nId,8030056

najsmieszniejsze ze glownie mlodzi XD

Cytat

Wyniki rozkładu odpowiedzi według wieku pokazują, że największą chęć zmiany premiera wykazują osoby młode: aż 59 procent w wieku 25-29 lat i 56 procent w grupie 30-39 lat.

22170abe82d5401f35845591c547250ba94fe483

to wiele mowi o betonie ktory mamy w temacie XDDDDDDDDD

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, tomcug napisał(a):

Chyba to podepnę pod ogłoszenie na czacie, złota myśl! 8:E

na pewno lepsze niż to, że administracja ma zawsze rację XDD

55 minut temu, kubikolos napisał(a):

i wy mowicie ze nie zyjemy w symulacji? XDDDDDDDDDD

Patrzcie państwo, chłop wyłączył TV i włączył myślenie :E 

3 minuty temu, kubikolos napisał(a):

myslicie ze KO z wlasnych przekonan wysylalo politykow na granice z pizza do przestepcow wyslanych przez putina?

nie, to srodowisko ktore reprezentuja tego wymaga

a ja myślę, że tak, że są tacy, co w to wierzą. Nie doceniasz głupoty innych. O ile ten Szczerba co latał przy granicy to może faktycznie zrobił to populistycznie, za to ten co popłynął do Gazy na jachcie, to ewidentnie ślepo zapatrzony w pewną narrację.

4 minuty temu, kubikolos napisał(a):

nabardziej mnie bawi fakt, że od samego premiera uzależniają działania rządu, tak jakby odwołanie rudego miało coś zmienić :E 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, kubikolos napisał(a):

tusk nie jest lewicowy ale reprezentuje lewicowe srodowisko wiec niewiele to zmienia

Na czym polega różnica? W czym to się przejawia?

W poglądach? W czynach? W słowach?

Jesteś w stanie to wyjaśnić, czy musisz - jak twój kolega z Brighton - zrobić research? :) 

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
11 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Tusk jest w stanie powoływać się na jakiegoś menela z pato MMA opowiadając, że to jakaś tam poważna persona i aktor. Gdybym go nie znał to powiedziałbym, że chory jakiś, ale on to wszystko robi świadomie. 

Ale to my wyborcy jesteśmy w 50% winni. Trzeba nam nakłamać abyśmy wybrali, albo trzeba nam nadawać abyśmy wybrali. A potem od dupy strony ściągnąć na to w podatkach.

PO w ogóle słynie z trudnych prawd:

- Lud: Jak życ?

- PO: Weź kredyt, zmień pracę

- Lud lub opozycja: Ale obiecanie że... (to wstaw się nie co chcesz, niezależnie czy to realne czy nie)?

- PO: Cóż szkodzi obiecać?

Było jeszcze jedno takie ciekawe, ale wyleciało mi z głowy.

Z drugiej strony masz PIS który owszem są, bo wiedzą że z problemów finansowych z tym związanych i tak ich nikt nigdy nie rozliczy.

Opublikowano
11 minut temu, ryba napisał(a):

Skoro chcesz sie tak bawic

Ja tylko zwracam uwagę, że obecny system rozliczania rolników i wspomagania ich na różne sposoby jest systemem bardzo podatnym na duże nadużycia. Wiem że są rolnicy uczciwi, ale wiem że też są nieuczciwi. W zasadzie jak wszędzie, w każdej branży znajdziesz uczciwych i nieuczciwych. To jest grupa, która dostała najwięcej pieniędzy z UE przez lata naszej przynależności do UE. Grupa, która ma masę preferencyjnych warunków do działania. Problem w tym, że tutaj co by nie robić, ile by pieniędzy nie włożyć to ciągle głównie przebija się głos że źle, że mało, że się nie opłaca itd. 

Dlatego nie ma się co dziwić, że część społeczeństwa po tylu latach staje się po prostu nieczuła i obojętna na to narzekanie i rolnik mimo całego szacunku wobec pracy jaką wkłada w to, żeby ludzie mieli co jeść, sam umniejsza swojej pozycji, bo próbował ją wykorzystać wielokrotnie kosztem nas wszystkich.

Tu znów można dyskutować o wielu przypadkach, sytuacjach itd. ale nie chodzi o to by znów temat rozwlekać i rozwadniać. Czy państwo mi da jak pójdę i powiem, że przez inflację i koszty pracy mam mniej zleceń, bo firmy oszczędzają? Czy mogę z tego tytułu dostać dofinansowanie celowe, bez kombinowania z jakimiś dywersyfikacjami itp.? Nie, a u rolników co rusz daj bo za bardzo obrodziło, daj bo susza itd. Na takich rolnikach wizerunkowo traci cała grupa. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Ale to my wyborcy jesteśmy w 50% winni

dokladnie

to normalne ze ludzie chca glosowac na to co mysla, tak samo jak to ze polityk moze okazac sie oszustem,

zostales oszukany? trudno, skazac oszusta i zyjemy dalej

ale jesli zaglosowales ale oszukal, potem znowu zaglosowales i znowu oszukal a na koniec glosujesz jeszcze raz bo tym razem sie uda... tu juz nie ma wytlumaczenia, po prostu obywatele sa juz wspowinni oszustw

Opublikowano
38 minut temu, GordonLameman napisał(a):

W sensie np. losowe bany w offtopie i kartach graficznych, takie na 24h :E 

Może, kto wie. Ale tylko dla bywalców offtopu! %-)

28 minut temu, huudyy napisał(a):

na pewno lepsze niż to, że administracja ma zawsze rację XDD

Nie jestem autorem tego tekstu ;) I nawet nie ja go wstawiłem :wariat:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Ja tylko zwracam uwagę, że obecny system rozliczania rolników i wspomagania ich na różne sposoby jest systemem bardzo podatnym na duże nadużycia. Wiem że są rolnicy uczciwi, ale wiem że też są nieuczciwi. W zasadzie jak wszędzie, w każdej branży znajdziesz uczciwych i nieuczciwych. To jest grupa, która dostała najwięcej pieniędzy z UE przez lata naszej przynależności do UE. Grupa, która ma masę preferencyjnych warunków do działania. Problem w tym, że tutaj co by nie robić, ile by pieniędzy nie włożyć to ciągle głównie przebija się głos że źle, że mało, że się nie opłaca itd. 

Dlatego nie ma się co dziwić, że część społeczeństwa po tylu latach staje się po prostu nieczuła i obojętna na to narzekanie i rolnik mimo całego szacunku wobec pracy jaką wkłada w to, żeby ludzie mieli co jeść, sam umniejsza swojej pozycji, bo próbował ją wykorzystać wielokrotnie kosztem nas wszystkich.

Tu znów można dyskutować o wielu przypadkach, sytuacjach itd. ale nie chodzi o to by znów temat rozwlekać i rozwadniać. Czy państwo mi da jak pójdę i powiem, że przez inflację i koszty pracy mam mniej zleceń, bo firmy oszczędzają? Czy mogę z tego tytułu dostać dofinansowanie celowe, bez kombinowania z jakimiś dywersyfikacjami itp.? Nie, a u rolników co rusz daj bo za bardzo obrodziło, daj bo susza itd. Na takich rolnikach wizerunkowo traci cała grupa. 

Systemy oparte o dotacje to rak. Nie ma większego znaczenia jakiej branży to dotyczy. Aby to zmienić rolnictwo w Polsce wymaga głębokiej reformy.  Co gorsza nie możemy jej przeprowadzić sami, bo jest jeszcze Europa i jest jeszcze polityka rolna względem reszty świata. Teoretycznie można by zlikwidować wszelkie dotacje, pozwolić poupadać nierentownym gospodarstwom. Pytanie tylko,czy to co zostanie wystarczy do zabezpieczenia bezpieczeństwa żywnościowego. Poza tym co zrobić z faktem wtedy, że majątki niektórych nie tylko przestają być majątki, ale wręcz problemem którego nikt nie chce odkupić. Ktoś ten system stworzył w takiej formie i aby to odkręcić potrzeba będzie mnóstwo czasu. 

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kubikolos napisał(a):

000LQS8KO2A8D5NS-C123-F4.webp

Czyli zmiany premiera chcą głównie pisiory i konfiarze? Lepszej rekomendacji Tusk chyba nie mógł sobie wymarzyć :E

Edytowane przez Kris194
Opublikowano

To naszym rolnikom ciągle jakieś kłody pod nogi rzucają. Co trochę dziwne ustawy wymyślają, które np. nakazują prowadzenie jakiś rejstracj nawozów. A ci od tak będą mogli między innymi do nas sprowadzać swoje towary gdzie tych wszystkich głupot niema.

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-ue-zatwierdza-nowa-umowe-handlowa-z-ukraina-cla-na-mieso-i-w,nId,22430642

• Haha 1
Opublikowano

Komuś zależy na tym, żeby rolnicy sobie dali spokój. A potem będzie płacz, że nie mamy niezależności żywnościowej, że nie ma pól, że jakieś wielkie korpo powykupowały i robią co chcą :/

To nie może być przypadek, skoro dzieje się to nie tylko w Polsce ale i w innych krajach, w tym w USA. 

A o tym dopuszczaniu żywności spoza UE, bez żadnych kontroli oczywiście, bo już nasze afery z ukraińskim zbożem pokazały jak "skutecznie" nasza władza potrafi cokolwiek kontrolować, to nawet nie zacznę wchodzić w temat, bo już wystarczająco mocno mnie zdenerwowały te wiadomości.  :/

• Upvote 1
Opublikowano
47 minut temu, Roman_PCMR napisał(a):

spam i flooding :E 

Ty to tam nad researchem pracuj :) 

Teraz, VRman napisał(a):

Komuś zależy na tym, żeby rolnicy sobie dali spokój. A potem będzie płacz, że nie mamy niezależności żywnościowej, że nie ma pól, że jakieś wielkie korpo powykupowały i robią co chcą :/

To nie może być przypadek, skoro dzieje się to nie tylko w Polsce ale i w innych krajach, w tym w USA. 

A o tym dopuszczaniu żywności spoza UE, bez żadnych kontroli oczywiście, bo już nasze afery z ukraińskim zbożem pokazały jak "skutecznie" nasza władza potrafi cokolwiek kontrolować, to nawet nie zacznę wchodzić w temat, bo już wystarczająco mocno mnie zdenerwowały te wiadomości.  :/

Problemem nie są rolnicy sami w sobie tylko rozdrobnienie agrarne i bardzo niska efektywność, która przedkłada się na wysokie koszty produkcji rolnej, wysokie ceny i mnóstwo narzekania.

Nie jesteśmy Norwegią, która może sobie dotować gospodarstwa milionami tylko po to żeby istniały, bo nie mamy norweskiej ropy. :) 

Albo więc rolnicy muszą coś u siebie pozmieniać albo musimy być gotowi dotować rolników małorolnych. I płacić sporo na nie zawsze dobrej jakości produkty.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
55 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Systemy oparte o dotacje to rak. Nie ma większego znaczenia jakiej branży to dotyczy. Aby to zmienić rolnictwo w Polsce wymaga głębokiej reformy.  Co gorsza nie możemy jej przeprowadzić sami, bo jest jeszcze Europa i jest jeszcze polityka rolna względem reszty świata. Teoretycznie można by zlikwidować wszelkie dotacje, pozwolić poupadać nierentownym gospodarstwom. Pytanie tylko,czy to co zostanie wystarczy do zabezpieczenia bezpieczeństwa żywnościowego. Poza tym co zrobić z faktem wtedy, że majątki niektórych nie tylko przestają być majątki, ale wręcz problemem którego nikt nie chce odkupić. Ktoś ten system stworzył w takiej formie i aby to odkręcić potrzeba będzie mnóstwo czasu. 

Gospodarstwa miały 20 lat dostawania kasy na to żeby albo się rozwinąć, albo przebranżowić lub zlikwidować. Tak to żyją w agonii na zasadzie "daj, bo mi nie idzie". W normalnym układzie większość dawno by poupadała bez takiej finansowej "kroplówki". 

Polskie rolnictwo prawie przez cały okres jak jesteśmy w UE, jest największym beneficjentem w tej branży w całej UE. 

O zabezpieczenie bezpieczeństwa żywnościowego bym się nie martwił, jeżeli upadające gospodarstwo nie pozostanie nieużytkiem tylko ziemia zostałaby sprzedana/wydzierżawiona większemu gospodarstwu lub grupie producenckiej. Jak powstawały większe gospodarstwa? Właśnie przez wykupywanie ziem tych mniejszych, nierentownych. Tylko jak dalej w polskiej wsi siedzi mentalność, że ziemię trzeba posiadać, nawet jak leży odłogiem, to jest jak jest. Tu model dzierżawy powinien się trochę zmienić, żeby nie było tak, że dzierżawca dostaje i kasę z dzierżawy i dopłaty, a nie robi tam nic. Niech dopłaty dostaje ten, który na danej ziemi faktycznie coś robi, a ten którego jest ziemia, niech dostaje tylko kasę z dzierżawy. Rynek szybko by zweryfikował wszystko. 

Tak samo z resztą jak jest problem z grupami rolniczymi. Tak jak sadownicy sobie poradzili w grupach producenckich, tak widzę że w rolnictwie ten pomysł ciężko idzie, a to właśnie szansa dla mniejszych gospodarstw. 

• Upvote 4
Opublikowano

Przecież nie ma żadnej opcji by w UE wycofano dopłaty dla rolnictwa. Tzn nie ma tego typu planów i nie sądzę by kiedykolwiek miały na poważnie się pojawić.

Co do małych gospodarstw to często nie są jedynym źródłem dochodów rodziny je posiadającej. Może nawet nie są głównym.