Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Ale bzdura. Od momentu wejścia do UE była cała masa programów wspierających JDG i programów wspomagających otwarcie działalności. 2004-2006 ZPORR działanie 2.5 - wspieranie przedsiębiorczości. Kasa do wzięcia dla studentów, bezrobotnych i innych spełniających określone warunki na otwarcie własnej działalności. Była masa podobnych dofinansowań przez lata. Potem były dofinansowania na dalszy rozwój i cyfryzację takich przedsiębiorstw. Teraz jest kasa na inne kierunki rozwoju, dalej na cyfryzację, na innowacje, proekologiczne i OZE, ale dalej obejmujące JDG. 

Przeciętny fryzjer? Może dostać dofinansowanie np. na modernizację salonu by zasilać go z OZE, albo by zacząć świadczyć usługi mobilne. Mechanik tak samo. Sklepikarz? Też ma kilka możliwości. 

Nie korzystałeś to wyłącznie Twój problem, bo na pewno mogłeś, tylko jak próbowałeś ogarnąć wniosek samodzielnie to nie ma się co dziwić, że może nie dostałeś kasy.

Tak - owszem wskazałeś jedyne praktyczne rozwiązanie dla JDG programów z UE czyli dla bezrobotnych. Nie wiem jak dzisiaj, ale jak ja startowałem było obwarowane wieloma warunkami np wiekiem 50+ i rejestracją jako bezrobotny co najmniej 3 miesiące... :rotfl2: Więc nie fałszując PESELu nie mogłem "ogarnąć" wniosku choć bardzo chciałem... Pomijam, że akurat te programy kończą się zazwyczaj po tygodniu do max miesiąca tylu jest chętnych...

Co do reszty jak zasilanie OZE i świadczenie usług mobilnych popytaj może znajomych fryzjerów co o tym sądzą... ;D

Ty naprawdę uważasz, że ja przez 20 lat nie miałem grona doradców od programów? :) Jak pisałem - dla cwaniaków i swojaków, a nie dla ludzi.

Opublikowano
49 minut temu, hubio napisał(a):

Tak - owszem wskazałeś jedyne praktyczne rozwiązanie dla JDG programów z UE czyli dla bezrobotnych. Nie wiem jak dzisiaj, ale jak ja startowałem było obwarowane wieloma warunkami np wiekiem 50+ i rejestracją jako bezrobotny co najmniej 3 miesiące... :rotfl2: Więc nie fałszując PESELu nie mogłem "ogarnąć" wniosku choć bardzo chciałem... Pomijam, że akurat te programy kończą się zazwyczaj po tygodniu do max miesiąca tylu jest chętnych...

Co do reszty jak zasilanie OZE i świadczenie usług mobilnych popytaj może znajomych fryzjerów co o tym sądzą... ;D

Ty naprawdę uważasz, że ja przez 20 lat nie miałem grona doradców od programów? :) Jak pisałem - dla cwaniaków i swojaków, a nie dla ludzi.

Daj spokój on żyje w swojej bańce. Napisałem aplikację, szukałem wszędzie dotacji na startup. Nie ma nigdzie. Nawet znalazłem chętnego żeby ją odsprzedać komuś. Zapomnij, dotację na cyfryzację są na duże projekty od minimum 300k czyli już dla całkiem dużych firm. Dotację są dla bezrobotnych i branży HORECA. Ewentu znajomych biura piszącego projekty. Swego czasu były nawet grupy na FB gdzie można było sprzedać/kupić restauracje/kawiarnię żeby wydoic kasę z KPO.

Opublikowano

https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-potajemne-spotkanie-rosjan-i-niemcow-nasze-terytorium-zostal,nIdn,1010814 helmuty już z ruskimi snują nową wizję świata 

EU wycofuje się z ETS https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-ke-lagodzi-ets-polska-wygrala-pierwsza-runde-ale-najtrudniej,nIdn,1010248 w mojej opinii zdanie Polski nie ma tu nic do rzeczy tylko widzą że durna polityka klimatyczna zarzyna całą unijną gospodarkę 

3 minuty temu, Kyle napisał(a):

przecież o tym wiadomo od dawna na Ukrainie przegląd dla pojazdów używanych do celów prywatnych nie jest wymagany a więc jeżdżą na swoich blachach i mają wszytko w zadzie, gdyby w polskim społeczeństwie było trochę jaj to w szybki sposób można by to było ukrócić 

Opublikowano
28 minut temu, KiloKush napisał(a):

Daj spokój on żyje w swojej bańce. Napisałem aplikację, szukałem wszędzie dotacji na startup. Nie ma nigdzie. Nawet znalazłem chętnego żeby ją odsprzedać komuś. Zapomnij, dotację na cyfryzację są na duże projekty od minimum 300k czyli już dla całkiem dużych firm. Dotację są dla bezrobotnych i branży HORECA. Ewentu znajomych biura piszącego projekty. Swego czasu były nawet grupy na FB gdzie można było sprzedać/kupić restauracje/kawiarnię żeby wydoic kasę z KPO.

Dotacje są dla startupów - ale nie ma na małe aplikacje, bo po co? 

Skoro sam napisałeś aplikację to po co chciałeś dotacje? :) 

Nikt nie broni tego co zrobiono z HORECA, ale dotacji jest sporo. Ale nie są na wszystko i w każdych warunkach - to normalne. 

Opublikowano
7 minut temu, Winter napisał(a):

Auta na polskich tablicach też na Zachodzie nie są sprawdzane.

Nie podoba mi się, że Polak w Polsce jest gorzej traktowany, od obywatela dowolnego innego kraju, też w Polsce. Patologie innych krajów natomiast (np. "zachodnich") mnie nie interesują. Dziękuję za uwagę.

Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Dotacje są dla startupów - ale nie ma na małe aplikacje, bo po co? 

Skoro sam napisałeś aplikację to po co chciałeś dotacje? :) 

Nikt nie broni tego co zrobiono z HORECA, ale dotacji jest sporo. Ale nie są na wszystko i w każdych warunkach - to normalne. 

Na marketing. Mógłbym całą dotację wydać w Google i Facebook. Bez kupowania sobie telefonów, komputerów, samochodów.

Dotacji jest sporo ale małe są dla bezrobotnych, a duże dla tych co im biuro ogarnie projekt.

Opublikowano
8 minut temu, Kyle napisał(a):

Nie podoba mi się, że Polak w Polsce jest gorzej traktowany, od obywatela dowolnego innego kraju, też w Polsce. Patologie innych krajów natomiast (np. "zachodnich") mnie nie interesują. Dziękuję za uwagę.

Żeby mogli to sprawdzać musieliby podpisać umowę z Ukrainą. Nie wiem, czy mimo sporej digitalizacji jest na Ukrainie jakiś rejestr OC i przeglądów.

Opublikowano
7 minut temu, Kyle napisał(a):

To nie jest gorsze traktowanie. To jest respektowanie umowy międzynarodowej według której stan techniczny auta ocenia się według kraju rejestracji. Bez tego przed wyjazdem za granicę musiałbyś kombinować z wyposażeniem.

4 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Na marketing. Mógłbym całą dotację wydać w Google i Facebook. Bez kupowania sobie telefonów, komputerów, samochodów.

Dotacji jest sporo ale małe są dla bezrobotnych, a duże dla tych co im biuro ogarnie projekt.

Mmm czyli pieniądze z podatków poszłyby do Irlandii :) 

A czemu nie chciałeś z biurem ogarnąć? :) 

Opublikowano
7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Mmm czyli pieniądze z podatków poszłyby do Irlandii :) 

A czemu nie chciałeś z biurem ogarnąć? :) 

Biura mielą na zasadzie mamy bazę firm i dopasowujemy do nich projekt przez nas napisany, nie zawsze wynika to z inicjatywy klienta i jego potrzeb i proponujemy, że dostanie dotację oczywiście % z tego dla biura. Tak czy inaczej musiałbym mieć pod cyfryzację już działalność przez jakiś okres. Wolę już swoją kasę wolną w to ładować.

Opublikowano
4 godziny temu, hubio napisał(a):

Ty naprawdę uważasz, że ja przez 20 lat nie miałem grona doradców od programów?

Po tym co wypisujesz, tak właśnie uważam, że albo nie miałeś, albo trafiłeś na kiepskich. 

Co do fryzjerów, znam akurat kilku. Jeden wziął dofinansowanie na stworzenie dodatkowych stanowisk, przez co wymienił sobie trochę sprzętu i ma regularnie młodych do pomocy ze szkoły fryzjerskiej. Znam już mobilną fryzjerkę, mobilnego barbera. Jak ktoś chce to znajdzie sposób. Ty z tego wszystkiego tylko zobaczyłeś "bezrobotni".

3 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Daj spokój on żyje w swojej bańce. Napisałem aplikację, szukałem wszędzie dotacji na startup. Nie ma nigdzie.

czy wy się w ogóle wysililiście żeby zrozumieć co napisałem? To o czym teraz piszesz jest już mniej dotowane, bo zmienił się charakter dotacji. Startupy, nowe firmy itp. były dofinansowywane na start 20 lat temu. Obecnie dofinansowuje się dalszy rozwój takich firm, a nie ich powstawanie i to jest normalna kolej rzeczy dotacji. 

Opublikowano
15 minut temu, KiloKush napisał(a):

Biura mielą na zasadzie mamy bazę firm i dopasowujemy do nich projekt przez nas napisany, nie zawsze wynika to z inicjatywy klienta i jego potrzeb i proponujemy, że dostanie dotację oczywiście % z tego dla biura. Tak czy inaczej musiałbym mieć pod cyfryzację już działalność przez jakiś okres. Wolę już swoją kasę wolną w to ładować.

No to czemu uważasz, że problem jest w dotacjach? :) 

Opublikowano (edytowane)

@KiloKush

Na marketing możesz dostać jak masz innowacyjny produkt, który chcesz opchnąć poza UE. 

https://pmt.paih.gov.pl/o-projekcie/nabory-i-dokumentacja/nabory-2026/

Można dostać np. na tłumaczenie materiałów marketingowych, na wyjazdy na targi, konferencje, promocję itp. do 180 tys. zł z pokryciem 100% kosztów kwalifikowanych. 

Tu masz katalog kosztów https://www.paih.gov.pl/wp-content/uploads/2026/06/Zal.-4-do-Regulaminu-Katalog-kosztow-kwalifikowalnych-3N2026.pdf

Sam się interesuję, bo jak wyjdzie mi to co prototypuję, to chciałbym to opatentować i opchnąć producentom konkretnych maszyn między innymi spoza UE. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
20 godzin temu, voltq napisał(a):

ludzie dowiedzieli się że realna cena paliwa wynosi poniżej 40% pozostałe 60% to podatki plus/minus

XDDDDDDD 

Ty tak poważnie? 

images (64).jpeg

12 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Kolejny raz się potwierdza, że prokuratura jest do zaorania i zbudowania na nowo...

Przez kogo? ( ͡° ͜ʖ ͡°) 

Opublikowano
5 minut temu, Cappucino napisał(a):

Żeby się nie okazało, że zbroimy się nie przeciw ruskim a ...

Aż tak to może nie, ale gdyby weszli jakimś cudem szybciej do UE to mogliby nas często blokować. Chyba Kuleba wspominał, że mogliby zrobić powtórkę z praworządnością, żeby blokować nam środki.