Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wyżej. Akceptacja braku skuteczności zawsze jest błędem i zawsze będzie prowadziła do porażek. Bez względu na to w jaką to będzie poubierane ideologię. Lepiej już decydować się na dowolną alternatywę. Tak powinni myśleć wyborcy.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Nikt natomiast nie będzie wstanie na dłuższą metę akceptować braku skuteczności.

Ale ja tu nie widzę wspólnego mianownika zbytnio. Mógłbyś to odnieść do każdej dziedziny życia i ci wyjdzie, że wszyscy są tacy sami.

50 minut temu, adashi napisał(a):

Jak wyżej. Akceptacja braku skuteczności zawsze jest błędem i zawsze będzie prowadziła do porażek.

Tylko co to znaczy "skuteczność" tutaj? PiS był tak skuteczny, że rozwalił cały wymiar sprawiedliwości, położył całą energetykę i do reszty położył demografię.

Jednocześnie czytam o "spełnianiu obietnic", choć tak naprawdę nie pykło im nic oprócz 500+. Tyle że tutaj mamy już do czynienia z jawną bandyterką, bo wydrenowali ten budżet bez patrzenia na jakiekolwiek dalekosiężne konsekwencje. Co niestety zachęciło też opozycję do podejścia "hulaj dusza, piekła nie ma" w temacie danin społecznych.

Najśmieszniejsza kwestia to ta aborcja, bo wydaje mi się, że była ona bardziej pod dyktat episkopatu niż samych wyborców.

Chyba że tu chodzi o jakąś skuteczność medialną? Bo raczej chwalenie się rozpieprzeniem Sądu Najwyższego nie powinno być powodem do dumy... Żyjemy w społeczeństwie.

2 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Bo źle szukacie.

Ale tak wracając, to dla mnie głupoty opowiadasz. To są diametralnie różne elektoraty. Przede wszystkim wyborcy koalicji wcale nie są do niej uwiązani. W tym ja. Naprawdę wszystko jedno, czy to będzie Tusk, Petru czy Hołownia, byleby wózek był ciągnięty zgodnie z moimi oczekiwaniami.

Tymczasem po drugiej stronie mamy żelazne 25%, które nie spadnie nawet chyba po przejechaniu zakonnicy na pasach przez kota prezesa. To jest realny problem.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Tylko co to znaczy "skuteczność" tutaj? PiS był tak skuteczny, że rozwalił cały wymiar sprawiedliwości, położył całą energetykę i do reszty położył demografię.

PiS był skuteczny w dawaniu pieniędzy do ręki i propagandzie.

• Upvote 3
Opublikowano
15 minut temu, kalderon napisał(a):

i propagandzie.

I nadal jest, a ciemniaki z KO nadal są głupi tak samo jak byli przed 2015. Gdzie rzecznik rządu prostujący te brednie w ciągu kilku godzin?, teraz robią to zwykli ludzie na X. 

Nic się nie nauczyli więc znowu dostaną lanie a więcej szans już nie będzie.

Onuca Miller dała głos:

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Camis napisał(a):

I nadal jest, a ciemniaki z KO nadal są głupi tak samo jak byli przed 2015. Gdzie rzecznik rządu prostujący te brednie w ciągu kilku godzin?

To tak nie działa niestety. Ogólnie demokracja słabo działa w dobie social mediów.

W sensie nawet jak to zdementują, to i tak się niesie po wszystkich farmach trolli.

Sztandarowy przykład masz w Rumunii, gdzie się da wygrać wybory przez 2-tygodniową ofensywę na TikToku.

Mnie się wydaje, że Polska i UE potrzebuje jakichś odgórnych regulacji i filtrowania treści w Internecie.

I tu nie chodzi o jakąś cenzurę, tylko ucinanie zasięgom tym wszystkim fejkom i reptiliańskim teoriom.

Zasadniczo ja mam teraz rozkminę, czy wojnę płci w Polsce tak naprawdę nie nakręciła wschodnia agentura.

Nie kojarzę, abyśmy jeszcze kilka lat temu mieli tak negatywny/mizoginistyczny stosunek do kobiet.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.03.2025 o 17:29, LeBomB napisał(a):

Zatem nie chodzi o zasadniczą służbę wojskową. Najbardziej prawdopodobny jest póki co model szwajcarski.

W dniu 7.03.2025 o 17:42, Kris194 napisał(a):

Nie wraca żaden pobór, mówi się o ochotniczych szkoleniach na dużą skalę.

Nawet taki "cywilizowany" model szkoleń wojskowych jak model szwajcarski zasadniczej służby wojskowej to nadal jest pewnego rodzaju pobór. Teraz po tym co Tusk powiedział w Sejmie, wielu młodych to chwyciło i teraz, którzy byli niemal zdecydowani na oddanie głosu w wyborach prezydenckich na Trzaska, już tacy chętni nie są i skłaniają się ku opcjom pt. Mentzen czy nawet Nawrocki, gdyż od nich nie usłyszą, że wróci pobór, a z kolei nie wiedzą, że Mentzen i Konfederacja mają odnośnie tego jeszcze bardziej wyraziste poglądy i są ogólnie za przywróceniem zasadniczej służby wojskowej w tym kraju. Po raz kolejny dają sobie sabotować kampanię i może z tego wyjść przepis na katastrofę, a przypomnę, że nas absolutnie nie stać po 10 letniej prezydentury Dudy, żeby następny w pałacu był kolejny PiS-owiec lub Mentzen z Konfy.

Co nieco przeczytałem o służbie wojskowej obowiązującej w Szwajcarii i tam jest tak, że w teorii każdy mężczyzna jest zobowiązany do służby wojskowej 4 miesięcznej, a następnie corocznie 3 tygodnie od 18 do 50/55 lat bodajże, ale nie trzeba na to iść. Jeśli się nie chce na to iść, to płaci się wyższe podatki i tyle. U nas po prostu przy takim modelu, jeśli zostałby w Polsce od przyszłego roku wprowadzony, to z wysokim prawdopodobieństwem wielu wybierze płacenie wyższych podatków, gdyż wojsko i potencjalne późniejsze umieranie za kraj w trakcie wojny, a nie daj boże rządzący uciekną z kraju pogrążonego w wojnie to u sporej części ludzi ostatnie, którzy pomyślą.

W dniu 7.03.2025 o 17:42, Kris194 napisał(a):

Jak spojrzysz na sondaże (pis + konfa ~50%) to zrozumiesz, że tu nawet wojna nic nie zmieni chyba, że wyślemy na nią pisowski beton i tych chłopaczków od "to nie nasza wojna". Jak się społeczeństwo nie ogarnie to wezmą nas bez wystrzału tak jak USA.

Bardzo chętnie chciałbym zobaczyć tych Konfiarzy, głosujących na Konfederację w okopach wgniatając Putina w ziemię, kiedy ruscy powiedzą "sprawdzam" i na Polskę najadą. Jestem bardzo ciekawy co oni zrobią.

W dniu 8.03.2025 o 13:07, Henryk Nowak napisał(a):

Ochłoń synu, wojny u nas nie będzie. Jak wierzyłem, że po Ukrainie będą kraje bałtyckie tak teraz nawet w to nie wierzę. Zniszczona Europa to upadek Chin i bieda w USA, zmieni się władza za oceanem i nas grzecznie przeproszą za Trumpa. 

Nie byłbym taki pewny odnośnie ew. naszej wojny z Rosją. Pewnego dnia Ruscy mogą powiedzieć "sprawdzam" NATO, jeśli zostanie osłabione, a gwarancje bezpieczeństwa staną pod znakiem zapytania lub przestaną obowiązywać, co się już dzieje przez ostatnie decyzje Trumpa, chcącego resetu z Rosją, stąd naciski z jego strony na pokój, nieważne czy tego chce Rosja i Ukraina, czy tego nie chcą.

Edytowane przez Spl97
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Spl97 napisał(a):

Nawet taki "cywilizowany" model szkoleń wojskowych jak model szwajcarski zasadniczej służby wojskowej to nadal jest pewnego rodzaju pobór. Teraz po tym co Tusk powiedział w Sejmie, wielu młodych to chwyciło i teraz, którzy byli niemal zdecydowani na oddanie głosu w wyborach prezydenckich na Trzaska, już tacy chętni nie są i skłaniają się ku opcjom pt. Mentzen czy nawet Nawrocki, gdyż od nich nie usłyszą, że wróci pobór, a z kolei nie wiedzą, że Mentzen i Konfederacja mają odnośnie tego jeszcze bardziej wyraziste poglądy i są ogólnie za przywróceniem zasadniczej służby wojskowej w tym kraju.

Ale to akurat jest definicja głupoty. 

Widziałem tutaj już posty kogoś kto myślał, że Konfa jest przeciwna słuzbie zasadniczej, ale też Konfa to nieźle ukrywa - w programie tego nei zobaczysz wprost. 

Opublikowano
21 godzin temu, Camis napisał(a):

Problem to jest taki że w 2027 albo wcześniej na 90% PIS wraca w połączeniu z konforuskimi. 

Wtedy już tak się zabetonują że koalicja dopiero zobaczy co to reżim.

A wtedy przy tym scenariuszu totalny rozpierdziel kraju. To jeszcze jest do odkręcenia, ale warunek jest jeden i tylko jeden - wygrana Trzaskowskiego w wyborach, a potem od pierwszego dnia prezydentury sprawcze odkręcenie wszystkiego co PiS narozrabiał przez całą koalicję rządzącą, inaczej tak jak piszesz, PiS przy pomocy Konfy na białym koniu wraca.

19 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

W koalicji jest, w PSL nie ma. Pewnie byłoby dużo lepiej, gdyby P2050 wystartowała sama. Ja nie wiem, czy ludowcy w ogóle nie powiążą się teraz z PiS albo Konfederosją.

Wystarczyło, że w najważniejszych dla wyborców sprawach PSL postawiło weto i pies pogrzebany.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Się zmienia.

Cytat

Google usunął ze strony internetowej zespołu odpowiadającego za AI wszelkie wzmianki o różnorodności i równości. Zmiana ta jest częścią szerszej strategii firmy, która obejmuje wycofanie się z inicjatyw na rzecz różnorodności, równości (DEI) oraz rezygnację z wcześniejszego zobowiązania do niestosowania technologii sztucznej inteligencji w celach militarnych i nadzorczych.

https://ithardware.pl/aktualnosci/google_dei_sztuczna_inteligencja-39649.html

Edytowane przez sabaru128
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Widziałem tutaj już posty kogoś kto myślał, że Konfa jest przeciwna słuzbie zasadniczej, ale też Konfa to nieźle ukrywa - w programie tego nei zobaczysz wprost. 

Dokładnie, żeby to widzieć, trzeba spojrzeć głębiej, a wielu ludzi nie potrafi myśleć i kończy czytanie na nagłówkach.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kamiyanx napisał(a):

Mnie się wydaje, że Polska i UE potrzebuje jakichś odgórnych regulacji i filtrowania treści w Internecie.

I tu nie chodzi o jakąś cenzurę, tylko ucinanie zasięgom tym wszystkim fejkom i reptiliańskim teoriom.

Kto będzie decydował co jest teorią fejkową i reptiliańską? Czy co? Dochodzimy jednak do wniosku że stworzenie "Wielkiego Brata" ma rację bytu? Jakoś nie wierzę, że taki system będzie kosił tylko teorie szurskie i propagandowe. Prędzej uwierzę,  że będzie kosił treści niepasujące do mainstreamu lub wręcz nurtu sztucznie tworzonego przez ludzi u władzy.

Opublikowano
Godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

Ten fragment o stosowaniu teraz AI w militariach brzmi niepokojąco...

37 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Kto będzie decydował co jest teorią fejkową i reptiliańską?

Tego jeszcze nie wiem. Ale tak zasadniczo to nawet samo AI mogłoby to weryfikować. Przecież 90% tych fejków brzmi skrajnie nieprawdopodobnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Spl97 napisał(a):

U nas po prostu przy takim modelu, jeśli zostałby w Polsce od przyszłego roku wprowadzony, to z wysokim prawdopodobieństwem wielu wybierze płacenie wyższych podatków, gdyż wojsko i potencjalne późniejsze umieranie za kraj w trakcie wojny, a nie daj boże rządzący uciekną z kraju pogrążonego w wojnie to u sporej części ludzi ostatnie, którzy pomyślą.

No i spoko. A tym co by chcieli iść do wojska dać preferencyjne warunki mieszkaniowe. Win-win. Gdzie wady?

26 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Ten fragment o stosowaniu teraz AI w militariach brzmi niepokojąco...

Już jest stosowany - chociażby na Ukrainie.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kamiyanx napisał(a):

Ale śmiechłem teraz.

To z demokracją również wymowne. Demokracja jest wtedy kiedy ludzie operują tak jak ja chcę. 😤

3 godziny temu, Kamiyanx napisał(a):

Nie kojarzę, abyśmy jeszcze kilka lat temu mieli tak negatywny/mizoginistyczny stosunek do kobiet.

Podziękuj feministkom. Choć te akurat faktycznie mogą być opłacane przez Kreml i Chiny. Razem z tymi śmieciami co się do jezdni przyklejają.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

"thank you"

my płacimy za tą usługę. Tępe amerykańskie wieprze ;) 

No, ale na tępych wyborców to działa. Wiadomo czemu.

Rednecki i konfederaci lubią wyzwiska, agresję. Jakbym w Rosji siedział.

• Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, Spl97 napisał(a):

To jeszcze jest do odkręcenia, ale warunek jest jeden i tylko jeden - wygrana Trzaskowskiego w wyborach

Ta wygrana Trzaskowskiego coraz słabiej wygląda, jeśli faktycznie MEMcem ma tyle ile pokazują sondaże to niestety ale Trzaskowski przegra. 

Ale pojazd po debilu Musku :rotfl2:

Opublikowano

@Camis Byłbym sceptyczny z tym rzeczywistym poparciem dla Memcena. Szczególnie, że ma dużo niższe % wśród zdecydowanych.

Zresztą ja myślę, że KO akurat woli Memcena od Nawrockiego. Byłoby bardzo łatwo go przeorać w debacie.

• Upvote 1
Opublikowano

Brawo koalicjo, z takimi wynikami już prezydenckie też są przerznięte.

Glnr3bBWYAAOJMV?format=jpg&name=medium

Cytat

Po Trumpie będzie być może przerwa, ale potem wróci MAGA.

Żaden podstawowy problem USA nie został przez Trumpa rozwiązany, tylko właśnie są pogłębiane. Opieka zdrowotna ma być ograniczona. Podatki mają być niższe dla bogatych, socjal ma być cięty = nierówności będą rosnąć. Inflacja ma rosnąć (bo cła + niepewność). Prawa pracownicze mają być likwidowane. Przestępczość nagle nie spadnie, bo niby czemu miałaby spaść? Bieda zwiększa przestępczość. Niepokoje społeczne i polaryzacja będą rosły.

Jak w takich warunkach miałaby nastąpić stabilizacja? Z czego miałoby się to wziąć?

Trump nie jest źródłem problemu z USA tylko objawem. Choroba nie była w żaden sposób leczona - więc stan chorego się pogarsza. Na jakiej podstawie spodziewacie się cudu? Kiedy klasa średnia dostaje po dupie - nie wybiera sensownych przywódców tylko antysystemowych cwaniaków.

Przy całej durnocie PISu i przy wszystkich analogiach do MAGA w polityce zagranicznej, kulturowej, propagandzie, jeżdżeniu po mniejszościach, rozwalaniu instytucji itd. - PIS przynajmniej zmniejszał nierówności społeczne. Nieefektywnie, ale zmniejszał. Więc Polacy nie mieli jakiegoś specjalnego apetytu na antysystemowców z powodu pogarszającego się standardu życia. Jedynie nasza głupota powoduje, że konfa i PIS mają ~50%.

USA może startowało z lepszego poziomu, ale u nich poziom życia spada i mają zestaw problemów ignorowanych od dekad. Nie należy spodziewać się otrzeźwienia. Należy spodziewać się tego, że Elon i Trump będą próbowali przeciągnąć przynajmniej niektóre kraje z UE na swoją stronę.

Propaganda o imigracji, LGBT, wokeiźmie, itp. pompowana przez social media i ludzi Trumpa będzie się lała do UE. Każde pogorszenie standardu życia będzie zwalane na Ukrainę, imigrację, lewactwo, zbrojenia, ekologię. I MAGA będzie pokazywana jako rozwiązanie na te wszystkie problemy. "Dogadajmy się z rosją i usa, jebać lewaków i eastern europeans."

Nie wiem czy któryś kraj się w UE na to nabierze. Pewnie tak.

Równolegle u nas też będą kusić konfiarze i pisowcy boostowani przez elona algorytmami. Skłócać jest zawsze łatwiej niż godzić. Skłócanie Polaków z Niemcami to najłatwiejsza praca świata.

To będzie bardzo ciekawe kilkanaście lat niestety.

https://www.skyscrapercity.com/threads/stany-zjednoczone-polityka-ekonomia-i-stosunki-polsko-amerykańskie-to-nie-czat-polskie-php-obok.1476941/post-192414949

• Like 1
Opublikowano

Konfederacja odcięła dwie kotwice i ruszyła do przodu. Polska 2050 i lewica schodzi do poziomu planktonu bo nie potrafią się odnaleźć w trudnej rzeczywistości. No nic trzeba płynąć z prądem i zobaczymy co będzie.

• Like 1