Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, ryba napisał(a):

@GordonLameman mam 20 stronnicowy dokument z orzeczeniem dysortografii :E Mimo ze off-topic, to tylko dodam, ze faktycznie to mam, ale nie wywalone jajca. Normalnie sie staram pilnowac, ale nie po 20h i alko :P Myslisz, ze inni tez sie staraja w tych czasach? Bo raczej widzialem placzkow, ze matma na podstawowym poziomie ich przerasta.

Spoko, ale timing był śmieszny :E 

Opublikowano
17 godzin temu, huudyy napisał(a):

kolega nie w temacie, te przepisy dawno się zmieniły to raz, a dwa - ich emerytury nie idą z ZUSu.

Jako świeżak tak. Mój o 2 lata kuzyn jest już na emeryturze, może nie w wieku 40 ale 42 poszedł. Różnica pomijalna, emy ma więcej jak ja zarabiam i nigdy nie otrzymam takiej jak on choćbym pracował jeszcze te 23 lata i z roku na rok dostawał podwyżki.

Takich emerytów nam nie trzeba, bo on dalej pracuje tylko zmienił zawód.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Akurat czepianie się wjazdów wekend + piątek czy na tydzień kilka razy do roku to głupota.

Przecież i tak wszyscy pojadą, szkoła to nie więzienie. Nadal to daje z 5 maks 10% nieobecności a nie 25.

Nie wiem skąd wzięli taki durny argument, z ograniczaniem ludziom wyjazdów. A widzę to już któryś raz.

W razie czego to jeszcze zwiększy ilość młodzieży na edukacji indywidualne. A ta forma i tak wystrzeliła w ostatniej dekadzie.

Edytowane przez Badalamann
  • Confused 1
Opublikowano
42 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Akurat czepianie się wjazdów wekend + piątek czy na tydzień kilka razy do roku to głupota.

Przecież i tak wszyscy pojadą, szkoła to nie więzienie. Nadal to daje z 5 maks 10% nieobecności a nie 25.

Nie wiem skąd wzięli taki durny argument, z ograniczaniem ludziom wyjazdów. A widzę to już któryś raz.

Teściowa pracowała jako nauczycielka, w zeszłym roku we wrześniu w 22 osobowej klasie brakowało w pewnym momencie 8 czy 9 uczniów, bo jeszcze z wakacji nie wrócili. I co wtedy robić? czekać z materiałem skoro prawie połowy nie ma? liczyć na to, że gamonie nadrobią? Bo jak nie nadrobią, to rodzice przyjdą z wątami czemu ich Oskarek czy Hania mają zagrożenie na koniec.

Inna sprawa, że 50% nieobecności do NKL to śmiech na sali, sam w średniej byłem ostrym wagarowiczem i to, że zdałem tylko przychodząc na niektóre klasówki, to jest żart. 75% wymaganych obecności to rozsądne minimum.

12 minut temu, Winter napisał(a):

Trochę słabo wygląda dowalenie się do ubioru Nawrockiej. Wyglądała dobrze, a krytyka wyszła od samych kobiet, ale o liberalnych poglądach.

tak jakby Kwaśniewskiej czy Kaczyńskiej nie czepiali się o to... żadna nowość.

48 minut temu, blabla123 napisał(a):

Jako świeżak tak. Mój o 2 lata kuzyn jest już na emeryturze, może nie w wieku 40 ale 42 poszedł. Różnica pomijalna, emy ma więcej jak ja zarabiam i nigdy nie otrzymam takiej jak on choćbym pracował jeszcze te 23 lata i z roku na rok dostawał podwyżki.

Welp, mój kumpel zarabia ponad kilkadziesiąt tysięcy na miesiąc jako IT-kuc, czy mam teraz usiąść i płakać bo nigdy go nie dogonię z pensją? To jest Twoja odpowiedzialność, że wybrałeś taką ścieżkę, a nie inną. No i jeszcze raz podkreślę, tych czasów że się po pietnastaku przechodziło na emeryturę już nie przejdą. 

Opublikowano (edytowane)

.

9 minut temu, huudyy napisał(a):

Teściowa pracowała jako nauczycielka, w zeszłym roku we wrześniu w 22 osobowej klasie brakowało w pewnym momencie 8 czy 9 uczniów, bo jeszcze z wakacji nie wrócili. I co wtedy robić? czekać z materiałem skoro prawie połowy nie ma? liczyć na to, że gamonie nadrobią? Bo jak nie nadrobią, to rodzice przyjdą z wątami czemu ich Oskarek czy Hania mają zagrożenie na koniec.

Inna sprawa, że 50% nieobecności do NKL to śmiech na sali, sam w średniej byłem ostrym wagarowiczem i to, że zdałem tylko przychodząc na niektóre klasówki, to jest żart. 75% wymaganych obecności to rozsądne minimum.

Welp, mój kumpel zarabia ponad kilkadziesiąt tysięcy na miesiąc jako IT-kuc, czy mam teraz usiąść i płakać bo nigdy go nie dogonię z pensją? To jest Twoja odpowiedzialność, że wybrałeś taką ścieżkę, a nie inną. No i jeszcze raz podkreślę, tych czasów że się po pietnastaku przechodziło na emeryturę już nie przejdą. 

Problemy współczesnego świata i cackanie się z gnojami. Nawet jeśli jest 1 uczeń na sali masz realizować plan nauczania. A jak przyjdą Grażyny z wątami dlaczego synek ma zagrożenie to przedstawiasz mu listę nieobecności Oskarka. Rodzice jak mają problem niech sobie szukają korepetycji choćby u inżynierów z Afryki.

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

W razie czego to jeszcze zwiększy ilość młodzieży na edukacji indywidualne. A ta forma i tak wystrzeliła w ostatniej dekadzie.

Chłopie ty to dziwak jesteś. Wszyscy jadą po Nowackiej, że same durne pomysły wprowadza i rozkłada edukację na łopatki -piszesz, że jest super i o co nam chodzi. W końcu chwalimy jej resort za krok w dobrą stronę -to nagle się okazuje, że Nowacka już nie jest Twoim idolem- jak żyć ?? %-)

Edytowane przez Klakier1984
  • Upvote 1
Opublikowano
51 minut temu, huudyy napisał(a):

Nie trzeba płakać, zarabia i ma normalną emeryturę. Mnie boli nie to, że ktoś ma więcej, mam to najgłębiej jak można mieć w dudzie, robisz i masz. Ba, sam mogłem iść na psa ale człowiek miał resztki godności.

Trzeba naprawić system z którego w taki czy inny sposób wycieka masa kasy. To tylko jeden z problemów które już ze 20 lat temu trzeba było naprawić.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To nadal za późno, bo wielu się jeszcze na to załapało i efekty dalej marne, bo emeryturę, nawet w opór wysoką to powinien dostać mając wiek emerytalny, a nie mając 40+ lat i obciążając system przez kolejne 30.

Edytowane przez blabla123
  • Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, blabla123 napisał(a):

, bo emeryturę, nawet w opór wysoką to powinien dostać mając wiek emerytalny, a nie mając 40+ lat i obciążając system przez kolejne 30.

ale... przecież teraz trzeba mieć minimum 55 lat? fakt, stary system był zły, ale już został załatany. Zresztą to też nie tak, że dostawali pełną emeryturę, bo ledwo 40%.

Opublikowano

Nie wiem ile teraz muszą mieć by przejść, piszę o tym co dalej funkcjonuje, a nie to co będzie za X lat.

Dalej sobie podnoszą przed odejściem "premiami" więc z tych 40% to realnie robi się pewnie z 70 jak nie więcej.

Opublikowano (edytowane)

Popytajcie ile teraz dostaja nowi na reke ;) + dodatki + wypady na granice + misje... no robi sie troche tego, a jeszcze na koniec kariery ladnie posypane.

Zeby ktos tu zaraz sie nie splakal, ze tez zazdroszcze hajsu i sam moglem isc do wojska... jakby to ujac w kulturalny sposob - w niektorych przypadkach po prostu te osoby nie powinny nigdy byc w wojsku.

Jest fajny patent wyjazdu na placowke zagraniczna, bodaj 2-3 lat, tutaj 10K PLN, tam tez, ale w euro xD

Edytowane przez ryba
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, huudyy napisał(a):

ale... przecież teraz trzeba mieć minimum 55 lat? fakt, stary system był zły, ale już został załatany. Zresztą to też nie tak, że dostawali pełną emeryturę, bo ledwo 40%.

Może od zeszłego roku trzeba. Wcześniej na pewno nie. Kolega przeszedł na emeryturę a do 40-tki jeszcze mu latek brakuje.

Przy polskim systemie i najniższej dzietności w UE będziesz musiał pracować do 75 roku życia żeby dostać emeryturę która i tak będzie ochłapami albo będzie ściąganie imigrantów na potęgę. 
Po prostu obecny system nie nadaje się do tego co mamy w Polsce 

A pisanie że mundurówka to jakaś inna grupa i nie bierze pieniędzy z fus jest dla mnie dziwne. Oni mają pieniądze tylko z innego konta, dalej są to pieniądze podatników a nie z jakiegoś samonapełniającego się garnca złota

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano

@huudyy No i realizują program. "turyści" sobie nadrobią.

Tu nic się nie zmieni.

Na upartego będzie koszt dla rodziców, bo załatwią dziecku wypis od lekarza że było chore, zamiast samemu pisać usprawiedliwienie.

@Klakier1984 Kwiczki kwiczące w necie to nie są wszyscy ;) 

Krytykuję głupi pomysł czepiania się ludzi o wyjazdy turystyczne czy rozrywkowe typu zoo czy park rozrywki w roku szkolnym. 

Pisałem wcześniej za jakie dobre zmiany cenię ją i ogólnie ministerstwo. Nic się tu nie zmieniło.

• Confused 1
Opublikowano
17 minut temu, blabla123 napisał(a):

Nie wiem ile teraz muszą mieć by przejść, piszę o tym co dalej funkcjonuje, a nie to co będzie za X lat.

wystarczy przeczytać co wkleiłem:

obraz.png.0dfc11d79bca28a714fd39802535b7c0.png

11 minut temu, Dimazz napisał(a):

Może od zeszłego roku trzeba. Wcześniej na pewno nie. Kolega przeszedł na emeryturę a do 40-tki jeszcze mu latek brakuje.

No kolejny... Każdy kto dołączył do służby po 2013 roku musi odsłużyć 25 lat, wystarczy przeczytać artykuł który zalinkowałem...

17 minut temu, ryba napisał(a):

Popytajcie ile teraz dostaja nowi na reke ;) + dodatki + wypady na granice + misje... no robi sie troche tego, a jeszcze na koniec kariery ladnie posypane.

I prawidłowo, biorąc pod uwagę jaki do tej pory był exodus z wojska. Jesteśmy w takim kraju, żyjemy w takich czasach że prężna armia jest nam niezbędna.

Opublikowano (edytowane)

to musisz mi wytłumaczyć jak kolega mając 38 lat jest na emeryturze, pracował w zakładzie karnym

a już wiem to chodzi o tych co zaczęli pracować od 2013 roku

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
1 minutę temu, blabla123 napisał(a):

Czyli zamiast 45 letni emeryt będzie 55, różnica żadna.

jeszcze wszyscy którzy zaczęli pracę przed 2013 nabyli prawa emerytalne. Mogą w takim wypadku przejść kiedy chcą na emeryturę. Część jak w dobrym miejscu to woli siedzieć dłużej ale prawa emerytalne juz nabyli

Opublikowano (edytowane)

@huudyy ale prosze mi tu nie uprawiac telewizyjnej szczujni i cytowac co wygodne :P Luz, spoko, niech sobie zarabia, ale... ja nie widze po tych ludziach, zeby byli warci tej kasy.

Serio, odechciewa sie sluchac przy alkoholu jak kolejny rok panowie z brzuszkami nie zaliczali wf (w przyszlym roku sie uda :P ), z tym to juz jest lepiej, ale o reszcie to warto przemilczec.

Znam i znalem wiele osob z lokalnych jednostek - znajomi i ich znajomi z pracy... Pojedyncze osoby warte takich wyplat i pracy w WP. Reszta to totalni cwaniacy-pozerzy albo zdegenerowane byty alkoholowe. Fajnie jak sie kilku harcerzykow skrzyknie za mlodu, pojda w mundow pobawic sie w wojenke na poligonie. Ale jak przychodzi co do czego, to juz niezbyt... L4 na wojnie nie ma.

9 minut temu, Dimazz napisał(a):

to musisz mi wytłumaczyć jak kolega mając 38 lat jest na emeryturze, pracował w zakładzie karnym

a już wiem to chodzi o tych co zaczęli pracować od 2013 roku

Funkcjonariusze Państwowej Straży Pożarnej, Policji, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, a także żołnierze zawodowi wstępujący do służby po 1 stycznia 2013 roku, nabywają prawo do emerytury po 25 latach służby i po osiągnięciu 55 roku życia, podaje Centrum Szkolenia Straży Granicznej. Natomiast funkcjonariusze przyjęci do służby przed tą datą mogą skorzystać z możliwości przejścia na emeryturę po 15 latach służby, ale w takim przypadku emerytura będzie niższa, wynosić będzie 40% podstawy

@Dimazz Mozna tez wkrecic wszystkim, ze wyjazd na misje do RO wyboostowal tak Twoj genialny staz pracy (5 lat), ze idziesz na eme i 200k odprawy :E A wyjazd do tyrki na magazyn w NL to tylko fanaberia, bo tu nie ma fajnej pracy. Nie, wcale typ nie odwalil na misji tak, ze za "porozumieniem stron" sie rozstali.

Kolejny, 5 lat saperem - zwolnil sie bo depresja. Nastepny lichy, zla kobieta + wojsko... i go z liny sciagali. To nie jest takie kolorowe jak Wam sie wydaje

Edytowane przez ryba