Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, hubio napisał(a):

A jednak rozłam... No to w takim wypadku PiS już może się prawie łączyć z Konfą tylko albo Konfa przełknie socjalizm PiSu albo PiS przełknie kapitalizm Konfy.... ;D

A Morawiecki jeszcze żeby się w przyszłości nie spiknął z PO... ;D

Żaden rozłam. Zaplanowana szopka. Koalicja po wyborach i każdy zadowolony:faja:

Opublikowano
5 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a):

No ciekawi mnie jak do tego doszedłeś, "że nie mamy szans z nimi konkurować" skoro to powszechny model w branży kurierskiej. Wytłumacz dlaczego Rafał Brzoska podpisał taką umowę partnerską? Skoro "nie mamy szansy z nimi konkurować" ?

Czy może InPost i Orlen będą zarabiać na współpracy, a ty nie wiesz o co chodzi? To powiedz w jaki sposób nie będziemy mieli szans z nimi konkurować, Czy nie odpowiesz bo nie orientujesz się 

Przecież Orlen zwalczał InPost to po pierwsze. Po drugie to dajemy ukraińskiemu kurierowi dostęp do całej sieci paczkomatów w całym kraju. Nie widzę powodu dlaczego mielibyśmy to robić.

Opublikowano
10 minut temu, Winter napisał(a):

Przecież Orlen zwalczał InPost to po pierwsze.

Pierwsze słyszę, natomiast Orlen rywalizuje z InPosten poprzez Orlen Paczka, podobnie jak OneBoX i inni

15 minut temu, Winter napisał(a):

Po drugie to dajemy ukraińskiemu kurierowi dostęp do całej sieci paczkomatów w całym kraju.

Inpost i Orlen robią to za darmo, czy będą na tym zarabiać?

Ukraina dla wielu Polskich przedsiębiorców jest ważnym rynkiem zbytu(~30Mld zł), za gov.pl- paliwa, maszyny i urządzenia, pojazdy i części samochodowe, leki i wyroby medyczne, chemikalia, materiały budowlane, sprzęt elektryczny i elektroniczny. Biznes się kręci i czym musi być to transportowane. 

23 minuty temu, Winter napisał(a):

Nie widzę powodu dlaczego mielibyśmy to robić.

To po co nam DHL(złe niemce), DPD, GLS, UPS, niech wróci komuna i zostanie tylko Poczta Polska. 

To takie jest myślenie "wolnorynkowca" o wolnym rynku i konkurencji? 

Opublikowano
32 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Żaden rozłam. Zaplanowana szopka. Koalicja po wyborach i każdy zadowolony:faja:

Zobaczymy czy będą się mocno żreć. Jeśli Vateusz chce być Trzecią Drogą, naturalnym koalicjantem dla PiS to trochę to kuleje. On jest twarzą rządów PiS. Teraz będzie opowiadał bajeczki o rozwoju i inwestycjach. Za czasów PiS duże inwestycje to była bajka, Przekop Mierzei Wiślanej i jakieś fantasmagorie o CPK, autach elektrycznych itd. Teraz PiS ma twarz Czarnka, Sasina, Jakiego, Kurskiego i Błaszczaka, trochę to jest słabe.

Opublikowano (edytowane)

No to teraz dopiero szambo wybije jak jedni na drugich zaczną wyrzucać haki... ;D Afery w FS to było coś co dało się odkryć, a ile jest zakrytych? Z punktu widzenia PiS głupota, że się nie dogadali, ale mi tam wszystko jedno. Oby na dzień 31.12.2027 premierem nie był Mentzen, a wicepremierem braun... :rotfl2: Bo konfa i korona teoretycznie będzie mogła przejąc władzę w Polskę i to PiS(bez Morawieckiego) będzie przystawką dla konfy i korony, a nie na odwrót...

Edytowane przez hubio
Opublikowano
7 minut temu, ghostdog napisał(a):

Teraz PiS ma twarz Czarnka, Sasina, Jakiego, Kurskiego i Błaszczaka, trochę to jest słabe.

Nie wiem czy ta cała szopka to ustawka czy nie ale Morawiecki jest bystrzejszy i bardziej reprezentatywny od całej wyżej wymienionej zgrai razem wziętej. Może to faktycznie ucieczka z tonącego okrętu ??

Opublikowano
12 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Pierwsze słyszę, natomiast Orlen rywalizuje z InPosten poprzez Orlen Paczka, podobnie jak OneBoX i inni

Inpost i Orlen robią to za darmo, czy będą na tym zarabiać?

Ukraina dla wielu Polskich przedsiębiorców jest ważnym rynkiem zbytu(~30Mld zł), za gov.pl- paliwa, maszyny i urządzenia, pojazdy i części samochodowe, leki i wyroby medyczne, chemikalia, materiały budowlane, sprzęt elektryczny i elektroniczny. Biznes się kręci i czym musi być to transportowane. 

To po co nam DHL(złe niemce), DPD, GLS, UPS, niech wróci komuna i zostanie tylko Poczta Polska. 

To takie jest myślenie "wolnorynkowca" o wolnym rynku i konkurencji? 

Orlen zarobi na tym grosze, a ukraiński kurier na tym sporo lepiej wyjdzie.

Jestem wolnorynkowcem, ale na równych zasadach. Ukraińcy uzyskali dostęp do rynku bez unijnych obciążeń choćby w postaci pakietu mobilności.

Opublikowano

To czy szopka czy nie dowiemy się niebawem. Jak będą rzucać na siebie grubym g. to będzie znaczyło, że nie szopka. A jak jedynie będą sobie istnieć obok siebie to szopka.

Dlaczego myślę, że jednak nie szopka? Kaczyński nie znosi sprzeciwu... U niego nawet "taktycznie" takie coś nie wchodzi w rachubę. Taki człowiek. Tusk z Hołownią mogli robić takie szopki, ale nie Kaczyński. Jak się pokłócił z Ziobro to Ziobro musiał się mocno pokajać aby go Kaczyński znów przyjął, a i czas banicji był długi...

Opublikowano

To że z perspektywy obserwatora będzie to grube g. z ich strony może być dalej zaplanowanym działaniem. 

Ja tylko przypomnę, że byli albo jeszcze są tutaj tacy co dalej uważają, że PiS i PO za plecami to ziomki, które wszystko planują :P a przecież obrzucają się już 20 lat najróżniejszym g. :E 

Opublikowano
14 minut temu, LeBomB napisał(a):

To że z perspektywy obserwatora będzie to grube g. z ich strony może być dalej zaplanowanym działaniem. 

Ja tylko przypomnę, że byli albo jeszcze są tutaj tacy co dalej uważają, że PiS i PO za plecami to ziomki, które wszystko planują :P a przecież obrzucają się już 20 lat najróżniejszym g. :E 

Pamiętasz kogoś przed Trybunałem Stanu w ostatnich 30 latach?

Opublikowano
48 minut temu, Winter napisał(a):

Ukraińcy uzyskali dostęp do rynku bez unijnych obciążeń choćby w postaci pakietu mobilności.

Bez jakich unijnych obciążeń? że nie muszą mieć wiz na czas wojny? 

Czas pracy kierowców, bezpieczeństwo ruchu, tachografy i przepisy dotyczących wykonywanego transportu nadal obowiązuje podczas działalności na terytorium UE. Umowa UE–Ukraina o transporcie drogowym jest tymczasowa i przedłużana, nie jest na zawsze i jest cały czas dyskutowana w UE. I dotyczy to raczej Logistyki i firm zarejestrowanych na Ukrainie. 

Nova Post opiera się na polskiej spółce oraz współpracy z partnerami, nie jest ona wyłączona spod polskich czy unijnych przepisów tylko dlatego, że pochodzi z Ukrainy.

Opublikowano
14 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Jak rozłam w pisie przełoży się odrzucanie weta prezydenta? Nawrocki teraz będzie musiał układać się z Morawieckim 

A wiadomo ile szabel wśród posłów poszło?

Zobaczcie sobie konferencję, która od jakiegoś czasu skleca Vateusz. Prelegenci są od sasa do lasa, nawet leśnego dziadka Rokitę (niemcy go biją) wyciągnął skądś. Ale mi to bardziej wygląda na szykowanie się pod koalicję z KO w miejscu po PSL i 3D niż przyszłą z PiS
https://www.rozwojpluswy.pl/prelegenci/

Opublikowano

Vateusza już sklejają z Tuskiem, poszedł przekaz, że był przeciw 500+ oraz kręcił nosem na zakup F35. To, że z Morawieckim poszli ludzie, którzy awansowali za jego rządów, to nic dziwnego. . Dziwi mnie tylko, ze do Rozwoju+ dołączył Terlecki, przecież zawsze siedział blisko Kaczego.

Teraz, 8V32 PcLab napisał(a):

Mówią o ponad 30 

40 posłów, 1 senator i 3 europosłów. Do wtorku może się to zmienić.

Opublikowano
2 godziny temu, Winter napisał(a):

Orlen zarobi na tym grosze, a ukraiński kurier na tym sporo lepiej wyjdzie.

Ale w PL nie będzie żadnych ukraińskich kurierów! Ty wiesz w ogóle na czym polega na umowa? Po prostu obok Poczty Polskiej Orlen paczka będzie drugą firmą rozwożącą paczki z UA po Polsce. Tak samo jak Poczta, InPost itp. mają umowy z firmami z Niemiec, Francji, UK i całego świata na doręczanie przesyłek wysłanych w tych krajach. Tak samo jak kupuję na Aliexpress i mam do wyboru dostawę do domu czy do paczkomatu DHL lub InPost - Cainiao ma umowy z tymi firmami na dostarczanie paczek w Polsce. To będzie robić Orlen dla Nova Post. Nie rozumiem skąd ta panika?

3 godziny temu, Winter napisał(a):

Po drugie to dajemy ukraińskiemu kurierowi dostęp do całej sieci paczkomatów w całym kraju.

Nic nikomu nie dajemy! Sprzedajemy! Usługę doręczania paczek w Polsce! To jest podstawa działalności Orlen Pszki czy InPostu! Dlaczego nie jęczysz że Poczta Polska ma umowy z Deutsche Post czy Royal Mail na rozwożenie przesyłek z ich krajów po Polsce? Przecież przejmują rynek! (cholera wie jak)

6 godzin temu, Winter napisał(a):

Bzdury piszesz. Pomagamy ukraińskiej firmie, żeby za kilka lat zbudowała silną pozycję na polskim rynku.

W jaki sposób pomagamy? W czym? Zawierając normalną komercyjną umowę jak z całym światem. Taka sama durna sraczka jak z tymi kolejami ukraińskimi - jak firma która nie ma ANI JEDNEJ SZTUKI taboru normalnotorowego zagrozi PKP?

Opublikowano

@209458 nie ma chyba sensu tłumaczyć, bo narracja już poszła... Jak widziałem co się dzieje w komentarzach pod oficjalnym oświadczeniem prasowym orlenu to wprost widać jaki jest obecnie trend skłócania ludzi i ten trend widać też tutaj od jakiegoś czasu.