Klakier1984 136 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 3 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Jak przeprowadziłeś badanie na „większość przypadków”? Kurła pan tak poważnie?? Zresztą w sumie to mi to lotto do momentu, w którym jakaś ładna dziewczyna nie obrazi się na mnie i nie zwyzywa od ignorantów bo nie przeczytam w jej myślach, że mam się do nie zwracać "onemu" 1 1
LeBomB 315 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) 10 godzin temu, SM_M4E5TRO napisał(a): na przekonywanie jakiegoś grona ludzi, którzy stworzyli sobie bańke odklejeństwa i tak sobie w niej trwają, uważając, że są w świętej racji, a na kazdy kontrargument są w stanie powiedziec ze to propaganda lub calkowicie go ignorujac. Pozostaje tez robienie fikołków logicznych lub wycieczki personalne, na takim poziomie tu dyskusja Ten fragment uważam za próbę ataku, ale takiego, który to ma dla Ciebie stanowić jedynie wymówkę przed odpowiedzią na kontrargumenty, a nie atakować innych. I tak, to jest typowe wycofanie. Jakbyś przeczytał to co Ci odpisano, to zauważyłbyś, że nie dostałeś kontrargumentów na wszystko, a jedynie na to co ma sens do dalszej dyskusji. Jednak w dalszej części wypowiedzi tylko potwierdzasz, że nawet nie przeczytałeś tych odpowiedzi. Zatem to też bym nazwał typowym, czyli najpierw ogłoszenie swojego poglądu, a następnie wycofanie się po spotkaniu się z jakąkolwiek krytyką. Ale dobra, Twoja sprawa, dla mnie temat skończony. 8 godzin temu, Suchy211 napisał(a): Fajnie kiedy lekarz który cie otworzy albo poda określone hormony ma czas sprawdzić jakie w zasadzie narządy (specyficzne dla płci) posiadasz i na których hormonach się opierasz. To jest bardzo dobry przykład, bo są schorzenia, choroby i leki przeznaczone dla konkretnej płci i gdy kiedyś pozwoli się na wpisanie czegokolwiek w znacznie ważniejszych dokumentach "bo ktoś tak się czuje" a nie ze względów cech biologicznych, to może skutkować podjęciem niewłaściwych działań medycznych. Zawsze gdzieś jest jakaś granica. 4 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Skoro płeć biologiczna to sprawa zerojedynkowa to… wyjaśnisz przypadki lekkoatletek oskarżanych o bycie facetami? Wiesz doskonale że wiele z tych przypadków to albo terapie hormonalne przeprowadzone we wczesnych etapach rozwoju, albo rzadkie przypadki o których była mowa. Dlatego takie osoby powinny mieć przeprowadzone bardzo dokładne badania, stwierdzoną konkretnie płeć w ujęciu biologicznym i dopiero zostać dopuszczone lub nie do zawodów. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez LeBomB 2
Spl97 442 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2024 Godzinę temu, Camis napisał(a): Bezczelny .
Kamiyanx 159 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) 11 godzin temu, LeBomB napisał(a): W tym 22 autosomy i jedna para chromosomów odpowiadająca za płeć. I według ciebie ludzie się tak drastycznie od siebie różnią, bo jedna para chromosomów odpowiada za płeć? Bo nawet na logikę – to nie ma sensu. 9 godzin temu, Suchy211 napisał(a): @Kamiyanx Płeć biologiczna to sprawa zero jedynkowa. No i tak, i nie. Dużo zależy jak my interpretujemy płeć biologiczną. Tylko na podstawie pierwszorzędnych cech płciowych? To czemu drugorzędne cechy płciowe mogą w ogóle się nie zgadzać z pierwszorzędnymi? Ja nawet ze szkoły pamiętam chłopaków, którzy piszczeli jak dziewczyny, czy dziewczyny wyglądające jak Robert Bruneika na początku brania witaminy T. Zresztą kutfa, organizmy/ciało potrafią być tak skomplikowane, że nawet w sporcie potrafimy negować te "biologiczne" kobiety, bo mają dużo testosteronu Ja jak oglądałem materiały lekarzy (seksuologów, biegłych psychiatrów), to spotykałem się ze stwierdzeniem, że płeć definiuje tylko mózg, bo mózg zawsze jest nadrzędny względem wszystkiego. Nawet na akademię chłopskiego rozumu – czy jak w wypadku odpadnie ci siurek, to poczujesz się kobietą? Czy jak urodziłeś się z ginekomastią i masz "cycki" większe od swoich koleżanek, to poczujesz się kobietą? Zawsze twoje postrzeganie płci będzie zakodowane w mózgu. Między innymi dlatego przeprowadza się terapie hormonalne i zabiegi chirurgiczne – bo nie ma innych sposobów leczenia. Nie jesteśmy w stanie zmienić działania czyjegoś mózgu. 9 godzin temu, Suchy211 napisał(a): Ale ja naprawdę nie wiem czy dobrym pomysłem jest tworzenie kryzysów tożsamości nadając całemu spektrum gradientu odrębne nazwy. Ja tez nie wiem. Tylko paradoks jest taki, że ani ty, ani ja tego do końca nie rozumiemy. Ale traktowanie tych mniejszości jak "nienormalnych, którzy muszą się przystosować" również nie wydaje mi się sensowne. Bo zasadniczo... czy nam to jakoś szczególnie przeszkadza? A może zapytam inaczej – czy bardziej nam przeszkadza, że ktoś chce mieć płeć nieokreśloną, czy to, że Sebastian na klatce napadł na sąsiadkę z nożem, a równie dobrze ofiarą mogłeś być ty czy ja? No bo tak naprawdę, w czym nam przeszkadza, że jakaś malutka mniejszość chce być uznawana za coś, czym się poczuwa? No chyba że mówimy o woke. Tylko powstaje, czym jest w zasadzie ten "woke"? Jakimś nurtem propagandowym, czy... sposobem wielkich korporacji na zarabianiu/żerowaniu na mniejszościach? Pomijam już przy tym, że robią to źle i tylko wkurzają ludzi (przynajmniej u nas). Ale co do samych intencji, to mnie się nie wydaje, aby Netflix wstawiał mniejszości u siebie z dobrej woli. Dopatruję się w tym zwykłej chęci zysku. 11 godzin temu, LeBomB napisał(a): Nauki tym co ktoś czuje, nie zmienisz. Jak pisałem, takich przypadków, które są prawdziwe a nie wynikają jedynie z obecnej mody, jest tak na prawdę niewiele i właśnie przez modę na społeczną zmienność płci, te osoby dostają rykoszetem. Tak samo było z homoseksualistami przy całej otoczce LGPBTQ. Należy zacząć oddzielać społeczność osób homoseksualnych i trans płciowych, od pozostałych u których jest to konstrukt czysto społeczny a nie biologiczny. OK, a umiesz to jakoś udowodnić niż własnym widzimisię? Bo jak na osobę, która zawsze stara się weryfikować informacje, to nie błyszczysz. Jak zmierzyłeś to, ile naprawdę jest tych przypadków, a ile wynika z mody? Sprawdzałeś to jakoś obiektywnie? Bo jak ja sprawdzałem, to dane podają, że około 99% tranzycji jest właściwych. Cytat Badania naukowe wskazują, że odsetek osób żałujących decyzji o tranzycji płciowej jest niski. Metaanaliza obejmująca różne badania wykazała, że odsetek ten wynosi od 0,3% do 3,8% Inne badania sugerują, że nawet 1% może być zawyżoną wartością, a przypadki żalu są często związane z brakiem wsparcia społecznego lub komplikacjami medycznymi, a nie z samą decyzją o tranzycji W kontekście młodzieży badania przeprowadzone w amsterdamskim Centrum Dysforii Płciowej wykazały, że 98% osób, które rozpoczęły tranzycję w wieku nastoletnim, kontynuowało ją w dorosłości, co sugeruje, że transpłciowość nie jest przemijającą "modą" Warto również zauważyć, że odsetek żalu po operacjach korekty płci jest niższy niż w przypadku innych procedur medycznych, takich jak operacje plastyczne czy wymiana stawu biodrowego, gdzie odsetek żałujących wynosi od 3% do 10% Dostępne dane nie potwierdzają tezy, że tranzycja płciowa jest wynikiem chwilowej mody, a odsetek osób żałujących tej decyzji jest niski. A tutaj nawet z polskiego podwórka Cytat W kontekście detranzycji, czyli rezygnacji z tranzycji i powrotu do pierwotnej tożsamości płciowej, dostępne dane sugerują, że jest to zjawisko rzadkie. Ekspert Grzegorz Żak wskazuje, że w jego praktyce detranzycja wystąpiła w jednym przypadku na setki pacjentów. Więc sry @LeBomBale ty nie pisz, co ci się wydaje. Wśród dostępnych danych trudno znaleźć jakiekolwiek uzasadnienie "modnej tranzycji". Przynajmniej dopóki nie skupiamy się na jakichś pojedynczych przypadkach. Jeżeli margines błędu wynosi gdzieś 0,5-3%, gdzie większość danych wskazuje na przedział <1%, to jak możesz wysuwać tezę, że jest to efekt "mody"? I jeżeli tych ludzi jest w społeczeństwie około 1%, to gdzie tu widać jakąś większą skalę, hmm? Na tej samej zasadzie "modny" był homoseksualizm. Po prostu ludzie zaczęli mniej się bać i wyszli ze swoich piwnic. Stąd miałeś obraz, ile realnie jest takich osób w społeczeństwie. Bez ukrywania się po małżeństwach z kobietami. Gdzie zresztą sam znam przypadek, bo ojciec mojego sąsiada był gejem, ale po kilku latach przestał być w stanie się ukrywać. Zrobił ten coming out. Chociaż ja tam w wieku tych 6-12 lat nie pojmowałem, czemu ojciec odwiedza sąsiada raz w tygodniu z takiego powodu. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez Kamiyanx 2
Camis 907 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) Cytat Kaczyński leżał już na łopatkach. Ale wstał i obmyślił nowy plan [FELIETON] Kaczyński już dziś tworzy katalog tych, których wsadzi. Otwierają go Tusk i Bodnar, ale pozycji jest znacznie więcej. Prezes przeżył koszmar jesienią minionego roku, kiedy – choć wygrał wybory – stracił władzę. Był rozbity i przygnębiony. Jak zawsze, gdy klęska go przytłacza, próbował zepchnąć odpowiedzialność na innych. Na wyborców, bo okazali się niewdzięcznikami. Na autorów kampanii. Na prezydenta za to, że wetował ustawy pacyfikujące sądy czy "lex TVN", który miał umożliwić przejęcie krytycznej wobec PiS stacji. W tamtym czasie spasione ośmioma latami pazernych rządów PiS było w szoku. Posłowie nie byli w stanie ściągnąć działaczy na partyjne spotkania. Z jednej strony panowało rozleniwienie komfortowym życiem przy korycie, z drugiej – depresja związana z utratą władzy doprowadziła do skrajnego marazmu. Jakby dla wielu działaczy wraz z utratą władzy PiS przestało mieć rację bytu. Mogło się wręcz wydawać, że Kaczyński został pobity ostatecznie i to jego koniec. Dziś widać, że tak nie jest. Wbrew pozorom to nie był zły rok dla Jarosława Kaczyńskiego. Bilans na dziś wygląda całkiem obiecująco: żaden człowiek z jego bliskiego otoczenia nie siedzi, nikt nie wystąpił przeciwko niemu ani nie odszedł z partii. Do tego żadnej z afer rządów PiS nie udało się nowej władzy wyjaśnić do końca i żadna nie zaszkodziła znacząco prezesowi. Jeśli Kaczyński wróci do władzy, lata 2015-2023 będą wspominane jako sielanka. Już dziś tworzy katalog tych, których po prostu wsadzi. Za to rząd ma pod górkę. To dlatego, że zadziałali hamulcowi w kluczowych instytucjach państwa. Prokuratorzy z nadania PiS utrudniają władzy rozliczenia. Neosędziowie z Sądu Najwyższego walczą o odzyskanie przez PiS dofinansowania z budżetu państwa, odebranego za przekręty w kampanii wyborczej. Bank centralny zamiast zapowiadanego zysku wykazuje straty, żeby wielomiliardowych nadwyżek nie dać rządowi. Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji ostro zwalcza przejęte przez nową władzę media państwowe oraz zwiększa zasięgi pisowskich stacji – Republiki i wPolsce. Do tego PiS jest mocny w sondażach, a czwarty już – po Wałęsie, własnym bracie i Dudzie – prezydencki kandydat Kaczyńskiego nie jest pozbawiony szans na zwycięstwo. Do niedawna zakładałem, że prezes musi wygrać wybory prezydenckie, bo inaczej część co bardziej narwanych na władzę polityków PiS – na czele z Mateuszem Morawieckim – spróbuje go obalić. Dziś patrzę na to nieco inaczej. Na pewno Kaczyński świetnie rozumie zagrożenia wynikające z ambicji różnych frakcji PiS. Z tego puntu widzenia kandydatura nieznanego i zdradzającego nadmierną namiętność do sztangi Karola Nawrockiego jest logiczna. To człowiek spoza partyjnych frakcji, który bez względu na wynik wyborów nie zagrozi pozycji prezesa. Jeśli wygra, to Kaczyński umocni się w partii i całkowicie zablokuje rządowi możliwość działania, dając PiS nadzieję na powrót do władzy najdalej w 2027 r. Jeśli – co jest bardziej prawdopodobne – przegra, to na pewno nie wykorzysta milionów zdobytych głosów, by zażądać władzy na prawicy. A tak zrobiliby Morawiecki i inni pretendenci do prezydentury z wewnątrz PiS. Z wewnątrz PiS słyszę, że Kaczyński myśli przede wszystkim o zachowaniu kontroli nad partią, nie zaś o zdobyciu prezydentury. Dlatego wystawił kandydata, kierując się logiką gier partyjnych, a nie takiego, który dawał największe szanse na wygraną – dość powiedzieć, że Nawrocki miał najgorsze sondaże ze wszystkich pięciu badanych kandydatów PiS. Prezes wkalkulował w tę decyzję porażkę. Ale zakłada, że nawet mając pełnię władzy, Tusk z Trzaskowskim będą mieli kłopot, by realnie mu zaszkodzić. A po wyborach prezydenckich zostaną raptem dwa lata do parlamentarnych. Widać, jaki władza ma problem ze ściganiem aferzystów z PiS, którzy zwyczajnie kradli do kieszeni swoich lub swych kolegów. Na Kaczyńskiego takich łatwych dowodów nie ma. A uderzenie w niego jako patrona tego systemu – tzw. sprawstwo kierownicze – będzie trudne. Z dużym prawdopodobieństwem można uznać, że prezes – przesłuchiwany hurtowo przez prokuratury – dotrwa do kolejnych wyborów w 2027 r. I to znów będą wybory o wszystko. Jedno można już powiedzieć – jeśli Kaczyński wróci do władzy, to lata 2015-2023 będą wspominane jako sielanka. Prezes już dziś tworzy katalog tych, których po prostu wsadzi. Otwierają go Tusk i Bodnar, ale pozycji jest znacznie więcej. Kaczyński, jeśli znów będzie rządził, zanurzy się w bezwzględnej zemście, instytucje zniszczy lub spacyfikuje, zaatakuje niezależne media i naprawdę zacznie rozważać polexit. Wiem, że Tusk to wie. I zrobi wszystko, by zatrzymać powrót Kaczyńskiego do władzy. Dlatego prezes może się mylić, że dwa lata nie wystarczą premierowi do rozbicia PiS. https://www.onet.pl/informacje/newsweek/kaczynski-lezal-juz-na-lopatkach-ale-wstal-i-obmyslil-nowy-plan-felieton/q0le5k7,452ad802 Edytowane 29 Grudnia 2024 przez Camis 1
Keller 95 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) 2 godziny temu, Kamiyanx napisał(a): Ja jak oglądałem materiały lekarzy (seksuologów, biegłych psychiatrów), to spotykałem się ze stwierdzeniem, że płeć definiuje tylko mózg, bo mózg zawsze jest nadrzędny względem wszystkiego. Nawet na akademię chłopskiego rozumu – czy jak w wypadku odpadnie ci siurek, to poczujesz się kobietą? Czy jak urodziłeś się z ginekomastią i masz "cycki" większe od swoich koleżanek, to poczujesz się kobietą? Zawsze twoje postrzeganie płci będzie zakodowane w mózgu. Tak, to prawda, że to mózg decyduje którą płcią się bardziej czujemy psychicznie (dziedziczymy wtedy talenty, zachowania i emocje płci przeciwnej), a on odpowiada też prawdopodobnie za rozwinięcie cech płciowych w kontekście fizycznym (czyli czy bardziej wyglądasz jak tęgi chłop, lub super laska, czy może jednak jak chłop bardziej kobiecy, czy dziewczyna chłopczyca). I są na to badania: https://www.nationalgeographic.com/science/article/brains-of-gay-people-resemble-those-of-straight-people-of-opposite-sex Szacuje się że ok 20% ludzi może mieć inną płeć mózgu niż fizyczna (decyduje o tym OKRES PRENATALNY!), w tym kilka % homo, ale hetero się również tacy znajdą. Tyle, że nie są badani bo większość się tego wstydzi, rodzina wykpi, koledzy wykpią, w pracy wykpią, na forum wykpią, politycy wykpią. Nie ma szans póki co na realne dane. Jeśli ktoś to blokuje to właśnie ci którzy wytykają palcami. To też opóźnia wprowadzenie lepszych badań na to. Czy leczenia? Powątpiewam, bo mózgu póki co nie umiemy tak dobrze leczyć, a hormony które kształtują ciało, psychikę itd. są rozwijane w bardzo młodym wieku. A tutaj jest zakaz ingerencji. W prostym świecie prostych głów wystarczyłoby np. kobiecemu mężczyźnie dać testosteron i by wykształcił więcej cech dymorficznych mężczyzny, ale problem jest taki, że jak mężczyzna ma kobiecy mózg, to prawdopodobnie ma małą ilość receptorów androgenowych i testosteron będzie mu konwertował w estrogen czy prolaktynę. Jak masz dużo receptorów androgenowych to nawet przy niskim testosteronie będziesz mieć dużo cech "prawdziwego mężczyzny", z kolei można mieć wysoki testosteron, ale mało receptorów, a być w 80% jak kobieta. I społeczeństwo gnoi takich mężczyzn. Szczególnie te zaściankowo prawicowe, które jedyną "pomoc" jaką ma dla ludzi to wyśmiewanie i nazywanie nienormalnymi. Ot, małp nie nauczysz już myślenia, a na pewno nie współczucia. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez Keller 2 1 2
Camis 907 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Cytat Katastrofa w Kazachstanie. Prezydent Azerbejdżanu potwierdza doniesienia o ostrzale Samolot Azerbaijan Airlines uszkodzony wskutek ostrzału z ziemi - ogłosił prezydent Azerbejdżanu Ilham Alijew. Zastrzegł jednak, że nie był on celowy. Tym samym prezydent potwierdził nieoficjalne doniesienia mediów. - Muszą się przyznać i wypłacić odszkodowania - wezwał. Ilham Alijew wyraził ubolewanie, że "niektóre kręgi" w Rosji próbowały zatuszować prawdę o katastrofie samolotu Azerbaijan Airlines, siejąc fałszywe narracje na temat jej przyczyn. Według prezydenta Azerbejdżanu do ostrzału nie doszło jednak celowo. - Wiemy też, że samolot padł ofiarą działań urządzeń służących do prowadzenia wojny elektronicznej - przekazał. Kazachstan. Katastrofa samolotu. Potwierdzono udział Rosjan https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2024-12-29/katastrofa-w-kazachstanie-samolot-uszkodzony-wskutek-ostrzalu-z-ziemi/
crush 738 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 3 godziny temu, Klakier1984 napisał(a): Kurła pan tak poważnie?? Zresztą w sumie to mi to lotto do momentu, w którym jakaś ładna dziewczyna nie obrazi się na mnie i nie zwyzywa od ignorantów bo nie przeczytam w jej myślach, że mam się do nie zwracać "onemu" Don't stick your dick in crazy. Złota zasada. 2 godziny temu, Kamiyanx napisał(a): Bo nawet na logikę Czyli słynny chłopski rozum którym gardzisz.
LeBomB 315 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) 2 godziny temu, Kamiyanx napisał(a): I według ciebie ludzie się tak drastycznie od siebie różnią, bo jedna para chromosomów odpowiada za płeć? Bo nawet na logikę – to nie ma sensu. Wybacz, ale muszę to napisać Na logikę chłopskiego rozumu, może nie ma sensu, ale z punktu genetycznego, to różnica jest gigantyczna. Chromosom X ma 1184 geny i ma 152 634 166 par zasad Chromosom Y ma 231 genów i ma 50 961 097 par zasad Zatem nie mając chromosomu Y w dużym uproszczeniu, brakuje 231 genów w łańcuchu, które odpowiadają m.in. za tworzenie się męskich organów rozrodczych i związaną z nią całą gospodarką hormonalną i właśnie tym, jak funkcjonuje organizm w zakresie cech płciowych. Anomalie w postaci braku genu SRY lub braku białka wiążącego testosteron są wadami genetycznymi, które nie determinują nowych płci, a jedynie zaburzają cechy danej płci lub powodują różne choroby albo na przykład bezpłodność wrodzoną. Zatem poruszamy się w obszarze, który ma znacznie większe znaczenie dla rozwoju człowieka i jego płci, niż Ci się wydaje. 2 godziny temu, Kamiyanx napisał(a): OK, a umiesz to jakoś udowodnić niż własnym widzimisię? Według dość starych danych bo sprzed 9 lat, wielkość społeczności LGBT w Polsce określono na około 4,9% społeczeństwa, a Ty sam piszesz o tym, że ten odsetek wynosi około 1%. Zatem 3,9% jest społecznością, której problem nie dotyczy. Zatem moje wcześniejsze twierdzenie jest jak najbardziej właściwe i aktualne. I te 3,9% które w swoje postulaty i społeczność upycha również zwykłych homoseksualistów i osoby trans płciowe jak najbardziej im szkodzi wizerunkowo choćby gadając o 50 czy 60 płciach społecznych. Bo w takim układzie osoby homoseksualne czy trans płciowe będą przez przeciwników grupy LBGTQitd. upychane w ten sam schemat, w tą samą szufladę, a nie powinny. Ale tak się zacietrzewiłeś w obronie całej społeczności, że chyba sam nie zauważyłeś, że nie jestem wszystkiemu przeciwny, a zwracam jedynie uwagę na znacznie mniejszą grupę, której dotyczy problem i która ma rację, a ganię po prostu kolorową otoczkę, która się do nich przykleiła. Edit: i pisząc o kolorowej otoczce nie mam na celu obrażanie kogokolwiek tylko po prostu mam na myśli właśnie tych ludzi, dla których płeć to konstrukt społeczny, że może być dowolnie zmienna z dnia na dzień itd. Dla których to po prostu moda powiązana z wygodą, albo wyraz buntu czy okres przejściowy, gdzie dla osób, których na prawdę ten problem dotyka, przejściowy nie jest. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez LeBomB 1 2
Klakier1984 136 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) @Keller Szkoda, że nie szacują 50% było by jeszcze bardziej zabawnie. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez Klakier1984
adashi 196 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 16 godzin temu, Kamiyanx napisał(a): Ech. Masz 23 pary chromosomów. Weź to jakoś ze zrozumieniem czytaj. Nawet napisałem tam, o czym mówię. Wydajesz się być potwornie zagubionym w tych zagadnieniach. I w tym swoim przerażeniu to innym zarzucasz niezrozumienie. Wiesz jak to - patrząc z boku - wygląda? No - nie najlepiej. Te pozostałe pary chromosomów nie decydują o płci. Płeć biologiczna jest jednoznacznie determinowana przez parę chromosomów płciowych. Jak tych chromosomów jest tam więcej niż dwa, mamy do czynienia z osobnikami wadliwymi. Osobnik YY nie byłby zdolny do życia, bo na X są kodowane także inne istotne białka. Lewactwo może pisać swoje aktywistycznie zaangażowane artykuły promujące inne koncepcje, ale realnego świata to nie zmieni. 3 2
Spl97 442 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2024 2 godziny temu, Camis napisał(a): https://www.onet.pl/informacje/newsweek/kaczynski-lezal-juz-na-lopatkach-ale-wstal-i-obmyslil-nowy-plan-felieton/q0le5k7,452ad802 To jest właśnie to, ten PiS-owski rak trzeba całkowicie z polskiego państwa wyplenić, żeby coś jeszcze było z tego kraju oraz był z tej mąki chleb. Muszą to wreszcie zrozumieć wszyscy włącznie z Konfiarzami, która na ten moment wykazują nadmierną "miłość" do PiS-u. Kolejna kadencja PiS-u jako rządzący będzie równała się tym, że z tego kraju nie będzie czego zbierać 1
Camis 907 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Z Palade coraz gorzej.... A to to nie wiem czy dać tutaj czy do wątku z humorem jesli jest taki: Spoiler
Spl97 442 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2024 Skąd kurde noga wytrzasnął 10,5% dla Stanowskiego, który rzekomo startuje dla beki? Skoro Pluta dał Stanowskiemu w swoich ostatnich sondażach 6%.
crush 738 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 4 minuty temu, Spl97 napisał(a): Skąd kurde noga wytrzasnął 10,5% dla Stanowskiego, który rzekomo startuje dla beki? Skoro Pluta dał Stanowskiemu w swoich ostatnich sondażach 6%. To dla Ciebie coś nowego, że wszelakie wybory to w dużej mierze konkurs popularności? Nie będę może się o to zakładał, ale nie zdzwi mnie jak Stanowski będzie na 3 miejscu.
adashi 196 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 4 godziny temu, Kamiyanx napisał(a): I według ciebie ludzie się tak drastycznie od siebie różnią, bo jedna para chromosomów odpowiada za płeć? Bo nawet na logikę – to nie ma sensu. Ja jak oglądałem materiały lekarzy (seksuologów, biegłych psychiatrów), to spotykałem się ze stwierdzeniem, że płeć definiuje tylko mózg, bo mózg zawsze jest nadrzędny względem wszystkiego. Naczytałeś się jakichś bzdur, to i masz tego efekty. Nie, mózg nie jest nadrzędny względem wszystkiego.
Keller 95 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) 27 minut temu, adashi napisał(a): Naczytałeś się jakichś bzdur, to i masz tego efekty. Nie, mózg nie jest nadrzędny względem wszystkiego. Oczywiście, że jest. Np. przysadka produkuje hormony, w mózgu produkowane są neurotransmitery, mózg wpływa na sposób myślenia, może dominować lewa czy prawa półkula - masz link do badania wyżej i nawet takim jak wy to się nie chce kliknąć, bo co nie pasuje do narracji to od razu odrzucacie. Ty nie masz żadnych argumentów, tylko mówisz "nie, tak nie jest!". Internet jest tego pełen tylko macie to gdzieś https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8955456/ "Odkrycia te potwierdzają tezę, że podstawowa anatomia mózgu osób transpłciowych jest przesunięta z płci biologicznej w stronę tożsamości płciowej." Mogę do rana znajdywać takie kwestie dotyczące mózgu. To on decyduje o praktycznie wszystkim, a nie genitalia jak wam się wydaje. Genitalia są tylko wynikiem hormonów, receptorów czyli to jest drugorzędne, a nie pierwszorzędne. Godzinę temu, Klakier1984 napisał(a): @Keller Szkoda, że nie szacują 50% było by jeszcze bardziej zabawnie. Nie mogą szacować aż tyle, ponieważ zjawiska problematyczne są rzadsze, zatem będzie to MNIEJSZOŚĆ. Akurat książka o WWO - osobach wysoko wrażliwych również szacuje 20% mężczyzn tego typu (czyli nadmiernie emocjonalni = żeński mózg). Jak dodasz do tego artystów którzy również są atechniczni, a hetero to takie liczby są możliwe. Jednak większość hetero jest zmuszanych udawać stereotyp męski z obaw przed wykluczeniem. Oczywiście w waszym świecie prawackim tylko 1% ludzi jest homo, trans i o hetero o żeńskim mózgu, no ale gdyby tak było to byśmy o nich praktycznie nie słyszeli, a coraz więcej osób zauważa to u siebie, przyznaje się, bo po prostu ma prawo. Bez względu na wyzwiska, szczucie, pobicia, które całe wieki były uskuteczniane i dalej są ale w Rosji, Czeczenii, Islamie. Im bardziej prymitywny, mało inteligentny i mało empatyczny człowiek, tym bardziej woli takie cywilizacje. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez Keller 1
Klakier1984 136 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 @adashi Dodam tylko nieśmiało, że kolega oglądał materiały seksuologów i psychiatórw...oni to mogą sobie wydawać opinie ewentualnie dywagować na temat psychiki. Równie dobrze my sobie tu możemy gdybać co nam się WYDAJE PS. naczytałem się opinii wielu lekarzy, którzy do tej pory nie rozumieją dlaczego homoseksualizmy wykreślono z listy chorób , zajdę wielu lekarzy, którzy podpiszą się pod stwierdzeniem, że szczepienia są szkodliwe- dziwaków w tych czasach nie brakuje Jak jacyś poważni naukowcy dojdą do jakiegoś konsensusu i pozmieniają podręczniki do biologii to wtedy wyślę kwiaty i przeprosiny pod wskazany adres. W chwili obecnej takie rozkminy to zwyczajny stek bzdur. 2
adashi 196 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 3 minuty temu, Keller napisał(a): Oczywiście, że jest. Np. przysadka produkuje hormony, w mózgu produkowane są neurotransmitery, mózg wpływa na sposób myślenia, może dominować lewa czy prawa półkula - masz link do badania wyżej i nawet takim jak wy to się nie chce kliknąć, bo co nie pasuje do narracji to od razu odrzucacie. Ty nie masz żadnych argumentów, tylko mówisz "nie, tak nie jest!". Nie jest. Jest choćby mnóstwo odruchów rdzeniowych. Ja nie mam żadnej narracji.
Klakier1984 136 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 2 minuty temu, Keller napisał(a): Nie mogą szacować aż tyle, ponieważ zjawiska problematyczne są rzadsze, zatem będzie to MNIEJSZOŚĆ. Akurat książka o WWO - osobach wysoko wrażliwych również szacuje 20% mężczyzn tego typu (czyli nadmiernie emocjonalni = żeński mózg). Jak dodasz do tego artystów którzy również są atechniczni, a hetero to takie liczby są możliwe. Czytasz co ty w ogóle piszesz ?? Jestem wyjątkowo troskliwy wobec żony i najbliższych. Czy to pora by się nad sobą zastanowić i zmienić płeć ?? Córka od kumpla lubi grać w piłkę...to też dziwnie wygląda??
Keller 95 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) 9 minut temu, Klakier1984 napisał(a): @adashi Dodam tylko nieśmiało, że kolega oglądał materiały seksuologów i psychiatórw...oni to mogą sobie wydawać opinie ewentualnie dywagować na temat psychiki. Równie dobrze my sobie tu możemy gdybać co nam się WYDAJE Najpierw powiedz dlaczego mieliby się na tym nie znać, a jakiś gość bez wykształcenia z internetu miałby się znać. Człowieku, właśnie oni o psychice mówią - właśnie osób innych niż hetero. Psychika to mózg. Uczcie się 9 minut temu, Klakier1984 napisał(a): PS. naczytałem się opinii wielu lekarzy, którzy do tej pory nie rozumieją dlaczego homoseksualizmy wykreślono z listy chorób , Czytaj nieuków. Homoseksualizm został wykreślony dlatego że żadne leczenie nie dało pozytywnych skutków, a leczono bardzo różnymi metodami. Od lobotomii, po tortury (bito, zamykano ze szczurami w ciemnicach!), po zamawianie im prostytutek, po "naukę męskości", po farmakoterapię, po ogólnie terapie psychologiczne. NIGDY nie udało się zmienić geja w hetero. Więc postanowiono że jest to naturalne jak w świecie zwierząt i nalezy dać im żyć. 5 minut temu, Klakier1984 napisał(a): Czytasz co ty w ogóle piszesz ?? Jestem wyjątkowo troskliwy wobec żony i najbliższych. Czy to pora by się nad sobą zastanowić i zmienić płeć ?? Co z tego że jesteś troskliwy? Nic. Chodzi o wrażliwość u mężczyzn typową dla kobiet, wahania nastrojów, ciężkie przejmowanie się codzienne, duże lęki, stany depresyjne z byle powodu, melancholijność, płaczliwość (choć to zwykle u nas jest blokowane). Wtedy mężczyzna ma zainteresowania jak kobiety, talenty jak kobiety. To jest żeński mózg - prawa półkula silniejsza i silniejsze połączenia obu półkul, a nie że troska wobec swoich, która nawet nie musi wynikać z wrażliwości, a wyuczonego schematu wychowania, czy nawet niektórzy uważają rodzinę za swoje terytorium a nawet własność i dlatego bronią. 5 minut temu, Klakier1984 napisał(a): Córka od kumpla lubi grać w piłkę...to też dziwnie wygląda?? A niech lubi, to niczego nie zmienia. Co innego gdyby zachowywała się jak mężczyzna, miała twardą psychikę, zainteresowania techniczne. O tym decyduje lewa półkula mózgu dominująca u mężczyzn. Kobieta może być totalnie wrażliwa, lubić dzieci po kobiecemu, być opiekuńcza, a czasem pograć w piłkę. I co to zmienia? Nic, bo dominuje u niej żeńska psychika. Piłka to tylko jakiś stereotyp że to męskie i każdy chłop musi oglądać czy grać. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez Keller 1 1
Digger 158 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Widzę że są tu eksperci. Mi się podoba musical Grease, jestę geję czy transę? 1
Klakier1984 136 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 2 minuty temu, Keller napisał(a): Najpierw powiedz dlaczego mieliby się na tym nie znać, a jakiś gość bez wykształcenia z internetu miałby się znać. Człowieku, właśnie oni o psychice mówią - właśnie osób innych niż hetero. Psychika to mózg. Ja tu o biologii, a nie o psychice. Mózg może Ci podpowiedzieć, że jesteś batmanem- nic mi do tego 1 minutę temu, Digger napisał(a): Widzę że są tu eksperci. Mi się podoba musical Grease, jestę geję czy transę? Zmiennokształtny
Rekomendowane odpowiedzi