Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, blabla123 napisał(a):

Zrezygnowałem z bycia prawnikiem i teraz prowadzę wielki biznes tylko ZUS 800zł mnie dobija :rotfl2:

ZUS płacę 2100zł nie 800zł - chciałbym tyle. I nie - nie dobija mnie tylko na to dziadostwo szkoda nawet 10zł a nie tylko 800zł czy 2100

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, blabla123 napisał(a):

No na pewno jest w tym coś magicznego, bo im rok wychodzi, że ma 13 miesięcy.

Jeszcze za czasów PCLaba jeden użytkownik dokładnie rozpisał, co dostaje się na kopalni bo sam był górnikiem. Wychodziło dużo więcej niż 13 miesięcy :E Wiseberg? Taki nick? W avatarze miał rycerza na koniu w ciemnej stylistyce. Tak coś mi się kojarzy.

Edytowane przez trepek
  • Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To naucz się czytać ze zrozumieniem. I jak mnie wywołujesz to 3 razy upewnij się, czy rozumiesz moje stanowisko. Bez tego nawet nie próbuj mnie oznaczać :)

Kilka wypowiedzi wyżej pisałem że lekarze to najbardziej skorumpowana grupa zawodowa w Polsce a ty wyskakujesz do mnie jakbym ich bronił. Ogarnij się. Albo nie pisz do mnie.

Czyli znaczy, że najbardziej skorumpowana grupa, nie bronisz ich ale zabierać ostatnie pieniądze ryczałtowcowm na ten niewydolny system to można... Kto tu powinien jeszcze raz poczytać podręcznik do logiki? :) 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, trepek napisał(a):

Jeszcze za czasów PCLaba jeden użytkownik dokładnie rozpisał, co dostaje się na kopalni bo sam był górnikiem. Wychodziło dużo więcej niż 13 miesięcy :E Wiseberg? Taki nick? Avatar to rycerz na koniu w ciemnej stylistyce. Tak coś mi się kojarzy.

12 pensji, 13, deputat węglowy, nagrida barbórkowa, niektórzy chyba 15. O dziwo “czternastkę im zabrali” :E 

2 minuty temu, hubio napisał(a):

Czyli znaczy, że najbardziej skorumpowana grupa, nie bronisz ich ale zabierać ostatnie pieniądze ryczałtowcowm na ten niewydolny system to można... Kto tu powinien jeszcze raz poczytać podręcznik do logiki? :) 

System nie równa się tylko lekarze. Serio, kiedyś ci zrobię korepetycje z logiki.

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

System nie równa się tylko lekarze. Serio, kiedyś ci zrobię korepetycje z logiki.

No wiem... Bo wiele kasy jeszcze idzie na biurokrację... :) Bo jak miałeś na myśli sprzęt to nie - na drogi sprzęt ludzie sami jeszcze z odruchu serca sami sfinansowali wpłacając na WOŚP. Jak polskie państwo to ogarniało to nic nie było i nadal by nie było gdyby nie Owsiak.

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, hubio napisał(a):

No wiem... Bo wiele kasy jeszcze idzie na biurokrację... :) Bo jak miałeś na myśli sprzęt to nie - na drogi sprzęt ludzie sami jeszcze z odruchu serca sami sfinansowali wpłacając na WOŚP. Jak polskie państwo to ogarniało to nic nie było i nadal by nie było gdyby nie Owsiak.

Powinno powstać nowe powiedzenie “mylić się jak hubio” a znaczyłoby mylić się bardzo i zawsze.

NFZ wydaje na sprzęt ok 2,5 miliarda zł rocznie. Sam sprzęt. 

Owsiak ostatnio zebrał coś około 300 milionów złotych. I ja serio doceniam WOŚP. Ale twierdzenie że bez niego nic by nie było to bzdura. 

• Upvote 3
Opublikowano
13 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

przecież ciągle przynoszą straty to co to za biznes 

Skoro mają pieniądze to czemu nie? W końcu to będą ich straty, nie nasze.

Inna sprawa, że dobrze moi przedmówcy wyjaśnili, że w górnictwie straty są ponoszone głównie przez rozbuchane wynagrodzenia, związki zawodowe i ogólną roszczeniowość.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Powinno powstać nowe powiedzenie “mylić się jak hubio” a znaczyłoby mylić się bardzo i zawsze.

Owsiak ostatnio zebrał coś około 300 milionów złotych. I ja serio doceniam WOŚP. Ale twierdzenie że bez niego nic by nie było to bzdura. 

Jeszcze się rok nie skończył, wjechała kasa z KPO i zaczynają się zakupy - dość gorączkowe - na sprzęt medyczny, bo do końca roku trzeba wydać hajs. Złote żniwa dla producentów sprzętu, już mi się szekle nie mieszczą w portfelu ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To może daj już te korki jak obiecujesz i wytłumacz na czym twoim zdaniem polega patologia polskiego systemu zdrowotnego.

Opublikowano
7 minut temu, Suchy211 napisał(a):

To może daj już te korki jak obiecujesz i wytłumacz na czym twoim zdaniem polega patologia polskiego systemu zdrowotnego.

Nie znam się na tym, ale mam znajomych w branży obsługi szpitali. Od nich wiem, że jest przerost wynagrodzeń lekarzy, ale także administracyjnych i często bardzo nieefektywne wydatkowanie środków. Typowe bolączki państwowych jednostek. 

Na pewno problemem nie jest sam poziom składki zdrowotnej :) 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Na pewno problemem nie jest sam poziom składki zdrowotnej :) 

Na pewno nie sama składka. Niezależnie od tego, czy organizacyjnie służbę zdrowia da się poprawić składka jednak i tak będzie rosła. Obniżanie raczej nie wchodzi w grę, chyba że na spółkię z przesłaniem większej części ryzyka na pacjenta.

@galaktybez usprawnień organizacyjnych tak właśnie będzie. 

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
34 minuty temu, galakty napisał(a):

Większa składka zdrowotna spowoduje tylko ze więcej zarobią Ci, co już dużo zarabiają. 

Nie za bardzo, bo niezależnie od wysokości składki i jej podwyżek NFZ ma deficyt. 

Wynagrodzenia lekarzy i ich podwyżki są niezależne od zwiększonych wpływów do budżetu z tytułu składek. 

• Upvote 1
Opublikowano

o 14 Ziobro ma wygłosić przemówienie z siedziby PiSu. Dziś przyjechał d Polski.
Sąd jeszcze nie rozpatrzył wniosku o areszt :D

To by było na tyle z większego poparcia KO. 
Mogą mówić o 5 trybunałach dla Ziobry. Obecnie nic więcej prócz mówienia nie robią a później powiedzą, że potrzeba czasu,  że się nie da bo na Węgrzech.  Polityków ocenia się przez sprawczość. 
Czuję po nowym roku mocny spadek notowań koalicji rządzącej jak tak dalej pójdzie.

Opublikowano

Może za bardzo 0-1 napisałem, ale samo dorzucanie kasy nie rozwiąże problemów. 

Oczywiście najłatwiej wmawiać że to tylko kwestia kasy i ziuuuu problemy naprawione.

Teraz, Dimazz napisał(a):

Czuję po nowym roku mocny spadek notowań koalicji rządzącej jak tak dalej pójdzie.

Poczekaj jak w 2026 wejdą podatki od aut spalinowych :hihot: 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Dimazz napisał(a):

Dziś przyjechał d Polski.
Sąd jeszcze nie rozpatrzył wniosku o areszt :D

Niemalże jestem gotów się założyć, że on już się jak sąd rozpatrzy ten wniosek. Dlatego przyjechał do Polski. 

Edit: Jeszcze odnośnie tej służby zdrowia. W Czechach podobno działa on na zasadzie kas zdrowia (czoś co już mieliśmy). System czeski jest chwalony, wiesz wychodzi na to, że to była właściwą drogą. 

Pojedynczy podmiot jak NFZ oparty na budżecie z natury będzie patologiczny. Jak to niby poprawić?

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Prywatne kopalnie przynoszą zyski :) 

Tak, ale głównie odkrywkowe a z głębinowych mające płytko podkłady, lub w bieda państwach bez norm bezpieczeństwa i z niskimi wynagrodzeniami.

W UE wzorem efktywności były czeskie kopalnie, długo dawały radę. Już się wygaszają. Ostatnia ich kopalnia kamiennego ma się zamknąć tej zimy.

Co do tej ukraińskiej spółki to raczej wał na wyciągnięcie kasy z giełdy może też od innych inwestorów na pd obligacji, w oparciu o polski sentyment do wydobycia węgla.

Oni działali w Donbasie i wydobywali tam, na warunkach które tam panowały - częste wypadki i niskie pensje w standardzie.

Teraz te kopalnie są na terenach okupowanych, więc nie moga tam operować.

Ogłaszają że chcą u nas zacząć wydobycie.

Mając kapitalizację na dziś ok 120 mln zł xD 

Na budowę jednego szybu kopalni potrzeba kilka razy więcej. Trwa to też conajmniej kilka lat.

A artykuły o nich to marketingowo-clickbaitowe slogany zamieszczane na paru bieda portalach.

Jak im się uda znaleźć naiwniaków to za parę lat będzie afera, komisje sejmowe itd ;) 

Równocześnie pomysł sam w sobie, poza tym że to nieetyczne, jest sprytny. Przygotowanie kopalni do działania to wiele lat, podczas których mozna wyprowadzić masę środków do innych spółek,w miarę legalnie - jako płatności za budowę szybu i reszty infrastruktury. Cały ten czas można mamic inwestorów i pokazywać że się faktycznie buduje kopalnia.

Sprawa się rypnie dopiero po uruchominiu, gdy sie okaże że wydobycie sie nie opłaca.

Edycja:

@trepek Wydobycie u nas się nie opłaca i to się juz nie zmieni. Dobre, płytko położone pokłady są już wyeksploatowane albo znajdują się pod miastami.

Zostają bardzo głeboko, skąd wydobycie jest trudne i drogie. 

Do tego warto pamiętać że UE jest w trakcie dekrabonizacji i to juz pod koniec tego etapu transpormacji energetycznej.

Polska też zamyka kopalnie i tez już kończymy ten proces, który zaczelismy z 3 dekady temu.

Pociskają jakieś kity o 2049 xD a w rzeczywistosci do 2040 a może 2035 lub nawet szybciej nie bedzie juz kopalni głębinowych węgla opałowego.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Tak, ale głównie odkrywkowe a z głębinowych mające płytko podkłady, lub w bieda państwach bez norm bezpieczeństwa i z niskimi wynagrodzeniami.

W UE wzorem efktywności były czeskie kopalnie, długo dawały radę. Już się wygaszają. Ostatnia ich kopalnia kamiennego ma się zamknąć tej zimy.

Co do tej ukraińskiej spółki to raczej wał na wyciągnięcie kasy z giełdy może też od innych inwestorów na pd obligacji, w oparciu o polski sentyment do wydobycia węgla.

Oni działali w Donbasie i wydobywali tam, na warunkach które tam panowały - częste wypadki i niskie pensje w standardzie.

Teraz te kopalnie są na terenach okupowanych, więc nie moga tam operować.

Ogłaszają że chcą u nas zacząć wydobycie.

Mając kapitalizację na dziś ok 120 mln zł xD 

Na budowę jednego szybu kopalni potrzeba kilka razy więcej. Trwa to też conajmniej kilka lat.

A artykuły o nich to marketingowo-clickbaitowe slogany zamieszczane na paru bieda portalach.

Jak im się uda znaleźć naiwniaków to za parę lat będzie afera, komisje sejmowe itd ;) 

Równocześnie pomysł sam w sobie, poza tym że to nieetyczne, jest sprytny. Przygotowanie kopalni do działania to wiele lat, podczas których mozna wyprowadzić masę środków do innych spółek,w miarę legalnie - jako płatności za budowę szybu i reszty infrastruktury. Cały ten czas można mamic inwestorów i pokazywać że się faktycznie buduje kopalnia.

Sprawa się rypnie dopiero po uruchominiu, gdy sie okaże że wydobycie sie nie opłaca.

tl;dr

Znowu piszesz o rzeczach, o których nie masz za bardzo pojęcia.

Tu masz tą odkrywkową kopalnię:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kopalnia_Węgla_Kamiennego_Silesia

• Upvote 1
Opublikowano

@GordonLameman Mam, większe niż myslisz ;) . Silesia niebawem się zamyka. Teraz jest o tym głośno ze względu na barbórki, bo ogłosili zwolnienia grupowe prawie wszystkich pracowników. Czyli wygaszenie wydobycia i potem pełne zamkięcie.

Czesi swoje prawie wszystkie zamknęli, została ostatnia i też coś w I kw 2026 zamykają definitywnie.

P.S. Jeszcze co do Silesi to poprzednie lata mieli straty, w tym 2024 ponad miliard. W tym na koniec wykręcili tyle, że wyszli mniej więcej na 0. Prawdopodobnie osiągnęli to tak, że wiedząc że kończą wyeksploatowali co mieli najlepszego.

Te kopalnie które jeszcze mają działać tak nie robią. Bo też mają jakiś dobry pokład oraz "złe". Mogliby się skupic na szybkim wydobyciu tego dobrego, ale za rok czy dwa zostaliby z samymi kiepskimi pokładami, na których wydobyciu byłyby gigantyczne straty. Więc mieszają i idą sciany i na dobrych i na złych pokładach.

Opublikowano
23 minuty temu, Badalamann napisał(a):

@GordonLameman Mam, większe niż myslisz ;) . Silesia niebawem się zamyka. Teraz jest o tym głośno ze względu na barbórki, bo ogłosili zwolnienia grupowe prawie wszystkich pracowników. Czyli wygaszenie wydobycia i potem pełne zamkięcie.

No i na tym polega działanie w warunkach RENTOWNOŚCI. 

Nie masz czego wydobywać = zamykasz spółkę. 

P.S. Jeszcze co do Silesi to poprzednie lata mieli straty, w tym 2024 ponad miliard. W tym na koniec wykręcili tyle, że wyszli mniej więcej na 0. Prawdopodobnie osiągnęli to tak, że wiedząc że kończą wyeksploatowali co mieli najlepszego.

Nie rozśmieszaj mnie :E 

Strata finansowa to nei to samo co rentowność. 

Te kopalnie które jeszcze mają działać tak nie robią. Bo też mają jakiś dobry pokład oraz "złe". Mogliby się skupic na szybkim wydobyciu tego dobrego, ale za rok czy dwa zostaliby z samymi kiepskimi pokładami, na których wydobyciu byłyby gigantyczne straty. Więc mieszają i idą sciany i na dobrych i na złych pokładach.

Czyli robią wszystko aby wydobywać, ale nie wydobyć. To jest działanie na szkodę naszego kraju :) 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

i bezpieczeństwo energetyczne. 

Opłacić im przebranżowienie na zieloną energię z różnymi ścieżkami rozwoju: bardziej typowych pracowników fizycznych czy też specjalistów w danych dziedzinach (do wyboru). Z podpisaniem kontraktu, że muszą przepracować w Polsce w zawodzie X lat.  Nieeee, lepiej płacić żeby siedzieli na dupie (bo takie będą realia, tylko jakiś % serio wykorzysta ten czas produktywnie) a kolejne mld rozdawać na ukrainę aby tam sobie 80% rozkradli 

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Fatality napisał(a):

Opłacić im przebranżowienie na zieloną energię z różnymi ścieżkami rozwoju: bardziej typowych pracowników fizycznych czy też specjalistów w danych dziedzinach (do wyboru). Z podpisaniem kontraktu, że muszą przepracować w Polsce w zawodzie X lat.  Nieeee, lepiej płacić żeby siedzieli na dupie (bo takie będą realia, tylko jakiś % serio wykorzysta ten czas produktywnie) a kolejne mld rozdawać na ukrainę aby tam sobie 80% rozkradli 

No, ale on pod ziemią robił to co ma na wiatraki się wspinać? :E