Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Winter napisał(a):

Orlen zarobi na tym grosze, a ukraiński kurier na tym sporo lepiej wyjdzie.

Jestem wolnorynkowcem, ale na równych zasadach. Ukraińcy uzyskali dostęp do rynku bez unijnych obciążeń choćby w postaci pakietu mobilności.

Oficer prowadzący kazał ci to napisać? 

Jak zwykle pokazujesz, że twój znak rozpoznawczy to brak wiedzy. 

W praktyce będzie to wyglądać tak: 

-Nova post odbierze paczkę na Ukrainie i dostarczy ją do hubu w Polsce

-z hubu zostanie ona przekazana do Orlen paczka

- Orlen paczka dostarczy ją do paczkomatu lub punktu odbioru

Nie widzę w tym niczego kontrowersyjnego. Raczej głupie by było niepodpisanie umowy z Nova post bo dzięki niej Orlen zarobi i zapewni pracę polskim kurierom. 

Opublikowano
1 minutę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Raczej ignorancja, głupota i zła wola. 

2 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nie widzę w tym niczego kontrowersyjnego. Raczej głupie by było niepodpisanie umowy z Nova post bo dzięki niej Orlen zarobi i zapewni pracę polskim kurierom. 

+1, przecież to jest zwiększenie ilości zleceń :E

Opublikowano
39 minut temu, huudyy napisał(a):

Raczej ignorancja, głupota i zła wola. 

+1, przecież to jest zwiększenie ilości zleceń :E

Te dzbany chyba myślą, że kurierzy nova post będą wjeżdżać do Polski swoimi samochodami (oczywiście bez przeglądu) i wrzucać paczki do paczkomatów a Orlen będzie kasować tylko jakieś grosze za udostępnienie urządzeń :E

W rzeczywistości to będą po prostu zwykle paczki zza granicy. 

Trzeba mieć poważny deficyt intelektualny żeby wierzyć berkowiczowi i innym propagandystom w ich brednie mówiące, że Ukraina będzie dymać nas na paczkach.

Opublikowano
1 godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Jak zwykle pokazujesz, że twój znak rozpoznawczy to brak wiedzy. 

W praktyce będzie to wyglądać tak: 

-Nova post odbierze paczkę na Ukrainie i dostarczy ją do hubu w Polsce

-z hubu zostanie ona przekazana do Orlen paczka

- Orlen paczka dostarczy ją do paczkomatu lub punktu odbioru

Jeszcze dopisz na końcu zdania Slava Ukraini :E 

Opublikowano

I dokładnie o takiej narracji pisałem. Każdy kto nawet teraz logicznie udowodni, że współpraca z nova post (firma jest od 2022 roku na naszym rynku tak w ogóle), opiera się wyłącznie na umowie pozwalającej nadawać i odbierać paczki przez sieć paczkomatów i kurierów Orlenu zwiększając tym samym zysk i obroty Orlenu, kończy się sugestiami od zwolenników Ukrainy, czy nawet banderowcami itd. 

Zero jakiejkolwiek merytoryki, jedyny cel to znów skłócić ludzi. 

Opublikowano
3 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Po raz kolejny pokazałeś, że niczego nie rozumiesz i że masz w głowie siano. 

Nie stać cię na nic merytorycznego, umiesz jedynie wtrącać hasła podchwycone na konfiarskich socjalkach.

Misiu, ale tę umowę krytykują osoby niepowiązane politycznie ani z Konfą, ani z PiSem. To ty masz klapki na oczach kolejny raz, bo jak historia pokazuje robienie jakichkolwiek dealów z Ukraińcami nie ma sensu, bo zawsze na tym traciliśmy.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Winter napisał(a):

Misiu, ale tę umowę krytykują osoby niepowiązane politycznie ani z Konfą, ani z PiSem. To ty masz klapki na oczach kolejny raz, bo jak historia pokazuje robienie jakichkolwiek dealów z Ukraińcami nie ma sensu, bo zawsze na tym traciliśmy.

Nie musisz być z Konfy ani PiSu, żeby pleść bzdury, ignorancja nie wymaga legitymacji partyjnej. Umowa, w której polska państwowa spółka dostaje kasę za dystrybucję paczek na własnym terenie, to jest zysk dla Polski a nie strata. Płatny ekspert, który myśli, że polski zarobek na zagranicznym kliencie to strata po prostu nie ma pojęcia o biznesie. Ty naprawdę nie rozumiesz, jak działa świadczenie usług, czy po prostu każdy napis w cyrylicy wywołuje u ciebie odruch bezwarunkowej paniki?

I jeszcze jedno - powiedz konkretnie ile i w którym miejscu Orlen traci na tym, że pobiera opłatę za dostarczenie paczki? Wiem, że proszę o dużo bo merytorycznie leżysz i kwiczysz ale spróbuj wspiąć się na swoje wyżyny i sklecić chociaż jedno merytoryczne zdanie bez niczym niepopartych ogólników. 

I jeszcze odniose się do tego, że niby tracimy na handlu z Ukraińcami - otóż mamy ogromną nadwyżkę na handlu z nimi. Jeśli jednak wciąż twierdzisz, że tracimy to wymień dokładnie te branże i podaj konkretne liczby - na czym i ile dokładnie Polska traci w bilansie handlowym z Ukrainą? Z tego co wiem to jesteśmy na plusie około 37 miliardów na handlu z Ukrainą ale może wyprowadzisz mnie z błędu. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano

@Winter kto jeszcze krytykuje? Związki zawodowe Poczty Polskiej, bo mają pretensje, że Orlen nie upycha kasy na ratowanie czegoś, co jest w głębokiej dziurze od wielu lat i wymaga restrukturyzacji, a nie pchania kasy.

Kto jeszcze? Jakieś konkretne przykłady takiej niezależnej krytyki?

Opublikowano
9 minut temu, LeBomB napisał(a):

@Winter kto jeszcze krytykuje? Związki zawodowe Poczty Polskiej, bo mają pretensje, że Orlen nie upycha kasy na ratowanie czegoś, co jest w głębokiej dziurze od wielu lat i wymaga restrukturyzacji, a nie pchania kasy.

Niektórzy by chcieli by Orlen paczkę przejęła Poczta polska. Dla mnie byłby to jasny sygnał by zrezygnować z ich usług. Mam nadzieję, że nigdy do tego nie dojdzie. 

Opublikowano
16 minut temu, LeBomB napisał(a):

Akurat jestem ostatnią osobą, która by się wstawiła z PP. To już powinno dawno zniknąć.

6 minut temu, lokiju napisał(a):

Niektórzy by chcieli by Orlen paczkę przejęła Poczta polska. Dla mnie byłby to jasny sygnał by zrezygnować z ich usług. Mam nadzieję, że nigdy do tego nie dojdzie. 

Ale to nie czasami wy krytykowaliście pomysł Obajtka? :E 

Opublikowano

To było do przewidzenia, winter ignoruje prośby o merytoryczną odpowiedź. Nie jesteś w stanie wskazać ile i na czym Orlen będzie tracić w przypadku tej umowy? Nie jesteś w stanie wskazać gdzie i ile Polska traci na handlu z Ukrainą? A możesz wskazać niezależnych ekspertów, którzy krytykują tę umowę? 

Czy umiesz tylko pisać same ogólniki I hejtować bez żadnego umocowania w faktach jak na małego hejterka przystało? 

Opublikowano
5 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

To było do przewidzenia, winter ignoruje prośby o merytoryczną odpowiedź. Nie jesteś w stanie wskazać ile i na czym Orlen będzie tracić w przypadku tej umowy? Nie jesteś w stanie wskazać gdzie i ile Polska traci na handlu z Ukrainą? A możesz wskazać niezależnych ekspertów, którzy krytykują tę umowę? 

Czy umiesz tylko pisać same ogólniki I hejtować bez żadnego umocowania w faktach jak na małego hejterka przystało? 

Problem polega na tym, że ty nie potrafisz rozmawiać merytorycznie. Dodatki bilans handlowy z Ukrainą to pic na wodę fotomontaż. Wystarczy sprawdzić, co głównie eksportujemy.

Opublikowano
27 minut temu, Winter napisał(a):

Ale to nie czasami wy krytykowaliście pomysł Obajtka? :E 

Po pierwsze to nie śledzę tego co mówi Obajtek i wypowiadam swoje prywatne opinie nie poparte pomysłami innych osób. Po drugie ja niczego nie krytykowałem więc nie wiem jacy "wy".

Opublikowano
24 minuty temu, Winter napisał(a):

Problem polega na tym, że ty nie potrafisz rozmawiać merytorycznie. Dodatki bilans handlowy z Ukrainą to pic na wodę fotomontaż. Wystarczy sprawdzić, co głównie eksportujemy.

Oficjalne dane GUS to pic na wodę, bo nie pasują do twojej chłopskorozumowej teorii.

Napisałeś zero konkretów, zero liczb, zero źródeł a twoja merytoryka sprowadza się do negowania danych państwowych urzędów. Sprzedajemy im paliwa, maszyny, elektronikę i auta a polskie firmy ciągną z tego miliardowe zyski. Ale rozumiem, że według ciebie polski przedsiębiorca zarabiający na sprzedaży maszyn czy paliwa tak naprawdę traci, tylko jest zbyt głupi, żeby to zrozumieć? Weź już się nie pogrążaj, bo kompromitujesz się z każdym kolejnym zdaniem.

https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ceny-handel/handel/obroty-towarowe-handlu-zagranicznego-ogolem-i-wedlug-krajow-w-styczniu-grudniu-2025-r-%2C1%2C161.html

https://www.trade.gov.pl/aktualnosci/dynamiczny-wzrost-polskiego-eksportu-na-ukraine-w-latach-2021-2024

Opublikowano
52 minuty temu, Winter napisał(a):

Akurat jestem ostatnią osobą, która by się wstawiła z PP. To już powinno dawno zniknąć.

Dalej nie odpowiedziałeś na pytanie, kto jeszcze krytykuje, kto nie byłby związany politycznie.

Opublikowano
8 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Oficjalne dane GUS to pic na wodę, bo nie pasują do twojej chłopskorozumowej teorii.

Napisałeś zero konkretów, zero liczb, zero źródeł a twoja merytoryka sprowadza się do negowania danych państwowych urzędów. Sprzedajemy im paliwa, maszyny, elektronikę i auta a polskie firmy ciągną z tego miliardowe zyski. Ale rozumiem, że według ciebie polski przedsiębiorca zarabiający na sprzedaży maszyn czy paliwa tak naprawdę traci, tylko jest zbyt głupi, żeby to zrozumieć? Weź już się nie pogrążaj, bo kompromitujesz się z każdym kolejnym zdaniem.

https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ceny-handel/handel/obroty-towarowe-handlu-zagranicznego-ogolem-i-wedlug-krajow-w-styczniu-grudniu-2025-r-%2C1%2C161.html

https://www.trade.gov.pl/aktualnosci/dynamiczny-wzrost-polskiego-eksportu-na-ukraine-w-latach-2021-2024

Nie musisz mi linków słać, bo można to wyguglać w 2 sekundy. 

Jeśli już wiesz co głównie eksportujemy to teraz odpowiedz mi czym Ukraińcy za to płacą? :]

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Winter napisał(a):

Nie musisz mi linków słać, bo można to wyguglać w 2 sekundy. 

Jeśli już wiesz co głównie eksportujemy to teraz odpowiedz mi czym Ukraińcy za to płacą? :]

Z każdym wpisem robisz z siebie większego błazna. Jak to czym płacą? 

Euro i dolarami. Skąd mają na to hajs? Z bezzwrotnych, darmowych dotacji i grantów budżetowych z Unii (jak chociażby program Ukraine Facility na 50 miliardów euro) czy MFW. Zachód daje im darmowe miliardy, a oni za te pieniądze kupują od naszych firm towar.

Nawet w tej części, gdzie posiłkują się pożyczkami, dług bierze na siebie Kijów a kasiora ląduje na kontach polskich firm. Przecież to jest majstersztyk, że zagraniczny klient dostaje unijne granty i pcha je w polski przemysł, a ty płaczesz, bo nie potrafisz pojąć podstaw handlu i nie ogarniasz ekonomii na poziomie szkoły podstawowej. Przestań się wreszcie pogrążać i daj chociaż jeden argument za tymi swoimi haselkami. 

Źródeł nie daję, skoro umiesz je sobie wyszukać w kilka sekund. 

Czas byś wskazał gdzie Polska traci na handlu z Ukrainą i żebyś wskazał niezależnych ekspertów, którzy krytykują umowę między Orlenem a Nova post. Jeśli nie jesteś tego w stanie zrobić wskazując konkretne dane to po prostu zamilcz bo skompromitowałeś się już całkowicie i pokazałeś, że jesteś bezmyslnym hejterem niezdolnym do merytorycznej rozmowy. 

Opublikowano
30 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Z każdym wpisem robisz z siebie większego błazna. Jak to czym płacą? 

Euro i dolarami. Skąd mają na to hajs? Z bezzwrotnych, darmowych dotacji i grantów budżetowych z Unii (jak chociażby program Ukraine Facility na 50 miliardów euro) czy MFW. Zachód daje im darmowe miliardy, a oni za te pieniądze kupują od naszych firm towar.

Nawet w tej części, gdzie posiłkują się pożyczkami, dług bierze na siebie Kijów a kasiora ląduje na kontach polskich firm. Przecież to jest majstersztyk, że zagraniczny klient dostaje unijne granty i pcha je w polski przemysł, a ty płaczesz, bo nie potrafisz pojąć podstaw handlu i nie ogarniasz ekonomii na poziomie szkoły podstawowej. Przestań się wreszcie pogrążać i daj chociaż jeden argument za tymi swoimi haselkami. 

Źródeł nie daję, skoro umiesz je sobie wyszukać w kilka sekund. 

Czas byś wskazał gdzie Polska traci na handlu z Ukrainą i żebyś wskazał niezależnych ekspertów, którzy krytykują umowę między Orlenem a Nova post. Jeśli nie jesteś tego w stanie zrobić wskazując konkretne dane to po prostu zamilcz bo skompromitowałeś się już całkowicie i pokazałeś, że jesteś bezmyslnym hejterem niezdolnym do merytorycznej rozmowy. 

Zapomniałeś tylko wspomnieć, że my jako Zachód te kredyty im sponsorujemy. I tutaj jest mój główny zarzut, bo chyba nikt przy zdrowych zmyslach nie wierzy, że Kijów to kiedykolwiek spłaci.

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Winter napisał(a):

Zapomniałeś tylko wspomnieć, że my jako Zachód te kredyty im sponsorujemy. I tutaj jest mój główny zarzut, bo chyba nikt przy zdrowych zmyslach nie wierzy, że Kijów to kiedykolwiek spłaci.

Czy ty w ogóle umiesz czytać ze zrozumieniem? Gdzie niby zapomniałem o tym wspomnieć? Napisałem "jak chociażby program Ukraine Facility na 50 miliardów euro) czy MFW. Zachód daje im darmowe miliardy". 

Mnie w sumie nie obchodzi czy Unia pożycza czy nie bo polskie firmy dostają gotówkę.

Czyli wygląda to tak, że dostajemy kasę z zachodu, cała Unia Europejska się na to składa a duża część tej kasy idzie do nas. Gdzie wady? 

No i wskażesz w końcu na czym tracimy kasę w handlu z Ukrainą i dlaczego wspomniana wcześniej nadwyżka to pic na wodę czy nie zamierzasz nawet udawać, że jesteś kimś więcej niż hejterem pozbawionym jakiejkolwiek wiedzy? I kim są ci niezależni eksperci, którzy krytykują umowę Orlenu z Nova post?

Opublikowano
36 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Czy ty w ogóle umiesz czytać ze zrozumieniem? Gdzie niby zapomniałem o tym wspomnieć? Napisałem "jak chociażby program Ukraine Facility na 50 miliardów euro) czy MFW. Zachód daje im darmowe miliardy". 

Mnie w sumie nie obchodzi czy Unia pożycza czy nie bo polskie firmy dostają gotówkę.

Czyli wygląda to tak, że dostajemy kasę z zachodu, cała Unia Europejska się na to składa a duża część tej kasy idzie do nas. Gdzie wady? 

No i wskażesz w końcu na czym tracimy kasę w handlu z Ukrainą i dlaczego wspomniana wcześniej nadwyżka to pic na wodę czy nie zamierzasz nawet udawać, że jesteś kimś więcej niż hejterem pozbawionym jakiejkolwiek wiedzy? I kim są ci niezależni eksperci, którzy krytykują umowę Orlenu z Nova post?

Wybierasz sobie dowolnie programy wsparcia Ukrainy, a zapominasz choćby o PURL, czy o niedawnej pożyczce na 90 mld euro. I tak, uważam, że będziemy na tym stratni, bo Ukraina tego nigdy nie spłaci, a liczenie na jakiekolwiek reparacje ze strony Rosji to bajki dla dzieci.

Cała gospodarka i armia Ukrainy utrzymuje się tylko dzięki nam i naszym kredytom. Bardzo szybko narracja przeszla z wątpliwej opłacalnosci tego przedsięwzięcia do narracji "oni walczą za nas".

Z tym zarobkiem Orlenu skończy się tak, że za rok ta cala Nova Post wykupi tę sieć paczkomatów, bo jakiś oligarcha sobie ta wykalkuluje. Jak dotąd żadna inwestycja lub umowa nam się nie opłaciła z nimi.

Ktoś tu wcześniej napisał, że spółka jest zarejestrowana w Polsce. I co z tego? Wygenerują sobie w Polsce wysoki przychód i będą lecieć na stracie i żadnego podatku nie zapłacą. I przy okazji zatrudnią tylko Ukraińców, bo ten proceder jest nagminny.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Winter napisał(a):

Wybierasz sobie dowolnie programy wsparcia Ukrainy, a zapominasz choćby o PURL, czy o niedawnej pożyczce na 90 mld euro. I tak, uważam, że będziemy na tym stratni, bo Ukraina tego nigdy nie spłaci, a liczenie na jakiekolwiek reparacje ze strony Rosji to bajki dla dzieci.

Cała gospodarka i armia Ukrainy utrzymuje się tylko dzięki nam i naszym kredytom. Bardzo szybko narracja przeszla z wątpliwej opłacalnosci tego przedsięwzięcia do narracji "oni walczą za nas".

Z tym zarobkiem Orlenu skończy się tak, że za rok ta cala Nova Post wykupi tę sieć paczkomatów, bo jakiś oligarcha sobie ta wykalkuluje. Jak dotąd żadna inwestycja lub umowa nam się nie opłaciła z nimi.

Ktoś tu wcześniej napisał, że spółka jest zarejestrowana w Polsce. I co z tego? Wygenerują sobie w Polsce wysoki przychód i będą lecieć na stracie i żadnego podatku nie zapłacą. I przy okazji zatrudnią tylko Ukraińców, bo ten proceder jest nagminny.

Co polskich przedsiębiorców obchodzi, że Unia pożycza Ukrainie pieniądze, skoro te pieniądze trafiają do kieszeni polskich przedsiębiorców i budżetu państwa za nasze towary i usługi? Mam w nosie czy oni spłacą swoje pożyczki, mnie to w ogóle nie obchodzi. Z punktu widzenia polskiej firmy to jest czysty zarobek tu w Polsce. Polskie przedsiębiorstwo nie ma żadnego długu ani ryzyka, po prostu dostaje przelew na konto i przystępuje do realizacji umowy.  

I to twoje snucie wizji z dupy o Nova Post. Naprawdę uważasz za argument, że prywatna, ukraińska firma za rok wykupi sieć paczkomatów Orlenu, bo jakiś oligarcha tak wyliczy? Czy ty w ogóle wiesz, ile warta jest infrastruktura Orlenu, żeby pisać takie pierdolety? To nie jest teoria ekonomiczna, tylko wyobrażenia internetowego trolla oparte na jego w sumie nie wiem czym, ta teoria jest totalnie z dupy.  

A wisienką na torcie jest twój wywód o podatkach. Nova Post zarabia w Polsce i działa przez polską spółkę. Żeby dostarczać paczki Orlenem, płaci Orlenowi za usługi, a Orlen od każdego przychodu odprowadza w Polsce podatki i daje pracę polskim kurierom czy magazynierom. Co więcej, straszenie zatrudnianiem tylko swoich to kretynizm bo obcokrajowcy pracujący legalnie w Polsce płacą tu składki ZUS i podatki od wynagrodzeń, co bezpośrednio ratuje nasz budżet.

Kilka razy pytałem cię o konkretne liczby, wyliczenia i nazwiska tych niezależnych ekspertów. Nie podałeś ani jednego. Zero. Zamiast tego znowu zaserwowałeś zestaw paranoicznych prognoz, zerową znajomość działania biznesu i strach przed Ukraińcami. Wróć, jak będziesz miał chociaż jeden argument poparty danymi, bo na razie dyskusja z tobą przypomina tłumaczenie podstaw ekonomii komuś, kto wiedzę o rynku czerpie z ruskich kont na X. Już nie dasz rady się bardziej skompromitować, brakuje ci wiedzy, umiejętności logicznego myślenia, umiejętności filtrowania informacji z internetu, umiejętności prowadzenia merytorycznej dyskusji i zdolności do refleksji. Wszystko co piszesz jest oparte na chłopskim rozumowaniu, wysrywach z konfiarskich kont społecznościowych no i na twoim własnym strachu i uprzedzeniach. Nie reprezentujesz sobą niczego. 

@ITHardwareGPT napisz humorystyczne podsumowanie mojej "rozmowy" z użytkownikiem @Winter