Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gx8BiliXIAAs93c?format=jpg&name=large

3 minuty temu, Zdzisiu napisał(a):

Dla gamoni co próbują bronić koalicję 13 grudnia i tuska to przypominam że KPO to nie dotacja a pożyczka którą wszyscy będziemy musieli spłacać do 2058r.

Brednie, pożyczki jest na 40%, reszta jest bezzwrotna. 

1 minutę temu, ryba napisał(a):

@Zdzisiu   W 60% bezzwrotna :E Ale Ty 60% juz wypiles o poranku i bzdury piszesz jak zwykle jak belkoczacy zul.

To ciężki pisior %-)

• Confused 1
Opublikowano

Wrzuce kopie swojego postu z innego tematu, bo tam mniej ludzi zaglada.

Od 15 lat tak to dziala. Rowniez firmy sprzedajace swoje produkty robia oferty z dofinansowaniem (tylko 10-20% na wklad wlasny).

Ot taki przyklad jeszcze wiekszej patologii: firma x sprzedaje maszyne za 2mln, przychodzi cwaniak y, bierze to z dofinansowaniem. Przez rok czasu cwaniak y molestuje firme x, ze maszyna nie dziala, jest problematyczna itd. Mija okres rozliczenia projektu, wszystko sie zgadza, papierki podrukowane, dokumentacja tip top, cwaniak urzedasow od dofinansowania ma z glowy i idzie do firmy x, ze musi odkupic maszyne, bo "nie dziala" - ma co chcial, odsprzedaje za 1.5mln do producenta zeby on sie dalej z tym bujal.

Do tego nie trzeba matematyki wyzszej, zeby policzyc kto i ile jest do przodu Chcesz to zglosic? Powodzenia.

Pamietacie dofinansowania na zakladanie wlasnej dzialalnosci gospodarczej przez PUP? 40k dawali, mikro zusik, wystarczylo rok prowadzic farse i udawac ze dziala. Ale tez bardzo latwo policzyc, ze ktos kreatywny mogl sobie dzieki temu zakupic ciekawe rzeczy dosc tanio Szczegolnie elektronike.

Pojawila sie gigantyczna kasa, to pojawili sie cwaniacy.

• Haha 1
Opublikowano
Cytat

Tymczasem fakty są takie, że wsparcie dla branży HoReCa, pono najbardziej dotkniętej pandemią sami sobie do tego KPO wpisaliśmy. Sam pan premier polskich spraw Mateusz Morawiecki to wpisał:

?auto=webp&fit=bounds&format=pjgp&height

i to żeby było śmieszniej on nawet ten zakup nieruchomości zakładał (w sumie Ziobro zdziwienia), wprost wpisano tam takie zasady.
Ja więc się trochę gubię teraz, czy mam rozumieć, że tutejsi przeciwnicy naszej uśmiechniętej koalicji premiera Donalda Tuska chcieliby teraz, żeby tego KPO czy tej części KPO nie było, tak? Dobrze rozumiem? Żeby jednak ci przebrzydli psiembiorcy z branży HoReCa, którym spadły przychody w pandemii tego dofinansowania 500mln euro nie dostali, tak? Te stękania o onkologii i kawalerkach mam tak rozumieć jako niechęć w ogóle do tego wsparcia mśp z tej branży?

To może w takim razie pretensje powinno się raczej kierować w stronę tych co te zasady napisali albo tych co za przyjęciem takiego KPO głosowali?

?auto=webp&fit=bounds&format=pjgp&height

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-już-bilet-kupiony.2410635/post-194269429

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Winter napisał(a):

Tak, tak. Tylko Gordon wszystko wie. Reszta jest glupia i powinna zostać pozbawiona praw wyborczych :E

I takie asy, jak ty potem się zastanawiają, dlaczego przegrywają wybory, skoro jedyne co ze sobą reprezentują to pogarda do innych ludzi.

A jak nie żywić pogardy do osób, do których nie trafiają żadne argumenty? Coś na zasadzie "Popełnianie błędów jest rzeczą ludzką ale trwanie w nich to głupota".

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, ryba napisał(a):

@Zdzisiu   W 60% bezzwrotna :E Ale Ty 60% juz wypiles o poranku i bzdury piszesz jak zwykle niczym belkoczacy zul.

Jakby była w 100% bezzwrotna to warto , 40% za mało 

3 minuty temu, Kris194 napisał(a):

A jak nie żywić pogardy do osób, do których nie trafiają żadne argumenty? Coś na zasadzie "Popełnianie błędów jest rzeczą ludzką ale trwanie w nich to głupota".

Dziękuję że opisałeś tak trafnie swoją osobę 

Edytowane przez voltq
  • Upvote 1
Opublikowano

Voltus i Twoje ambicje intelektualne - tak, nie warto zaplacic 40% za calosc (nawet nie, bo mniej placimy niz dostajemy), bo z calosci KPO, malutka czasteczka jednej kategorii wartej pol procenta calosci kasy jest kwestionowala przez naciagajacych cwaniakow? Brawo.

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
W dniu 8.08.2025 o 17:43, SM_M4E5TRO napisał(a):

Ja tu za każdym razem sie loguje tylko po to, żeby pocisnac beke z wyznawców PO... ale chyba coraz mniej ich tutaj

Za 2-3 lata bądź trochę dłużej (np. za 4 lata) to my, zwykli ludzie, którzy mają łeb na karku będziemy tu logować po to, żeby cisnąć bekę z pisowców oraz konfiarzy, którzy mają zero myślenia, gdzie również to dotyczy Ciebie jak i wielu tu obecnych, którzy gdzieś musieli rozum całkowicie potracić. Za ten czas PiS wraz z Konfą i koroniarzami od Brauna doprowadzą ten kraj do totalnej ruiny, z której nie będzie co zbierać, a gdy do głów takich jak Ty dotrze, co się odjaniepawliło z tym krajem, to będzie za późno na opamiętanie się. A od wielu lat ostrzegaliśmy i nadal ostrzegamy, do czego PiS wraz Konfą i pozostałymi z pseudoprawicowo-patriotycznymi guanami są zdolni.

W dniu 8.08.2025 o 17:43, SM_M4E5TRO napisał(a):

A jak mowilem, że od tego kowskiego tworu z gówna i kartonu nawet beznadziejny pis jest lepszy to wszyscy psy wieszali :hahaha:

Właśnie nie, PiS, Konfederacja i tego typu partie to najgorszy możliwy wybór. Poprzednie 8 lat rządów tej ekipy, która doprowadziła do tego, co rykoszetem nadal odbija do dnia dzisiejszego to najlepsza reklama, co chcieli złego zrobić z tym krajem. Cały paradoks polega na tym, że dopóki nie będzie w tym kraju realnej demokratycznej alternatywy w postaci nowej centrowej, lub centrowo-liberalnej bądź centroprawicowej z lekkim konserwatyzmem nie skalane aktualnym układem, to takie nadal mierne KO + możliwi koalicjanci, to jest najlepsze, co obecnie stać ten kraj. Konfa absolutnie do tego nie pasuje, to już jest przedstawiciel obecnego układu, to co Mentzen z Bosakiem gadają o POPiS i że to oni to pokonają, to są bujdy na resorach. Przypominam, że jest banda pięciorga, a nie banda czworga, jak Twoi idole próbuję Tobie wmawiać.

Ponadto, dziękuję  :D.

y6mQ9pn.jpeg 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, ryba napisał(a):

malutka czasteczka jednej kategorii wartej pol procenta calosci kasy jest kwestionowala przez naciagajacych cwaniakow? Brawo.

od kilku dni latają tutaj przykłady skrajnych szwindli, na necie widziałem już pewnie grubo ponad setkę przykładów. Może z ciekawości wrzucisz chociaż z 500 przykładów gdzie te pieniądze zostały poprawnie ulokowane? Powinno ci to zająć z 10 minut maksymalnie, skoro tylko malutka cząsteczka jednej kategorii to był szwindel, a zawsze będzie to jakiś kontrast dla szwindli.

Opublikowano
2 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

od kilku dni latają tutaj przykłady skrajnych szwindli, na necie widziałem już pewnie grubo ponad setkę przykładów. Może z ciekawości wrzucisz chociaż z 500 przykładów gdzie te pieniądze zostały poprawnie ulokowane? Powinno ci to zająć z 10 minut maksymalnie, skoro tylko malutka cząsteczka jednej kategorii to był szwindel, a zawsze będzie to jakiś kontrast dla szwindli.

Skoro twierdzisz ze takie 10 minut...

"Już teraz podpisaliśmy 823,4 tysiące umów, a wartość projektów przekroczyła 140,26 miliardów złotych."

To ja wpierw poczekam, az zrobisz mi liste 8 tys. wnioskow/umow (1% calosci) lub wykazesz ze  w sumie 1.5mld pln (1% calosci) byl przewalony i to w dodatku CELOWO i sterowany przez samego Donalda odgornie, to wtedy rusze swoje 4 litery.

• Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Ty nie rozumiesz. Wartość całego dofinansowania dla sektora horeca to 1,2mld złotych, więc nawet jakby całe ta kasa poszła na szwindel to i tak to co napisał ryba byłoby prawdą. 

Tym bardziej dziwi mnie to co piszą te antypolskie gamonie, że lepiej jakby kpo nie było, bo to jest przecież pożyczka. Pożyczka stanowi tylko część całej kwoty kpo a większość to dotacja co może się nie podobać chyba tylko ruskim trollom. Nieźle ta telewizja Republika zmieliła mózgi niektórym tutaj obecnym. 

• Upvote 2
Opublikowano

Tak patrząc po kilku dniach to większość tego co nagłaśnia PiS to zwykle dotacje zgodne z programem, tzn te żaglówki pod najem na Mazurach czy jakaś maszyna dla firmy mającej klub dla swingersów(tu kompletnie nie ogarniam skąd oburzenie, bo to dotacje dla tej branży do której kluby swingersów należą) i parę innych spółek itd.

Natomiast wyszły też syganły o faktycznych wyłudzeniach. Tzn zakup czystych spółek z branży by dostać na nie dofinansowanie, ale bez planów realnej inwestycji, czyli wyłudzenie środków.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, voltq napisał(a):

To nie jego wina że ty źle zrozumiałeś, ja się domyśliłem odrazu o co chodzi 

Nie trolu, on stwierdził, że to jest pożyczka i tam ani było czego się domyślać ani nie było przestrzeni do interpretacji. Od razu widać, że jesteś ruskim trolem, nawet nie umiesz pisać po polsku bez błędów. 

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, ryba napisał(a):

Voltus i Twoje ambicje intelektualne - tak, nie warto zaplacic 40% za calosc (nawet nie, bo mniej placimy niz dostajemy), bo z calosci KPO, malutka czasteczka jednej kategorii wartej pol procenta calosci kasy jest kwestionowala przez naciagajacych cwaniakow? Brawo.

Dla mnie nie warto , gdyby te pieniądze w całości trafiły na nową drogę czy szpital to mógłbym z tego skorzystać , z muzeum ziemniaka i klubu swingersow nie korzystam, więc pieniądze równie dobrze mógłby być zostać spalone w piecu gdzie ich wartość była by większą bo uzyskujemy ciepło i energię 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
Teraz, voltq napisał(a):

To nie jego wina że ty źle zrozumiałeś, ja się domyśliłem odrazu o co chodzi 

Typowy konforusek "źle zrozumiałeś".

@ITHardwareGPT Wyjaśnij konforuska co można zrozumieć pod tym wpisem Zdzisiu "KPO to nie dotacja a pożyczka którą wszyscy będziemy musieli spłacać do 2058r."

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, ryba napisał(a):

To ja wpierw poczekam, az zrobisz mi liste 8 tys. wnioskow/umow (1% calosci) lub wykazesz ze  w sumie 1.5mld pln (1% calosci) byl przewalony i to w dodatku CELOWO i sterowany przez samego Donalda odgornie, to wtedy rusze swoje 4 litery.

poczekaj. Powiedziałeś, że to tylko malutka cząsteczka jednej kategorii wartej pol procenta całości, a gdy poprosiłem  żebyś dla kontrastu wrzucił te poprawne, to zamiast to zrobić (co powinno być relatywnie proste skoro znakomita większość jest w porządku), to piszesz żebym 1% przewalonych umów?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nie trolu, on stwierdził, że to jest pożyczka i tam ani było czego się domyślać ani nie było przestrzeni do interpretacji. Od razu widać, że jesteś ruskim trolem, nawet nie umiesz pisać po polsku bez błędów. 

Dziękuję za te słowa przytoczę cytat z Wikipedii 

"Wysoka inteligencja, zwłaszcza w kontekście rozumienia tekstu, to przede wszystkim zdolność do efektywnego przetwarzania i analizowania informacji zawartych w piśmie. Obejmuje to umiejętność głębokiego zrozumienia znaczenia słów, zdań i całych tekstów, identyfikowania relacji między nimi, wyciągania wniosków i krytycznej".

Niektórym niestety tego brakuje ale cóż każdy jest inny

@Camis już tak daleko idzie że do wyjaśnienia potrzebuje sztucznej inteligencji która będzie za niego myśleć i mówić mu co ma robić 

Edytowane przez voltq
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

poczekaj. Powiedziałeś, że to tylko malutka cząsteczka jednej kategorii wartej pol procenta całości, a gdy poprosiłem  żebyś dla kontrastu wrzucił te poprawne, to zamiast to zrobić (co powinno być relatywnie proste skoro znakomita większość jest w porządku), to piszesz żebym 1% przewalonych umów?

jesteś debilem?

kolejny bez matury z matmy :D

1% to jest czastka calosci, daleko temu do polowy. Z logicznego myslenia tez niezbyt bystry jestes, przewal jest oddolny, nie odgorny jak w RARS.

Wysmialem Ciebie, bo znalazles 100 umow z 800 tys. dlatego. Nawet jak bedzie ich 1000 na caly kraj, to to jest malo.

Edytowane przez ryba
  • Upvote 2
Opublikowano
@Camis Krótko, żeby „konforusek” zrozumiał bez ceregieli:

- KPO to miks: ok. 59,8 mld € dla PL, z czego ~25,3 mld € to DOTACJE (bezzwrotne dla Polski), a ~34,5 mld € to POŻYCZKI (zwrotne) po rewizji z 1.07.2024. (gov.pl)
- „Będziemy spłacać do 2058 r.” – dotyczy unijnego długu zaciągniętego na cały instrument RRF. Grantów Polska nie spłaca bezpośrednio; spłaca je UE z budżetu i nowych dochodów. My dokładamy się do budżetu UE tak czy siak. (European Commission)
- Pożyczkową część KPO Polska spłaca (tak, do 2058 r. to typowy horyzont), ale grantowa to realnie „pieniądz za reformy/inwestycje” bez polskiej raty kapitałowej.
- TL;DR: „KPO to nie dotacja, tylko pożyczka” = półprawda. To mieszanka; niebranie dotacji nie zmniejsza naszej składki do wspólnej unijnej spłaty.

gpt-5-2025-08-07

• Upvote 3
Opublikowano
5 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Raczej ty nim jesteś, skoro bezmyślnie powtarzasz tępą propagandę bez krzty samodzielnego myślenia. Nawet media nagłaśniały prawidłowo przyznane dotacje bo nie ogarnęli czym jest horeca. Z tych o których było głośno a były prawidłowe to chociażby dotacja dla Magdy Gessler, dla żony jakiegoś posła z po czy dla klubu swingersów. Ja rozumiem, że to się komuś nie podoba natomiast tam nie ma nieprawidłowości. 

• Upvote 1