Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Z dobrych informacji, rząd dowiózł mimo weta Batyra i kwiku pisowskiej zbieraniny i Polska w bardzo dużym stopniu skorzysta z SAFE.

Realizacja SAFE już w najbliższych miesiącach.

A ze złych?
Będziemy to spłacali X lat a odsetek będzie w ciul? :E
Do tego podzielimy się z UA ?:E
Widziałem te obrazki jak to rzekomo straci branża obronna i firmy produkujące broń :E
--
Od razu sprostuję że nie jestem za żadną partią a tylko "przyglądam się z dystansem do tego" jako "szary obywatel".
Nie oglądam żadnych Tv republika ani innych TVN-ów
---
Nie jestem Alfą i Omegą i mogę czegoś poprostu nie wiedzieć.
Nie jest to zaczepka aby dostać urlop.
Nie mam zamiaru używać w stosunku do nikogo tekstów które tu widzę"pożytecznymi idiotami","Ruskie onuce" itp.

Edytowane przez Killer85
Opublikowano

@Killer85 Zła jest taka, że część środków które mogliśmy pozyskać, oby jak najmniejsza, prawdopoodbnie przepadnie. Natomiast mówi się że ta utracona część to może być ok 10% całości, więc nie jest to tragedia.

Innych złych nie ma. Pożyczka jest tania, znacznie tansza niż jakbyśmy musieli pożyczać te środki rynkowo. Dlatego Polska od kilku lat zabiegała o ten program SAFE i dlatego bierzemy z niego ile się da.

@huudyy @Grolshek zgadza się. W tej rzeczywistości politycznej tak trzeba sobie radzić. Uchwały i rozporządzenia tam gdzie Batyr wetuje.

Opublikowano
40 minut temu, LeBomB napisał(a):

Bo to będzie wykorzystywane do kampanii.

Jeśli prawica mądrze to wykorzysta będzie to ostatni gwóźdź do lewicowej trumienki. Rozum wskazuje, że z czasem w społeczeństwie przeciwników SAFE będzie przybywać, w miarę jak będą wychodziły kolejne wały wokół tego.

Czy w ogóle Kosiniak będzie taki chętny do REALNEGO odpisywania tych zobowiązań? To jest pewne? :)

Opublikowano

@adashi myślę że odwrotnie. Bo to program na szybkie i duże zbrojenia. Kilka miliardów EURO będzie jeszcze w I połowie 2026.

Trzeba tylko dobrej komunikacji ze strony rządu i pokazywania co jest robione.

Na dziś wygląda że jest ok, nawet Tusk się zaangażował osobiście.

Widać że KO i cała koalicja będzie na tym też robiła kampanię.

Opublikowano (edytowane)

Prawda jest taka, że gdyby dzisiaj rządził PIS taki Unijny Safe został by podpisany bez mrugnięcia okiem i w dalszej perspektywie wykorzystywano by to jako marketing do promowania prawicy jak to oni dbają o obronność kraju, jak dobrze inwestują w rozwój Polskiej Armii.

Politycy PIS jeden za drugim prowadzili by konferencję z firm, które dzięki Safe zyskały nowe wieloletnie kontrakty. Na tle tych polskich firm i tego nowego sprzętu prowadzili by kampanię wyborczą chwaląc się co Oni nie zdziałali. 
Ale nie rządzą więc nie mogli dopuścić by śmietankę z sukcesu jakim jest Safe zbierał obóz rządzący. Polska dla nich nic nie znaczy- liczy się tylko to by być przy władzy.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
22 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Trzeba tylko dobrej komunikacji ze strony rządu i pokazywania co jest robione.

Czyli czegoś, czego nie ma, bo PR i komunikacja w stronę obywateli u nich leży totalnie. Ktoś kto chce i umie to sobie wiele wyszuka. Lecz rzecz w tym, żeby te informacje były propagowane, promowane i rozpowszechniane tak, by dotarły do największej grupy ludzi, a nie tylko do tych co lubią szukać.

Opublikowano
21 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Prawda jest taka, że gdyby dzisiaj rządził PIS taki Unijny Safe został by podpisany bez mrugnięcia okiem i w dalszej perspektywie wykorzystywano by to jako marketing do promowania prawicy jak to oni dbają o obronność kraju, jak dobrze inwestują w rozwój Polskiej Armii.

Ale, że te śmierdzące zgniłe euro by tak promowali/ i nie przeszkadzała by warunkowość 

Opublikowano

Każda opcja rządząca by przebierała nogami do tej pożyczki. PSL przebierałby bez względu na to czy by rządził czy akurat był w opozycji. Żadna nie patrzyłaby czy jest to per saldo korzystne dla kraju czy nie.

Opublikowano

@adashi Oczywiście że jest niezwykle korzystna. Dlatego nam, jako państwu, tak na niej zależało. Widać tu też że UE jak musi się streszczać w sytuacji zagrożenia to portafi, bo to bardzo duży program, który na standardy unijne, niezwykle szybko uchwalono.

I logiczne że każdej władzy, może poza konfederuskimi i brauniarzami, chcącej znacząco zwiększyć naszą obronnośc bezpośrednio jak i przmeysł zbrojeniowy, by na niej zależało.

PiSowi też jeszcze pół roku temu zależało. Pisowcy się zamartwiali czy rząd udźwignie temat i nic nie przepadnie! ;) 

Opublikowano (edytowane)

Ja tę sprawę z SAFE widzę tak:

- oczywiście, że nie powinniśmy dawać kasy Ukrainie

- oczywiście, że Unia powinna płacić za naszą obronność, bo to MY bronimy Unii w razie czego przed ruskim lub rusko-chińskim atakiem

- oczywiście, że masa zapisów jest po to, aby sobie ktoś zdefraudował

- oczywiście, że będą tam pewnie zapisy, których z punktu widzenia Polski być nie powinno

- oczywiście, że znaczna część z kasy dla Polski zostanie rozkradziona prze z naszych polityków i powiązane z nimi biznesy

Ale wyborcy pisu i konfiarze to muszą być jacyś niepełnosprawni umysłowo, żeby łyknąć ściemę, że w takim razie alternatywa jest lepsza.

To trochę jak stać podczas pożaru domu przy przycisku uruchamiającym system przeciwpożarowy, który sprawnie ugasi pożar i powiedzieć "nieee, nie naciskam, bo jest gorący i się poparzę, a poza tym to będą koszty". :boink:

Ruscy już się szykują na Estonię. Ich agentura wpływu odnosi ogromne sukcesy i ryzyko zaistnienia problemów dla Polski przez agresywną Rosję jest wysokie jak nigdy (od czasu upadku ZSRR).

Do tego alternatywą jest gospodarczy strzał w stopę, bo ten pomysł z Glapą to powstał przy :pijaczyna: i potrzeba obalić litra na głowę duszkiem, żeby powiedzieć "no to jest mądry pomysł i zadziała świetnie".

My się musimy obronnie ogarniać na wczoraj. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 godziny temu, adashi napisał(a):

Jeśli prawica mądrze to wykorzysta będzie to ostatni gwóźdź do lewicowej trumienki.

Tyle że trochę śmieszna sprawa, bo ostatni lewicowy rząd polski mieliśmy... w 2004?

I ja to w sumie nie jest przekonany co do tej taktyki "skrajnie w prawo", bo obecnie mamy tam aż trzy konfederacje.

Być może w 2027 będzie kolejny rząd KO + ktoś.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Z dobrych informacji, rząd dowiózł mimo weta Batyra i kwiku pisowskiej zbieraniny i Polska w bardzo dużym stopniu skorzysta z SAFE.

Realizacja SAFE już w najbliższych miesiącach.

Tak to dobra informacja tylko wiesz, że jeśli chodzi o prawo to już w Polsce nie ma żadnych reguł? Tzn. jest JEDNA reguła - ten kto rządzi może wszystko. A zdajesz sobie sprawę, że jak wygra pisokonfa to tą regułę wykorzysta w taki sposób, że stworzy nową Berezę Kartuską dla pełowców? Wiesz, że w wyniku tego może dojść do wojny domowej lub wyrzucenia nas UE? Już nie pamiętam czy to ty nie mieszkasz od dawna w Polsce, ale chyba tak, więc możesz mieć wywalone komentując z daleka.

PiS zapoczątkował niszczenie praworządności. Niestety KO idzie tą drogą dalej. To nie student I roku prawa, a uczeń WOS wie, że jeśli czegoś nie dało się zrobić ustawą, a robi uchwałą to coś bardzo nie gra :) Właściwie po co w ogóle KO wydaje jakieś ustawy. Niech zrobią wszystko o czym wiedzą, że Nawrocki zawetuje uchwałami :) Szkoda, że tylko, że jak było wiadomo, że PAD zawetuje składki zdrowotne dla przedsiębiorców to tego nie zrobili uchwałą co byłoby znacznie bardziej możliwe niż to. To wszystko też wskazuje na to, że samo prawo jest tak napisane, żeby każdy mógł robić co chce i robi.

Ta droga może nas zaprowadzić do PRL bis gdzie wolność prasy, słowa i zgromadzeń była zapisana w Konstytucji... A jak na demonstracji solidarnościowiec na to się powołał dostał pałą od Zomowca ;D Obecnie prawo jest zdemolowane w stopniu niebywałym.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
5 godzin temu, Killer85 napisał(a):

Będziemy to spłacali X lat a odsetek będzie w ciul? :E

A z obligacji to by było mniej? Zwłaszcza, że trzeba czymś zachęcić do kupienia, a to oznacza lepszą stopę zwrotu niż w przypadku kredytu.

A obligacje sprzedawane poza Polskę to by były w zł, czy jednak tak samo w obcej walucie, żeby zachęcić inwestorów?

A tego zapisu księgowego, czary-mary ze złotem to byśmy w ten czy inny sposób nie spłacali?

5 godzin temu, adashi napisał(a):

Jeśli prawica mądrze to wykorzysta będzie to ostatni gwóźdź do lewicowej trumienki. Rozum wskazuje, że z czasem w społeczeństwie przeciwników SAFE będzie przybywać, w miarę jak będą wychodziły kolejne wały wokół tego.

Kwestia czy sprawę dowiozą czy nie.

Niestety jest duże prawdopodobieństwo, że nie. Półtora roku to bardzo mało, żeby rozbudować przemysł zbrojeniowy, wdrożyć wszystkie zmiany, rozkręcić produkcję.
Podobnie od strony zamówień z wojska, zanim się zdecydują co chcą, wynegocjują umowy to spokojnie może minąć kilka lat.

Muszą się niesamowicie spiąć, żeby w ciągu roku cokolwiek widocznego osiągnąć, żeby było czym się w kampanii chwalić.

42 minuty temu, hubio napisał(a):

To nie student I roku prawa, a uczeń WOS wie, że jeśli czegoś nie dało się zrobić ustawą, a robi uchwałą to coś bardzo nie gra :) Właściwie po co w ogóle KO wydaje jakieś ustawy. Niech zrobią wszystko o czym wiedzą, że Nawrocki zawetuje uchwałami :) Szkoda, że tylko, że jak było wiadomo, że PAD zawetuje składki zdrowotne dla przedsiębiorców to tego nie zrobili uchwałą co byłoby znacznie bardziej możliwe niż to. To wszystko też wskazuje na to, że samo prawo jest tak napisane, żeby każdy mógł robić co chce i robi.

Ponoć coś tam prawa trochę postudiowałeś, a nie chce ci się zweryfikować co danym narzędziem można osiągnąć, a czego nie? Kiedy trzeba ustawą, kiedy można uchwałą lub rozporządzeniem?

Serio nie rozumiesz co chcieli osiągnąć ustawą, a co mogą dzięki uchwale? Przecież tutaj nie chodzi wyłącznie o uzyskanie kredytu ale też o to jak można te pieniądze rozdysponować.

Opublikowano (edytowane)

@Bono_UG tak ja to jestem "idiota". Nic się nie znam. Pewno dla ciebie każdy prawnik kto będzie miał takie samo zdanie będzie idiotą, dokładnie tak samo jak dla strony przeciwnej prawnicy z drugiej strony.

Prof. Ryszard Piotrowski: rządowa ustawa ws. SAFE jest niekonstytucyjna. Nie można oddawać UE kompetencji obronnych

https://wnet.fm/2026/03/12/prof-ryszard-piotrowski-rzadowa-ustawa-ws-safe-jest-niekonstytucyjna-nie-mozna-oddawac-ue-kompetencji-obronnych/

Jeżeli prezydent Karol Nawrocki zawetuje ustawę wdrażającą unijny program SAFE, a premier Donald Tusk będzie chciał to obejść uchwałą rządu, to ci, którzy ją podejmą, staną przed sądem - mówił w środę poseł PiS Przemysław Czarnek

https://www.wnp.pl/rynki/czarnek-ci-ktorzy-podejma-ewentualna-uchwale-rzadu-ws-unijnego-programu-safe-stana-przed-sadem,1041142.html

"W polskim porządku prawnym obowiązuje Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej. A konstytucja wprowadza jasną zasadę: państwo nie może zaciągać wielkich zobowiązań finansowych wyłącznie decyzją rządu. W takich sprawach potrzebna jest ustawa uchwalona przez parlament i podpisana przez prezydenta. Dlatego część prawników uważa sprawę za oczywistą. Jeżeli SAFE oznacza dla Polski zobowiązanie finansowe wobec Unii, to bez podpisu prezydenta nie powinno być możliwe pełne uruchomienie programu

https://dorzeczy.pl/opinie/858697/leszek-miller-ostrzega-ws-unijnego-safe-wskazuje-na-watpliwosci-prawne.html

I to ciągłe ubliżanie, prowokowanie i szpilki wbijane mnie czy generalnie drugiej stronie. Cała obecnie dyskusja tak wygląda. Hejt i nienawiść rozlewa się w internecie i po całym kraju. Przewiduję, że w ciągu 10 następnych lat nie ruskie nas zaatakują, a sami wyjdziemy z widłami na siebie. Powiedz mi po jakiego grzyba mi piszesz, że coś tam studiowałem? Po co ta uwaga personalna w stylu wypoczywającego w Bieszczadach Camisa? :) 

Ale to nie o mnie chodzi tylko to oddaje całą obecną dyskusję w Polsce. Bo tak właśnie przebiega. Nieważne CO mówi, tylko KTO mówi. A nawet osoba starająca się zachować obiektywizm czy to z środowiska mediów (jak Rymanowski) czy środowiska prawniczego jest z miejsca ustawiana jako "zdrajca".... :) Spotkamy się z widłami po obu stronach. 

Więc jeszcze raz powtarzam - w Polsce prawo obecnie nie funkcjonuje. Ten kto ma władzę robi co chce. I tak będzie robić też PiS. Samo prawo w PL jest tak bardzo zagmatwane, nieostre i niejasne, że daje pole do takich nadużyć. Jak to w kraju z kartonu. Cwaniacy mający układy zawsze się wywiną, a zwykły człowiek będzie za głupotę siedział albo płacił. Począwszy od przejęcia TVPiS aż bo kolejne sprawy jest oranie prawa podług siebie.

Z politycznego punktu widzenia kompletnie rozumiem Tuska. To była ogromna POKUSA, żeby iść dalej tą samą drogą co PiS. Natomiast oznacza to, że w obu obozach nie ma kompletnie żadnych zasad z czego (o dziwo) często się śmieje Mentzen i ładnie to punktuje, choć nie mam żadnej gwarancji, że jakby miał władzę sam by tego nie robił. A raczej myślę, że by robił.

Natomiast uważam, że akurat sprawa SAFE to będzie najmniejsza "przewina" KO jak PiS dorwie się do władzy :) Zresztą myślę, że jak będzie wiadomo, że pisokonfa wygra to czołowi politycy KO uciekną z Polski. Szkoda słów i czasu na politykę. 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
20 minut temu, hubio napisał(a):

@Bono_UG 

Natomiast uważam, że akurat sprawa SAFE to będzie najmniejsza "przewina" KO jak PiS dorwie się do władzy :) Zresztą myślę, że jak będzie wiadomo, że pisokonfa wygra to czołowi politycy KO uciekną z Polski. Szkoda słów i czasu na politykę. 

No PiS otwarcie o tym mówi (w szczególności Ziobro), że POwcy będą po prostu siedzieć a Tuska to nawet Bruksela nie obroni x D. Dlatego nie wiem z czego druga strona się cieszy, że można jakieś rzeczy obchodzić uchwałami dyrektywami i innymi wypierdami, jak dzięki temu ich ulubiona partia zostanie po prostu wyeliminowana kiedy PiS dojdzie do władzy, a wszystko wskazuje na to, że dojdzie. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.03.2026 o 11:26, LeBomB napisał(a):

Dlatego na tej podstawie jak najbardziej można twierdzić że to były zakupy bez głowy, a skoro nikt nie ujawnia realnie na ile % był wzięty kredyt od Koreańczyków to % wcale nie jest niski lub te 6,5% jest zgodne z prawdą.

Czy giermek Jarka Błaszczak miał kiedyś głowę no nie

W dniu 13.03.2026 o 11:26, LeBomB napisał(a):

Koronnym argumentem przeciwko SAFE było że to pożyczka z Unii, natomiast nie przeszkadza nikomu że na sprzęt z Korei pożyczki udzielił Polsce Bank koreański (nawet tamtejszy rząd specjalnie ustawą zwiększał aktywa tego banku by mógł udzielić takiej pożyczki). To sprawia że stroną polską w tej umowie jest BGK i zasłania się tajemnicą bankową. 

Że glapa jest prezesem banku to za rządów pis wzięli bez bólu na 6% z Korei  teraz 3% pisowcom przeszkadza , ponieważ nie są przy korycie i tej kasy nie da się po prostu dla pis rozkraść.

Jakby pis był u władzy dla snus by podpisał SAFE bez zbędnego kombinowania.

Błaszczak i Kaczyński sami byli za SAFE ale jak zobaczyli że obecny rząd to uzyska, już  są przeciw. 

Cały PIS powinien dawno gnić w więzieniach ale zabetonowanie sądów , koleżków  itd przez Ziobrę , nie jest takie proste prawnie do przywrócenia .

Kaczyński pie..li o komuchach a w pis szeregach i sądach jest ich dużo .

Edytowane przez AudRob