Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czy gdyby naszego króla nazywano pedofilem to... głupsza część społęczeństwa nie reagowałaby? ;) 

W poważaniu mam reakcję części społeczeństwa. Był? No to mam prawo mówić, że był.

Różnica taka, że nasz nie wcisnął ściemy, że jest wysłannikiem panboga ;)

10 minut temu, LeBomB napisał(a):

"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka". 

To już bardzo wyraźnie się nie sprawdziło. Powinno zostać jak było od dawna: kara za GROŹBY, a nie że się ktoś nie zgadza z poglądami albo jakimiś religijnymi bzdurami.

11 minut temu, LeBomB napisał(a):

Skala nie jest istotna, bo jeżeli pozwolimy na pewną skalę, to potem mamy jak mamy, że jednym się pobłaża i robią co chcą, a inni cierpią i nie chodzi mi tut teraz o przywołany przykład imigrantów.

A pozwalanie na taką kontrolę nie niesie za sobą konsewencji "a potem ...." ? Bo moim zdaniem tak i to dużo bardziej.

11 minut temu, LeBomB napisał(a):

Tylko teraz sam zobacz w jaki sposób sam akceptujesz pojęcie skali. Póki coś Ciebie bezpośrednio nie dotyczy, to skala jest ok, ale jakby już dotyczyło, to wtedy skala będzie zła. 

Bardzo często bronię rzeczy które mnie nie dotyczą, a czasem krytykuję to co im na rękę, choć co do zasady to jasne.

Tutaj też. W życiu nikomu nie zamierzam grozić, niczego nie ukradłem, nikogo nie oszukałem. Jakbym był ignorantem to bym mówił, że w takim razie temat mi zwisa, bo mnie nie dotyczy. Ale dotyczy mnie jako obywatela kraju, w którym demokracja nie jest dana raz na zawsze, o czym się przekonali już Węgrzy chociażby i kilka innych krajów, gdzie nowa władza wprowadziła zamordyzm i już nigdy do normalnych wyborów nie dopuściła. 

To jest potężne narzędzie. Dawanie go politykom to jak dawanie zapalniczki  i dynamitu małpie. Okropnie głupi błąd z ogromnym ryzykiem opłakanych konsekwencji

7 minut temu, Badalamann napisał(a):

A jak tak jeszcze ktoś powie że JPII stał na czele świetnie zorganizowanej sekty religijnej, wykorzystującej seksualnie dzieci i tuszującej to, to się katolicy gotują i wyją o obrazie uczuć religijnych. 

Tu jest fundament problemu. "Bo ktoś uznał, że go to obraża". To nie powinno mieć żadnego znaczenia. To ja sobie wymyślę, że jestem wyznawcą religii kwadratu i koła w samochodach obrażają moją wiarę. I należy ich zakazać a ludzi piszących, że moja religia jest głupia karać, bo mnie obrażają i mi tu zrujnowało życie, bo dostałem depresji od komentarzy na youtube. ;) 

Obraza uczuć religijnych nie powinna istnieć w prawie. Obraza bzdur i urojeń. W 2025r. No ja pierdzielę...

• Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, VRman napisał(a):

W poważaniu mam reakcję części społeczeństwa. Był? No to mam prawo mówić, że był.

Różnica taka, że nasz nie wcisnął ściemy, że jest wysłannikiem panboga ;)

Królowie ogólnie wywodzili swoją władzę z woli boskiej, więc ten wniosek twój jest nieco za daleko idący :E 

A tak w ogóle to Mahommet to jest postać historyczna i to jego małżeństwo z 9-latką to jakiś tam fakt? Czy element bajania? Szczerze to nei wiem i moze to moja ignorancja, ale nigdy mnei to nie interesowało :) 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kaczkofan napisał(a):

@VRmanJakkolwiek można dyskutować na temat wątków religijnych i nadprzyrodzonych, to jednak Maria z Nazaretu i Chrystus są postaciami historycznymi ;) 

Jezus tak, Maria nie (jak sam piszesz pierwsze wzmianki o niej pojawiają się w 2 wieku w Ewangeliach/apokryfach).

• Upvote 2
Opublikowano
30 minut temu, Badalamann napisał(a):

@GordonLameman Nie trzeba się cofać do Jagiełły. Do niedawna wiek przyzwolenia w Watykanie to było coś 12-13 lat. 

A jak tak jeszcze ktoś powie że JPII stał na czele świetnie zorganizowanej sekty religijnej, wykorzystującej seksualnie dzieci i tuszującej to, to się katolicy gotują i wyją o obrazie uczuć religijnych. 

A w obu wypadkach mowa o czasach współczesnych a nie historycznych.

a jakie masz zdanie o pedofilii wladcy islamu? bo masz, prawda? XD

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@BoldwynTrue :) Na upartego można dyskutować czy apokryfy i ewangelie miały/mają jakąkolwiek historyczną i merytoryczną, ale nie dziś :) 

edycja: Wydaje mi się, że kubikolos  przyjmuje dość standardową taktykę: pisze ktoś o pedofilii w KRK, która niestety była i jest problemem ogromnym, to dla równowagi atakujemy Muzułmanów :D Miał ich naście, z czego według stanu mojej wiedzy małżeństwa miały cementować sojusze polityczne. Wiemy za to, że jako 25-letni człowiek poślubił 40-letnią Chadidżę. To tzw. okres medyński (lata 622-632). Jest obszerny artykuł na wikipedii wraz ze źródłami, warto poczytać.

Edycja 2: ok, jest mowa o Aiszy, 9 lat miała gdy ślub z nią zawierał, mea culpa, nie doczytałem.

I tak, pedofilia w każdej postaci to zło, z tym się nie dyskutuje. Obrona KrK na zasadzie, "Ok, może i ksiądz XXX masował swoim Johnem migdałki nieletnich, ale ten tego, Muzułmanie!!!!!" brzmi słabo ;) 

Edytowane przez Kaczkofan
  • Upvote 3
Opublikowano
22 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

A tak w ogóle to Mahommet to jest postać historyczna i to jego małżeństwo z 9-latką to jakiś tam fakt? Czy element bajania?

Z 6-latką. Gdy miała 9 lat nastąpiła konsumpcja. I jest to znacznie bardziej fakt historyczny niż istnienie chrześcijańskiego Jezusa.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

"Ok, może i ksiądz XXX masował swoim Johnem migdałki nieletnich, ale ten tego, Muzułmanie!!!!!" brzmi słabo ;) 

to sa tylko twoje (slabe) wyobrazenia ;) miales dodac do ignorowanych, po co klamales? wyglada to slabo

mi kosciol lata wiesz kolo czego ;) ja napisalem do tamtego goscia tylko dlatego ze to znany obronca islamu wiec bedzie mial problem z kilkoma kwestiami XDDDDDDDDDD

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
51 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Królowie ogólnie wywodzili swoją władzę z woli boskiej, więc ten wniosek twój jest nieco za daleko idący :E 

:lol2:

No w sumie racja. 

Ale na szczęście ich zostawiliśmy w historii, a ci "wierni" w 2025r. nie widzą w tym problemu i jeszcze zabraniają mówić innym o tych faktach i co gorsza nie widzą w ogóle niczego złego w takim odrażającym zachowaniu, choć oni mówią, że już spoko, bo nie brakuje aż tyle tylko kilka lat :boink: