Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Imo więcej straci niż zyska. Dla niezdecydowanych to wygląda tak, że dziś lewy, jutro prawy, bo wybory. Tacy nie pójdą na niego zagłosować.

Dla mnie jest nie tylko już śmieszny ale wręcz robi z siebie błazna. Tak samo jak z tym disco polo. Tylko pytanie ilu takich jak ja zepnie znów poślady, a ilu, zwłaszcza z lewej strony, go po prostu oleje, bo jest jak chorągiewka. I nie ma dla nich znaczenia, że to pod wybory tylko.

• Upvote 1
Opublikowano

@blabla123  Sądzę że się mylisz. Nie straci wielu wyborców, może nikogo, bo wybór będzie między nim a Nawrockim.

I niestety ale musi robić przynajmniej część z tego co robi by wygrać. Musi wybić pisowcom i konfederuskim z rąk argumenty, że jest totalnym "euro-lewakiem".

Myślę też że jego "stary" elektorat wie że to ściema na wybory. A ważne jest by centrowy w ogóle poszedł na drugą turę i jeszcze zagłosował na Trzaskowskiego.

W ciągu najbliższych miesięcy dowiemy się jak to wyjdzie w praktyce.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

@blabla123  Sądzę że się mylisz. Nie straci wielu wyborców, może nikogo, bo wybór będzie między nim a Nawrockim.

A ja myślę, że może stracić. Trochę się wypina na elektorat lewicy.

1 minutę temu, trepek napisał(a):

Niemcy w 4Q 2024 mieli -0.2% więc obecnie gonimy ich mocno.

Musisz jeszcze inflację porównać.

Opublikowano (edytowane)

Tak myślisz? No ja mam aktualnie totalnie inne zdanie.

Widzę chociażby po swoich rodzicach, głosowali na 3D, bo na Tuska już nie chcieli kolejny raz zacikać pośladów, PIS nie, ruski nie. Tyle dobrego, że udało mi się chociaż ich namówić by na 3K poszli zagłosować.

A teraz? Stary się odpala jak widzi KO, na Trzaska ostatnio nie może patrzeć właśnie przez to, że robi z siebie pośmiewisko. Nie wiem czy uda mi się namówić ich kolejny raz by poszło zagłosować, czy ogólnie na kogokolwiek. A to już 2 głosy, niby nic ale efekt skali może być bolesny dla nas.

Mógł totalnie olać sprawy światopoglądowe i tyle. Ale nie uśmiechać się do prawej strony, która i tak go ma w leju i bekę z niego teraz tylko kręci.

A niezdecydowani? No to masz już przykład moich rodziców. To nie są wyjątki, zobacz ile tutaj nie głosuje na niego, bo jest ZA tylko przeciw PIS.

Edytowane przez blabla123
  • Upvote 5
Opublikowano
43 minuty temu, blabla123 napisał(a):

Imo więcej straci niż zyska. Dla niezdecydowanych to wygląda tak, że dziś lewy, jutro prawy, bo wybory. Tacy nie pójdą na niego zagłosować.

DOKŁADNIE, a do tego przez te umizgi do prawaków już od kilku osób słyszałem że na niego nie zagłosują. 

• Upvote 1
Opublikowano
56 minut temu, trepek napisał(a):

Niemcy w 4Q 2024 mieli -0.2% więc obecnie gonimy ich mocno.

Gospodarka Niemiec jest powiązana z naszą. Nasz główny partner handlowy i eksportowy. Właśnie przez minus w Niemczech, nasza gospodarka nie urosła jakby mogła. Ich 1% to nasze 5%. 

57 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

A ja myślę, że może stracić. Trochę się wypina na elektorat lewicy.

Musisz jeszcze inflację porównać.

Wzrost jest skorygowany o inflację. 

Opublikowano
10 minut temu, TheMr. napisał(a):

Ale będzie same gęste w PiSTV. 

https://biznesalert.pl/orlen-dywidenda-energetyka-gospodarka-ropa-finanse/

Świetne wyniki. Szkoda że nie kupiłem jak był po 4x zł, liczyłem że spadnie 🙃

Czekaj przecież to jakaś bzdura. Sprawdź wyniki finansowe na biznes radarze. Są mniejsze niż w 2023..

Jak podano, przychody ze sprzedaży Grupy Orlen za 12 miesięcy 2024 roku wyniosły 296 mld 947 mln zł i były niższe o 75 mld 820 mln zł w stosunku do 2023 roku.

"Spadek przychodów ze sprzedaży w segmencie rafineria wyniósł 16 mld 893 mln zł (r/r) i wynikał głównie ze spadku sprzedaży wolumenowej o (5) proc. (r/r) do poziomu 31 410 tys. ton oraz notowań rynkowych głównych produktów segmentu, m.in. benzyny o (9) proc. (r/r), oleju napędowego o (10) proc. (r/r), paliwa lotniczego o (10) proc. (r/r) i lekkiego oleju opałowego o (9) proc. (r/r)" - podała spółka.

Natomiast przychody ze sprzedaży segmencie energetyki obniżyły się o 10 mld 39 mln zł r/r, na co wpływ miały niższe o 12 proc. wolumeny sprzedaży, które osiągnęły poziom 28,5 TWh, oraz niższa o 19 proc. r/r cena energii elektrycznej notowanej na Towarowej Giełdzie Energii.

Opublikowano

Ty wspomniałeś o przychodzie a on o zysku, to dwie kompletnie różne kwestie. Nie ma znaczenia jaki masz przychód, ważny jest zysk. Co z tego, że będziesz miał powiedzmy przychód z działalności rzędu 10000 zł jak zysku Ci zostanie 1000 zł?

Opublikowano

No w tamtym roku robili odpisy, dlatego generowali straty. Dopięli sprzedaż Polska Press, obniżyli koszty. Jest to dobry prognostyk na przyszłość. 
Oraz porównują Q4 2024 do Q4 2023 ;) Sprytnie. 

13 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

@TheMr. Gdyby się jeszcze porównywało do realnej inflacji, to byłoby spoko xD

A jaka jest realna? :E Inflacja wyraźnie wyhamowała rok do roku. 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Camis napisał(a):

DOKŁADNIE, a do tego przez te umizgi do prawaków już od kilku osób słyszałem że na niego nie zagłosują. 

W pierwszej turze nie. Jednak to osoby które raczej i tak zagłosowałyby w I na typowo lewicowego kandydata.

Ważne co zrobią w drugiej, gdy wybór będzie między Trzaskowskim a Nawrockim.

Opublikowano
35 minut temu, Kris194 napisał(a):

Ty wspomniałeś o przychodzie a on o zysku, to dwie kompletnie różne kwestie. Nie ma znaczenia jaki masz przychód, ważny jest zysk. Co z tego, że będziesz miał powiedzmy przychód z działalności rzędu 10000 zł jak zysku Ci zostanie 1000 zł?

Tu też dochodzi kwestia, że Orlen powinien mieć minimalne zyski jako spółka publiczna. Trochę bawi mnie, jak ludzie oceniają publiczne spółki jak prywatne. One mają inne cele.

• Upvote 5
Opublikowano
43 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Jakby ktoś miał jeszcze wątpliwości.

Ja mam. Pamiętaj jednym słusznym sądem do rozwiązywania spraw publicznych jest Sąd Najwyższy, a konkretnie izba kontroli nadzwyczajnej i spraw publicznych. Wyroki innych sadów są nieważne. Ewentualnie każdy wyrok sądu musi być rozpatrzony przez trybunał konstytucyjny.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Badalamann napisał(a):

W pierwszej turze nie. Jednak to osoby które raczej i tak zagłosowałyby w I na typowo lewicowego kandydata.

Ważne co zrobią w drugiej, gdy wybór będzie między Trzaskowskim a Nawrockim.

Normalny człowiek nie zagłosuje na Nawrockiego , Platforma to też zły wybór ale PiS to jest najwieksza zaraza w historii Polski od 1989 roku

Edytowane przez voltq
Opublikowano
Godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Zgadza się. Chociaż trochę skróciłem moje rozumowanie tutaj bo to jest proporcjonalne. Zerknij na załączonego screena. Zysk też był mniejszy w 2024. 

Screenshot_20250227-172329.png

Opublikowano
8 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Ja mam. Pamiętaj jednym słusznym sądem do rozwiązywania spraw publicznych jest Sąd Najwyższy, a konkretnie izba kontroli nadzwyczajnej i spraw publicznych. Wyroki innych sadów są nieważne. Ewentualnie każdy wyrok sądu musi być rozpatrzony przez trybunał konstytucyjny.

Eeee? Bzdura.

Opublikowano

Obcięcie pozostałych kosztów. 8 mld to nie jest zły wynik, popatrz na 2021 rok który powinien być odniesieniem, bo to w 2022-23 firmy mogły zarobić najwięcej przez sankcje na Rosję. 
Musisz jeszcze wkleić inwestycje bo chyba nie wliczają się w koszty operacyjne. 
Ogólnie Orlen zaprezentował pozytywne wyniki niż negatywne.