Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Mam Oledy od 2021r, jeszcze żaden się nie wypalił, a jeden zbliża się do 10tys godz pracy. :)

Tak tak odpalamy szarość i piękności będą.

U mnie po 4 latach C1 jest pięknie zdegradowana, która pracowała praktycznie na min jasności.

Pojęcie wypalenia u niektórych wygląda tak - widoczny pasek i logo stacji  etc.

Opublikowano

Kumpel ostatnio mi pokazał BX 65" jak na około wiele martwych pikseli i takiego dziwnego zdegradowania matrycy. Nie widziałem wcześniej czegoś takiego na OLED.

To już mój B7 jest w lepszym stanie.

A TV bardzo mało chodził u niego w sumie i ma z 3 lata.

Opublikowano
42 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No super widzę sie rozwija ta technologia :hihot:

Daj spokój, rodzice kupili Sony na LCD i też martwe piksele w dodatku na środku ekranu ;) 

Ogólnie elektronika to dzisiaj syf jeśli chodzi o trwałość, ale niech już chociaż cieszy oko kontrastem i HDRem :P 

Opublikowano
2 godziny temu, some1 napisał(a):

34" to najstarsze modele na rynku, niektóre już mocno staniały. 

Ale 27 też chodzą między 2000 a 2500.

Dokładnie w tym roku chyba tylko 27" dostały nową generację , 32" są na matrycach z 2024 a te tanie 34" to często 165Hz czyli jeszcze starsze

obraz.thumb.png.11f7d246edaea1828cc1d834e956b61f.png

Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

A wrzuć foto z ciekawości (o ile kamera uchwyci) @sideband

Telefon tego nie uchwyci dobrze ;) Poza tym patrząc, że TV nie pracował za wiele na statyce i jasność na 4 to o czym mowa :E

To tak jak z QD, że nie widzą porysowanej powłoki :E Dziadkom to się nie dziwie miałem B7 gdzie ewidentnie wypalony pasek od TVP2 :E A on tego nie widział.

Opublikowano

Na telefonie też rys nie "widać", a weź pod słońce i jest masakra na ekranie :E 

Pytanie czy powoduje to problemy z odbiorem obrazu, mnie wypalony pasek na VA irytował bo ekrany ładowania itp uwydatniały problem. Podczas grania już mniej bo zazwyczaj na dole jest HUD.

Opublikowano
3 godziny temu, Pablloo napisał(a):

No i bardzo dobra decyzja nie ma co się zastanawiać. Przesiadałem się z VA (GB3467WQSU-B5) podobny model jaki masz i szczena opada. %-)

Opad szczeny to minimum, czego oczekuję po wchłonięciu tylu pozytywów o oledach. :hihot:

Od jakiegoś czasu sobie testuję i zmieniam nawyki, mam pasek zadań ustawiony na auto ukrywanie, przeglądarka z transparentnymi elementami i filmiki oglądam pełnoekranowo. Nic wielkiego, ale też widocznie te moje przyzwyczajenia, nie były zbyt głęboko zakorzenione, ponieważ jakoś pogorszenia czy polepszenia czegokolwiek nie zauważyłem.

Z drugiej strony nie ma co popadać w paranoję, jak jest gwarancja na wypalenie.

A i też chyba dostawa dojechała do sklepu, ponieważ po 1, jak zamawiałem, była średnia dostępność i niższa cena. xD

8iTliSO.jpeg.715160768453363c65287b71f7eedb4b.jpegeaC662S.thumb.jpeg.2fdea1febae8a2c1ab9cccd8b9ea26a9.jpeg

Jutro chyba będzie, to jeszcze trzeba piwka nakupić i z kumplem złożymy, sam nie dam rady jedną ręką unieść tego bydlaka. A jeszcze starego bydlaka trzeba z biurka zdjąć. :lol2:

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kakarotto napisał(a):

Opad szczeny to minimum, czego oczekuję po wchłonięciu tylu pozytywów o oledach. :hihot:

Ja się przesiadłem ze zwykłego VA na C4 i czy to jest taki opad szczęki to nie wiem. Zapewne do zwykłego LCD już nie wrócę, czernie robią robotę i HDR, który faktycznie jest HDRem ale czy to jest takie wow? Dla mnie nie :P

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kakarotto napisał(a):

Od jakiegoś czasu sobie testuję i zmieniam nawyki, mam pasek zadań ustawiony na auto ukrywanie, przeglądarka z transparentnymi elementami i filmiki oglądam pełnoekranowo

Daj sobie spokój jeszcze zanim dojedzie ;) to jest paranoja forumowa ludzi którzy szukają wypaleń na planszach i rys z latarką.

Używaj normalnie i zapomnij o temacie.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kakarotto napisał(a):

Jutro chyba będzie, to jeszcze trzeba piwka nakupić i z kumplem złożymy, sam nie dam rady jedną ręką unieść tego bydlaka. A jeszcze starego bydlaka trzeba z biurka zdjąć. :lol2:

Bez problemu w jednej ręce dasz rady to ogarnąć. Chyba że faktycznie 10kg z pudełkiem Cię pokona :hihot:

• Haha 1