Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Ciekawe rzeczy prawisz

Problem w tym, że jakby wymiar sprawiedliwości był w 100% niezależny i w 100% skuteczny, to w sejmie miałbyś z 15 osób.

To nie jest kwestia tego czy ktoś został skazany, tylko tego czy ktoś w ogóle chce go złapać.

Edytowane przez crush
Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Le Pen miała dużo narzędzi do prwoadzenia politycznej gry. Jakieś 6 mln euro narzędzi. Z kredytu w russkim banku :) 

Zgaduję, że inne banki nie chciały jej dać, ponieważ była niewłaściwą konkurencją polityczną. 

No, kradzież.

Środki publiczne mają swoje przeznaczenie i poza wyjątkami określonymi w ustawach nie mogą być inaczej przeznaczane.

Jeśli środki są na działalność europosła to na to mają być wydane, a nie na dotowanie działalności partii krajowej. 

Jak masz środki na kampanię wyborczą to nei możesz wydać tego na alkohol (vide: Konfederacja).
A dla mnie to nie jest drugorzędne. 

To w końcu od polityków wymagamy żeby byli uczciwi, czy jednak jak są "nasi" to mogą kraść i sprzeniewierzać środku publiczne?

Nie ma kompletnie żadnego znaczenia co TY uznajesz za "użyteczność". Środki miały cel, wydała je niezgodnie z celem, a przede wszystkim oszukańczo :) 

Ależ ja to rozumiem, jednie wedle mnie jest to mała szkodliwość lub wręcz mizerna, ponieważ można wyciągnąć te środki we wiarygodny sposób i tak je wydając. Czemu tego nie uszczelnią?
Wątpię by zaszło tam głupie wyłudzenie środków na konto bankowe, a nie opłacenie realnych osób, które robiły po prostu co innego.
Ukarana ma być, ale stosownie, a wybrali sobie bardzo dogodny moment na wzięcie się za to u tej osoby. ;) 

A dla Francuzów nie. Dla Ciebie to "mała szkodliwość" tylko dlatego, że chodzi o "prawicę".

A dlaczego jest duża? Niech każą jej ugrupowaniu spłacić wszelkie podejrzanie koszty  i nagłośnią sprawę, aby ludzie wiedzieli co konkretnie robiła, a nie że zdefraudowała 3 miliony na zatrudnieniu asystentów do niewłaściwych celów lub robiąc kreatywną księgowość. Za dużo cyrków widziałem, więc jestem nieufny skali oskarżeniom oraz powagi czegoś takiego.

Ech, MatkaKurka pisał chłopskie bzdury. Wielokrotnie na Labie prostowałem te jego wysrywy. 

MatkaKurka przegrał wszystkie procesy poza zniesławieniem. :) 

Jeśli się dobrze orientuję to Owsiak jeszcze nie pokazał faktur i umów o które mu chodziło, przynajmniej na stan z 2020r.

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, crush napisał(a):

Ale co mi chcesz tłumaczyć? Przecież to oczywiste, że to Hitler 2 i w przyszłym roku bombarduje getta. 😤

A potem zakaz szczepionek.

To chociaż wytłumacz jak już odczuwasz taką wewnętrzną potrzebę - dlaczego ich żarcie to gówno mimo tak doskonale działającego departamentu? 🤔

Te zwolnienia na pewno mocno poprawia jakość żywności w Ameryce.

🤡

Opublikowano
3 minuty temu, offensive napisał(a):

Te zwolnienia na pewno mocno poprawia jakość żywności w Ameryce.

🤡

A pomoże trzymanie ludzi którzy na tą jakość nie wpływali? 🤔

Wszystko się rozbija o to co dalej. Ale oczywiście nieudolne status quo jest lepsze, dopóki jest po odpowiedniej stronie barykady. Prawda?

🐒🎪

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dziś zakończę swoją obecnością tą ciekawostką z "lasu rzeczy"... Może ktoś znajdzie coś interesującego dla siebie w timestampach, jeśli nie będzie miał ochoty na całość.
Będzie trochę o kulisach negocjacji Trumpa z muzumanami. Ogólnie tamte kraje chcą by zachód rozgraniczył Islam / Muzumanów od Islamistów - radykalnego islamu i pomógł zdecydowanie przeciwstawić się Islamistom... Narzekali, że np. Francja, UK, Niemcy są zbyt niezdecydowani / miękcy w tym temacie. 
Nagrany podcast miał miejsce 5 marca, a upubliczniono go wczoraj. 
Film kończy się na podpisaniu porozumienia. 

58 minut temu, Kris194 napisał(a):

O, mamy rozumowanie typowego polaczka. To może najprościej jak się da: jak Ci daję kasę przykładowo na budowę domu spokojnej starości to daję kasę na budowę domu spokojnej starości, nie na burdel czy cokolwiek innego.

Skazanie kogoś za kradzież to ma być "polityczna zagrywka"... Widzisz i nie grzmisz.

A jak według ciebie osoba, która kradła publiczne środki ma pełnić jakąkolwiek funkcję publiczną? Biorąc pod uwagę wysokość kwoty powinna wg mnie dostać dożywotni zakaz pełnienia funkcji publicznych.

Przeczytaj parę rzeczy które napisałem później na ten temat, bo będę się powtarzał...
Proceder wywalenia z wyborów, gdy była obiecująca jest problemem, a korzystała z mechanizmów które wykorzystuje wielu. Zamiast to uszczelnić lub dać swobodę, ale z ograniczonymi funduszami to dalej bawią się w takie coś. 20800 euro miesięcznie przez 12 lat, na działania asystentów, które były ponoć niewłaściwe. 
Te pieniądze i tak mogli wydać w nieco bardziej wiarygodny sposób, a wątpię by byli na tyle głupi, by po prostu przelewać to na swoje konta... Wielu po prostu obsadza swoich do nic nie robienia lub robienia dupereli, trudno by nie była to masowa dojarka pieniędzy, a mnie to nie dziwi, po materiału Sośnierza sprzed lat.
Polityczne w tym jest wybranie ich akurat teraz, z taką karą, gdy ponoć od lat o tym wiadomo. 

Chciałbym zobaczyć szczegóły tej sprawy i jestem ciekaw czy będzie jakaś apelacja... Tak czy inaczej taka zagrywka tylko zwiększy jej poparcie. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
24 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

P.S.

I mylisz się co do NATO.

Jedynie słabość prezydentury Jelcyna umożliwiła nam wejście do NATO. Za Putina bylibyśmy dzisiejszą Ukrainą.

Z tym bym akurat polemizował, bo Rumunia, a szczególnie zbliżona religijnie i kulturowo Bułgaria wstąpiły do NATO kiedy już putin od 4 lat był Prezydentem. Jeśli zgodził się na Bułgarię to i zgodziłby się na Polskę. Rozumiem, że to ma być ciągłość narracji pod tezę jaką przedstawiasz w wątku o Ukrainie, że nie przespali okienka na wejście do NATO o czym pisałem. To też nie tak, że Jelcyn czy putin działali czy putin działa całkowicie w oderwaniu od całej sytuacji geopolitycznej. To też różne naciski wewnętrzne i zewnętrzne. Tu trzeba bardzo mądrze wszystkimi siłami politycznymi tak zagrać, żeby się udało. Ukraina była zbyt skłócona wewnętrznie + wybrali sobie, właśnie w tym okresie kiedy my wstępowaliśmy i te kraje z grupy w 2004; prorosyjkich liderów. To były wolne i demokratyczne wybory. Sami Ukraińcy takich sobie wybrali. Ale to temat na wątek o Ukrainie.

Opublikowano
10 minut temu, Kris194 napisał(a):

On sprowadzi Amerykę do XIX w. zanim się obejrzymy :E

Czemu jest informacja o departamentach, a nie jakie wydziały i konkretne projekty zostały odcięte? Żeby poważnie zabrzmiało?

Czy znowu okaże się, że po prostu nie chcą finansować DEI?

Opublikowano (edytowane)

Z jednej strony mam tak niskie mniemanie o lewactwie, że podejrzewam marnotrastwo publicznej kasy na pierdoły typu DEI i inne gender studies.

Z drugiej strony mam tak niskie mniemanie o ekipie Trumpa, że nie cofnęliby się przed rozwaleniem pożytecznych rzeczy, tylko z chęci zemsty albo w celach propagandowych typu "może i pół miasta umarło z pragnienia, ale patrzcie ile zaoszczędziliśmy na opłatach za wodę!"

Edytowane przez VRman
Opublikowano
55 minut temu, crush napisał(a):

Wszystko się rozbija o to co dalej. Ale oczywiście nieudolne status quo jest lepsze, dopóki jest po odpowiedniej stronie barykady. Prawda?

🐒🎪

Dopowiadaj sobie dopowiadaj, bo widać po raz kolejny wiesz wszystko najlepiej.

Nie uważam, że idiotyczna biurokracja jest dobrym rozwiązaniem na cokolwiek.

Nie uważam, że ilość ludzi w tych dept. wpłynie w jakimkolwiek stopniu na jakość żywności w Stanach.

Ale również, nie uważam, że idiotyczne zwalnianie (kolejne, bo przecież już to przerabiali) jakkolwiek pozytywnie na to wpłynie.

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, kalderon napisał(a):

Wybory na Węgrzech dopiero za rok, Orban na pewno wcześniej nie odda władzy.

Oddać może nie odda ale skoro najwyraźniej uciekł to znaczy, że jego władza nie jest tak silna jakby chciał a skoro uciekł już raz to ucieknie kolejny jak już wróci.

Opublikowano (edytowane)

Ale boruta w sejmie! Cały PiS na mównicy broniło Jarosława.

Cytat

Najpierw Jarosław Kaczyński wszedł na mównicę i nazwał Romana Giertycha "głównym sadystą" w kraju. Po chwili - gdy Giertych zajął jego miejsce na mównicy - prezes PiS wrócił, stanął koło niego i nazwał między innymi "łobuzem". Tak zaczęły się środowe obrady Sejmu.

Edytowane przez Reddzik
  • Haha 2
Opublikowano

Cytat

Sądny dzień dla światowej gospodarki. Trump ma ogłosić "dzień wyzwolenia" USA

Prezydent USA Donald Trump ogłosi w środę "cła wzajemne" — kulminację swoich planów handlowych. Choć do ostatnich godzin nie wiadomo, co będą zawierać nowe cła, mogą one wstrząsnąć dotychczasowym porządkiem w światowym handlu i odbić się na cenach.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/sadny-dzien-dla-swiatowej-gospodarki-trump-ma-oglosic-dzien-wyzwolenia-usa/tzn0s9p

Cytat

Zwrot w sprawie Marcina Romanowskiego. Jest decyzja prokuratury

Prokuratura wydała europejski nakaz dochodzeniowy wobec posła PiS Marcina Romanowskiego — poinformowała PAP rzeczniczka prokuratora generalnego prok. Anna Adamiak. Treść wniosku nie jest na ten moment znana.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/zwrot-w-sprawie-marcina-romanowskiego-jest-decyzja-prokuratury/c2b8zh4

• Like 1
  • Upvote 1