Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przed wejściem opłat zrobiłem zapasy elementów na 5 lat do przodu %-)

1 minutę temu, lokiju napisał(a):

Temu dopłaca 6 zł

Na Temu nie kupuje bo tam przeważnie jest szrot. 

Edytowane przez Camis
Opublikowano (edytowane)

Temu dopłaca za każdą sztukę ale maksymalnie do 80 zł na jedno zamówienie. To i tak wychodzi 13 sztuk więc więcej niż z reguły zamawiam. Przy drobnicy te 6 zł robi różnicę.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
21 minut temu, Camis napisał(a):

Nie tak prędko, UE potrzymaj mi piwo:

Okej, ale jak to będzie działać w praktyce jak nie dadzą tego oznaczenia? Może jakiś % wyłapią. 

Już nie raz kupowałem z Chin jakieś zegarki do 500EUR a chińczyk wysyłał to jako paczkę niskiej wartości i nie miałem cła (wiem, że teoretycznie mogą to wykryć, ale proceder jest na masową skalę).

Opublikowano

W Holandii jest chinski JoyBuy (wczesniej Ochama). Niedaleko mnie nawet maja nowowybudowany magazyn. Na jakiej zasadzie dzialaja? Kupilem filtr do wody na kran i przyslali wszystko po chinsku. Instrukcja i opakowanie po chinsku. Nic w zrozumialym jezyku. Wydawalo mi sie, ze w UE jest to zabronione.

Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Wygrywa tylko w byłym NRD. Najbiedniejszych rejonach, w których najłatwiej znaleźć winnego złej sytuacji. Tak, z pewnością przekłada się to na to że winę trzeba szukać u siebie

W Hiszpani liberalni idiokraci tworzą sobie wyborców legalizując inżynierów. Ci inżynierowie też są biedni :E

Opublikowano
32 minuty temu, Winter napisał(a):

W Holandii jest chinski JoyBuy (wczesniej Ochama). Niedaleko mnie nawet maja nowowybudowany magazyn. Na jakiej zasadzie dzialaja? Kupilem filtr do wody na kran i przyslali wszystko po chinsku. Instrukcja i opakowanie po chinsku. Nic w zrozumialym jezyku. Wydawalo mi sie, ze w UE jest to zabronione.

Zgłoś do swojego lokalnego uokiku? 

Opublikowano
Godzinę temu, Camis napisał(a):

Od listopada kolejna opłata od paczek z Chin +2EUR od produktu. Czyli teraz zapłacimy 5EUR dodatkowo za każdy item.

https://www.telepolis.pl/wiadomosci/zakupy-temu-shein-aliexpress-nowa-oplata-1-listopada-2026

no to akurat jest najgłupsza metoda walki z tanimi rzeczami, co z resztą zaprzecza podstawowej idei wolnego rynku.

Wystarczyłoby dokładniej badać importowane produkty pod kątem spełniania norm zawartości związków i substancji chemicznych i większość odpadłaby na starcie. To nie, dowalić opłaty gdzie za przełącznik warty 3 zł zapłaci się zaraz ponad 20 zł. 

Godzinę temu, Camis napisał(a):

A przypominam że opłata jest za jedną sztukę...

Od jednej sztuki, a to różnica. Bo nie płacisz za każdą sztukę danego produktu, tylko za dany asortyment. Jak zamówisz 20 sztuk tego samego, opłatę masz póki co raz.

Opublikowano
2 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Lekarze, prokuratura,politycy i ich rodziny>Murzin>Ukrainiec>Pies bez szczepienia, smyczy i kagańca>Polak 

Tak nas traktują we własnym kraju.

Dziwisz się skoro tylko na tym forum jest wielu takich, co ostatnie kapcie oddaliby Ukraińcom? Polacy to dziwny naród :E Przede wszystkim w większości do dymania.

Opublikowano
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

no to akurat jest najgłupsza metoda walki z tanimi rzeczami, co z resztą zaprzecza podstawowej idei wolnego rynku.

Wystarczyłoby dokładniej badać importowane produkty pod kątem spełniania norm zawartości związków i substancji chemicznych i większość odpadłaby na starcie.

Tu nie chodzi o żadne podróbki czy zgodność z normami tylko o to żeby tych paczek było jak najmniej. Wolny rynek powiadasz? Chiny nie uznają wolnego rynku tylko kontrolowane i wspomagane zalewanie nowych rynków celem zduszenia lokalnych producentów. Już obecne cło zadziałało i mocno ograniczyło ilość paczek. A że oberwie zwykły człowiek to nikogo nie obchodzi.

Opublikowano (edytowane)

@kalderon ale to nie Chiny wprowadzają ograniczenia, a UE, która chce regulować niby wolny rynek.

Przy czym regulacje jakościowe są normalne i jak najbardziej mogą funkcjonować, tu jednak chodzi o ograniczanie po prostu konkurencji wszelkimi sposobami.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
6 godzin temu, Fatality napisał(a):

wg bukmacherów 18% ma AOC na dostanie nominacji :E Harris przy niej to Einstein.  Jak ktoś nie wie kto to - warto zrobić research i zobaczyć sobie kompilację filmików z nią. Hit. To byłoby praktycznie wybranie antify do rządzenia krajem więc raczej niemożliwe.

AOC nie ma najmniejszych szans na wybór.

1 godzinę temu, skypan napisał(a):

W Hiszpani liberalni idiokraci tworzą sobie wyborców legalizując inżynierów. Ci inżynierowie też są biedni :E

Legalizacja pobytu nie oznacza prawa do głosu.

5 minut temu, LeBomB napisał(a):

@kalderon ale to nie Chiny wprowadzają ograniczenia, a UE, która chce regulować niby wolny rynek.

Ale to Chiny nie działają wolnorynkowo, UE tylko odpowiada na nieuczciwą konkurencję.

Opublikowano
6 minut temu, kalderon napisał(a):

Tu nie chodzi o żadne podróbki czy zgodność z normami tylko o to żeby tych paczek było jak najmniej. Wolny rynek powiadasz? Chiny nie uznają wolnego rynku tylko kontrolowane i wspomagane zalewanie nowych rynków celem zduszenia lokalnych producentów. Już obecne cło zadziałało i mocno ograniczyło ilość paczek. A że oberwie zwykły człowiek to nikogo nie obchodzi.

Były magazyny w Chinach to tam była praca wykonywana. Klient dostawał gotowy produkt reszta go nie interesowała.

Po wejściu tych ceł praca będzie musiała być wykonana w Polsce. Amazon już się cieszy, firmy logistyczne też. Tylko, że te Amazony nasciągają tu tanią siłę roboczą. Wymajmy w górę, ceny mieszkań w górę. Praca dla kolimbijczykow zadowolonych z mieszkania na pokoju. Polak chcący normalnie żyć na tym nie zyska. Pod miastami już teraz rosną hale magazynowe jak grzyby po deszczu. Kupimy ten sam produkt drożej sponsorując sobie jeszcze większy dramat na rynku mieszkaniowym, zwiększając zarobki dużych korporacji, obniżając sobie jakość życia.