Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Wiadomo że nie mieliśmy odpowiedniego systemu antydronowego

przecież chyba dalej nie mamy? przestałem śledzić temat ale coś kojarzę, że dopiero na początku tego roku było że "będzie system"

ale czy to sprawia, że całe wojsko jest niekompetentne?

no patrząc jak wyglądają walki rosyjsko-ukraińskie to tak

wyciągasz incydentalne przypadki lub sytuacje nie będące kompetencją wojska rzutując je na całkowity stan i organizację całego Wojska Polskiego...

przecież te "incydentalne" wojskowe przypadki zaczęły pojawiać się w 2021 albo w 2022 a ostatni z dronami jak dobrze pamiętam to październik 2025? jak coś się dzieje regularnie przez kilka lat i spotyka się z zerowym przeciwdziałaniem, zerową reakcją, to nie jest incydentalny przypadek tylko skrajna niekompetencja. 

polska nie jest żadną potęgą militarną w NATO  a tym bardziej na świecie i zostało to już zweryfikowane choćby przez te "incydenty" 

Opublikowano
46 minut temu, Fatality napisał(a):

Jak nie można wiązać odpowiadzialności rządu z wojskiem?

Człowieku, Ty w poprzedniej wypowiedzi podważyłeś nie brak uzbrojenia, a brak organizacji i kompetencji i sugerujesz, że ilość ponad 200 tysięcznej armii to tylko na papierze, a nie realnie przeszkoleni ludzie z konkretnymi umiejętnościami. To już jest godzenie bezpośrednio w żołnierzy, a nie w decyzje rządowe. 

7 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

przecież chyba dalej nie mamy?

Zakupiono system SKYctrl. System Pilica jest dostosowywany do wykrywania również dronów. Powstaje system SAN, w Tarnowie powstało działko oparte na karabinie typu Gatling, które ma być uzupełnieniem systemu SAN.

10 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

no patrząc jak wyglądają walki rosyjsko-ukraińskie to tak

To tak patrząc, to należy ocenić że wszystkie armie są niekompetentne, bo większość wojsk nie brała udziału w walkach na taką skalę i z taką technologią...

13 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

przecież te "incydentalne" wojskowe przypadki zaczęły pojawiać się w 2021 albo w 2022

Przecież @Fatality napisał tylko o dronach :E Czytałeś ze zrozumieniem to co napisałem, czy nakręciłeś się tylko na to, żeby zbesztać Wojsko Polskie? 

Opublikowano
11 minut temu, LeBomB napisał(a):

Przecież @Fatality napisał tylko o dronach :E Czytałeś ze zrozumieniem to co napisałem, czy nakręciłeś się tylko na to, żeby zbesztać Wojsko Polskie? 

nakręciłem się żeby zbesztać wojsko jak jakiś czas temu za kilkoma ciężarówkami wojskowymi jadącymi do Krakowa był chyba kilkukilometrowy korek bo te gruzy nie miały siły jechać pod górkę ani wyprzedzać rowerzystów 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, LeBomB napisał(a):

Człowieku, Ty w poprzedniej wypowiedzi podważyłeś nie brak uzbrojenia, a brak organizacji i kompetencji i sugerujesz, że ilość ponad 200 tysięcznej armii to tylko na papierze, a nie realnie przeszkoleni ludzie z konkretnymi umiejętnościami. To już jest godzenie bezpośrednio w żołnierzy, a nie w decyzje rządowe. 

Siła armii "na papierze" - oznacza, że sama liczebność armii nic nie znaczy w obecnych czasach. Liczy się również sprzęt, odpowiednie plany i organizacja. 

"przecież to w jakim stanie jest wojsko, jakie ma uzbrojenie i możliwości zależy przede wszystkim od rządu. " - wcale nie napisałem :E

Ja na razie, w ostatnich latach opinie byłych wojskowych na wyższym szczeblu sugerowały kompletny paździerz: ludzie decyzyjni w większości pamiętający dobrze czasu PRLu, nie mający wiedzy o współczesnej strategii. Pomiajm służby specjalne - ci udowodnili swoje kompetencje. Swoich kompetencji nie udowodnili za to wojskowi, którzy nie raz i nie dwa się skompromitowali w niedawnym czasie.

Winę za to ponosi samo wojsko jak i rząd, który robi robi z żołnierzy maskotki propagandowe a sami dowódcy są mocno upolitycznieni.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)

Ja chyba wam zacznę drukowanymi pisać, albo na kolorowo... 

@Fatality a co ja napisałem wcześniej? Zacytuję:

1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Ponadto w czasach pokoju wojsko jest bardziej zależne w działaniach od polityków niż w przypadku konfliktu zbrojnego.

To oznacza tyle samo, że w przypadku konfliktu wojsko ma działać według ustalonych planów i wyszkolenia i decyzje polityczne mające robić politykom wizerunek odchodzą na bok.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
12 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

I z czego się cieszysz? To już nie pierwsza wrzutka sugerująca że zyskamy wdzięczność od Ukrainy, a chodzi o wdzięczność od sojuszników z NATO

O tym Kosiniak mówił wcześniej. Na jakiej zasadzie zostały przekazane rakiety i jaki mają wpływ na naszą obronność itp. W jego wypowiedzi/ach zabrakło mi wykorzystania faktu przekazania takiej ilości sprzętu Ukrainie. Mamy wdzięczność sojuszników NATO i właściwie "nic" ze strony Ukrainy. Mógł delikatnie wbić dyplomatyczną szpilę przy tym pytaniu Ukraińcom tak jak oni nam to robią. Za miękko nasi politycy podchodzą do pewnych spraw.

Opublikowano
2 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a):

przecież te "incydentalne" wojskowe przypadki zaczęły pojawiać się w 2021 albo w 2022 a ostatni z dronami jak dobrze pamiętam to październik 2025? jak coś się dzieje regularnie przez kilka lat i spotyka się z zerowym przeciwdziałaniem, zerową reakcją, to nie jest incydentalny przypadek tylko skrajna niekompetencja. 

Jakiej reakcji i działania oczekujesz przy takich przypadkach?

Opublikowano
15 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

a chodzi o wdzięczność od sojuszników z NATO, oraz umowę że dostaniemy priorytet w dostawach, gwarancję że w przypadku gdybyśmy zostali zaatakowani, w ciągu 24h zostanie dostarczone 10x to co daliśmy (daliśmy poniżej 10). Dogadywana jest też produkcja rakiet PAC-3 MSE, mamy wstępną zgodę Departamentu Stanu. Jeśli dojdzie do produkcji w PL tych rakiet też będziesz się tak cieszył?  

Fajne słowo "wdzięczność", jeżeli chodzi o niejasną obietnicę dostarczenia większej ilości tych pocisków w razie konfliktu to oprócz pieprzenia Tomczyka żadnych twardych papierów na to nie ma. Zapomniałeś dodać że za przekazane pociski musieliśmy zapłacić a za tą ewentualną dostawę też będziemy musieli zapłacić, więc jesteśmy do tyłu co najmniej kilkaset mln złotych. Nie mamy z tego kompletnie nic oprócz niejasnej obietnicy polityka PO.

Jeżeli do tych informacji dołożymy podpisaną 11 maja w Kijowie przez Pistoriusa i Zełeńskiego umowę o transferze technologii i wspólnej produkcji dronów w Niemczech to mamy pełny obraz tego co się aktualnie dzieje.

Listy intencyjne o których wspomina Kosiniak ( centrum serwisowe pocisków ) na ten moment nic nie znaczą bo to tylko oświadczenie woli a nie konkretna umowa, nawet nie wiadomo na tym etapie gdzie to centrum serwisowe ma powstać. Życzę rządowi żeby wynegocjowali w końcu coś sensownego w tych tematach dla Polski, jak będzie - zobaczymy. 

Nie mam nic przeciwko wspieraniu Ukrainy w tej wojnie ale nie możemy tak dać się rozgrywać na każdym kroku do cholery!

Z innej beczki: 

Polska Izba Wydawców - wsparcie z budżetu UE

Ciekawe, wsparcie "wolnej prasy" przez rządowe czy unijne dotacje. Ciekawe jak bardzo "wolna" będzie taka prasa która musi być dotowana, wypisz, wymaluj PRL!

Jeszcze podpinają to pod budżet przeznaczony na bezpieczeństwo. Żyjemy już w systemie gdzie praktycznie wszystko musi być dotowane żeby w ogóle działało, ja jeszcze pamiętam taki system.

Opublikowano

tę wdzięczność zachodnich sojuszników to ja pamiętam jak przekazaliśmy Ukrainie 260 czołgów t72 i z tej wdzięczności gówno wyszło bo abramsy kupiliśmy za swoje realne pieniądze a nie za wdzięczność, jak ci debile chcą rozdawać za wdzięczność i klepanie po pleckach to niech to robią ze swoich pieniędzy  

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ibizpl napisał(a):

Nie mam nic przeciwko wspieraniu Ukrainy w tej wojnie ale nie możemy tak dać się rozgrywać na każdym kroku do cholery!

Czekaj czekaj, nie minął tydzień od tego jak pisałem, że ostentacyjne odebranie orderu zamiast poruszenie problemu na poziomie UE będzie czymś, co sprawi, że Polska znów będzie pomijana. No ale przecież takie zdanie zaraz było odbierane niemalże jakbym stał obok upa, a tylko ostrzegałem przed sposobem w jaki to zostało rozegrane i pisałem o tym jak można to było lepiej rozegrać. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, LeBomB napisał(a):

Czekaj czekaj, nie minął tydzień od tego jak pisałem, że ostentacyjne odebranie orderu zamiast poruszenie problemu na poziomie UE będzie czymś, co sprawi, że Polska znów będzie pomijana. No ale przecież takie zdanie zaraz było odbierane niemalże jakbym stał obok upa, a tylko ostrzegałem przed sposobem w jaki to zostało rozegrane i pisałem o tym jak można to było lepiej rozegrać. 

czemu masz taki niewolniczy mental?

czyli co to jest za wdzięczność, że wszystko za free oddajemy a wystarczy, że odbierzemy order banderowcowi i to już jest świetny argument dla wszystkich do rozgrywania NAS?? XDDDDDDDDD

to gdzie w tym wszystkim ta cała mityczna wdzięczność? znika na pstryknięcie palcem

jak to jest według Ciebie wdzięczność to nikomu ona nie jest potrzebna bo ruchają nas na lewo i prawo a Ty jeszcze chcesz im pomóc majtki ściągać

tusk wrzucił bohaterskiego tiktoka że pomoc dla ukrainskich braci będzie szła nieprzerwanie 

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano
25 minut temu, LeBomB napisał(a):

No właśnie o tym pisałem, zerojedynkowe podejście do tematu...

"Ukraina nie zaakceptuje ultimatum od nikogo na tym świecie. Ostatnim podmiotem, który próbował nam je postawić była Federacja Rosyjska, która, bez urazy dla Polski, jest trochę od niej silniejsza - mówił urzędnik ( budanow )w rozmowie z RBC-Ukraina. Zapewnił, że nie ma potrzeby sprowadzania dyskusji do przerzucania się groźbami."

masz zerojedynkowe podejście do tematu gdybyś miał jeszcze jakieś wątpliwości

Opublikowano

No ale widzisz teraz jak obracasz kota ogonem, totalnie wypaczając to co napisałem. O tym właśnie wspominałem, że nie zgodzenie się z tym co zostało zrobione i wyrażenie zdania, że dało się to zrobić inaczej, a jednocześnie skuteczniej, powoduje właśnie reakcję oporu, zamiast uruchomić myślenie a nie pierwotny instynkt. 

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Czekaj czekaj, nie minął tydzień od tego jak pisałem, że ostentacyjne odebranie orderu zamiast poruszenie problemu na poziomie UE będzie czymś, co sprawi, że Polska znów będzie pomijana.

Jeżeli piszesz o Ukrainie, to zrozumiałe bo trwa przerzucanie tych politycznych bierek ale w kontekście np UE to nie wiem jak ci się udało zbudować tak abstrakcyjny ciąg przyczynowo- skutkowy?

Pierwszą bierkę z UPA oczywiście pominąłeś...

Co do poruszenia tematu, to ostentacyjne odebranie orderu sprawiło że w UE i USA wielu wysoko postawionych polityków dowiedziało się o Wołyniu.

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano

@ibizpl niczego nie pominąłem, tylko razem z @nozownikzberlina dyskutujecie wyłącznie o obecnych skutkach, gdy ja mówię że dało się to wcześniej załatwić inaczej, to i skutki byłyby inne. Po kolei:

1. Zełenski zgadza się by jedną z jednostek nazwać "bohaterów upa"

2. Nawrocki odbiera Order Orła Białego Zełenskiemu

To są główne wydarzenia do których odnosi się obecna sytuacja. Potem jest już tylko cały ciąg skutków obu tych działań. Problem w tym, że u nas wszyscy myśleli, że jak prezydent odbierze order to wszyscy będą o tym mówić, inne kraje dowiedzą się co wydarzyło się w Wołyniu, jaka kryje się za tym historia i co jest nie tak po stronie ukraińskiej, i Ukraina będzie musiała podjąć jakieś działania. W praktyce zaostrzył się wyłącznie spór polsko ukraiński wokół Wołynia, który teraz Ukraina wykorzystuje dla swoich interesów jednocześnie z Polski robiąc pieniaczy i przyczynę konfliktu. Wystarczy sobie odpowiedzieć na proste pytanie. Ilu rządzących innymi krajami zainteresowało się w ogóle sprawą dochodząc do wniosku, że gloryfikowanie UPA jest niewłaściwe i powinno pociągnąć za sobą konsekwencje? Może kilku usłyszało, ale mają to gdzieś, totalnie gdzieś, bo aspekt historyczny ich nie obszedł w ogóle. W ten oto sposób Ukraina ma całe pole do rozgrywki politycznej na swoją korzyść.

Ja natomiast po prostu uważam, że punkt drugi dało się rozegrać inaczej, czyli właśnie na poziomie UE i rządów krajów europejskich. Wystarczyło stanowcze przedstawienie im całej sprawy czym było UPA, jaki kierunek reprezentowali ludzie tam należący, co zrobili i dlaczego Ukraina gloryfikująca tę organizację nie ma miejsca we współczesnej Europie przez co należy zrewidować system wsparci i ustalić pewne jasne granice.

Taki sposób uważam, że dotarłby skutecznie i nie pozwolił obecnie na takie rozgrywki i zapomnienie tematu przez wszystkich dookoła, dając Ukrainie możliwość podjęcia konkretnych działań by porządnie zamknąć ten rozdział historii.

Problem tylko jeden. Żeby to się udało potrzebna by była współpraca Tuska z Nawrockim w tej kwestii, a nie rozejście się w różne strony tak jak to obaj zrobili. 

Opublikowano

@LeBomB w tej sprawie opinie mamy różne. Ja uważam że właśnie odebranie orderu było tym pierwszym ważnym krokiem do uświadomienia społeczności międzynarodowej czym była rzeź Wołyńska. Prasa w EU szeroko komentowała to odebranie orderu podając przyczynę i opisując co się wydarzyło na Wołyniu. Cała sprawa trafiła też do UE  - pojawiła się poprawka do raportu o integracji Ukrainy z EU w której akcesja Ukrainy wiąże się z pełnym uznaniem i upamiętnieniem ludobójstwa na Wołyniu ( poprawkę złożyła EPL! ), temat też rezonował w innych krajach np w Czechach.

Myślę że jest właśnie odwrotnie - bez odebrania orderu nikt by się tym nie zainteresował, właśnie to działanie prezydenta zapoczątkowało całą sprawę na forum międzynarodowym. Do takich tematów zawsze potrzebne jest jakieś działanie medialne które "poniesie" temat i tak właśnie się stało. Oczywiście wymagane są dalsze działania ze strony polskiej dyplomacji żeby temat nie umarł za szybko a tutaj już nasz rząd daje ciała po całości.

Opublikowano

@ibizpl no mamy różne opinie. Ty uważasz, że odebranie orderu było impulsem do poruszenia tematu na forum międzynarodowym, ja że poprawki i tak można było złożyć i temat poruszyć w inny sposób, a póki co jedynym efektem jest argument dla Ukrainy do pomijania Polski w niektórych interesach i odwrócenia się od wcześniej składanych deklaracji np. w przekazaniu technologii czy współpracy.

Zobaczymy czy te poprawki przejdą i wtedy co one dadzą i jaki będzie ich efekt. 

Oczywiście żeby sobie niektórzy tego nie nadinterpretowali zamiataniem tematu pod dywan, czy załatwianiem po cichu. Nie, wcale nie musiałoby być po cichu, ale z wytrąceniem Ukrainie oręża do tego co robi teraz. 

No ale pożyjemy zobaczymy jak sprawa dalej zostanie poprowadzona.

Opublikowano

I możemy mieć różne opinie i wcale na siebie nie najeżdżać i wyzywać, tego mi często brakuje na tym forum.

Wspomniałeś o odwróceniu się Ukrainy od przekazania technologii ( umowa MiGi za drony ) - tylko że to się wydarzyło grubo PRZED akcją UPA i orderem. Moim zdaniem Ukraina od dłuższego czasu ma takie podejście do Polski, zresztą cała akcja z UPA wyraźnie to pokazuje. 

Traktują nas jak dawcę który nie ma nic do powiedzenia i to nie wydarzyło się ostatnio, tylko trwa od dłuższego czasu. Zełeński uważa się za gracza z wyższej ligi, dla niego partnerami są USA, Niemcy a nie Polska. Widać to zresztą po wypowiedziach innych ukraińskich polityków jak Budanow.

Opublikowano (edytowane)

Tymczasem 2 przygłupy od Brauna chciały skontrolować firmę jakiejś Ukrainki, czy nie wspiera banderyzmu XDD 

https://wykop.pl/wpis/86852001/dwoch-debili-od-brauna-przyszlo-do-agencji-pracy-p

Nic głupszego dziś nie zobaczycie. To jest straszne, w jaką stronę idzie nasze społeczeństwo. Pozostaje tylko czekać na łapanki na ulicy przez jakichś przebierańców, co skończy się tragedią. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
14 minut temu, huudyy napisał(a):

Tymczasem 2 przygłupy od Brauna chciały skontrolować firmę jakiejś Ukrainki, czy nie wspiera banderyzmu XDD 

https://wykop.pl/wpis/86852001/dwoch-debili-od-brauna-przyszlo-do-agencji-pracy-p

Nic głupszego dziś nie zobaczycie. To jest straszne, w jaką stronę idzie nasze społeczeństwo. Pozostaje tylko czekać na łapanki na ulicy przez jakichś przebierańców, co skończy się tragedią. 

Nie każdy idiota do braunista, ale każdy braunista to idiota, co ładnie ten filmik pokazuje. 

Żałosny, tępy populizm. Ja to bym tych dwóch skontrolował pod kątem unikania podatków w Polsce. Pewnie byłoby ciekawie :)