Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Camis napisał(a):

Fakt nie dopisałem, chodziło mi o pokazy F-16. 

Ok nie zrozumiałem bo pisałeś o tym donosie.

Co do pokazów to przecież normalne pokazy lotnicze, robione przez pilotów zajmójących się właśnie pokazowym lataniem na f16. Poległy to lider tej grupy pokazowej, będący doświadczonym pilotem tego typu samolotów.

Także wygląda to, wstępnie oczywiście, po prostu na nieszcześliwy wypadek. Z końcową oceną trzeba poczekać na wyniki śledztwa/kontroli.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano
Teraz, Winter napisał(a):

Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale od razu włączyła mi się lampka, że ruskie mogły dokonać sabotażu.

biorąc pod uwagę ile mieliśmy katastrof na Air Show, jest to mało prawdopodobne. Ja obstawiam błąd pilota i tyle. Przeholował.

Opublikowano
6 minut temu, Badalamann napisał(a):

Co do pokazów to przecież normalne pokazy lotnicze, robione przez pilotów zajmójących się właśnie pokazowym lataniem na f16

IMHO nasze F-16 nie powinny brać udziału w takich pokazach. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

https://kobieta.wp.pl/nowy-trend-wsrod-nastolatkow-robia-zasiegi-na-przesladowaniu-kolezanek-7194198151670720a

Trzeba się wziąć za takich gówniarzy bo to skończy się tragediami. Po zgłoszeniu tego na policję sprawa powinna szybko trafiać do sądu dla nieletnich. No i nowe przepisy są potrzebne na już, powinny być srogie kary za tego typu hejt w internecie. Swoją drogą nieźle mają chłopcy nasrane w głowie, że organizują się w policję obyczajową. 

Ile te podrostki mają lat? Jeden z drugim będą dziewczynę od szona wyzywać a za kilka lat jakby mogli to by tego "szona" szarpali jak Reksio szynkę. Za kilka bo obecnie to są zdecydowanie za młodzi i jakby mogli bo z takim podejściem do dziewczyn to pozostanie im jedynie marszczenie freda. Nie powiem, że głupot się za młodu nie robiło ale jednak nie był to tak wysoki poziom głupoty. Biorąc pod uwagę wiek to nie zdziwiłbym się gdyby się okazało, że ci mali konfiarze wzorce wynieśli z domu.

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 5
Opublikowano

Wyzywanie od szonów to nic nowego to się dzieje na tiktoku, instagramie itd. Robią to dorośli ludzie więc i dzieciaki podłapują temat. Kogoś to dziwi w czasach w, których w internecie mówi się, że polki lecą na czarne "parówy"?

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Camis napisał(a):

IMHO nasze F-16 nie powinny brać udziału w takich pokazach. 

Przecież to nasz flagowy myśliwiec. F-35 dopiero zamówione.

Także F-16 to topka na pokazach. 

A i Tiger Team to doświadczeni piloci tych samolotów. Latanie w tym zespole jest bardzo prestiżowe.

Latają na dużych pokazach lotniczych w Europie.

Opublikowano
4 minuty temu, Winter napisał(a):

Owszem było ich trochę na przestrzeni ostatnich lat. Pytanie, czy jako doświadczony pilot warto ryzykować? Wyszkolenie pilota kosztuje przecież miliony.

Nie, a na pewno nie w najnowszych naszych samolotach. 

Opublikowano
7 minut temu, Kris194 napisał(a):

Biorąc pod uwagę wiek to nie zdziwiłbym się gdyby się okazało, że ci mali konfiarze wzorce wynieśli z domu.

Dzisiaj wzorcem są tiktoki, intagramy i yt. A wiadomo jak te media działają. Czym bardziej interesujesz się danym tematem, tym dostajesz tego więcej.

Zobacz ile wyświetleń mają pato streamy. A chyba się zgodzimy, że mało kto dorosły ogląda takie rzeczy.

Opublikowano
5 minut temu, Winter napisał(a):

A szony to?

To określenie każdy sam sobie interpretuję w sposób jak mu pasuję. Raz na instagramie jedna dziewczyna była wyzywana od szonów bo stwierdziła, że Hiszpanie są lepsi od Polaków i warto tam jechać ich poznać. 

Opublikowano
Cytat

Mjr Krakowian miał ponad 1,4 tys. godzin nalotu, w tym ok. 1,2 tys. na F-16. W Siłach Powietrznych służył przez 17 lat.

Kilka tygodni temu został wyróżniony prestiżową nagrodą "As the Crow Flies Trophy" podczas pokazów Royal International Air Tattoo (RIAT) – największej imprezy lotnictwa wojskowego na świecie.

Tyle godzin i taki błąd? :/ Dziwi nie powiem.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Winter napisał(a):

Przyznaję bez bicia, że nie wiem o co chodzi, bo nie znam polskiego slangu, jako, że nie żyję w Polsce.

Spoko, wystarczy być dorosłym w Polsce i już na tym etapie dużo slangu się nie zna 8:E

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Winter napisał(a):

Raz w moim towarzystwie ktoś użył tego określenia względem Ukrainek. Przyznaję bez bicia, że nie wiem o co chodzi, bo nie znam polskiego slangu, jako, że nie żyję w Polsce.

To jest skrót, od całego słowa :E zaczynającego się na K

Opublikowano (edytowane)

Szkoda wspomnienia po pilocie zostawiać w tym szambie gdzie pod koniec jedni uczą drugich czym jest wyzywająca/prowokująca kobieta przyrównywana do takiej ladacznicy. To jest celowe... istny świat islamski w pustogłowej polsce...

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
46 minut temu, Winter napisał(a):

Zawsze da się, bo łączy nas wszystkich wspólny cel. Jestem wielkim zwolennikiem mixu atom+OZE. O ile OZE to dla mnie pewna oczywistość, o tyle mam pewne wątpliwości względem atomu. Jak wygląda kwestia pozyskiwania uranu? Wiadomo, że kierunek rosyjski jest wykluczony. Z tego co wiem to pozostał Kazachstan, ale on może być blokowany przez ruskich. Czemu zatem Kanada nie wspiera nas w uzależnieniu energetycznym, skoro posiada mnóstwo uranu na swoim terytorium? Wiadomo - koszty ekspoatacji. Ale czasem lepiej więcej zapłacić niż być uzależnionym od agresora.

Celna uwaga - pozyskiwanie uranu to dziś nie tylko kwestia dostępności, ale też niezależności politycznej. Kazachstan to obecnie największy producent, niestety jest pod wpływem rosyjskim (Rosatom), więc trudno go traktować jako bezpieczne źródło.

Kanada teoretycznie byłaby idealnym partnerem dla Polski: stabilna demokracja, ogromne złoża, dobre relacje z Zachodem.

Problem w tym, że Polska jeszcze nie ma gotowej infrastruktury atomowej, a długoterminowe kontrakty na surowce zwykle podpisuje się, gdy reaktor jest już na etapie budowy lub eksploatacji.

Poza tym Kanada nie prowadzi polityki „sponsorowania” państw pod kątem dostaw uranu - działa komercyjnie, więc to raczej my powinniśmy wyjść z inicjatywą i zadbać o bezpieczeństwo dostaw.

Być może jest tu miejsce na porozumienia rządowe czy współpracę w ramach NATO, bo energetyka zaczyna mieć wymiar strategiczny.

A na marginesie: może warto obserwować nowe kierunki - np. Namibia i Australia też są dużymi eksporterami uranu, a temat wypalonego paliwa oraz rozwoju SMR-ów może nieco zmienić w przyszłości.

PS: Atom to nie mój konik - miałem trochę styczności z tematem przy ekspertyzach starych bloków (Niemcy, przełom 2020/21), ale moja wiedza to bardziej ogólny ogląd niż techniczna głębia, więc potraktuj to jako opinię, nie wykład eksperta ;)

Opublikowano
33 minuty temu, Winter napisał(a):

Omg, czyli już naprawdę jestem stary.

Nom musisz być mega stary xD

"Słowo „git” w języku polskim, w znaczeniu „dobry/dobrze”, pochodzi z jidysz i trafiło do gwary więziennej na początku XX wieku, a w latach 60. rozwinęło się znaczenie „gitowiec” jako „grający”, „inteligentny” człowiek. Jednocześnie, jako słowo obraźliwe, „git” istnieje w języku angielskim i jest używane do określenia kogoś głupiego lub niekompetentnego"

Opublikowano
55 minut temu, lokiju napisał(a):

Wyzywanie od szonów to nic nowego to się dzieje na tiktoku, instagramie itd.

Owszem ale mimo wszystko między komentowaniem tego co ktoś sam świadomie wrzuca a uwiecznianiem czyjegoś wizerunku i jego publikowanie jest ogromna różnica. Cały ten "szon patrol" to już jest bardziej poziom stalkingu niż hejtu.

41 minut temu, Winter napisał(a):

Czasem śmiesznie to wygląda, bo ze mnie taki patriota, a nawet nie znam młodzieżowiego polskiego slangu,

Za młodzieżowym slangiem chyba nikt nie nadąża poza samą młodzieżą :E

• Upvote 1
Opublikowano
41 minut temu, lukadd napisał(a):

Nom musisz być mega stary xD

"Słowo „git” w języku polskim, w znaczeniu „dobry/dobrze”, pochodzi z jidysz i trafiło do gwary więziennej na początku XX wieku, a w latach 60. rozwinęło się znaczenie „gitowiec” jako „grający”, „inteligentny” człowiek. Jednocześnie, jako słowo obraźliwe, „git” istnieje w języku angielskim i jest używane do określenia kogoś głupiego lub niekompetentnego"

GIt jako określenie osoby a występuje jeszcze git jako potwierdzenie, że coś jest ok, że tak może być. 

-Podoba ci się obraz w tym miejscu?

-jest git