Skocz do zawartości

Polityka w Polsce i na Świecie - wątek ogólny

Spl97

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, voltq napisał(a):

Nie jestem zwolennikiem Trumpa , ale napisałem że korzyści dla Polski to zakończenie wojny na Ukrainie której Polska ponosi ogromne koszty

To jest mało ?

Zależy jak on to zrobi. Bo jak to będzie prosta kapitulacja i spełnienie żądań Kremla, to to krytycznie mało. Za 10 lat to my będziemy krajem buforowym. Za 20 Rosja stwierdzi, że jednak potrzebuje bezpośredniej granicy z Niemcami.

To że podjęta będzie próba to dobrze. Bo Ukraina jednak przegrywa i będzie tylko gorzej.

Ja się po prostu martwię że Trump po prostu zgodzi się na wszystko czego Putin zażąda tyko po to, aby ze swojej perspektywy zamknąć ten temat. 

Edytowane przez Suchy211
Uzupełnienia brakujących słów

5 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Zależy jak on to zrobi. Bo jak to będzie prosta kapitulacja i spełnienie żądań Kremla, to to krytycznie mało. Za 10 lat to my będziemy krajem buforowym. Za 20 Rosja stwierdzi, że jednak potrzebuje bezpośredniej granicy z Niemcami.

To że podjęta będzie próba to dobrze. Bo Ukraina jednak przegrywa i będzie tylko gorzej.

Ja się po prostu że Trump po prostu wszystko czego Putin zażąda tyko po to, aby ze swojej perspektywy zamknąć ten temat. 

Ukraina ma wystarczająco dużo siły na przepychanki polityczne z Polską. Oligarchowie wolą się tam bogacić handlując zgniłym zbożem niż pomagać walczącym. Niemcy, Francja gadają tylko o embargach, a tak na prawdę biznes z Rosją nawet w kwestiach militarnych dalej robią. Ja się zastanawiam czy przy takim układzie ta wojna przez Ukrainę jest w ogóle do wygrania? Skala korupcji tam jest ogromna, z aut które dostali okazało się, że gó* wyszło bo handlowali nimi dla kasy, a nie jechały na front. Ruscy pouciekali sobie do Niemiec, Szwajcarii. Z takimi przyjaciółmi to i wrogów nie potrzeba. Przypomnę, że przez 2 tygodnie Niemcy nie zrobiły nic w związku z wybuchem tej wony, a ich szef wywiadu był wtedy na Ukrainie i był ewakuowany przez nasze i sojusznicze jednostki. Może mieli układ z Rosją, że to będzie szybkie zajęcie Kijowa i po wojnie.

26 minut temu, LeBomB napisał(a):

Zaraz zaraz. Trump mówił że 24 godziny

@LeBomB

I co w związku z tym ? Widzę, że zawsze  masz wytłumaczenie tylko w jedną stronę. 100 konkretów w 100 dni, 60 tysięcy wolne od podatku, więcej kasy w portfelu, paliwo po 5.19 , na koszulkach przed wyborami konstytucja, praworządność itp.. a teraz przejęcia siłowe, nieprzestrzeganie praworządności, konstytucji, wyroków itp. i tak można wymieniać w nieskończoność, jak widać tutaj nie masz z tym problemu.  To są obietnice, które nie są realizowane od roku czasu. Trump dzisiaj wygrał wybory, nie jest jeszcze prezydentem a Ty już chcesz żeby coś realizował. Ani ja ani Ty nie jesteśmy w stanie dzisiaj powiedzieć w jaki sposób  i kiedy to zrobi, ale znając jego działania z poprzedniej kadencji myślę, że dotrzyma słowa i zrobi to szybko. Wpisujesz się w poziom niektórych tutaj fanatyków nie będę wymieniał których, bo myślę że wiesz o kogo chodzi. 

Edytowane przez Pitt_34
  • Like 1
  • Upvote 1

19 minut temu, crush napisał(a):

A Tusk mówił, że 100 dni.

Polityka.

Tak, wiem i najeżdżało się o to tyle czasu, zarzucając to czy tamto, to samo z resztą robiła prawica w wielu krajach, to teraz jest okazja się wykazać na skalę światową. Dlatego czekam. 

2 minuty temu, Pitt_34 napisał(a):

Widzę, że zawsze  masz wytłumaczenie tylko w jedną stronę.

Nie, nie w jedną stronę, tylko tak jak właśnie napisałem, że prawicowcy ostatnio wszędzie narzekać i krytykować potrafią, to teraz jest okazja się wykazać.

3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Dlatego czekam. 

I się nie doczekasz. Bo, ponownie - polityka.

I tu nie ma znaczenia kto. Trump, Haris, Tusk, Morawiecki, Zandberg czy Bosak.

1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

:E  a co było jak KO wygrało wybory? 

Czyli tego typu wymagania mogą działać w jedną stronę? 

A to prawda akurat. 

25 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Ja się po prostu że Trump po prostu wszystko czego Putin zażąda tyko po to, aby ze swojej perspektywy zamknąć ten temat. 

Dajesz na to gwarancję? Ruscy szaleją dopóki jest Putin. Elity chciałyby powrotu do business as usual.

Edytowane przez Winter

Dajcie sobie spokój z kłótniami o Ukraine, prawda jest taka że wszystkim obecnie Trump jest w tej sprawie na ręke, zarówno zachód będzie mógł umyć ręce bo to Trump się dogada z Putinem, jak i Putinowi bo pójdzie na jakieś drobne ustępstwa Trumpowi, ale przedstawi to u siebie jako zwycięstwo bo on zawsze chciał tylko poprzednia administracja nie chciała rozmawiać, Trump pochwali się że załatwił sprawę jak się dało, gdyby on był prezydentem to by wojny nie było a tak to mógł tylko taki pokój załatwic. Sytuacja będzie win-win dla wszystkich, nawet dla Ukrainy bo oni już też coraz chętniej mówią o pokoju i dogadaniu się.

7 minut temu, Camis napisał(a):

Jak było to sorry, jutro dopiero nadrobię  zaległe strony :E

kPCdSpa.png

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/polityczne-trzesienie-ziemi-w-niemczech-rozpad-koalicji-rzadzacej/26k437y

Coś w tym chyba jest. Generalnie Niemcy mają masę problemów gospodarczych obecnie a za zamknięcie elektrowni atomowych to chyba powinni dostać nagrodę Darwina mimo, że nikt nie zginął.

41 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

Zapytam jeszcze raz , Trump objął już stanowisko ?

A zrozumiałeś co napisałem? Napisałem przecież wyraźnie, że czekam czy po objęciu stanowiska faktycznie zrobi to w obiecane 24 godziny, a nie tak jak Ty napisałeś enigmatycznie, że "kiedy przyjdzie czas".

50 minut temu, Winter napisał(a):

Dajesz na to gwarancję? Ruscy szaleją dopóki jest Putin. Elity chciałyby powrotu do business as usual.

Nie mogę Ci dać gwarancji na to co rosja zrobi. Może zrobią to. Może pójdą najpierw bardziej na południe, a Polska będzie miała problem kiedy my już dawno będziemy przewracać się w grobie. 

Jednak tu i teraz daję Ci gwarancję, że następca Putina nie będzie lepszy. Wybierz sobie nagrodę na okoliczność realizacji gwarancji. Zapłać za gwarancję tyle ile żądasz... z odroczeniem zapłaty do wymiany władzy w rosji.

Dobrze by było gdyby udoskonaliło SpaceX montowane na Starlinkach osłony, żeby jeszcze mocniej zmniejszały ich albedo. Na razie nie jest to duży problem, ale tych Starlinków ma podobno mocno przybywać. Problem jest dość niszowy, bo dotyczy tylko okresów w pobliżu wschodu lub zachodu Słońca i jest groźny tylko dla największych teleskopów (dla tych mniejszych po prostu chwilowo wyłącza pewien niewielki obszar z obserwacji).