Camis Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 41 minut temu, TheMr. napisał(a): Dupa się mocno już pali.
Klakier1984 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) Niezbyt optymistycznie podsumowanie tych 4 lat wojny. Całkiem trafne porównanie do tego co się działo z Czeczenią. https://wiadomosci.wp.pl/cztery-lata-cudow-i-dwie-dekady-gnicia-opinia-7257833314552192a Edytowane 8 godzin temu przez Klakier1984
Lypton Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) 19 godzin temu, VRman napisał(a): Widać wyraźnie, że bezstronni nie są. No nie są, co sam Stanowski niedawno przyznał w Q&A na Kanale Zero. Jawnie określił się jako oportunista, który poszedł na prawo, bo to się opłaca, to się ogląda, taką ma widownię, mamy przewagę prawicy w społeczeństwie. A jak wahadło pójdzie w drugą stronę, to i Kanał skręci w lewo. Tak o to AI podsumowało tożsamość ideową Kanału Zero na podstawie tego Q&A: Cytat Na podstawie wypowiedzi Krzysztofa Stanowskiego w udostępnionym nagraniu, poglądy i tożsamość ideową Kanału Zero można określić następująco: Deklarowany pluralizm i otwartość: Stanowski twierdzi, że chce, aby kanał był „medium dla każdego”. Podkreśla, że nie blokuje treści lewicowych i jest otwarty na twórców o różnych wrażliwościach, o ile ich materiały bronią się jakością i wynikami. Naturalny przechył konserwatywno-liberalny: Prowadzący przyznaje, że w kanale występuje „naturalny przechył” w stronę poglądów podzielanych przez większość społeczeństwa (które obecnie są bardziej prawicowe/centrowe). Sam zaznacza, że nie będzie tworzył skrajnie lewicowych treści, bo są one niezgodne z jego osobistymi przekonaniami. Pragmatyzm rynkowy: Poglądy kanału są częściowo kształtowane przez to, co interesuje widzów. Stanowski zauważa, że treści lewicowe w Polsce często „gorzej się niosą”, co wpływa na mniejszą częstotliwość ich występowania w ramówce. Edytowane 5 godzin temu przez Lypton
adashi Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu W kwestii safe to ciekawi mnie dlaczego w ogóle nie jest rozważana opcja polskiej emisji obligacji na ten cel. Mając własną walutę, mamy taką możliwość. Koszty obsługi byłyby nieco wyższe, ale przy tego typu biznesach i tak się tyle rozchodzi na boki, że te 2% więcej nie byłyby kluczowym problemem w porównaniu z kosztem jaki może wygenerować warunkowość.
8V32 PcLab Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Godzinę temu, adashi napisał(a): Koszty obsługi byłyby nieco wyższe, ale przy tego typu biznesach i tak się tyle rozchodzi na boki, że te 2% więcej nie byłyby kluczowym problemem w porównaniu z kosztem jaki może wygenerować warunkowość. wypuszczając tyle obligacji 180 mld, ich rentowność spadnie i z 2 procent zrobi się 4, albo więcej, co innego gdybyśmy byli w strefie euro, niemcy właśnie tak robią
Klakier1984 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 3 godziny temu, adashi napisał(a): W kwestii safe to ciekawi mnie dlaczego w ogóle nie jest rozważana opcja polskiej emisji obligacji na ten cel. Mając własną walutę, mamy taką możliwość. Koszty obsługi byłyby nieco wyższe, ale przy tego typu biznesach i tak się tyle rozchodzi na boki, że te 2% więcej nie byłyby kluczowym problemem w porównaniu z kosztem jaki może wygenerować warunkowość. Nie Ty jeden o tym myślisz . Tu wskazują, że Polacy mają góry EURO na nieoprocentowanych rachunkach i w tym układzie można by wypuści takie obligacje by choć część potrzebnej kasy pozyskać z naszych portfeli. Papiery te mogły by być niżej oprocentowane niż pożyczka z SAFE, a jednocześnie powyżej zera co zadowoli rodzimych posiadaczy EUR- wszyscy zadowoleni https://subiektywnieofinansach.pl/awantura-o-pieniadze-z-programu-safe-pozyczmy-euro-u-swoich/ Edytowane 2 godziny temu przez Klakier1984
VRman Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 3 godziny temu, Lypton napisał(a): No nie są, co sam Stanowski niedawno przyznał w Q&A na Kanale Zero. Jawnie określił się jako oportunista, który poszedł na prawo, bo to się opłaca, to się ogląda, taką ma widownię, mamy przewagę prawicy w społeczeństwie. A jak wahadło pójdzie w drugą stronę, to i Kanał skręci w lewo. Jakby to była prawda, to nie miałbym nic przeciwko a nawet przyklasnął. Niestety ewidentnie zapachniała kasa z rosji, a to już zupełnie inna sprawa. Jeszcze stronniczność w kwestia pis vs po można jakoś tam próować tłumaczyć, ale tego już nie. Dla mnie po filmikach o wyborach w Rumunii to jest ściek nie warty splunięcia. A szkoda, bo bywał przydatny i fajnie się oglądało, choćby jak jechali po politykach PO. Tego nigdy za wiele. Krytyka każdego polityka, niezależnie z której partii, jest zawsze pożyteczna, o ile oparta na faktycznych przekrętach, przyłapanych kłamstwach itp.
ptys Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 4 godziny temu, adashi napisał(a): W kwestii safe to ciekawi mnie dlaczego w ogóle nie jest rozważana opcja polskiej emisji obligacji na ten cel. Mając własną walutę, mamy taką możliwość. Koszty obsługi byłyby nieco wyższe, ale przy tego typu biznesach i tak się tyle rozchodzi na boki, że te 2% więcej nie byłyby kluczowym problemem w porównaniu z kosztem jaki może wygenerować warunkowość. 31 minut temu, Klakier1984 napisał(a): Nie Ty jeden o tym myślisz . Tu wskazują, że Polacy mają góry EURO na nieoprocentowanych rachunkach i w tym układzie można by wypuści takie obligacje by choć część potrzebnej kasy pozyskać z naszych portfeli. Papiery te mogły by być niżej oprocentowane niż pożyczka z SAFE, a jednocześnie powyżej zera co zadowoli rodzimych posiadaczy EUR- wszyscy zadowoleni https://subiektywnieofinansach.pl/awantura-o-pieniadze-z-programu-safe-pozyczmy-euro-u-swoich/ przecież to oczywiste że uwikłać Polskę na kilkadziesiąt lat w kosmiczny kredyt, którego wypłacanie ma być uzależnione od tego na kogo głosują Polacy, każdy rząd w opozycji do ursuli spowoduje zablokowanie środków z byle powodu a przygłupy z tfuskowej lewicy będą temu wtórować, schemat zna chyba każdy
VRman Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) SAFE OKROPNY! SAFE OKROPNY! OKROPNY JA SKAZ.. ee.. POWIEDZIAŁEM! Edytowane 1 godzinę temu przez VRman
Paarthurnax Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 19 godzin temu, TheMr. napisał(a): https://www.dol.gov/agencies/ilab/reports/child-labor/list-of-goods-print?items_per_page=10&combine=china Nikt nie zaprzecza, że dzieci pracowały w fabrykach i pewnie jeszcze gdzieniegdzie pracują i to nie tylko w Chinach, ale takie generalizowanie to jest tylko dobieranie argumentów do narracji. Nie będę przewracał tony dokumentów żeby dotrzeć do jakiegoś producenta pierdół z temu żeby wyszło na twoje. Poważne firmy z branży przemysłowej mają tam tak samo wysokie restrykcje jak w UE, a często odbiorcy z UE czy USA narzucają dodatkowo swoje indywidualne obostrzenia i tu mamy twarde dowody. Dane w tym amerykańskim raporcie są mocno upolitycznione a źródła danych w głównej mierze poszlakowe. Jak byś dobrze poszukał to w Polsce i całej UE też znajdziesz pełno firm zatrudniających na czarno i nie spełniających podstawowych wymogów ale to jest margines a nie trend i to wśród największych firm. 19 godzin temu, TheMr. napisał(a): https://en.wikipedia.org/wiki/Evergrande_Group - 300-500 mld zł przepalone? Co ma do rzeczy dług finansowy firmy do realnych powstałych inwestycji w danym kraju, to tak jak by rozliczać nie wiem może URSUS-a (chociaż to zły przykład ponieważ URSUS był na początku w 100% państwowy) upadł ale wyprodukował 1,5 mln ciągników. Nawet jakby całość szła z budżetu kraju, a nie szła, to co to jest w stosunku do ponad 4 bilionów dolarów, około 15 bilionów złotych budżet Chin tylko za jeden rok (2024) a twój przykład to prawie 30 lat funkcjonowania grupy. Ile przepala USA i kraje EU tylko w jednym roku i to z bieżących realnych wpływów, a nie tych wirtualnych przychodów za przyszłe okresy? 19 godzin temu, TheMr. napisał(a): https://en.wikipedia.org/wiki/Xinjiang_internment_camps Nie mówiłem nic o USA. I nie mijam się z prawdą, po prostu macie klapki na oczach i wersję TikTokową Chin, PRowa wersja Chin żeby zachód marzył o komunizmie Nie tiktokową tylko w oparciu o własne doświadczenia i na podstawie twardych danych z globalnych firm i dane audytowe. Nikt nie marzy o takim, czy innym systemie tylko chodzi o realną ocenę, a nie bazującą wyłącznie na danych historycznych i mitach albo jakimś marginesie. Nie chodzi też o ocenę jakim kosztem to wszystko osiągnęli, tylko że jednak pod wieloma względami dogonili a nawet przegonili resztę świata, a system w jakim to wszystko funkcjonuje to już zupełnie inna sprawa.
ptys Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 46 minut temu, VRman napisał(a): Jakby to była prawda, to nie miałbym nic przeciwko a nawet przyklasnął. Niestety ewidentnie zapachniała kasa z rosji, a to już zupełnie inna sprawa. Jeszcze stronniczność w kwestia pis vs po można jakoś tam próować tłumaczyć, ale tego już nie. Dla mnie po filmikach o wyborach w Rumunii to jest ściek nie warty splunięcia. A szkoda, bo bywał przydatny i fajnie się oglądało, choćby jak jechali po politykach PO. Tego nigdy za wiele. Krytyka każdego polityka, niezależnie z której partii, jest zawsze pożyteczna, o ile oparta na faktycznych przekrętach, przyłapanych kłamstwach itp. obejrzałeś chociaż wszystkie odcinki reportażu P. Wiernikowskiej bo chyba nie, błędem Stanowskiego było że nie przeprowadził rozmowy na argumenty z Maciakiem czy Sykulskim (ciekawa była by konfrontacja np. W. Szewko) i zainwestuj kilka hrywien w dobry translator
TheMr. Opublikowano 55 minut temu Opublikowano 55 minut temu Ale jakie generalizowanie? Co ma zatrudnienie na czarno wspólnego z pracą parę milionów dzieci w Chinach? Co z tego że w Foxconn, Audi, Nike czy co tam wymienisz nie pracują dzieci, jak w większości fabryk pracują? A przepraszam, w Foxconn też dzieci pracowały A tyle ma wspólnego ze są miasta duchy, na które poszły grube miliardy. No super że wyprodukował 1.5 mln ciągników, wszystkie już na złomie? Mówimy o przepalaniu pieniędzy na mega projektach które są ekonomiczną klapą. Wszystkie firmy są finansowe od państwa w Chinach USA i EU przepalają parokrotnie mniej kasy na głupoty niż Chiny. Chiny biorąc wszystko powyższe są mega mało efektywne.
GordonLameman Opublikowano 51 minut temu Opublikowano 51 minut temu 32 minuty temu, ptys napisał(a): obejrzałeś chociaż wszystkie odcinki reportażu P. Wiernikowskiej bo chyba nie, błędem Stanowskiego było że nie przeprowadził rozmowy na argumenty z Maciakiem czy Sykulskim (ciekawa była by konfrontacja np. W. Szewko) i zainwestuj kilka hrywien w dobry translator Weź może się przeprowadź do mateczki rosssiji zamiast kalać naszą ziemię sobą, co?
VRman Opublikowano 38 minut temu Opublikowano 38 minut temu Kolejna "dziwna" odpowiedź niezwiązana z niczym, ale odhaczająca jakiś punkcik na rozpisce. Co za przypadek. (poprzednie dwa pod rząd były tym samym, a jeden nie z tego konta, ale co tam W każdym razie przepraszam publicznie, biję się w pierś i natychmiast postanowiłem się poprawić: Już gdy to piszę jestem na pierwszym, drugim, trzecim i czwartym odcinku. Oglądam cztery na raz, bo tak mi wstyd, że nie obejrzałem każdej sekundy wcześniej Co babsko wygadywało poza tym sraczkortażem (czemu by karać słowo reportaż zestawiając je z wziernikowską) jak rozumiem mam zignorować? Przyślijcie instruktaż co robić i myśleć, bo sam to nie dam rady. W każdym razie SAFE be, zrozumiałem, haraszo.
Rekomendowane odpowiedzi