W testach graficznych wydajność pojedynczego wątku ma największe znaczenie, więc im mocniejszy proc i wyższe taktowanie, tym lepszy wynik.
W testach cpu ilość rdzeni ma znaczenie i dostaje się extra punkty za to, że ma się więcej rdzeni, choć proc realnie może być dużo słabszy.
Przykładowo u mnie na 10850k wynik cpu uzyskałem 16168 przy 5358mhz, gdzie Ty masz 16415 na 9800x3d przy 5600mhz.
Czy 10850 jest lepszy od 9800x3d?
Nie, ale ma 2 rdzenie 4 wątki więcej
a sztuczne podbijanie wyniku cpu, podbija wynik ogólny.
W tym teście patrzy się tylko na wynik gpu i porównuje karty.
Najsprawiedliwszym testem obecnie jest Solar Bay, tam potrzeba i mocnego cepa i mocnej grafy.
Witam,
przymierzam się do zmiany PC.
Obecnie działam na pierwszej generacji i7 930 + R9 Fury Nitro.
Do codziennych zastosowań sprzęt spisuje się nieźle (jak na swoje lata). Używany jest on głównie do pracy (webdev) + rozrywki (netflix/yt)
Niemniej jednak - pora na zmiany.
Budżet to +/-15k. Sama jednostka - bez monitora.
Przeznaczenie pozostaje to samo. Praca - ale chciałbym jednak móc możliwość pogrania w jakieś nowe tytuły.
Posiadam Odyssey G9 więc obowiązkowo 5120x1440 @144Hz musi śmigać (max monitora to @240Hz)
Jako, że temat nie jest na "wczoraj" mam kilka dylematów
a) poczekać jeszcze na coś? Tylko na co? Nowe procesory? Premierę nowych GPU?
b) czy różnica budżetu na poziomie 5k PLN ma znaczący wpływ na wydajność? Jeśli tak to mniej więcej o jakim % mówimy? Oczywiście 5k w obie strony
Bo jeśli za 10k jestem w stanie złożyć PC, który jest tylko o 15% mniej wydajny od tego za 15k, to po co przepłacać?
Za każdą propozycję będę wdzięczny!
PS
Moja przygoda ze składaniem PC zatrzymała się, gdy wchodziły customowe radiatory zamiast tych boxowych (lata 2010+). Teraz widzę musthave to chłodzenie wodne.
Jak kształtują się ceny za customowe chłodzenie wodnye?
Ile trzeba przeznaczyć na ten element? Mówimy o chłodzeniu z blokiem wodnym na GPU + CPU + rezerwuar + pompa i chłodnica + osprzęt
Nuda, ale wciąż niezła tunelówka. Ma swoje fajne momenty, chociaż są też rozdziały ciągnące się jak flaki z olejem.
Ja to jestem generalnie fanem DS, więc ubolewam że Remake części drugiej stoi pod znakiem zapytania
Najlepsze: Mario Odyssey, Zelda TOTK, Xenoblade Chronicles (seria), Fire Emblem TH.
Bardzo dobre: Donkey Kong Country TF, Kirby and the Forgotten Land, Mario Rabbids SOH, Zelda BOTW, Pokemon Legends Arceus, Mario 3D World + Bowser's Fury, Cadence of Hyrule, Fast RMX, Mario Kart 8.
Dobre: Mario Wonder, Bayonetta (seria), Splatoon 2, Metroid Dread, Super Smash Bros. Ultimate, Mario Tennis Aces
Słabe: Paper Mario Origami King, Zelda Skyward Sword, Mario Bros U Deluxe, Luigi's Mansion 3.
Rekomendowane odpowiedzi