Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, skypan napisał(a):

Mamy festiwal populizmu a tu czytam, że są wybitni kandydaci mówiący prawdę, przedstawiający twarde fakty itd. Ale niektórym mocno weszła ta propaganda.

No są kandydaci którzy przedstawiają twarde fakty, i dlatego tracą poparcie :) 

PO przez swoje dwie kadencje podejmowało tylko trudne decyzje, sprzeczne z wolą narodu, bez populizmu, słabo wyjaśniała społeczeństwu co się dzieje (mamy tego powtórkę), i stracili władzę. Obecnie te osoby które robią to samo tracą poparcie. 

24 minuty temu, Szambo napisał(a):

Nie zgodzę się, mam inny punkt widzenia. Już o tym pisałem.

RT i KO zapomnieli, że ich wyborcy to nie są idioci właśnie i umieją w 2+2.

Niestety dla nich ich elektorat to w głównej mierze elektorat, który potrafi na nich spojrzeć krytycznie i być niezadolonym z postepowania i po prostu porzucić pomysł głosowania ponownego.

Aaa i ich wyborcy wiedzą, że mają przerąbane po PiSie.

Oni już na tą okazję dostali taryfę ulgową.

W skrócie... na wyborcę PiSu ich paria może wylewać hektolitry guano a będą i tak wierni.

W przypadku Koalicji Rządzącej to nie następuje.

Ale ja nie mówiłem o wyborcach RT, którzy są tak samo mocno betonowi jak wyborcy PiSu, tylko przez pryzmat forum patrzysz, że my wiemy co się dzieje. Ogólnie, Polacy nie lubią gadania w stylu RT, wolą powtórzone kłamstwo tysiąc razy, ale nie godzące ich ego, rozwarstwienie na “elity” i “chłopów” boli ich najmocniej - tych głosów jest najwięcej. 

21 minut temu, VRman napisał(a):

A mi się wydawało, że część społeczeństwa nie lubi w ludziach z KO sztuczności, opdychającego elitaryzmu, udawania grzecznych i mądrych i gadania wykutych na blachę durnot oraz kłamania na tak żenującym poziomie, że ledwo, ledwo wyższym od dna dołu wykopanego przez pisuarię.

Ja na przykład nie lubię jak ktoś działa na szkodę Polski, potem mówi, że to wcale nie on i teraz to zmienił zdanie o 180 stopni, ale jakby miał gadać do wyborców którym podobała się początkowa postawa, to chętnie do niej wróci, a po wyborach i tak zrobi odwrotnie do tego co mówił i obiecywał.

Nie ma żadnej różnicy w jakości albo tragiczności wyboru między Trzaskowskim a Nawrockim. 

Wszyscy kandydaci liczący się w tym wyścigu to rak, gangrena i zgnilizna.

Wybrać będzie trzeba tego, na widok którego krócej się rzyga.

Większość wypowiedzi jest do wytłumaczenia, bo są albo przeinaczane, albo niezrozumiałe. Typowy wyborca nie rozumie że w dyplomacji oraz polityce można mówić o dążeniu do europejskości a jednocześnie wspierać narodowy patriotyzm - dla nich pojawia się wtedy spięcie w mózgu. Również nie potrafią zrozumieć, że niekiedy trzeba mówić jedno a robić drugie - vide kontrakt z Rosją na gaz czy ropę - bo jęczeć można, ale pojawia się pytanie, w jakiej cenie chciałbyś kupować gaz i ropę jako jedyny w Europie nie podając ręki Putinowi i robiąc z nim zdjęcia? Masz alternatywy? Masz zapewnione dostawy obu, bardzo ważnych dla gospodarki paliw? A PiS stworzył całą kampanię hejtu na PO za kontrakt Pawlaka który odkręcał wał PiSu :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Szambo napisał(a):

Zawsze jest też Ciemna Strona.

Prawdopodobnie sporo osób czeka zderzenie z większymi podatkami.

Tylko 10% Polaków zarabia więcej niż 14 koła brutto miesięcznie. Zarabiając mniej nie przekraczasz drugiego progu podatkowego. Zderzenie z większymi podatkami będzie dotyczyć kilku % społeczeństwa.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Lypton napisał(a):

Tylko 10% Polaków zarabia więcej niż 14 koła brutto miesięcznie. Zarabiając mniej nie przekraczasz drugiego progu podatkowego. Zderzenie z większymi podatkami będzie dotyczyć kilku % społeczeństwa.

Ale Ci z tych 90% Polaków bardzo się przejmują tym, że ktoś mógłbym zapłacić większe podatki. W końcu brzydzą się Komuchami... dlatego najlepsze są dopłaty dla najbogatszych, a nie jakieś tam ulgi dla pospólstwa.

Edytowane przez Szambo
Opublikowano
Godzinę temu, Szambo napisał(a):

Ale Ci z tych 90% Polaków bardzo się przejmują tym, że ktoś mógłbym zapłacić większe podatki. W końcu brzydzą się Komuchami... dlatego najlepsze są dopłaty dla najbogatszych, a nie jakieś tam ulgi dla pospólstwa.

Teoria skapywania weszła u nas mocno. A że wychodzi z tego teoria srania do mordy, to e tam.

Opublikowano

Dziś wchodzi rozszerzona ustawa o zakazie fotografowaniu obiektów. Jednak czy ta ustawa nie jest bublem. Przysłowiowy Kowalski zrobi sobie w mieście zdjęcie na pamiątkę. W tle za osobami na zdjęciu może być widoczny urząd. I za to teoretycznie powinien już ponieś konsekwencje. A taki szpieg tak czy siak jak będzie chciał zrobić fotkę to i tak zrobi i nawet nikt nie zobaczy. Przykładów takich absurdów może być wiele i jak zwykle po dupie dostanie ten Kowalski.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-04-17/uwazaj-gdzie-robisz-zdjecia-zakaz-fotografowania-wchodzi-w-zycie/

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, VRman napisał(a):

Nie ma żadnej różnicy w jakości albo tragiczności wyboru między Trzaskowskim a Nawrockim. 

Jest spora niestety, bo Nawrocki może wykonać sporo ruchów, które zdestabilizują państwo, w tym także i Wojsko Polskie.

Szczerze mówiąc, ja już bym chyba Memcena wolał. Mniejsze ryzyko gwałtownych ruchów.

Opublikowano (edytowane)

1744885536064-png.9089702

Cytat

Czujecie w ogóle ten absurd? Jeden prawicowy kandydat na stołek "drugiej władzy" przepytuje, jako mediaworker ("czwarta władza"), innego prawicowego kandydata. Któremu później przekaże poparcie.

A to prawica narzekała na relatywizm moralny, postmodernizm i zacieranie granic.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-wybory-wygrywa-się-w-końskich.2410635/post-192910541

Cytat

Ależ Stanowski rozmiękcza wizerunek PiSu. Bardzo zręcznie zabrali na pokład kilku symetrystów na uwiarygodnienie i jadą z przekazem. To jest coś o czym mówiliśmy, że gdyby TVP za czasów PiS nie było tak prymitywne tylko mądrzejsze, o ile więcej by ugrali.
Nie ma co się oszukiwać, że to jest problem bo oni rządzą internetem, a reszta dziennikarzy się ich boi bo mają siłę przebicia a Stanowski umie grillować.
Pisałem wczoraj paradoksalnie jak PiS wzmocnił przekaz po oddaniu władzy. Republika na równi z TVN24 a internet pełna dominacja do spółki z Konfederatami.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-wybory-wygrywa-się-w-końskich.2410635/post-192910543

Edytowane przez Camis
  • Upvote 2
Opublikowano
Cytat

Prezydent zdecydował w sprawie głośnej ustawy. Zastosował tryb kontroli prewencyjnej

Prezydent Andrzej Duda skierował do Trybunału Konstytucyjnego w trybie kontroli prewencyjnej nowelizację Kodeksu karnego dotyczącą ustawy o mowie nienawiści. Zdaniem prezydenta ustawa może uderzać w konstytucyjną zasadę określoności prawa. "Zaskarżone przepisy budzą również wątpliwości z punktu widzenia realizacji wolności wypowiedzi zagwarantowanej przez art. 54 ust. 1 Konstytucji" — czytamy.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/prezydent-wstrzymuje-glosna-ustawe-zastosowal-tryb-kontroli-prewencyjnej/t06tjk2

Opublikowano

Teraz takie debaty nie przejdą, teraz musi być na ostro. I do tego kandydaci unikają debat. W czasach pierwotnego POPISu to ludziom nie przeszkadzało, że prezydent może być z innej partii. Sam pamiętam, że w wyborach parlamentarnych zagłosowałem na PO, a w prezydenckich na Lecha Kaczyńskiego.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, ghostdog napisał(a):

Teraz takie debaty nie przejdą, teraz musi być na ostro.

To nie tyle, że musi co po prostu nie da się inaczej obecnie.

44 minuty temu, ghostdog napisał(a):

W czasach pierwotnego POPISu to ludziom nie przeszkadzało, że prezydent może być z innej partii.

W czasach pierwotnego POPiSu nie dokonano takiej demolki jak podczas tych ośmiu lat.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)

Grubo wygląda ten wyciek danych przez DOGE. Według tego opisu wszystko było dokonane w pełni celowo, specjalnie obchodząc zabezpieczenia.

Kolejny demontaż USA. 23 latek bez doświadczenia jako Sekretarz Obrony. Złoto.

Trump storpedował farmę wiatrową już w budowie.

Trump admin halts $5 billion NY offshore wind project mid-build

https://electrek.co/2025/04/17/trump-admin-ny-offshore-wind-mid-build/

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 3