Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Następni się w cenzurę bawią.

ssss.jpg

Tekstu pisanego nie rozumiesz czy jak? Przedmiot w katalogu a aukcja od sprzedawcy to dwie różne oceny. System po prostu ma filtr, żebyś się odnosił do tego, co potrzeba.

5 minut temu, Camis napisał(a):

No ale nie była to kompromitacja?, przecież prokuratura złamała prawo go aresztując.

Teraz sądzi się o o kasę za bezpodstawne aresztowanie. 

Nie wiem, czy była, czy nie była. Przed/w trakcie faktu widziałem w internecie czy w Super Expressie dużo przesłanek, że to jest OK i nie powinno być problemu. Sam Giertych chyba się wypowiadał, że można aresztować. Ba, ty sam chyba na labie (jak pamiętam), się powołałeś na słowa Giertycha xD

Sry, ale wszyscy jesteśmy mądrzy po fakcie.

3 minuty temu, Digger napisał(a):

Ale on tego immunitetu nie miał wtedy, sędzia się przestraszyła pisowskiej nagonki i wypuściła Romanowskiego z aresztu.

Chcesz żeby Tusk z Bodnarem sterowali sądami czy jak?

Ta sędzia w ogóle miała to rozpatrzyć chyba w 24h, więc po prostu umyła ręce, żeby nie ryzykować. Tak przynajmniej pamiętam.

No i czytając te posty też mam wrażenie, że chyba niektórym tutaj bliżej do tego PiS-u. Bo sry, ale olewanie sądów to pisowskie metody.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
2 minuty temu, Digger napisał(a):

Ale on tego immunitetu nie miał wtedy

Miał co potwierdziła Rada Europy. 

2 minuty temu, crush napisał(a):

Jestem na 90% przekonany, że za 3 lata PiS wraca. 😆

Ja na 99%. 

3 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Ba, ty sam chyba na labie (jak pamiętam), się powołałeś na słowa Giertycha xD

No ja nie siedzę w prawie, ale koalicja powinna wiedzieć że pisiory będą kombinować i mając kilka miesięcy powinna wszystko dopiąć na ostatni guzik. I przede wszystkim dopytać o immunitet, bo pisiory już wcześniej się na niego powoływali. 

Opublikowano (edytowane)

Tylko ja nie wiem, czy to jest akurat do 100% do dopilnowania, bo ten przepis jest tak napisany, że pewnie bardziej zależy od osoby, która go intepretuje.

A wyrok sądu i odpowiedź zgromadzenia mocno rozmijają się z tym, co można było wyczytać w tych opiniach prawnych czy opiniach praktykujących polityków.

I ogólnie jak mówiłem – nie do końca zgadzam się z mówieniem o kompromitacji w tematach, które są mocno, mocno dyskusyjne i zależne od decyzji innych organów (przecież gdyby np. sąd orzekł inaczej, to Romanowski już dawno by siedział). Poza tym przy zdjęciu immunitetu to on i tak by spierdzielił. Nie wydaje mi się, że jego ucieczka jest czynnikiem, którego można uniknąć.

To znaczy, można uniknąć, ale naprawdę chcecie tu wprowadzać standardy rosyjskie albo już niby minione pisowskie? Przecież gdyby policja/służby śledziły gościa, na którego nie ma nakazu aresztowania, to jak by to wyglądało? Mocno wschodnio, czyż nie?

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
15 godzin temu, Michaelred napisał(a):

Czyli jednak Korwin jest skuteczny jak na swoją niszę, ale jak zwykle zmieniasz temat żeby móc dorzucić coś negatywnego :) Boring 

Część jego poglądów nie musi być niszą.

Nie, nie zmieniam tematu.

Znowu jakieś bajdurzenie. Jego poglądem jest miedzy innymi to, że nawet za Hitlera pewne rzeczy były lepsze niż są teraz. Zdecydowanie potrafi i zdecydowanie nie jest idiotą tylko zapewne skupiasz się na tych najbardziej kontrowersyjnych wpisach igonrując inne. Zakładasz, ze jak ktoś robi kontrowersyjne wpisy to jest idiotą, a jak komuś sociale prowadza firmy marketingowe gdzie jest słodkie pierdzenie to pewnie mega inteligent :ECzyli klasycznie okopujesz się na swoim stanowisku.

Przepraszam bardzo, ale ty widzisz co piszesz?

Wymyślasz sobie "mój pogląd" na temat prowadzenia sociali i do mnie śmiesz pisać o bajdurzeniu? 

Jest idiotą, bo nie potrafi ogarnąć podstaw polityki. Nic nie osiągnął w polityce. Memcen jego wynik pobiał od razu z niemal tą samą partią. A o takich dziwolągach jak Kukiz to nawet nie wspominam.

To po prostu pokazuje, że on jest fatalnym politykiem, który kompletnie nie rozumie jak być politykiem. I to jest duża wada.

To Ty się okopałeś na swoim stanowisku i wkładasz mi w usta rzeczy, których nie powiedziałem. 

Ja tak nie napisałem. To tylko twoje kolejne kłamstwo. Przestań notorycznie kłamać i inputować innym coś czego nie napisali. 

image.thumb.png.86bf8e11c3517714f090ae0721450ed1.png

To widocznie problemem jesteś także Ty i twoje infantylne (podobne jak u JKM) podejście do polityki.

Szanujesz go za to, że nie potrafi wyrazić swojej idei politycznej w sposób, który będzie przemawiał do większego grona osób. To jest logiczny wniosek z tego co napisałeś.

I do tego się odnosiłem. To nie są trudne rzeczy do zrozumienia.

• Upvote 1
Opublikowano

Do MSZ zostanie w piątek wezwany ambasador Węgier w Polsce, który otrzyma formalny protest strony polskiej w związku z przyznaniem azylu politycznego Marcinowi Romanowskiemu. Ponadto minister Radosław Sikorski zdecydował o wezwaniu do Warszawy na konsultacje ambasadora RP na Węgrzech Sebastiana Kęcieka.

I tyle mogą zrobić. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, skypan napisał(a):

Mogą jeszcze nie uznać prawa węgierskiego i na podstawie rozporządzenia je zmienią.

Ale prawo węgierskie nie ma tutaj nic do gadania, bo zobowiązali się do ENA. My zresztą też.

Trzeba czytać, co się podpisuje xD

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 3
Opublikowano
13 minut temu, skypan napisał(a):

Mogą jeszcze nie uznać prawa węgierskiego i na podstawie rozporządzenia je zmienią.

10 minut temu, skypan napisał(a):

No to zawsze mogą wejść siłowo.

Ostatnie co nam potrzebne to skandal, trzeba zrobić tak żeby Węgry same oddały Romanowskiego.

Opublikowano

Ciekawe co Węgry chcą na tym ugrać albo jakie są tutaj powiązania polityczne/biznesowe, że w ogóle taka opcja azylu się pojawiła.

To nie jest normalne, że ktoś ucieka ze swojego kraju i próbuje chować w innym europejskim. Jak już to się zwiewa gdzieś poza, gdzie nie tak łatwo o ekstradycję.

Opublikowano (edytowane)

No ale jak to przecież niby nie miał immunitetu Rady Europy.

Cytat

Minister Bodnar zabrał głos w sprawie azylu dla Marcina Romanowskiego

— Uważam, że jeśli chodzi o działania polskich władz, to zostały przeprowadzone wszystkie mechanizmy wymagane procedurą: uchylenie immunitetu sejmowego, uchylenie immunitetu Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy i wydanie postanowienia przez sąd o zastosowaniu tymczasowego aresztowania. I tyle. Tak to wygląda z punktu widzenia procedury. Mówienie o innych rzeczach jest, moim zdaniem, nie na miejscu, ponieważ pan Romanowski jest ścigany notą Interpolu oraz ENA na podstawie orzeczeń sądowych — mówił minister sprawiedliwości na antenie TOK FM. Podkreślił, że wobec Marcina Romanowskiego będzie kontynuowana procedura Europejskiego Nakazu Aresztowania.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/minister-bodnar-zabral-glos-w-sprawie-azylu-dla-marcina-romanowskiego/mgfnr2b

57 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Ponadto minister Radosław Sikorski zdecydował o wezwaniu do Warszawy na konsultacje ambasadora RP na Węgrzech Sebastiana Kęcieka.

I to jest to uderzenie Sikorskiego?.

Edytowane przez Camis
Opublikowano
29 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Ciekawe co Węgry chcą na tym ugrać albo jakie są tutaj powiązania polityczne/biznesowe, że w ogóle taka opcja azylu się pojawiła.

To nie jest normalne, że ktoś ucieka ze swojego kraju i próbuje chować w innym europejskim. Jak już to się zwiewa gdzieś poza, gdzie nie tak łatwo o ekstradycję.

No powiązania są oczywiste. Orban to kolega Kaczyńskiego, a Fidesz i PiS z wyjątkiem kwestii rosyjskiej mają bardzo podobne programy.

Opublikowano
16 minut temu, hubio napisał(a):

Orban to kolega Kaczyńskiego, a Fidesz i PiS z wyjątkiem kwestii rosyjskiej mają bardzo podobne programy.

To trochę mało, żeby tak pogrywać.

No i wątpię, żeby tak za darmo w ramach "przyjaźni" (z tymi kolegami to dosyć naciągane, patrząc ile razy Węgry wycyckały Kaczyńskiego).

Opublikowano

A czego Wy oczekujecie ? Że Sikorski zerwie stosunki dyplomatyczne z Węgrami ? Że Tusk na forum unijnym zażąda jakiejś reakcji, groźby wyrzucenia Węgier z UE ? Jaj sobie nie róbcie. Gość zwrócił się o azyl polityczny i mu go przyznali, a to my teraz wyglądamy głupio, bo ludzie którzy do tej pory nie mieli pojęcia o sytuacji w Polsce zaczną się interesować i zastanawiać co się dzieje w tym kraju, że były wiceminister sprawiedliwości ucieka przez wymiarem sprawiedliwości do innego kraju prosząc o azyl, argumentując to niemożnością odbycia sprawiedliwego procesu w Polsce. A jak to wygląda z zewnątrz ? A no tak, że co drugi polityk kolacji rządzącejKO, poseł, czy europarlamentarzysta, kolesie pokroju Jońskiego czy Szczerby, od miesięcy twitty i wywiady  "jesteś przestępcą" "zostaniesz ukarany" "będziesz siedział" "teraz już się nie wywiniesz" "już po Tobie" itd. To wygląda rzeczywiście jakby już został skazany, jeszcze przed wejściem na salę sądową.

Koleś jest zapewne uwalony na maxa i już dawno powinien siedzieć, ale na miłość Boską, niech go skazują na salach sądowych a nie na twitterach, a politycy KO niech się może zajmą więcej rządzeniem a mniej komentowaniem, komentowanie niech zostawią opozycji. 

• Like 3
  • Upvote 2
Opublikowano
11 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Jego wypuścił sąd, a nie koalicja. Chyba nie chcesz zasugerować, że Sejm powinien olewać wyroki sądów? Bo sry, ale to pachnie ruskim mirem. Procedury są, jakie są, ale istnieją po to, żeby nie dało się losowo wrzucać ludzi za kratki.

Zacząć trzeba od tego, że ta sędzia, która swoim wyrokiem wypuściła Romanowskiego z aresztu ma już na koncie wcześniejsze absurdalne orzeczenia na korzyść oskarżonych. Po drugie, trzeba zrozumieć kolegę, postaw się po przeciwnej stronie, czy gdyby dalej rządził PiS i znalazłby się identyczny gość, ale jednak z KO i miałby ten sam immunitet Zgromadzenia Rady Europy, to zrobiono to samo, co było z Romanowskim? Nie, oni takiego PiS-iory nie wypuściliby na wolność (bardzo ochoczo korzystali z tzw. aresztów wydobywczych), podczas 8 lat rządów pokazali, że mają gdzieś prawo. Jak wrócą do władzy, to będą jeszcze mocniej prowadzić bezprawie niż było to do 2023 r.

10 godzin temu, Camis napisał(a):

Bo miał immunitet, a koalicja twierdziła że nie ma. 

Kto dał ciała i nie dopilnował i nie sprawdził w Radzie Europy czy ma immunitet?, tak trudno było ich zapytać przed tym cyrkiem?. 

Równie dobrze mogło być tak, że prokuratura wcześniej przed tymi wydarzeniami od lipca br. zapytała tego Zgromadzenia Rady Europy o zakres tego immunitetu, którego miał Romanowski i to Zgromadzenie mogło wprowadzić prokuraturę w błąd, że taki immunitet ma zakres, który mógł pozwolić na tymczasowe aresztowanie. Dopiero po wszystkim co się wydarzyło, sięgnęli głębiej w interpretację i ogłosili, że ten immunitet nie pozwalał, żeby Romanowskiego można było aresztować.

27 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Tu akurat jest prosta sprawa, Fidesz, który rządzi na Węgrzech od 2010 roku jest sojusznikiem PiS-u, a Orban to dobry koleżka i twardy gość. Dlatego Romanowski uciekł z Polski i tam się skrył. Jeszcze wcześniej tam przebywał Obajtek, zanim nie został wybrany na europosła.