Skocz do zawartości

Polityka w Polsce i na Świecie - wątek ogólny

Spl97

Rekomendowane odpowiedzi

https://apnews.com/article/election-harris-trump-women-latinos-black-voters-0f3fbda3362f3dcfe41aa6b858f22d12

Tu inne źródło.

W tym linku crusha trzeba rozwinąć tabelkę pod "Voter demographics". Jest ukryta i można ją przeoczyć.

Edytowane przez Suchy211

1 godzinę temu, Crew 900 napisał(a):

Z resztą u nas ni inaczej.

No, ale Panie inteligencie w tym kontekście pisze się "zresztą" :D Z resztą można wrócić ze sklepu, ale u nas może bać tak samo tylko "zresztą"

A co do meritum to takie pogardzanie niewykształconymi pracownikami fizycznymi fatalnie się skończyło na 8 lat dla PO, a teraz w USA dla Demokratów. Głos pracownika fizycznego tyrającego w fabryce po 10 godzin JEST WART DOKŁADNIE TYLE SAMO co celebryty z miliardami. Póki korpo i tego nie zablokuje (a póki co nie ma powodu bo i tak wszyscy politycy im służą) to każdy głos jest tyle samo wart.

I nie poruszałem jeszcze innej kwestii światopoglądowej - obecnie prawa kobiet stały się jakimś dogmatem, ale to mężczyźni np, w sprawie opieki nad dzieckiem i wysokości alimentów mają totalną nierówność. Odbył się nawet I kongres mężczyzn. Feministki w XXI w. wypracowały sobie genialny patent - tam gdzie im się to opłaca są feministkami np. wysokość zarobków, ale już na sali sądowej przy rozwodzie to biedna, słaba kobieta... :D Zresztą o co walczyła Kamala Harris jak większość korpo w USA ma zasady parytetów co do stanowisk jak i ich obsadzania. To kolejny powód dlaczego wkurzeni faceci głosują na Trumpa czy Konfederację.

Mamy tak: człowiek z wykształceniem gimnazjalnym, bez matury, z komornikami na koncie i pracujący za minimalną vs kobieta po studiach, menagerka z pensją 7000zl. Sąd dowalił mu 1800zł alimentów... Chłop za chwilę znajdzie się na ulicy... Więc osoba jak ja po studiach prawniczych to wg obecnego prawa miała być alimenty z 10000zł bo sąd ocenia nie to co jest tylko hipotetyczne możliwości :) Strach się obecnie żenić... Serio... Bo albo żonka cię oskarży o molestowanie dziecka, a na to hasło nikt nic nie sprawdzi tylko zamkną cię od razu na 3 miesiące albo dowali ci takie alimenty, że do końca życia się nie pozbierasz. W USA z obiema kwestiami to jest jeszcze 2x gorzej...

Więc ludzie, na miłość boską nie dziwcie się, że Trump wygrywa tylko pomyślcie jak bardzo nie tak jest obecnie w naszym życiu dla sporej ilości osób.

Edytowane przez hubio
  • Upvote 2

"Gdyby Harris była mężczyzną (...)"

Gdyby babcia miała wąsy to byłby dziadek.

8 minut temu, crush napisał(a):

Jakby Harris była mężczyzną to by przegrała jeszcze mocniej, bo nie dostałaby tyle głosów od skrobaczek. 

BUM! ZAORANE :) 

Edytowane przez RyszardGTS

2 godziny temu, crush napisał(a):

Tylko Fox News. Harris miała za sobą całą resztę tradycyjnych mediów.

I zboczeńców z Hollywood.

Nie wiem w jakim to języku, ale twoja wiedza nt. wyborów w USA jest znikoma, bo to nie tylko Fox News. Cały twitter i proponowane treści oraz konta, pozycjonowanie pewnych treści i kont. Do tego masz masę kanałów na youtube(które oglądają miliony Amerykanów), a które są kojarzone raczej z wiadomym kandydatem, tzn. kojarzone ze sprzyjaniem mu ;).

Od groma "zboczeńców z Hollywood" poparła Trumpa. Chyba, że wtedy już nie są zboczeńcami(no nie wiem) :D.

P.S - Elegancki język.

Edytowane przez _forfun_
  • Haha 1
  • Confused 1

26 minut temu, hubio napisał(a):

Głos pracownika fizycznego tyrającego w fabryce po 10 godzin JEST WART DOKŁADNIE TYLE SAMO co celebryty z miliardami.

A czy ktoś mówi, że tak nie jest? To dalej jest praca, którą ktoś musi wykonywać i jeśli wykonuje ją uczciwie to należy mu się szacunek.

• Like 1

3 godziny temu, Digger napisał(a):

Jego odpowiedź w tym wątku na wszystko to bredzenie o 50 płciach, tak mocno się podniecił tym wyborami w USA że do tej pory go trzyma. :lol2:

Rozwinąłbym. Jego posty to jednozdaniowe, agresywne wypowiedzi, w których pojawiają się lewaki i określenia pochodne(typu tęczowi), czyli typowy spam. Pomijam masę inwektyw, ale to już moderator mi zwrócił uwagę, że tak jest styl tego forum(zwracając mi uwagę, bo zwróciłem komuś uwagę) :P. Trzeba się dostosować i wyszukać wartościowe treści, na które warto odpisać, bo jak np. odnieść się do jakiegoś ścieku z twittera ;)? Nie da się. Pewnie za chwilę to i tak umrze śmiercią naturalną i zostaną ci, którzy chcą porozmawiać, bo znudzi im się pisanie ciągle tego samego(lewaki od rano do wieczora, to jest kwintesencja).

5 godzin temu, Winter napisał(a):

Kiedyś takich zamykali w zamkniętych oddziałach w pokojach bez klamek, a ty mi wyskakujesz z jakimiś wybitnymi specjalistami.

Idealne podsumowanie twojej osoby :). Kiedyś palono kobiety na stosie i zamykano przed nimi szkoły. Dlatego to jest kiedyś, a dzisiaj jest dzisiaj. Człowiek rozwinął się intelektualnie, ale Ty zatrzymałeś się z własnej woli(bo książki są dostępne, badania są dostępne, eksperci są dostępni) na szkole podstawowej, w dodatku pewnie niezbyt dobrej, ale trudno, to Ty musisz sobie z tym radzić.

• Haha 1
  • Upvote 1

14 minut temu, _forfun_ napisał(a):

Rozwinąłbym. Jego posty to jednozdaniowe, agresywne wypowiedzi, w których pojawiają się lewaki i określenia pochodne(typu tęczowi), czyli typowy spam. Pomijam masę inwektyw, ale to już moderator mi zwrócił uwagę, że tak jest styl tego forum(zwracając mi uwagę, bo zwróciłem komuś uwagę) :P. Trzeba się dostosować i wyszukać wartościowe treści, na które warto odpisać, bo jak np. odnieść się do jakiegoś ścieku z twittera ;)? Nie da się. Pewnie za chwilę to i tak umrze śmiercią naturalną i zostaną ci, którzy chcą porozmawiać, bo znudzi im się pisanie ciągle tego samego(lewaki od rano do wieczora, to jest kwintesencja).

Idealne podsumowanie twojej osoby :). Kiedyś palono kobiety na stosie i zamykano przed nimi szkoły. Dlatego to jest kiedyś, a dzisiaj jest dzisiaj. Człowiek rozwinął się intelektualnie, ale Ty zatrzymałeś się z własnej woli(bo książki są dostępne, badania są dostępne, eksperci są dostępni) na szkole podstawowej, w dodatku pewnie niezbyt dobrej, ale trudno, to Ty musisz sobie z tym radzić.

Niezły bełkot.

• Upvote 1

23 minuty temu, _forfun_ napisał(a):

Ale ty nie szukasz rozmowy tylko poklepywania się po plecach ludzi o podobnych poglądach. 

Wytykasz komuś agresję w wypowiedzi jednocześnie w każdej podkreślając jacy to ludzie popierający prawicę są ubodzy intelektualnie tylko dlatego że ośmielają się mieć inne zdanie o polityce niż ty. 

• Like 1
  • Haha 1

50 minut temu, RyszardGTS napisał(a):

Polska... kraj opanowany przez obce korpo.

Na 100% piszesz z urządzenia, które zostało wyprodukowane przez obce korpo. Tu nie masz z tym problemu, że urządzenia do komunikacji w Polsce i realizacji wielu istotnych i wręcz wrażliwych operacji (w kwestii danych jakie się wykorzystuje), są produkowane przez zagraniczne korporacje? Cały przemysł sprzętowy otaczający graczy to w znaczącej większości też zagraniczne korporacje, czyli każdy gracz nabija im kasę :)

• Haha 1

Godzinę temu, _forfun_ napisał(a):

Nie wiem w jakim to języku, ale twoja wiedza nt. wyborów w USA jest znikoma, bo to nie tylko Fox News. Cały twitter i proponowane treści oraz konta, pozycjonowanie pewnych treści i kont. Do tego masz masę kanałów na youtube(które oglądają miliony Amerykanów), a które są kojarzone raczej z wiadomym kandydatem, tzn. kojarzone ze sprzyjaniem mu ;).

Od groma "zboczeńców z Hollywood" poparła Trumpa. Chyba, że wtedy już nie są zboczeńcami(no nie wiem) :D.

P.S - Elegancki język.

Mowa była o klasycznych mediach. 90% stacji tv, gazet, portali, było pod hienę. Do tego dochodzą liberalne kampusy i np. Reddit moderowany przez bandę chorych psychicznie człończaków. Gdyby nie Musk z Twitterem to pomarańczowemu zostałyby tylko kanały na YT.

Rogan dał szansę obu. Pomarańczowy skorzystał, brązowa nie.

Mieć takie zaplecze medialne i finansowe i przegrać z tym pacanem to trzeba być wybitnej klasy nieudacznikiem.

Jasne, że są. 99% celebrytów to degeneraci i zboczeńcy którzy powinni być zakopani żywcem pod więzieniem.

Kto z duzych celebrytów poparł Trumpa? Gibson i ta czarna raperka? 

• Upvote 1

11 minut temu, crush napisał(a):

Mowa była o klasycznych mediach. 90% stacji tv, gazet, portali, było pod hienę. Do tego dochodzą liberalne kampusy i np. Reddit moderowany przez bandę chorych psychicznie człończaków. Gdyby nie Musk z Twitterem to pomarańczowemu zostałyby tylko kanały na YT.

Rogan dał szansę obu. Pomarańczowy skorzystał, brązowa nie.

Mieć takie zaplecze medialne i finansowe i przegrać z tym pacanem to trzeba być wybitnej klasy nieudacznikiem.

Jasne, że są. 99% celebrytów to degeneraci i zboczeńcy którzy powinni być zakopani żywcem pod więzieniem.

Kto z duzych celebrytów poparł Trumpa? Gibson i ta czarna raperka? 

Ale ja nie pisałem o klasycznych mediach, tylko o wszystkich mediach, o tym była mowa. Nie wiem na co Ty odpowiadasz :). Największa stacja informacyjna USA, która posiada największą oglądalność była po stronie Trumpa. Jest to stacja, której nie można porównać z żadną inną np. w Polsce. To miało kolosalny wpływ na wybory. Żeby też uzmysłowić z jakimi to "dziennikarzami" mamy do czynienia to dopiero co:

Cytat

Telewizja Fox News zgodziła się zapłacić 787,5 mln dolarów i przyznać się do powielania kłamstw na temat rzekomych fałszerstw wyborczych z udziałem producenta maszyn do głosowania Dominion Voting Systems - poinformował prawnik firmy. To wynik sądowej ugody w sprawie pozwu o zniesławienie, jaki firma Dominion wytoczyła telewizji.

Czyli jest to ściek porównywalny ze starą TVP Info, który od lat robi pranie mózgów Amerykanom na niewyobrażalną skalę(bo nie ma porównania, chyba że zestawimy z mediami w krajach autorytarnych). Ciekawa jest ta korespondencja wewnętrzna, którą ujawniono przy okazji tej sprawy :D.

Wsparcie Muska(to w ogóle nie ma o czym mówić) to też coś niewyobrażalnego i niespotykanego. Amerykanin o konserwatywnych poglądach był zasypywany bzdurami w telewizji, którą ogląda i na twitterze. Jeżeli twierdzisz, że to nie miało wpływu i że nie było to większym wsparciem od tego co miała Demokratka, to bez dalszego komentarza . Aaa i jeszcze Bezos jest zwolennikiem Trumpa, ale nie wiem jakie on działania podejmował żeby pomóc swojemu przyjacielowi, ale też miał możliwości.

P.S - Pozwolisz, że już nie będę Ci odpowiadał, bo poziom twoich wypowiedzi jest poniżej dna(a ktoś mógłby pozwać Cię o zniesławienie gdybyśmy byli w USA, chociaż piszesz o ogóle celebrytów, więc... :D). Zakopać pod więzieniem... sędzia i kat. Elegancko.

Godzinę temu, Winter napisał(a):

Niezły bełkot.

O tym mówiłem! Haha, Jezu, byle zaspamować :).

Godzinę temu, Asag napisał(a):

Ale ty nie szukasz rozmowy tylko poklepywania się po plecach ludzi o podobnych poglądach. 

Wytykasz komuś agresję w wypowiedzi jednocześnie w każdej podkreślając jacy to ludzie popierający prawicę są ubodzy intelektualnie tylko dlatego że ośmielają się mieć inne zdanie o polityce niż ty. 

No właśnie szukam i podaje Ci przykłady osób, które nie szukają. Sprawdź sobie posty tych osób(ja tutaj wchodzę od kilku dni, więc wcześniej) i jeśli nie przyznasz mi racji, to do okulisty. Pragnę wymiany zdań na wysokim poziomie, a dostaję ściek, czyli gościa, który w odpowiedzi na mój post(złożony z kilkunastu zdań) pisze coś o 50 płciach. Kto szuka tutaj zwady? Ja merytoryka, a z drugiej strony zero argumentacji.

P.S - Teraz przytocz moje wypowiedzi(wszystkie, bo tak mówisz), w których pisze o ludziach popierających prawicę jako ubogich intelektualnie. Jeśli mówisz prawdę, to każdy taki post jest, więc zaczynamy. Jeśli takowy nie jest, to ładnie przeproś i wycofaj się z tych słów, jeśli masz odrobinę honoru.

• Haha 3
  • Upvote 1