galakty 3 306 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Jakby dawali GPU w zestawie to może... 1 1
sideband 1 771 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Godzinę temu, Kadajo napisał(a): Ale po co? Czy będziesz tak użytkował ten monitor ? Nie. Wiec naprawdę szukanie dziury w całym. Równie dobrze możesz postawić obok 24" 4K i co, i nic. To wszytko to indywidualne preferencje, nie ma jednej prawdy objawionej. Czy to nie paradoks, srają się wszyscy o czcionki ale skalowanie, eee tam nie ważne. Skalowanie to problem programowy, który nie ma nic stricte do OLED-a, ale jakość czcionek to problem sprzętowy, który dotyczy właśnie OLED-a A przecież rozmowa jest o OLED-ach. Godzinę temu, Kadajo napisał(a): Siedzę w pracy przy 24" FHD, PPI 92 nie mam żadnych problemów ani z czytaniem czcionek ani aliasingiem. Mnie pewne rzeczy nie dziwią każdy ma inny wzrok tym bardziej jak ktoś ma już swoje lata Przychodzą do mnie ludzie, którzy ewidentnych wad na matrycy nie widzą także o czym mowa 1
Kadajo 7 398 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca W sumie to dla mnie ostrość obrazu nigdy nie była problemem ani priorytetem. Ostrość na LCD i swoim TV oled mam ściągniętą do 0 a i czasem nadal za ostre wszytko się wydaje (szczególnie przy PC).
galakty 3 306 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Proszę nie rozmawiajmy o ostrości czcionek i ostrości suwakiem w menu monitora...
Brolly 758 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca 53 minuty temu, Brolly napisał(a): Nowy Alienware AW3425DW już czeka na proshopie @Kadajo w sumie nie wiem czemu nie ma go jeszcze na x-kom ale powinien się pojawić niedługo skoro nowy 27" 4k z tej serii juz jest.
Mizu 102 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Mam AW3423DWF i chciałbym zmienić na najlepszego cena/możliwości 32" 4K. Na ten moment na polskim rynku to wydaje mi się być dobra oferta, jak ktoś widzi coś lepszego to sugestia mile widziana: Gigabyte FO32U2 Tylko mam pytanie odnośnie ostrości czcionek: QD-OLED dalej ma z tym jakiś problem? Mój AW3423DWF to 1gen i czcionka najlepsza nie jest ale jest dla mnie ok. Ale widzę, że nawet przy tych najnowszych generacjach dalej coś ludzie mają do ostrości czcionki. Do tego mówimy o ekranie 4K więc tym bardziej nie powinno być problemu z ostrością. Dalej jest jakaś mocna różnica względem innych matryc? Ja już tego nie ogarniam Gdyby była mała różnica jak kiedyś to bym dopłacił do Gigabyte FO32U2P żeby mieć DP2.1 i nie używać DSC no ale aktualnie różnica jest dosyć wysoka i nie wiem czy tego warta
galakty 3 306 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) Na 4K nie ma problemu Edytowane 11 Czerwca przez galakty
sideband 1 771 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Znaczy jest tylko PPI robi robotę i przestaje się to widzieć @Mizu kolejne generacje za dużo nie zmieniły w kwestii czcionki. Co do DSC w praktyce nie zauważysz różnicy między DSC On/Off A od Blackwella DSR/DLDSR/niestandardowe rozdzielczości już działają 1
zlotnik 54 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) Dzisiaj przyszedł do mnie 27GS95QE-B to moje pierwsze spotkanie z monitorem oled HDR da się jakoś ustawić zeby materiał HDR był automatycznie wykrywany a pulpit był rgb ? czy do gier i filmów trzeba zawsze właczać HDR w windowsie ? Ps znalazlem w windowsie tryb auto który ma niby przełaczać na HDR po wykryciu ale niestety nie działa Edytowane 11 Czerwca przez zlotnik
Miś Koralgol 21 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) 12 godzin temu, Kadajo napisał(a): @galakty jesteś jedyna osoba jaka znam która wypaliła LCD U mnie na monitorku w 3 lata prawie już 10 tys godzin. No powodzenia życzę z OLED'em w takim przebiegu jak tutaj po niecałych 4000 tys. już zaczynają się problemy które widać będzie niezależnie od tego kto co mówi Mi też się w LCD IPS (Dell 2209Waf) "wypalił" dolny pasek windows a dokładnie tylko jego lewa strona. Na białym tle widać wyraźnie ciemny ślad po przycisku start windowsa + kilka pierwszych ikon. Po dłuższym czasie wyświetlania czegoś innego wypalenie znika ale szybko wraca po powrocie paska. Co ciekawe, mam 2 takie monitory i na drugim jest OK. Oba monitory mają swoje lata (2009 r.) ale nie były katowane (użytek domowy po ok 2h dziennie). Edytowane 11 Czerwca przez Miś Koralgol
Brolly 758 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca (edytowane) Dla mnie kompletny bez sens ja myślałem że to chociaż 2 gen panelu a to 1 na 240hz? Tak ciężko komuś zrobić taki monitor na 3 albo 4 gen panelu ? Edytowane 12 Czerwca przez Brolly
Czarny_PLone 45 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca W dniu 9.06.2025 o 20:03, Brolly napisał(a): bez F nie ma możliwość updatu software więc odpada całkowicie jest nowa wersja tego monitora na matrycy drugiej generacji https://www.proshop.pl/Monitor/34-Dell-Alienware-AW3425DW-3440x1440-WQHD-240Hz-QD-OLED-15W-USB-C-Curved/3372010 Jak nie ma jak jest mam wersję DW i zaktualizowana do najnowszej wersji
Brolly 758 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca @Czarny_PLone To albo to zmienili albo coś mi się pomyliło Byłem pewny że ten bez F nie ma opcji aktualizacji firmware.
Czarny_PLone 45 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca (edytowane) 9 minut temu, Brolly napisał(a): @Czarny_PLone To albo to zmienili albo coś mi się pomyliło Byłem pewny że ten bez F nie ma opcji aktualizacji firmware. Tak długo nie było bo ma moduł Gsync petarda ale po roku uzytkowania nvidia dała mozliwość także updejtować z Gsync na pokładzie 23 godziny temu, Mizu napisał(a): Mam AW3423DWF i chciałbym zmienić na najlepszego cena/możliwości 32" 4K. Na ten moment na polskim rynku to wydaje mi się być dobra oferta, jak ktoś widzi coś lepszego to sugestia mile widziana: Gigabyte FO32U2 Tylko mam pytanie odnośnie ostrości czcionek: QD-OLED dalej ma z tym jakiś problem? Mój AW3423DWF to 1gen i czcionka najlepsza nie jest ale jest dla mnie ok. Ale widzę, że nawet przy tych najnowszych generacjach dalej coś ludzie mają do ostrości czcionki. Do tego mówimy o ekranie 4K więc tym bardziej nie powinno być problemu z ostrością. Dalej jest jakaś mocna różnica względem innych matryc? Ja już tego nie ogarniam Gdyby była mała różnica jak kiedyś to bym dopłacił do Gigabyte FO32U2P żeby mieć DP2.1 i nie używać DSC no ale aktualnie różnica jest dosyć wysoka i nie wiem czy tego warta Przesiadłem się z aw3423DW na 4K aw3225QF różnica ogromna co do czcionki szczególnie na wyświetlaczach samolotów w grach Edytowane 12 Czerwca przez Czarny_PLone
TheMr. 2 602 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca (edytowane) To poszaleli. https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-msi-mag-272qp-qd-oled-x50-26-5-2560x1440px-500hz-0-03-ms-gtg 4.5k za gorszą wersje MAG przy dolarze dosyć niskim MAG powinien być po 3999 a MPG po 4199 zł. Fajno. Edytowane 12 Czerwca przez TheMr.
Calibra22 9 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca Czyli co panowie, brać ten ? MSI MPG 321URX QD-OLED - 32"
Wu70 739 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca (edytowane) W dniu 11.06.2025 o 13:51, Kadajo napisał(a): A może się jednak skusić na UW Bierzesz 39", ustawiasz 16:9 i masz 32" z dodatkową nieaktywną przestrzenią, nie świeci Ale tak serio to nie wiem po co się bać tego 4K, uwolnisz się z niewoli ultra i nie zauważysz różnicy a raczej same benefity 4K Edytowane 12 Czerwca przez Wu70 1
Kadajo 7 398 Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca Przetestowałem wczoraj dosyć dokładnie skalowanie jak i karte na 65 no i kurna jest lepiej niż to zapamiętałem, a jak na65" to tak dobrze wyglądało to na 32" powinno być tylko lepiej. 4K z DLSS Quality czy nawet Performance jest akceptowalne. Ale chyba jednak się nie zdecyduje, LG którego już prawie "kliknąłem" ma wentylator... A wiadomo ze tam gdzie wentylator taki mały to wcześniej czy później mogą być problemy. Ma ktoś może 32GS95UE albo UV żeby potwierdzić jak z tym wentylatorem wygląda sytuacja ? W sieci niektórzy piszą ze nieakceptowalny już na starcie szczególnie jak ma się ultra cichy zestaw, tak jak ja. W recenzjach prawie nikt o tym nie wspomina... Serduszko chce OLED'a ale rozum podpowiada aby jednak odpuścić prze ten wentylator. Od razu napomnę ze interesuje mnie tylko WOLED i matowy. Ten nowy LG w tej chwili ma naprawdę spoko cenę i raczej więcej mi się nie widzi wydawać. Gdyby nie ten wentylator to już by do mnie jechał.
Kabor 459 Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca (edytowane) 9 minut temu, Kadajo napisał(a): Ma ktoś może 32GS95UE Ja mam i go nie słyszę. Ale ja też nie słyszę świerszczy i może moje szumy uszne go zagłuszają . A tak na poważnie gram w słuchawkach i nic nie słyszę z monitora. Bez słuchawek słyszę wentyle z budy (i nie z karty bo ta jest teraz bardzo cicha) postawionej pod biurkiem ale monitora nigdy jeszcze nie słyszałem. Dzisiaj wieczorem mogę przystawić ucho do monitora i sprawdzić dokładniej czy coś słyszę. Dam znać jak nie zapomnę ;-) Edytowane 13 Czerwca przez Kabor 1
galakty 3 306 Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca 11 godzin temu, Wu70 napisał(a): Ale tak serio to nie wiem po co się bać tego 4K, uwolnisz się z niewoli ultra i nie zauważysz różnicy a raczej same benefity 4K Nie każda gra ma DLSS i nie każda ma go dobrze zaimplementowanego. Dla przykładu Squad, strzelanka FPS gdzie im więcej FPS tym lepiej nie może korzystać z DLSS bo robi sieczkę z celowników. I co wtedy?
Kadajo 7 398 Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca Schodzisz z rozdzielczością, pisze ze te skalowanie jednak tak źle nie wygląda, przynajmniej na TV. Testowałem nawet miedzy skalowaniem na wyświetlacz a GPU. Nie wiem, może jakość skalowania od czasów Pascala się poprawiła ? Oczywiście pisze o sobie i moich odczuciach z 65" OLED'a, na 32" ze względu na znacznie mniejsze gabaryty powinno być tylko lepiej.
Rekomendowane odpowiedzi