Kamiyanx 1 244 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja 5 minut temu, GordonLameman napisał(a): Mikroprzedsiębiorcy, który zarabia 400 tys. rocznie. Chyba obrotu. Aktualnie jest kiepska rentowność w wielu branżach. Ja pracuję z firmami po 1 MLN obrotu, gdzie zysk netto (przed PIT) jest 20 tysięcy 1 1 1
GordonLameman 8 434 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja 6 minut temu, Kamiyanx napisał(a): Chyba obrotu. Aktualnie jest kiepska rentowność w wielu branżach. Ja pracuję z firmami po 1 MLN obrotu, gdzie zysk netto (przed PIT) jest 20 tysięcy Nie każdy mikro to handel. Ja mam kolegę, który jest mikto przedsiębiorcą, ma jednego pracownika i sam pracuje z nim - robią serwisy pewnych urządzeń. Obrót pod milion, koszty to dwa auta + pracownik + trochę narzędzi i podstawowa reklama.
crush 3 575 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja 13 minut temu, blabla123 napisał(a): że może iść do roboty To lewica już nie jest przeciwna korporacjom? 🤔 1
Camis 5 886 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja 47 minut temu, Kamiyanx napisał(a): Ogólnie to ostatni rok tanich zakupów z Temu/Aliexpress. Dlatego powoli robię zapasy m.in na części do roweru itp. Klocków i tarcz mam już zapasu na 10 lat Klocki w Chinach 4-6zł za kpl, w Polsce te same 20-30zł. W miesiąc odebrałem 30 paczek z Chin 1
kubikolos 1 324 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja 1 godzinę temu, Keller napisał(a): A to wy są, rozumiem. dokladnie tak was, okopanych, widze totalnie odkjeni w nienawisci do normalnych rodzin wychowani 51 minut temu, Badalamann napisał(a): Chyba że ktoś wierzy że zachód da się zmarginalizować bez walki. to wlasnie sie dzieje na zyczenie zachodu, mam nadzieje ze sie opamietaja aczkolwiek w EU nie widac szans a sama ameryka nie pokona Chin jesli reszta swiata bedzie z nimi handlowac 1
Camis 5 886 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja 44 minuty temu, Kamiyanx napisał(a): Nie jest pobierany, bo masz zwolnienie do kwoty 150 Euro. A te przesyłki są groszowe, takie po 60 zł. VAT jest pobierany automatycznie od dawna, ale tylko do kwoty 150 USD. Powyżej tej kwoty musisz sam się "rozliczyć". 45 minut temu, Kamiyanx napisał(a): Edit: aa, tobie o VAT chodzi. No to VAT jest zaniżony, bo Chińczyki wpisują zazwyczaj 50% wartości produktu. I to jest info z pierwszej ręki - pracuję w E-Commerce. Na Aliexpress pobierają cały.
blabla123 837 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja 5 minut temu, crush napisał(a): To lewica już nie jest przeciwna korporacjom? 🤔 Pytaj lewicę.
voltq 1 372 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja Teraz, blabla123 napisał(a): Pytaj lewicę. Przecież zapytał
lokiju 525 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja 5 minut temu, Camis napisał(a): Dlatego powoli robię zapasy m.in na części do roweru itp. Klocków i tarcz mam już zapasu na 10 lat Klocki w Chinach 4-6zł za kpl, w Polsce te same 20-30zł. W miesiąc odebrałem 30 paczek z Chin Jak wprowadzali VAT na aliexpress to też dookoła trąbili, że to koniec tanich zakupów z Chin. Dlatego ja bym się wstrzymał z tym pesymizmem bo nie wiadomo jak to będzie. Co do reszty wypowiedzi sam kupuję części do roweru od chińczyka (sztyca, siodełko, kierownica, dętki) a będę kupował więcej bo docelowo chcę złożyć cały rower. Tak jak wyżej napisałem nie wierzę, że nagle się przestanie opłacać ale z drugiej strony też na co czekać. Jak jest okazja to trzeba kupować tym bardziej jeżeli to prawda, że magazyny są przepełnione to będą promocje.
crush 3 575 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja Godzinę temu, blabla123 napisał(a): Sam jako raczej wyborca lewicy 7 minut temu, blabla123 napisał(a): Pytaj lewicę. 1
blabla123 837 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja Wspomniałem gdzieś, że w 100% zgadzam się z lewicą? 1 1
Camis 5 886 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja Rozkręca się imba Cytat Karol Nawrocki wyszedł ze studia w trakcie wywiadu. "Mam bardzo ważny telefon" [RELACJA NA ŻYWO] Gorący dzień w polskiej i międzynarodowej polityce. Dziennikarze Onetu Andrzej Stankiewicz i Jacek Harłukowicz ujawnili relację opiekunki pana Jerzego, która podzieliła się wstrząsającymi szczegółami dotyczącymi warunków, w których żył. — Pamiętam, jak w zimie pan Jerzy siedział w mieszkaniu po ciemku, zziębnięty, w kurtce — powiedziała. Ostro zaatakowała też Karola Nawrockiego. Posłowie PiS odnieśli się właśnie do tych informacji podczas pilnej konferencji prasowej. Rzeczniczka prasowa kandydata Prawa i Sprawiedliwości opublikowała z kolei w mediach społecznościowych oświadczenie majątkowe Nawrockiego, w którym widnieją trzy mieszkania — dwa własnościowe i jedno zapisane w spadku, należące do jego żyjącej mamy. Sam Nawrocki stwierdził w rozmowie z Bogdanem Rymanowskim, że nie zamierza wycofywać się z wyborów. W trakcie wywiadu doszło do zaskakującej sytuacji — Nawrocki na moment opuścił studio, mówiąc, że ma do wykonania "ważny, prywatny telefon". Zapraszamy do śledzenia relacji na żywo z najważniejszych wydarzeń w kraju i na świecie! https://wiadomosci.onet.pl/kraj/karol-nawrocki-wyszedl-ze-studia-w-trakcie-wywiadu-mam-bardzo-wazny-telefon-relacja/449v8ts Cytat Rywale Karola Nawrockiego reagują na aferę z mieszkaniem Albo Karol Nawrocki przekonuje nas, że wie, co to chrześcijańskie zachowanie w praktyce, albo wycofuje się z wyborów — napisał we wtorek kandydat Trzeciej Drogi na prezydenta Szymon Hołownia, odnosząc się do afery mieszkaniowej ujawnionej przez Onet. Na sprawę zareagowali również Magdalena Biejat i Sławomir Mentzen. "Wybory na prezydenta RP to wyścig dla przyzwoitych i uczciwych. Opcje są dwie: albo Pan Nawrocki przekonuje nas, że wie, co to chrześcijańskie zachowanie w praktyce, albo wycofuje się z wyborów" — napisał na portalu X kandydujący na prezydenta marszałek Sejmu Szymon Hołownia. Ponadto marszałek Sejmu poinformował, że Karol Nawrocki otrzymał zaproszenie do złożenia wyjaśnień w sejmowej komisji sprawiedliwości na 9 maja. Magdalena Biejat apeluje o "Lex Nawrocki" Do sprawy odniosła się również kandydatka Lewicy na prezydenta Magdalena Biejat. "To już wiemy, skąd niechęć Karola Nawrockiego do podatku katastralnego od trzeciego mieszkania. Po prostu sam ma trzy mieszkania. Przynajmniej miał w 2020, bo może ma już więcej? Nie pierwszy raz politycy kierują się własnym interesem, ale zabezpieczanie go przez postulat zmiany Konstytucji to jednak nowa jakość. Podatek katastralny jest potrzebny także po to, żeby nie opłacało się żerować na mieszkaniach starszych osób. Potrzebujemy Lex Nawrocki od zaraz!" — napisała. Sławomir Mentzen ocenił, że Karol Nawrocki "wykorzystał starszą i schorowaną, będącą w trudnej sytuacji osobę, do przejęcia jego mieszkania". "Nawrocki u Rymanowskiego przyznał, że nie zapłacił za mieszkanie Jerzemu Ż. i oszukał notariusza twierdząc, że już mu za nie zapłacił. Bo w akcie notarialnym umowy wstępnej jest oświadczenie, że zapłacił już całość, czyli 120 tysięcy złotych!" — napisał Mentzen na platformie X. https://wiadomosci.onet.pl/wybory/wybory-prezydenckie/rywale-karola-nawrockiego-reaguja-na-afere-z-mieszkaniem/7kv0gc7 1 1 3
Camis 5 886 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja Rezydent zawetował ustawę o składce zdrowotnej. 1
voltq 1 372 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja Teraz, Camis napisał(a): Rezydent zawetował ustawę o składce zdrowotnej. Zwyciestwo LEWICY
Lypton 953 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja (edytowane) 10 minut temu, Camis napisał(a): Będzie leave pisowców alone? Na X(D) jedzie po Nawrockim. Edytowane 6 Maja przez Lypton 1 1
Camis 5 886 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja 8 minut temu, Lypton napisał(a): Na X(D) jedzie po Nawrockim. Czekam na fikołki Stano-PIS
kubikolos 1 324 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja 13 minut temu, Camis napisał(a): Rezydent zawetował ustawę o składce zdrowotnej. zeby Duda ramie w ramie z lewica oral te miernoty z KO to sie w glowie nie miesci XD
crush 3 575 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja 7 minut temu, kubikolos napisał(a): Duda ramie w ramie z lewica oral 😳
Kamiyanx 1 244 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja 43 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Nie każdy mikro to handel. Pewnie, ale dużo zmaga się z tym samym problemem – prowizje. Tu masz przykład, który mi sprezentowała dziś koleżanka. W wielu branżach większe podmioty DOJĄ mniejsze na prowizjach. Allegro dobija już do 30%. Podobnie robi Uber. Dodajmy do tego jeszcze koszty ZUS, VAT, NFZ, księgowości, lokalu, gazu z prądem czy mediów – nie ma lekko. Ja mam wrażenie, że ten stereotyp przedsiębiorcy zarabiającego krocie to jest mocno nieaktualny. Teraz, owszem, ale zarabiają na tobie korporacje. Zresztą sam nie jestem lepszy, bo doję sporo na doradztwie, choć 3/4 swojej pracy już automatyzuję w AI. Łącznie z generowaniem grafik w GPT A prowizje mam drakońskie. Takie czasy, że prywaciarza się doi z każdej strony.
lokiju 525 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja (edytowane) Ciekawe jakiej wysokości jest prowizja na takim aliexpress. Za pewne dużo mniejsza. Niech allegro zejdzie trochę z oplat to będą bardziej konkurencyjni. Edytowane 6 Maja przez lokiju
Camis 5 886 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja Okazuje się że Batry prawdopodobnie skłamał przed notariuszem albo papiery były lewe?. Czarnek dzban ten dokument upublicznił Spoiler 1 1 1
Rekomendowane odpowiedzi