Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to Czarzasty wszedł na Marszałka Sejmu RP w miejsce Szymka. Ze strony PiS-iorów ciągle od dłuższego czasu jest oburzenie, że Czarzasty to komuch, komuch i jeszcze raz komuch, dodając także to, że nie powinien zostać drugą osobą w państwie. Nie umniejszam tego, że Czarzasty ma przeszłość w PZPR.

PiS-iorom to trzeba prawilnie przypominać, że w swojej partii mają co najmniej kilku komuchów, z Piotrowiczem na czele. Więc powinni w tych tematach zamilknąć, dziś również woleli być hipokrytami i uciekać jak tchórze niż siedzieć cicho.

Konfiarze również powinni przede wszystkim wiedzieć, że PiS w swoich szeregach ma komuchów i to nie jednego.

• Upvote 7
Opublikowano
2 godziny temu, Badalamann napisał(a):

A że notowania pisowców są słabe, to odpala się coraz bardziej.

Im Batyr coraz bardziej się odpali, tym dla PiS notowania będą coraz słabsze, dalej PiS nie wyciąga wniosków, dlaczego mają tyle, a nie więcej i przyszłość raczej nie będzie dla nich taka ciekawa. Ponadto, nie zauważyli, że sam Braun i KKP wygryzło PiS-owi kilka procent, prawdopodobnie już bezpowrotnie, a apetyt rośnie w miarę jedzenia :E.

Opublikowano
8 minut temu, Kris194 napisał(a):

Z ciekawości zajrzałem sobie na otodom i widzę w Gryfinie mieszkania nawet po 4k/m2, które nie schodzą także tyle w temacie perspektyw jakie ludzie tam widzą dla siebie.

Daj znać jak rząd już na całego "wydyma" mieszkańców bo wtedy te mieszkania to chyba będą w chipsach rozdawać :E

to zadzwoń na to ogłoszenie bo znajomy kupuje tam regularnie mieszkania i mówi, że pośrednicy wrzucają za tyle żeby dumpingować ceny. A jak dzwonisz to mówią, że "to już poszło ale mam inne" i droższe ;) 

Opublikowano
35 minut temu, CorreQ napisał(a):

Dramat... Nawet Komorowski się wypowiada negatywnie o nim -> 

Zobaczymy jak poradzi sobie jako oficjalny Marszałek Sejmu RP z bydłem pisowsko-konfiarskim. U Szymka jako Marszałek było tak, że dobrze zaczął, źle skończył lub jak zauważyłem, że ktoś napisał, pięknie zaczął, ale fatalnie skończył.

Opublikowano
Godzinę temu, KiloKush napisał(a):

to zadzwoń na to ogłoszenie bo znajomy kupuje tam regularnie mieszkania i mówi, że pośrednicy wrzucają za tyle żeby dumpingować ceny. A jak dzwonisz to mówią, że "to już poszło ale mam inne" i droższe ;) 

A ktoś je kupuje? Pytam bo ja patrzę w oficjalną strategię rozwoju gminy Gryfino i widzę gminę, która się zwija mimo "lania wody" w samym dokumencie.

Opublikowano
3 godziny temu, Kris194 napisał(a):

A ktoś je kupuje? Pytam bo ja patrzę w oficjalną strategię rozwoju gminy Gryfino i widzę gminę, która się zwija mimo "lania wody" w samym dokumencie.

Tak, sam kiedyś oglądałem jedno mieszkanie 3 lata temu tam pod wynajem za 5000 zł za metr i poszło dość szybko. Wolałem wtedy dopłacić 1200 zł do mieszkania w stanie deweloperskim w Szczecinie.

Opublikowano
8 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Nawet w mojej rodzinie większość mężczyzn pracowała akurat w tej elektrowni albo około niej ( dostarczanie węgla). 

Podejrzewam, że pracownicy tej elektrowni na nic tak nie czekają jak na odejście z pracy.

https://www.money.pl/gospodarka/nawet-400-tys-zl-odprawy-dla-pracownika-porozumienie-w-wygaszanej-elektrowni-7214619720436384a.html

6 godzin temu, Spl97 napisał(a):

No to Czarzasty wszedł na Marszałka Sejmu RP w miejsce Szymka. Ze strony PiS-iorów ciągle od dłuższego czasu jest oburzenie, że Czarzasty to komuch, komuch i jeszcze raz komuch, dodając także to, że nie powinien zostać drugą osobą w państwie. Nie umniejszam tego, że Czarzasty ma przeszłość w PZPR

Przeszłość w PZPR ma też Kwaśniewski, jak się po czasie okazało facet, który jest daleko od bycia najgorszym prezydentem w historii RP.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.11.2025 o 20:49, Grolshek napisał(a):

Aha. Zajekurwabisty sposób rozumowania. Tusk niczego nie załatwił to Batyr-Snus też może? Ty się sam siebie słuchasz co za pierdoły wygadujesz? Jakimi drogami twój umysł podąża?

A co ma załatwić? Czy to przypadkiem nie Tusk i jego ekipa rządzi? Z tego co kojarzę to Nawrockiemu dosyć sprawnie wychodzi blokowanie Tuska więc powiedziałbym że wywiązuje się lepiej ze swojego zadania niż Tusk ze swoich obietnic. Piszesz że Batyr niczego nie załatwił ale o tym że Tusk jest przeciwko swoim własnym obietnicom wyborczym to już się nawet nie zająkniesz? 

Edytowane przez Asag
Opublikowano
1 minutę temu, Asag napisał(a):

A co ma załatwić? Czy to przypadkiem nie Tusk i jego ekipa rządzi? Z tego co kojarzę to Nawrockiemu dosyć sprawnie wychodzi blokowanie Tuska więc powiedziałbym że wywiązuje się lepiej ze swojego zadania niż Tusk ze swoich obietnic. Piszesz że Batyr niczego nie załatwił ale to że Tusk jest przeciwko swoim własnym obietnicom wyborczym to już się nawet nie zająkniesz? 

Zadaniem prezydenta nie jest blokowanie rządu. 

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Spl97 napisał(a):

Za jakiś czas, to Ty i tym podobni do Ciebie, będziecie mieć pretensje do Konfy o to, że się z PiS-em ułożyła i weszła w koalicję z PiS-em, który później tą Konfę PiS zje.

Ale mnie to nie obchodzi. Jeżeli taka koalicja spowoduje odsunięcie KO od władzy to niech się układają z kim chcą. Wy mieliście ***** *** ja mam "Byle nie KO". 

Opublikowano

Mi to też wszystko jedno z kim będą się układać. Nawet jakby wskrzesili partię Hitlera to mogliby sie z nimi kumplować. Byle nie te wstrętne KO, wiadomo. 

Jak już mówiłem wcześniej, do demokracji trzeba dojrzeć, a Polskę powinno się rozbierać profilaktycznie co 20 lat, bo zbyt dobrze być nie może :) 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Trzeba mieć coś nie tak z głową ;D aby wyzywać 40 lat po upadku komuny przew. SLD, że jest "komunistą"... SLD jest partią z nazwy socjalistyczną. W praktyce jak nikt nigdy służy kapitalizmowi i korpo. Słynne zdanie Cimoszewicza - "trzeba było się ubezpieczać..." SLD jest chyba w tej chwili najbardziej kapitalistyczną partią w Polsce. No ok - Konfa ich przebija... :) 

To tylko świadczy o tym jakimi kalkami posługuje się społeczeństwo manipulowane przez polityków... Kaczyński ma pretensję do nurtu liberalnego, że nie oszukali wcześniejszej władzy... Że powinni się dogadać przy okrągłym stole a potem ich rozstrzelać... To tylko świadczy o tym, że PiS za nic ma wszelkie umowy i jak uważa kogoś za wroga to nie ma żadnych reguł. Co zresztą już pokazali przez 8 lat a to jeszcze nie koniec... A ja akurat uważam, że są pewne rzeczy z których możemy być dumni i jedną z nich jest właśnie okrągły stół. Pomijam zresztą to, że jakby nie Miller i Jaruzelski to NATO byśmy oglądali jak świnia niebo bo strona "komunistyczna" załatwiła nam zgodę Jelcyna, a strona solidarnościowa USA. Pewno byśmy mieli obecnie wojnę z rosją gdyby nie ci "komuniści"... Ale żeby to zrozumieć nie można być typowym Polaczkiem, który myśli wyłącznie o odegraniu się i zemście co czyni Kaczyński... Mali, zakompleksieni ludzie, którzy wolą niszczyć niż budować... A były już przecież sytuacje, że Kaczyński sam przyznawał ile dobrych rzeczy było w PRL i chwalił SLD. A samo PiS wprowadziło wiele "komunistycznych" rozwiązań... Mówię oczywiście o ważnych sprawach dla 95% obywateli bo sprawy LGBT i imigrantów to sieczka bez żadnego znaczenia.. a nawet aborcja gdzie to dotyczy paru% a każdy kto ma 5k może sobie załatwić aborcję w Niemczech...

U mnie SLD ma przechlapane za składkę, ale jeżdżenie po nich i wyzywanie od jakiś komunistów to jest idiotyzm... Ciekawe czy i za 100 lat będą prowadzić taką samą narrację... Widać, że zbijanie kapitału politycznego to jest norma, a ludzie są debilami co piszę kolejny raz... :) 

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano

Zacietrzewione, sfrustrowane stworzenia tak bardzo pragną konfederacji myśląc, że jakaś taka głupia partia im polepszy nagle ich smutny żywot... Przykre to. Ja tam wole ciepłą wodę w kranie i pomału do przodu, niż łapanie się na populistyczne gadki. No ale to trzeba mieć coś więcej w głowie.

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Asag napisał(a):

Skoro tak uważasz. 

Ty tak uważasz. Ja też będę kiedy PiS wygra wybory. To nie będzie nic innego jak legalizacja kradzieży wśród polityków. Będę się wtedy wykłucał z każdym, kto będzie narzekał na afery w których motywem przewodnim są pieniądze. 

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Czyli władza może kraść :) 

Miałbyś rację gdyby nie to, że przez ostatnie 2 lata, np. KPO. Czego pewnie nie wiesz (i w sumie większość nie wie, sam dowiedziałem się z "pierwszej ręki") to w kolejnym KPO dla kultury to były również duże przekręty jak poprzednie, duzo bardziej nagłośnione. Pierwszy przykład z brzegu bo bliżej znam sytuację: kilkanaście mln wzięte z budzetu na turniej piłk inożnej dla bezdomnych we Wrocławiu. Wynajeli katering i zrobili zdjęcie pamiątkowe z dwoma menelami i piłką. Cała reszta kasy się rozpłynęla oczywiście, przypadków takich jest tysiące.

Argument kradzierzy w przypadku PO vs PIS można porównać do mema z dwoma spidermenami.

14 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Przeszłość w PZPR ma też Kwaśniewski, jak się po czasie okazało facet, który jest daleko od bycia najgorszym prezydentem w historii RP.

No nie wiem... alkoholik na takim stanowisku nie przystoi. Z Czarzastym wszystko się sprowadza do tego, że teoretycznie 2. najwazniejsze stanowisko w państwie objął komuch. To jak splunięcie w twarz ludziom ktorzy cierpieli 50 lat przez ten zamordystyczny ustrój w Polsce. To taki symbol. Nie ważne czy byłby z PO, PIS, Lewicy - był w pzpr i tyle. Tyle lat po komunizmie ale nadal te chwasty są utrzymywane w polityce. Mógłby być najlepszym człowiek na świecie - dla samej zasady, ludzie z taką przeszłością nie powinny być w polityce. To samo np. tyczy się sędziów. 

Edytowane przez Fatality
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Fatality napisał(a):

Miałbyś rację gdyby nie to, że przez ostatnie 2 lata, np. KPO. Czego pewnie nie wiesz (i w sumie większość nie wie, sam dowiedziałem się z "pierwszej ręki") to w kolejnym KPO dla kultury to był równie duży przekręt jak poprzednie, duzo bardziej nagłośnione. Pierwszy przykład z brzegu: kilkanaście mln wzięte z budzetu na turniej piłk inożnej dla bezdomnych we Wrocławiu. Wynajeli katering i zrobili zdjęcie pamiątkowe z dwoma menelami i piłką. Cała reszta kasy się rozpłynęla oczywiście, przypadków takich jest tysiące.

Argument kradzierzy w przypadku PO vs PIS można porównać do mema z dwoma spidermenami.

No nie wiem... alkoholik na takim stanowisku nie przystoi. Z Czarzastym wszystko się sprowadza do tego, że teoretycznie 2. najwazniejsze stanowisko w państwie objął komuch. To jak splunięcie w twarz ludziom ktorzy cierpieli 50 lat przez ten zamordystyczny ustrój w Polsce. 

Kto ustalał cele KPO i podział pieniędzy na poszczególne “działki/cele”?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Kto ustalał cele KPO i podział pieniędzy na poszczególne “działki/cele”?

Kto wyryfikował wnioski? Skąd zwykli ludzie dwa lata temu wiedzieli o konkretnych wymaganiach co do spolek ktore sie kwalifikuja i skupowaly wszystko jak lecialo po nie rynkowej cenie? Do tego, skąd ludzie wiedzą jakie słowa klucz wpisać we wnioskach (KPO na inwestycje ale też kulturę o której wspomniałem)? Każdy przekręt na KPO miał słowa klucz w wnioskach aby przeszedł. Kto to kontrolował, kto akceptował? Jakieś śledztwo się toczy? Ależ skąd. 

Dodam, że te słowa klucz to nie wymysł i nie tyczy się tylko KPO, tylko wiekszosci dotacji. Proceder trwa od wielu lat, za pisu również. To jest złodziejski system od lat i PO nic nie zmieniło tylko ciągnie się to dalej. Nic nie działa w tym kraju. Rozmawiałem ze znajomym, bo jest w temacie spraw ziwazanych z "kulturą". Mówi, że zna kilkanaście osob, którzy żyją z grantów, dotacji które są zwykłym picem, nie mających pokrycia w niczym. Wyciągają z budzetu państwa setki tysięcy zł rocznie od wielu wielu lat. Jeśli jedna osoba zna kilkanaście takich osob to jaka jest tego skala? Nikt sie nie chwali ze dostal miliony od państwa przecież. Ci co wiedzą, to wiedzą

A my jak szarzy ludzie nie mozemy nic z tym zrobic. Chyba że klucić się na komputerowym forum internetowym. :pijaki:

Edytowane przez Fatality
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Fatality napisał(a):

Kto wyryfikował wnioski? Skąd zwykli ludzie dwa lata temu wiedzieli o konkretnych wymaganiach co do spolek ktore sie kwalifikuja i skupowaly wszystko jak lecialo po nie rynkowej cenie?

No jak się okazuje tutaj też PiS maczał gdzieniegdzie palce. Ale nie neguję, że były nieprawidłowości już na etapie ustalania celów i tego co może być zrealizowane w ramach KPO. Te jachty i łodzie to kpina.

Do tego, skąd ludzie wiedzą jakie słowa klucz wpisać we wnioskach (KPO na inwestycje ale też kulturę o której wspomniałem)? Każdy przekręt na KPO miał słowa klucz w wnioskach aby przeszedł. Kto to kontrolował, kto akceptował? Jakieś śledztwo się toczy? Ależ skąd. 

Słowa klucz? Co to za wymysł? :) 

Dodam, że te słowa klucz to nie wymysł i nie tyczy się tylko KPO, tylko wiekszosci dotacji. Proceder trwa od wielu lat, za pisu również. To jest złodziejski system od lat i PO nic nie zmieniło tylko ciągnie się to dalej. Nic nie działa w tym kraju. Rozmawiałem ze znajomym, bo jest w temacie spraw ziwazanych z "kulturą". Mówi, że zna kilkanaście osob, którzy żyją z grantów, dotacji które są zwykłym picem, nie mających pokrycia w niczym. Wyciągają z budzetu państwa setki tysięcy zł rocznie od wielu wielu lat. Jeśli jedna osoba zna kilkanaście takich osob to jaka jest tego skala? Nikt sie nie chwali ze dostal miliony od państwa przecież. Ci co wiedzą, to wiedzą

Od razu ci powiem, że to są fantasmagorie. Ale jak komuś jest łatwiej żyć wierząc w słowa-klucze to trudno. ;) 

Nie mogę znaleźć nic na temat tego turnieju  i tego, że miałby być finansowany ze środków z KPO.

Nie ma go na mapie przedsięwzieć z Kultury:
https://www.kpo.gov.pl/strony/rozwoj-kultury/

Wygląda na to, że "kolega" wcisnął Ci kit, a ty łyknąłeś to tak jak łykasz brednie konfederatów :) 

Udało mi się znaleźć grafikę promującą tamto wydarzenie:

image.thumb.png.af4b461d0afdbab0d26a0b039877ab9a.png

Gdyby było finansowane ze środków KPO musiałoby by być oznaczone. 

Dałeś się wpuścić w maliny, bo nei myślisz krytycznie ani nie sprawdzasz informacji. Typowe w konfie. :) 

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 4
Opublikowano
26 minut temu, Fatality napisał(a):

Pierwszy przykład z brzegu: kilkanaście mln wzięte z budzetu na turniej piłk inożnej dla bezdomnych we Wrocławiu. Wynajeli katering i zrobili zdjęcie pamiątkowe z dwoma menelami i piłką. Cała reszta kasy się rozpłynęla oczywiście, przypadków takich jest tysiące.

Kultura powiadasz.

Zatem w którym miejscu?

https://kpodlakultury.pl/wp-content/uploads/2025/04/PROTOKOL-OCENY-WNIOSKOW.-ZALACZNIK-1.-GRANTY-OPW.61.2.39.2024.03.APO_.pdf

https://kpodlakultury.pl/wp-content/uploads/2025/04/Przedsiewziecia-grantowe-objete-wsparciem-po-ponownej-ocenie.pdf

https://kpodlakultury.pl/wp-content/uploads/2025/04/PROTOKOL-OCENY-WNIOSKOW_17.09.24.pdf

To jest I tura wniosków, dane z maja 2025. Chcesz to i są dane z sierpnia, ale turniej o którym piszesz odbył się w lipcu. 

Co to za turniej?

XV Międzynarodowy Turniej w Piłce Ulicznej Wrocław Cup i jest to turniej dla bezdomnych. Pomijam już celowość takiego turnieju i jak ci bezdomni trafiają do tych drużyn itd. ale to już piętnasta edycja tego turnieju.

A to są te zdjęcia 

39 minut temu, Fatality napisał(a):

pamiątkowe z dwoma menelami i piłką.

https://www.wroclaw.pl/dla-mieszkanca/wroclaw-cup-2025-turniej-na-placu-wolnosci-12-lipca-zdjecia

Pewnie statyści, podstawieni ludzie i w ogóle i zaplanowali to już 15 lat temu, żeby wziąć kasę z KPO.

Tylko dalej na listach nie widzę dotacji. 

Tu masz wszystko z pierwszego naboru, może w stypendiach? Choć szczerze wątpię.

https://kpodlakultury.pl/i-nabor-dokumenty/

Zatem tak, były dotacje które były niewłaściwie przyznane, wnioski były skonstruowane jak były i ich ocena też idealna nie była, ale albo dawaj w takich sytuacjach od razu link do dotacji, albo zmień "pierwszą rękę".

Ja z takiej "pierwszej ręki" 3 lata temu słyszałem że wojsko jest szykowane do rychłej wojny, a potem okazało się że to fantazje przewrażliwionego byłego żołnierza.

• Upvote 6