Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja w ogóle na politycznym mało się udzielałem, i od lat jestem tego samego zdania, o czym pisałem też na Labie - dzień, w którym Kaczor i Donald odejdą razem na emeryturę, trzymając się za rączkę, w stronę zachodzącego słońca, będzie najpiękniejszym dniem dla Polski.

Donald obiecał że ogarnie ten syf, zamiast tego rozpierdziela jeszcze bardziej. Nie tędy droga. PiS trzeba załatwić legalnie, a nie w ten sposób, bawiąc się w samowolkę. Wybory za kilka miesięcy, droga od odkręcenia tego syfu będzie otwarta. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Tak naprawdę powinni polecieć na grubo, ale mają dość duże opory. Tylko patrząc po komentarzach, ich opory są bezpodstawne.

Te opory powodują ludzie, którzy są przychylni PiS-owi, a rządząca koalicja ich nie wyrzuciła.

• Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Niech czeka na swojego prezydenta, i załatwia sprawy jak należy - ustawa, podpis prezydenta - a nie jakieś uchwały. Tymi uchwałami to on sobie może co najwyżej samorządy straszyć.

- Dlaczego Tusk nic nie robi???

- Przepisy go blokują. Może je nagiąć żeby zrobić?

- Nie, nie może... Dlaczego Tusk nic nie robi???

Czeski film.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wybory za kilka miesięcy. Jeśli jacyś wyborcy nie potrafią zrozumieć na czym polega układ parlament -> ustawa -> podpis prezydenta, to już ich problem. Wiadomo było od samego początku, że jak długo Andrzej będzie długopisował, tak długo nic się nie zmieni. 

3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

No io właśnie pokazał że załatwia.

Aha. Ale Ty wiesz, że Ci którzy przyjdą po nim, zrobią dokładnie to samo, mówiąc "przecież on to robił i było ok"? 

I będziemy mieć tu nie Białoruś, a prawie Koreę. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Nie tędy droga. PiS trzeba załatwić legalnie, a nie w ten sposób, bawiąc się w samowolkę. Wybory za kilka miesięcy, droga od odkręcenia tego syfu będzie otwarta. 

Legalnie za bardzo się nie da się załatwić teraz PiS-u, a na pewno nie, jeśli koalicja nie wygra wyborów prezydenckich w maju. Jak Trzaskowski wygra majowe wybory, do tego niesamowicie jest potrzebne wsparcie z naszej strony, zwykłych wyborców, którzy nie chcą za żadne skarby świata PiS-u u władzy z powrotem, wtedy otworzy się droga do ogarnięcia tego bajzlu, który latami sprawił PiS w SN, TK, prokuraturze itd.

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Spl97 napisał(a):

Legalnie za bardzo się nie da się załatwić teraz PiS-u, a na pewno nie, jeśli koalicja nie wygra wyborów prezydenckich w maju. Jak Trzaskowski wygra majowe wybory, do tego niesamowicie jest potrzebne wsparcie z naszej strony, zwykłych wyborców, którzy nie chcą za żadne skarby świata PiS-u u władzy z powrotem, wtedy otworzy się droga do ogarnięcia tego bajzlu, który latami sprawił PiS w SN, TK, prokuraturze itd.

No ale o tym właśnie mówię. Teraz się nie da, za chwilę się da. Czasem można przegrać bitwę, ważne by wygrać wojnę. Trzaskowski wygra te wybory bezproblemowo, o ile nagle nie odwali drugiego Komorowskiego albo z tyłka nie wyskoczy jakaś afera obok niego. Trzeba to zrobić z głową, zgodnie z prawem, z sensem. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Ale Ty wiesz, że Ci którzy przyjdą po nim, zrobią dokładnie to samo, mówiąc "przecież on to robił i było ok"?

To zależy, kto będzie tymi następnymi. Ogólnie jak pogrzebiecie dalej, do pierwszej kadencji PiS (z LPR i Samoobroną), to im już wtedy się nie podobały wyroki sądów i państwo prawa. Też dziwnym trafem przed 2015/2016 takich problemów nie mieliśmy. To też smutnie pokazuje, jakie możliwości stwarza żelazny elektorat.

• Upvote 3
Opublikowano
11 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Aha. Ale Ty wiesz, że Ci którzy przyjdą po nim, zrobią dokładnie to samo, mówiąc "przecież on to robił i było ok"? 

I będziemy mieć tu nie Białoruś, a prawie Koreę

Oni i tak to zrobią.

Opublikowano

To będzie tylko się pogłębiać i eskalować. Obie strony są mocno okopane w swoich poglądach, i nie ma opcji by pogadać, szczególnie gdy się nie obiera stron. Prawie każda rozmowa o polityce czy to ze znajomymi, z rodziną, czy na forum, kończy się kłótnią, awanturą, nierzadko rękoczynami. Czasami lepiej się nie odzywać, żeby nie zostać zakopanym żywcem. 

Opublikowano
25 minut temu, Element Wojny napisał(a):

A czym to zablokują? Decyzją Donka? Popartą czym - przekonaniem, uchwałą, nielubieniem PiSu?

A kogo to mocniej obchodzi czym? Istotne jest to, że przelewu nie będzie. Pretekst jest mało istotny.

Opublikowano

Wiesz, nie chce mi się. Jeśli Polski Premier bawi się w decyzje na twitterze  - na zasadzie robię co chcę, tak bo tak albo nie bo nie - mając pretekst, opinię, przekonanie, czy go nie mając - to nie bardzo jest tutaj co komentować. Taki Łukaszenka przynajmniej podpisuje ustawy, które sam napisał, żeby jakoś to wyglądało. 

Opublikowano
16 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Trzaskowski wygra te wybory bezproblemowo, o ile nagle nie odwali drugiego Komorowskiego

Takiś pewien, że wygra? Mojego głosu na pewno nie ma. A byłem wyborcą trzeciodrogowym. Takich jak ja mogą być dziesiątki tysięcy.

Jeżeli tak bardzo szkoda ci PiSu wesprzyj ich zrzutkę. Można też dorzucić goździki.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Wiesz, nie chce mi się. Jeśli Polski Premier bawi się w decyzje na twitterze

Ale co to znaczy, że się bawi? Platforma X to tylko środek komunikacji. Wolałbyś jakąś oficjalną depeszę dostać czy jak?

17 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Taki Łukaszenka przynajmniej podpisuje ustawy, które sam napisał, żeby jakoś to wyglądało. 

Poważnie to porównałeś do dyktatury, która nawet wybory fałszuje? Bo sobie odpowiedni papierek zrobili? Można zaraz zalegalizujmy ustawą odstrzeliwanie wszystkich emerytów? Przykład abstrakcyjny, ale to trochę pod tym kątem.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Confused 1
Opublikowano
5 minut temu, adashi napisał(a):

Takiś pewien, że wygra? Mojego głosu na pewno nie ma. A byłem wyborcą trzeciodrogowym. Takich jak ja mogą być dziesiątki tysięcy.

Nie można być pewnym wygranej Trzaskowskiego. Ja, jako, że byłem wyborcą trzeciodrogowym, od dłuższego czasu zapowiadałem i nadal zapowiadam, że będę w prezydenckich wyborach odkupował swoje winy sprzed niemal 5 lat i głosował na Trzaskowskiego, dlatego, że taka jest polska racja stanu, żeby tych wyborów nie wygrał ktokolwiek z PiS-u (w tym przypadku Nawrocki).

Zabrzmi to trochę naiwnie, ale również liczę na to, że wyborcy Konfederacji się w końcu opamiętają, zrozumiejąc stawkę tychże wyborów, lejąc ciepłym moczem na akcję #mimowszystkonawrocki oraz na to, kogo poprze Mentzen i cała Konfa.

7 minut temu, adashi napisał(a):

Nie mogą tego wypłacić, to by była autodestrukcja.

Dlatego do akcji dziś wszedł Tusk wypowiedzią, że pieniędzy dla PiS-u nie ma i nie będzie. To powinien również tak zadecydować MF, który ma ostatnie zdanie.

Opublikowano

A tak swoją drogą, ten burdel nie powstał czasem przez ew. obawę o nieuznanie przez ten organ wyborów prezydenckich?

No i tak po komentarzach, to ja w sumie sam nie wiem, czego właściwie teraz Polacy oczekują.

Z jednej strony – żeby respektować prawo (czyli wypłacić pieniądze, mimo że podstawą był organ, który nie jest sądem).

Z drugiej strony – żeby jechać na pełnej i rządzić uchwałami, a Romanowskiego od razu do pierdla przed wyrokiem sądu.

PARADOKS xD

Ja też się do końca nie dziwię, że rząd sam nie wie, czego chce. Bo ludzie też nie wiedzą, czego chcą.

• Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

PiS rozwalił system ustawami i prezydentem-długopisem, i trzeba to odkręcić dokładnie w ten sam sposób - a nie jakimiś fochami, uchwałami czy wkurwionym Donkiem NIE bo NIE.

A nocne głosowania z drzwiami zamkniętymi dla opozycji mogą być, czy nie mogą być?

• Haha 1